Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Ce este sufletul! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17800)

Mihnea Dragomir 15.01.2017 07:34:57

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 640688)
4. Ieși-va duhul lor și se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor. (Psalmi145,4)
Credinta mea este ca memoria se pierde(asa inteleg din versetul de mai sus), insa ramane in inima(suflet) sentimentul generat de fiecare gand.

"Gandurile lor", adica proiectele si ambitiile lor. Vedem din alte pasaje ale Bibliei ca mortii nu-si pierd memoria. Ba, uneori, mai sunt si invocati ca sa dea sfaturi, precum in 1 Samuel (=1 Regi) cap 28.

iuliu46 17.01.2017 02:37:15

Citat:

În prealabil postat de Krautrock (Post 640638)

Totusi nimeni de aici nu si-a imaginat urmatoarea situatie...

:)

https://www.youtube.com/watch?v=oBsI_ay8K70

Demetrius 17.01.2017 05:50:31

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 640690)
"Gandurile lor", adica proiectele si ambitiile lor. Vedem din alte pasaje ale Bibliei ca mortii nu-si pierd memoria. Ba, uneori, mai sunt si invocati ca sa dea sfaturi, precum in 1 Samuel (=1 Regi) cap 28.

Proiecte si ambitii; ma faceti sa... zambesc.
Proiecte si ambitii se pierd din memorie si cat timp intelectul exista, daramite apoi.
Memoria nu mai exista fiindca intelectul a pierit, dar inima/sufleul nu, iar acolo se depoziteaza ca emotie tot ce am tinut minte in timpul vietii.

De aceea uitam si nu gasim nici in memorie in timpul vietii fiindca nu s-a sedimentat in inima emotia corespunzatoare.

P.S. Dati-mi linkul la adresa sugerata, ca n-am gasit.

centesimusvicesimusoctavus 17.01.2017 09:36:49

Citat:

În prealabil postat de Krautrock (Post 640638)
Aha, deci dupa moarte sufletul ar trebui sa paraseasca trupul si inteleg de aici ca el poate exista in absenta trupului, numai ca pentru asta e nevoie de argumente.

Foarte bine punctat! Eu aproape mi-am pierdut speranța să mai găsesc argumente biblice în acest sens pe forum, totuși insist de mai bine de șapte (7) ani! Explicația devine tot mai evidentă: nu există asemenea argumente biblice!
Argumente cum că sufletul ar fi o entitate eterică ce poate ”trăi” independent și conștient de trup și care la momentul morții se ridică trecând prin anumite etape (vămi) spre cer - ca să fiu mai explicit.

centesimusvicesimusoctavus 17.01.2017 09:37:33

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 640639)
Despărțindu-se de trup, sufletul rămâne întreg, păstrând, se pare, inclusiv memoria evenimentelor pe care le-a parcurs în viață.

Totuși, trebuie să recunoaștem că nu știm multe despre suflet; avem mai mult deducții și intuiții, iar restul îl vom afla după trecerea pragului vieții în trup.

Apreciez sinceritatea dumneavoastră. Mi-am permis să subliniez cuvintele respective.

Urbanophon 17.01.2017 12:17:15

Deci, daca e sa o luam asa, patriarhii, apostolii, cuviosii si mucenicii sunt acum in stand-by.

Singurii oameni pe care Dumnezeu i-a pastrat on-line sunt: Ilie si Enoh. Acestia au fost luati la Cer cu tot cu trup. Si Hristos desigur, care a Inviat cu tot cu trup si S-a inaltat la Cer.

Deci e penibil sa ma rog la Sfinti, pentru ca ei nu ma aud. Sau poate mi se inregistreaza toate gandurile indreptate spre ei si la Judecata de Apoi cand o sa fie activati din nou o sa le arate Dumnezeu un CD cu rugile mele si o sa dea play sa le asculte si ei.

:)

stefan florin 17.01.2017 14:19:01

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 640854)
Foarte bine punctat! Eu aproape mi-am pierdut speranța să mai găsesc argumente biblice în acest sens pe forum, totuși insist de mai bine de șapte (7) ani! Explicația devine tot mai evidentă: nu există asemenea argumente biblice!
Argumente cum că sufletul ar fi o entitate eterică ce poate ”trăi” independent și conștient de trup și care la momentul morții se ridică trecând prin anumite etape (vămi) spre cer - ca să fiu mai explicit.

faptul ca NU vrei sa vezi ca omul are un suflet, asta nu inseamna ca ai si dreptate. Ti-am mai spus de multe ori, sa citesti din Biblie la 1 Tesaloniceni 5:23. Ca sa nu te mao obosesti tu, am sa postez eu versetul: "Dumnezeul pacii sa va sfinteasca El insusi pe deplin; si duhul vostru, sufletul vostru si trupul vostru sa fie pazite intregi, fara prihana, la venirea Domnului nostru Isus Hristos".Am folosit biblia Cornilescu, ca sa nu zici ca noi ortodocsii am...stii tu la ce ma refer!

centesimusvicesimusoctavus 17.01.2017 16:11:07

Citat:

În prealabil postat de Urbanophon (Post 640883)
Singurii oameni pe care Dumnezeu i-a pastrat on-line sunt: Ilie si Enoh. Acestia au fost luati la Cer cu tot cu trup. Si Hristos desigur, care a Inviat cu tot cu trup si S-a inaltat la Cer.

Mai poți adăuga la listă sfinții înviați cu ocazia morții lui Hristos.

centesimusvicesimusoctavus 17.01.2017 16:15:29

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 640892)
faptul ca NU vrei sa vezi ca omul are un suflet, asta nu inseamna ca ai si dreptate. Ti-am mai spus de multe ori, sa citesti din Biblie la 1 Tesaloniceni 5:23. Ca sa nu te mao obosesti tu, am sa postez eu versetul: "Dumnezeul pacii sa va sfinteasca El insusi pe deplin; si duhul vostru, sufletul vostru si trupul vostru sa fie pazite intregi, fara prihana, la venirea Domnului nostru Isus Hristos".Am folosit biblia Cornilescu, ca sa nu zici ca noi ortodocsii am...stii tu la ce ma refer!

Dacă până acum erai adeptul concepției dualiste (trup+suflet), acum ai devenit ”trialist”?

suslik 17.01.2017 17:00:23

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 640902)
Dacă până acum erai adeptul concepției dualiste (trup+suflet), acum ai devenit ”trialist”?

Domnule Centesimus, totusi...faptul ca existenta corpurilor non-fizice ale fiintei umane (indiferent cite si cu ce nume) apare in majoritatea zdrobitoare a credintelor si sistemelor filosfice ale speciei noastre (probabil ca si fratii disparuti, "Abel", Neanderthalienii/Denisovanii/Etc., aveau o gindire similara, odata ce isi ingropau mortii) nu va spune, totusi, nimic?
Sau, ca majoritatea credinciosisilor neoprotestanti, sinteti captiv unui fel de iudeocentrism si veterotestamentolatrie, care va face sa priviti cu ceva intre condescendesnta si dispret la culturi si credinte non-abrahamice? Doar intreb. :)

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:59:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.