Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Cum nu intelege BC Sfanta Scriptura si zice ca exista purgatoriu (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6445)

Fani71 04.02.2011 22:59:19

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333172)
E mai incurajator asa, sa crezi ca este Purgatoriu nu. Poti sa pacatuiesti cu mai multa lejeritate.

Ba din contra! Ca in purgatoriu ajungi numai daca te-ai pocait deplin de pacatele de moarte. Iar daca ajungi in iadul catolic, nimeni nu te mai scoate, cum zicea Mihnea-Dragomir, daca se roaga cineva pentru cineva din iad rugaciunea ori nu are sens, ori este transferata la alt fericit din purgatoriu.
Insa daca esti in iadul ortodox, unde poti ajunge prin pacate de moarte peste pacate, tot mai ai o sansa sa iesi.
:-))
Hai, sa nu ducem chiar la absurd ce spune fiecare. Mai sus Erethron spunea la fel despre conceptia ortodoxa despre iadul provizoriu pana la Judecata de Apoi..

Fani71 04.02.2011 23:01:24

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333189)
Deci noi nu credem în purgatoriu, ci în posibilitatea de a se trece de la iad la rai.
Domnul Hristos a spus în pilda cu saracul Lazar si cu bogatul nemilostiv: "Si a murit saracul si a fost dus de catre ingeri in sanul lui Avraam. A murit si bogatul si a fost inmormantat. / Si in iad, ridicandu-si ochii, fiind in chinuri, el a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sanul lu. / Si el strigand a zis: Parinte Avraame, fie-ti mila de mine si trimite pe Lazar sa-si ude varful degetelor in apa si sa-mi racoreasca limba, caci ma chinuiesc in aceasta vapaie. / Dar Avraam a zis: Fiule adu-ti aminte ca ai primit cele bune ale tale in viata ta, si Lazar, asemenea, pe cele rele, iar acum aici el se mangaie, iar tu te chinuiesti. / Si peste toate acestea, intre noi si voi s-a intarit prapastie mare, ca cei care voiesc sa treaca de aici la voi sa nu poata, nici cei de acolo sa treaca la noi" (Luca 16:26).

Daca ar fi existat o cale de mijloc, aici era indicat sa apara.

Diana, am mai scris mai sus de cateva ori: nu se ia ad literam aceasta parabola; trebuie citita in context, si pusa alaturi de alte afirmatii despre viata de apoi.
Daca ortodocsii ar citi-o ad literam, nu ar mai crede ca poate cineva sa mai scape din iad prin rugaciunile Bisericii, nu??

Fani71 04.02.2011 23:03:00

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333191)
Am gasit o completare, m-am desteptat intre timp. Domnul Hristos a spus în pilda cu saracul Lazar si cu bogatul nemilostiv: " Si in iad, ridicandu-si ochii, fiind in chinuri, el a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sanul lu. / Si el strigand a zis: Parinte Avraame, fie-ti mila de mine si trimite pe Lazar sa-si ude varful degetelor in apa si sa-mi racoreasca limba, caci ma chinuiesc in aceasta vapaie."
Aceaste chinuri, aceasta vapaie care usuca gura, este doar un foc la figurat?

Da, bineinteles ca e la figurat! Doar nu crezi ca sufletele au nevoie de apa ca sa se racoreasca? Focul si apa sunt aici imagini, simboluri, pentru o stare a sufletului.

Fani71 04.02.2011 23:05:01

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 333214)
Imi cer scuze nu am observat prima parte.. Asta e pozitia oficiala ortodoxa?

Da, pozitia oficiala ortodoxa este ca pana la Judecata de Apoi, la Inviere, iadul nu este definitoiv; se mai poate iesi din el.

dianagroza 04.02.2011 23:09:54

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 333224)
Da, bineinteles ca e la figurat! Doar nu crezi ca sufletele au nevoie de apa ca sa se racoreasca? Focul si apa sunt aici imagini, simboluri, pentru o stare a sufletului.

Va rog, un citat autorizat din care reise ca este la figurat si nu parere proprie, asa pentru linistea mea sufleteasca.

dianagroza 04.02.2011 23:13:08

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 333220)
Ba din contra! Ca in purgatoriu ajungi numai daca te-ai pocait deplin de pacatele de moarte. Iar daca ajungi in iadul catolic, nimeni nu te mai scoate, cum zicea Mihnea-Dragomir, daca se roaga cineva pentru cineva din iad rugaciunea ori nu are sens, ori este transferata la alt fericit din purgatoriu.
Insa daca esti in iadul ortodox, unde poti ajunge prin pacate de moarte peste pacate, tot mai ai o sansa sa iesi.
:-))
Hai, sa nu ducem chiar la absurd ce spune fiecare. Mai sus Erethron spunea la fel despre conceptia ortodoxa despre iadul provizoriu pana la Judecata de Apoi..

Ce constructii "iadul ortodox", "iadul catolic"!
Pai mai intai, va punctez faptul ca nu oricine ajunge in iad, are sanse de a mai iesi. Doar cei cu pacate mai usoare, nu cei cu pacate de moarte.
"iadul provizoiriu"? Poate se referea la faptul ca exista aceasta sansa de care am zis.

Fani71 04.02.2011 23:13:22

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333232)
Va rog, un citat autorizat din care reise ca este la figurat si nu parere proprie, asa pentru linistea mea sufleteasca.

Marea mea slabiciune: am integrat unele lucruri (asta ar fi partea pozitiva), dar nu mi-e usor sa regasesc sursele.
A mai fost o discutie la un moment dat pe forum daca focul iadului este material sau nu, si acolo s-au dat multe citate..
Daca gasesc ceva, postez.

Fani71 04.02.2011 23:16:03

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333237)
Ce constructii "iadul ortodox", "iadul catolic"!

Ei, constuctii, am incercat sa glumesc.
Hai sa nu fim chiar numai seriosi, diavolul este mai degraba solemn.
:-)

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333237)
Pai mai intai, va punctez faptul ca nu oricine ajunge in iad, are sanse de a mai iesi. Doar cei cu pacate mai usoare, nu cei cu pacate de moarte.
"iadul provizoiriu"? Poate se referea la faptul ca exista aceasta sansa de care am zis.

Nu, credinta ortodoxa nu zice asa ceva. Altfel chiar nu ar exista mare diferenta intre ceea ce spunem noi si credinta in purgatoriu (ba da, ar mai fi aspectul juridico-mercantil). Credinta ortodoxa spune ca nu stim noi mila lui Dumnezeu, nu putem niciodata fi siguri ca cineva nu mai poate fi mantuit.
Cum spunea MD mai sus, niciodata nu putem spera prea mult.

dianagroza 04.02.2011 23:16:12

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 333238)
Marea mea slabiciune: am integrat unele lucruri (asta ar fi partea pozitiva), dar nu mi-e usor sa regasesc sursele.
A mai fost o discutie la un moment dat pe forum daca focul iadului este material sau nu, si acolo s-au dat multe citate..
Daca gasesc ceva, postez.

Am rabdare. Eu am citit carti despre ce se intampla cu sufletul dupa moarte, tiparite cu aprobarea BO, care nu prezenta iadul ca o stare doar de deznadejde, ci ca o suferinta atat trupeasca, cat si sufleteasca.

dianagroza 04.02.2011 23:17:22

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 333243)
Nu, credinta ortodoxa nu zice asa ceva.

Atunci rugaciunile pentru cei morti de ce se mai fac? Din plictiseala? Sau pomana pentru sufletul celui mort?

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:05:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.