![]() |
Citat:
am raspuns la aceasta chestiune. cauta in paginile precedente. |
Citat:
Citat:
Daca sufletul nu se desprinde de trup inseamna ca sunt impreuna nu? Daca sufletul este trup+suflare de viata iar sufletele sunt judecare abia la a doua venire inseamna ca trupul ramane impreuna cu suflarea de viata, nu? Cu singuranta am interpretat eu tendentions nu? Atunci poate ne lamuritu privire la "localizarea" sufletelor in perioada de "somn". |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Că spre aceasta s-a binevestit morților, ca să fie judecați ca oameni, după trup, dar să vieze, după Dumnezeu cu duhul. Cum adica a fost mort ? Cuvantul lui Dumnezeu a fost mort ? Pai la noi in biserica se canta : "În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul și pe scaun împreună cu Tatăl și cu Duhul ai fost Hristoase, toate umplându-le Cel ce ești necuprins " Nu auzi ca a fost mort cu trupul dar viu cu Duhul ? "Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare." Nu vezi ca chiar invierea lui Iisus e cel mai bun exemplu ca ceea ce este in noi de la Dumnezeu nu poate muri ? |
Citat:
ce faci prietene, TE CONTRAZICI SINGUR? Pai nu tu ai zis ca mortii NU STIU NIMIC? Atunci cum putea bogatul care "a murit...și a fost înmormântat" sa simta suferinte trupesti dupa moarte, cand el nu ar trebui sa simta nimic (asta dupa invatatura voastra)? Doamne ajuta! |
Citat:
|
Citat:
|
pt prietenii grasu77 si osutafaraunu, cum comentai acest verset, voi care negati existenta sufletului (spiritului): "Vedeți mâinile Mele și picioarele Mele, că Eu Însumi sunt; pipăiți-Mă și vedeți, că duhul nu are carne și oase, precum Mă vedeți pe Mine că am". (Luca 24:39)
Doamne ajuta! |
Citat:
Mi-ai ridicat la fileu cel mai nefericit exemplu: acela al saducheilor ce nu credeau în înviere. O extremă ce se opune chiar problemei esențiale pentru discuția noastră: după viață vine moartea, iar după moarte învierea! Contemporanii Domnului Hristos credeau Scripturile și învățătura Mântuitorului cu privire la moarte și înviere. Excepție făceau bineînțeles saducheii și imortaliștii filosofarzi. Și aici îți contrapun exemplul unei femei simple dar credincioase, care deși nu înțelegea cum poate avea loc învierea din moarte, avea o filosofie simplă dar corectă cu privire la chestiune: "Marta i-a zis: Știu că va învia la înviere, în ziua cea de apoi." (Ioan 11,24) Citat:
Citat:
Dacă știi tu cumva că Scriptura vorbește despre altceva, dă acele versete. Dar te rog, nu aceleași perdele de fum de până acum, ci versete concrete cu "nemurirea sufletului", "desprinderea sufletului de trup", călătoria sufletului după moarte prin locurile cunoscute, vizitarea acestuia de către draci înfiorători până "să ajungă la Domnul", și alte basme horror ortodoxe. Mulțumesc dacă în sfârșit ai înțeles mesajul meu! ... aa și să nu uit: "La mulți ani" și un an nou cu binecuvântări cerești! |
Citat:
Citat:
"A zis acestea, și după aceea le-a spus: Lazăr, prietenul nostru, a adormit; Mă duc să-l trezesc. Deci I-au zis ucenicii: Doamne, dacă a adormit, se va face bine. Iar Iisus vorbise despre moartea lui, iar ei credeau că vorbește despre somn ca odihnă. Deci atunci Iisus le-a spus lor pe față: Lazăr a murit." (Ioan 11,11-14) Această comparație a morții cu somnul nu este singulară în Scripturi. Comparațiile următoare demonstrează potrivirea somnului ca o figură prin care să se prezinte moartea: 1. Somnul este o stare de inconștiență: „Morții nu știu nimic” (Ecl. 9,5.6). 2. Somnul este o odihnă de toate activitățile exterioare ale vieții: „În locuința morților, ... nu mai este nici lucrare, nici chibzuială, nici știință, nici înțelepciune” (Ecl. 9,10). 3. Somnul face cu neputință gândirea conștientă: „Suflarea lor trece, ...și ...le pier și planurile” (Ps. 146,4). 4. Somnul continuă până când cineva este deșteptat: „Așa se culcă și omul și nu se mai scoală cât vor fi cerurile, nu se mai deșteaptă” (Iov 14,12). 5. Somnul împiedică asocierea la activitățile celor care sunt trezi: „Niciodată nu vor mai avea parte de tot ce se face” (Ecl. 9,6). 6. Somnul face nelucrătoare emoțiile sufletului: „Și dragostea lor, și ura lor și pizma lor, ...au pierit” (Ecl. 9,6). 7. Somnul vine în chip normal și inevitabil pentru toți: „Cei vii... știu că vor muri” (Ecl. 9,5). 8. Somnul face să înceteze orice laudă adusă lui Dumnezeu: „Nu morții laudă pe Domnul” (Ps. 115,17; Isaia 38,18). Citat:
Care este textul biblic ce folosește expresia "suflet nemuritor"? Citat:
La mulți ani! Să ai parte de un an nou fericit! |
Citat:
Mi-e imposibil să vă lămuresc cu privirire la "localizarea sufletelor" pe timpul morții, atâta vreme cât vă mențineți prejudecata "sufletului nemuritor" și a unui suflet-entitate conștientă ce s-ar desprinde de trup în momentul morții. Pentru a înțelege corect trebuie să aveți o gândire biblică, nu una bizantină. Poate vă ajută ilustrația aceasta: Aveți o ladă (suflet viu) pe care ați confecționat-o (actul Creației). Lada e compusă din scânduri (trupul) și cuie (suflarea de viață). La un moment dat, tot dumneavoastră vă decideți s-o demontați (moartea), depozitând scândurile în pivniță (mormântul) și luându-vă cuiele în buzunar (retragerea suflării de viață, a duhului, a spiritului la Dumnezeu). Urmează [i]logica întrebare a unuia: – Lămuriți-ne cu privire la "localizarea" lăzii in perioada de depozitare! Unde s-a dus lada? |
99 ce ai vrut sa scrii aici ?
Citat:
Căci tocmai în vederea aceasta a fost vestită Evanghelia și celor morți, pentru ca să fie judecați ca oameni în trup, dar să trăiască după Dumnezeu în duh. Aici ce intelegi ca este vorba despre mortii crestini ? Si cum adica sa traiasca dupa Dumnezeu in duh ? Tu nu vezi ca secta asta a voastra nu are logica nici cat un copil de 2 ani ? Aveti si oameni care au facum macar 8 clase printre voi sau sant numai din astia cu "scoala vietii " ? :21: Macar nu te mai face de ras. |
Citat:
|
Citat:
Acum pe bune nu vorbil despre invatatura Bisericii, despre Sf Scriptura, St Traditie, istorie probleme ridicate de catre diversi filosofi etc. Nu. Vorbim despre o chestie logica. Omul stia ca dupa moarte va fi judecat. Nu vorbul de cand si cum si asta ca sa nu intram iar in discutiile pe care le-am tot avut. Deci e clar credeau ca va avea loc judecata. Ce se intampla cu sufletele dupa judecata nu ii interesa? Nu ii interesa daca cei pacatosi isi vor petrece eternitatea in chinuri sau daca vor vi suprimati? Dar asta e cel mai simplu raspuns: unii aveau o invatatura gresita si erau putini si ceilalti nu credeau nimic pe aceasta tema. Slaba argumentare Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
In Psalmii ca planurile mortilor pier. Asa si? Ce planuri isi poate face mortul? Mortii nu lauda pe Domnulul? Cum sa laude gura mortului pe Dumnezeu? Cum sa folositi argumente de genul "Cei vii stiu ca vor muri" pentru a sustine ca sufletul nu e constient dupa moarte. Argumentul asta nu poate sa tina nici la un copil de 5 ani. |
Citat:
Citat:
Citat:
Ok, eu am spus unde sunt cuiele, poate raspundeti si dvs unde sunt. |
Citat:
Pentru prietenul osutafaraunu: În Romani 14:9 se afirmă: „Fiindcă Hristos pentru aceasta a murit și a înviat, ca să domnească, și peste morți și peste vii.” Oare cum domnește Iisus „peste morți” dacă ei nu mai există? Iisus Hristos a experimentat și starea de moarte, fiind ca suflet (spirit) în Haides sau Sheol (Fapte 2.24-31), și stare de existență ca om, tocmai ca să poată domni și peste vii, și peste morți, având cheile morții și ale locuinței morților (Apocalipsa 1:18). Doamne ajuta! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
In mod normal nu reiese de nicaieri ca sufletele sint desfiintate si apoi recreate.
La fel de bine ele pot sta intro anume stare numita locuinta mortilor . Un sfint ortodox spunea ca iadul si raiul nu sint locuri fizice ci stari interioare. Un verset din psalmi daca nu ma insel spune ca Domnul este cel care mereu duce si scoate sufletele din locuinta mortilor. Cum le scoate? pai alta solutie decit sa le dea cumva un trup nu exista caci moarte asta inseamna sa nu mai ai trup o perioada. In crestinism nu exista conceptul de neantizare dupa moarte , insa el poate fi discutat abia in legatura cu iazul de foc insa doar la nivel teoretic-ipotetic findca si acolo pot fi solutii multiple. In realitate noi nu cunoastem marea dragoste a lui Dumneeu . Insa in Apoc scrie ca moartea si locuinta mortilor a fost aruncatw si elw in iazul de foc. Cine poate explica asta? Singura as zice explicatie de bun simt ar fi ca moartea care este desfiintata se refera la moartea spirituala adica decaderea spirituala iar locuinta mortilor aruncata si ea nu poate insemna decit ca in conditiile in care ea este inca locuita de anumite suflete care vor veni abia peste acele mii de ani desfiintarea ei are doar un inteles metaforic , simbolic iar intelesul real este ca rezultatul va fi imposibilitatea de a se mai lua legatura cu mortii tocmai pentru ca "Nimic rau nu va mai fi" posibil. Pentru ca pe pamint vor locui mai departe oameni cei care vor fi salvati participind la vremurile frumoase promise de dupa sf Judecatii cu urgiile ei . Iar cei care vor locui evident ca vor muri la un moment dat insa cahiar daca vor muri in interiorul lor vor fi vesnic cu Hristos chiar daca nu vor fi facuti desavirsiti asa de brusc. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"El a fost dat la moarte în trup, dar a fost făcut viu prin Duhul, în Care, de asemenea, S-a dus și le-a predicat duhurilor din închisoare, care odinioară nu ascultaseră, atunci când îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în așteptare, în zilele lui Noe , când era construită arca, în care numai puțini, și anume opt suflete, au fost salvate prin apă;" (1 Petru 3,18-20 - versiunea NTR) Hristos le-a predicat antedeluvienilor prin Duhul (Același Duh prin Care a și fost înviat în zilele lui Ponțiu Pilat) în zilele lui Noe , nu în zilele cât a fost în mormânt. E chiar atât de greu de priceput? Citat:
Așa. Și acum să lămurim problema. De fapt e lămurită de la sine, căci din versiunea originală greacă este evident că predicarea la care se face referire aici a avut loc înainte de momentul când și-a scris Petru epistola și că nu mai avea loc atunci când scria el. Aici este vorba despre creștinii morți (așa cum sugerează ultima parte a versetului). Contextul arată că este improbabil ca Petru să fi vorbit aici la figurat, despre cei morți spiritual, deși sensul acesta este folosit uneori în Scriptură. „Morții” din 1 Petru 4,5 sunt, evident, cei morți fizic și, deoarece în v. 5 și 6 se vorbește despre „morți” în legătură cu judecata, cel mai probabil este că cei „morți” din v. 6 sunt, de asemenea, cei morți fizic. Dacă ar fi o trecere de la sensul literal la cel figurat, lucrul acesta ar fi indicat de context. Scripturile susțin starea de inconștiență a morților și că timpul de har acordat omului se încheie la moarte, după aceasta, predicarea Evangheliei este inutilă pentru ei. De altfel, nu cred că preotul vostru săvârșește liturghia și predică Evanghelia în cimiti pentru cei morți, ci în biserică pentru cei vii! Astfel, singura concluzie consecventă cu învățăturile generale ale Bibliei este că cei care erau „morți” în momentul când scria Petru auziseră Evanghelia înainte de a fi murit. Evanghelia le fusese predicată înainte ca ei să fi murit. Citat:
1. "să trăiască". Este evident că Petru se referă la credincioșii care adormiseră în Domnul Isus; creștinii din timpurile Noului Testament fiind foarte îngrijorați cu privire la aceștia. Acești „morți” auziseră și primiseră Evanghelia în timpul vieții, iar la judecată vor fi socotiți vrednici „să trăiască după Dumnezeu în duh”. E și logic... morții nu au cum să "trăiască" decât în bancul acela stupid "Trei morți sar gardul". [actualii] Morții vor trăi, doar după judecată și înviere! 2. "după Dumnezeu". Aceste cuvinte pot să însemne „așa cum trăiește Dumnezeu”, adică vor fi făcuți nemuritori după cum și Dumnezeu este nemuritor (însă El fiind nemuritor din veșnicii); sau „așa cum voiește Dumnezeu”, adică după voia lui Dumnezeu pentru viața lor, așa cum va fi decretat la judecată. 3. "în duh". Adică având trupuri nemuritoare, proslăvite, ca acela pe care L-a avut Domnul Hristos când a ieșit din mormânt. Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
"A zis acestea, și după aceea le-a spus: Lazăr, prietenul nostru, a adormit [κεκοίμηται ]; Mă duc să-l trezesc." (Ioan 11,11) Observați că ucenicii folosesc exact aceeași expresie [κεκοίμηται ](Ioan 11,12) crezând că Lazăr chiar "trage un pui de somn", nu că ar fi mort. Nu acesta e argumentul suprem pentru un creștin? Are Filon și Platon o autoritate mai mare decât Hristos!? Citat:
Citat:
Citat:
versete concrete cu "nemurirea sufletului", "desprinderea sufletului de trup" |
Citat:
Citat:
Citat:
"Ieși-va duhul lor și se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor." (Psalm 145,4 - versiunea Sinodală) Astfel arată "morții cei vii": niște "vii" fără gânduri (dacă vă puteți imagina astfel de vii). Adică starea conștientă încetează la moarte. Biblia nu acordă niciun sprijin dogmei ortodoxe a unei stări conștiente între moarte și înviere și respinge hotărât o astfel de învățătură! Citat:
Nu domnule, cei morți dorm inconștienți în mormintele lor și nu laudă pe nimeni! "Nu morții Te vor lăuda pe Tine, Doamne, nici toți cei ce se coboară în iad" (Ps. 113,25 - versiunea Sinodală) Nu vă mai osteniți să-mi replicați că e normal ca-n Iad să nu se cânte laude la adresa Domnului. Nu e vorba de "Iad" în sensul de Infern, de locul în care sunt torturate "sufletele" morților, ci e vorba de locuința morților, sau cum plastic spune originalul ebraic al acestui psalm cei ce se pogoară în [דוּמָה] tăcere... Auzi domnule ce mai zice Biblia dumitale: "Că locuința morților nu Te va lăuda și moartea nu Te va preaslăvi; cei ce se coboară în mormânt nu mai nădăjduiesc în credincioșia Ta. Cel viu, cel viu Te laudă, ca mine astăzi..." (Isaia 38,18.19) Cei morți nu doar că nu mai laudă, dar nici nu mai nădăjduiesc! Tragică situație pentru un mort-viu! Să nu mai aibă vorbe, gânduri, simțăminte... Citat:
"Cei vii știu că vor muri, dar cei morți nu știu nimic..." (Ecl.9,5) Știți ce mă intrigă pe mine? Acest argument "ține" la un copil de 5 ani căruia i s-a explicat că nenea a murit, el nemaivorbind cu vecinul pus pe năsălie. Pe când ortodoxul pe care-l considerăm matur și integru în gândire, deși Biblia lui Ortodoxă îi spune clar (vezi versetele de mai sus), continuă să facă temenele în fața icoanei sfântului X, adresându-i rugi de mijlocire! |
Citat:
Daca asta intelegi tu inseamna ca ai facut scoala degeaba.Daca ai facut vreun pic de scoala. Acolo spune clar le-a predicat duhurilor care odinioara nu ascultasera. Asta e ce scrie . Tu stii ce inseamna sa predici cuiva care odinioara nu te-a ascultat ? De ce ceri "dovezi" daca nu poti pricepe clar romaneste ? Daca nu esti roman nu ai nici o scuza.Ai avea una daca nu ai fi fost la scoala dar in cazul asta nu incerca sa-i inveti pe altii.Pune mana pe carte si invata romaneste. |
Citat:
Deci vreau să vă lămuresc că în primul rând nu m-am referit la Lazăr din Betania în acea frază, dar asta nici nu mai are importanță... Lucrul cel mai important, care pentru dumneavoastră observ este indiferent: eu fac o distincție clară între suflet și suflarea de viață, iar această distincție o realizează și Scriptura. Nu mai revin asupra subiectului, s-a discutat destul. Pentru a nu-mi reproșa iar evitarea unui răspuns: pot fi de acord că momentul învierii a fost când Iisus S-a rugat Tatălui, iar Acesta a realizat minunea învierii, iar când Domnul l-a strigat pe Lazăr să iasă afară din mormânt, prietenul Lui era deja înviat... deși diferența între cele două evenimente e doar de câteva secunde... "Și zicând acestea, a strigat cu glas mare: Lazăre, vino afară!" (Ioan 11,43 - versiunea Sinodală) Acum, "ascultați" puțin acel strigăt cu "glas mare" [μέγας φωνή](din grecescul megas fone provine și termenul modern "megafon") și recunoașteți că Iisus Hristos poate să cheme la viață morții cu strigătul Lui puternic, doar este Dumnezeu! Parcă așa credeau ortodocșii cândva... Acum mai "ascultați" un "megafon" biblic care învie morții: "Căci Domnul Însuși, la un strigăt de poruncă, la sunetul vocii arhanghelului și la sunetul trâmbiței lui Dumnezeu, Se va coborî din cer și, mai întâi, vor învia cei morți în Cristos" (1 Tes. 4,16 - versiunea NTR) Recunoașteți acum în vocea puternică a Arhanghelului pe Hristos care învie morții? Nu vă precipitați a-mi replica că Arhanghelul nu-i Hristos. Un înger nu poate învia 1.000.000.000 (să zicem aproximativ) de morți! Așteptați liniștit cireașa de pe tort... Același "megafon" se aude pe cruce și morții înviază: 50. Iar Iisus, strigând iarăși cu glas mare, Și-a dat duhul. 51. Și iată, catapeteasma templului s-a sfâșiat în două de sus până jos, și pământul s-a cutremurat și pietrele s-au despicat; 52. Mormintele s-au deschis și multe trupuri ale sfinților adormiți s-au sculat. 53. Și ieșind din morminte, după învierea Lui, au intrat în cetatea sfântă și s-au arătat multora. (Matei 27 - versiunea Sinodală) Și acum, cu voia dumneavoastră (ba chiar și fără ea), cireașa de pe tort: "Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: "Să te certe pe tine Domnul!""(Iuda 1,9) Același (căci Biblia nu ne prezintă un altul) Arhanghel care va învia toți drepții din istoria pământului cu glas puternic la revenirea Sa, l-a înviat și pe Moise când Se certa cu diavolul. Bănuiesc că se certa cu voce de megafon, căci n-am auzit pe cineva să se certe în șoaptă... Cred că cireașa aceasta (deși e o cireașă amară) a răspuns întrebărilor puse de mai mulți domni în ultimele două zile. Citat:
Citat:
Revenind la lucruri mai serioase, trebuie să acceptați modelul scripturistic: "Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie [נֶפֶשׁ]." (Facerea 2,7 - versiunea Sinodală) adică: trup + suflare de viață = suflet viu Sufletul viu, ființa vie, omul viu este o rezultantă, nu o componentă antropologică. Acest suflet [נֶפֶשׁ] nephesh din originalul ebraic are și sensul de ființă vie, om viu. Comparați cu originalul versetele din Facerea 12,5; 36,6; Levitic 4,2 și alte zeci si zeci de versete ale V.T. Faceți același lucru și cu corespondentul grecesc al sufletului [ψυχη] (numărul textelor va fi mult mai mare) și vă veți convinge că termenul nu se referă la vreo entitate ce poate trăi idependent de trup după moartea omului. Citat:
"mai înainte ca praful să se'ntoarcă în pământ așa cum a fost și suflarea să se'ntoarcă la Dumnezeu, la Cel care a dat-o." (Ecl.12,7 - versiunea Anania) V-am dat versiunea I.P.S. Bartolomeu Anania, căci versiunea oficială Sinodala e pocită rău la acest verset. Va vedea traducătorul cum se va descurca la Dreapta Judecată cu pocitania dumnealui. Această "piesă" de la "dezasamblare" - [רוּחַ] ruach (Ecl.12,7), este una și aceeași cu cea de la "asamblare" (Facerea 2,7) - suflarea de viață. |
Citat:
Chiar și în moarte, creștinul aparține lui Hristos, deoarece atunci când moare, el adoarme „în Iisus” (1Tes. 4:14; Apoc. 14:13). la înviere „vor învia cei morți în Hristos” și, în felul acesta, și de atunci înainte „vor fi totdeauna cu Domnul” (1Tes. 4,16.17). Chiar și cei care resping pe Hristos nu pot să scape de răspunderea lor față de El, prin moarte, deoarece toți morții vor învia, fie că „vor învia pentru viață”, fie că „vor învia pentru judecată” (Ioan 5,29; Apoc. 20,12.13). În ziua aceea „fiecare din noi are să dea socoteală despre sine însuși lui Dumnezeu” cum zice câteva versete mai jos (Rom. 14,12). Citat:
|
Citat:
"Iisus Hristos, ieri și azi și în veci, este același." (Evrei 13,8) |
Citat:
"Căci atunci când vor învia din morți, nici nu se mai însoară, nici nu se mai mărită, ci sunt ca îngerii în ceruri. Iar despre morți, că vor învia, n'ați citit oare în cartea lui Moise, când i-a vorbit Dumnezeu din rug a, zicând: Eu sunt Dumnezeul lui Avraam și Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacob? Dumnezeu nu este Dumnezeul celor morți, ci al celor vii. Prin urmare, mult rătăciți voi!“ Deci Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacob si eu sunt Dumnezeul celor vii, nu inseamna ca ei sunt vii? Dar clar vii nu putea insemna vii cu trupul pentru stim ca erau deja morti? "Și fumul chinului lor se siue în vecii vecilor. Și nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei și chipului ei și oricine primește semnul numelui ei." Apocalipsa 14,11 Ce e inseamna asta? "Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, și vor fi chinuiți acolo, zi și noapte, în vecii vecilor." Dar asta? Ce argumente scripturistice sunt necesare pentru a evidentia despartirea sufletului de trup decat cea evidenta, omul mort nu mai are sufletul in trup? De aceea e mort. Stiu imi veti spune ca nu este vorba despre suflet, ci despre suflare de viata. Dar asta nu sta in picioare atat timp cat nu aveti un argument scripturistic al faptului ca sufletul are in componenta si trupul. Si daca sufletul nu are in componenta si trupul, el e doar constiinta vie a omului ce dainuie si dupa moarte. Si cum clar nu mai e in trup e vorba despre despartirea celor doua. |
Citat:
... έκήρυξεν άπειθήσασίν ποτε ότε... ... a predicat îndărătnicilor odinioară pe când... Predicarea la neascultătorii antedeluvieni s-a făcut în acele zile premergătoare potopului, nu în perioada când Hristos era în mormânt. Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dar mai bine nu mai pierdeți vremea și căutați degrabă versetele celea, că uite: a trecut și anul și tot nu le-ați găsit! |
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:51:20. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.