Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre suflet, duh si starea omului in moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11275)

mihai07 31.12.2011 14:22:36

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 419051)
Ca sufletul exista, nu te-a contrazis nimeni. Problema este ca tu nu cunosti care este semnificatia cuvantului suflet, in Sfanta Scriptura. Suflet, in Scriptura, inseamna: omul in intregime, viata omului, sentimentele omului, etc. Dar, nicaieri in Scriptura, suflet nu inseamna ceva asemanator cu o fantoma (o plasmuire care paraseste mortul si traieste mai departe in deplinatatea facultatilor mintale, psihice, senzoriale si sentimentale).

Al doilea aspect, foarte important, este faptul ca nu vei gasi in scriptura expresia "suflet nemuritor". Sau, poate tu vei gasi. Te rugam, arata-ne si noua.

\
am raspuns la aceasta chestiune. cauta in paginile precedente.

Lucian008 31.12.2011 14:49:33

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 419195)
Cine a spus asta, mincinosule? Arata postarea.

Sa vedem daca sunt mincinos.

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 417561)
Sufletul este omul viu, rezultanta trupului + suflarea de viață de la Dumnezeu. Acesta nici nu "se desprinde", nici nu coboară nici nu urcă. Cred că o să mai treacă ani de zile până mi se va răspunde la întrebarea unde se găsește în Biblie "nemurirea sufletului"? și unde scrie de desprinderea sufletului de trup la moarte?

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...561#post417561

Daca sufletul nu se desprinde de trup inseamna ca sunt impreuna nu? Daca sufletul este trup+suflare de viata iar sufletele sunt judecare abia la a doua venire inseamna ca trupul ramane impreuna cu suflarea de viata, nu?

Cu singuranta am interpretat eu tendentions nu? Atunci poate ne lamuritu privire la "localizarea" sufletelor in perioada de "somn".

Profetul de carton 31.12.2011 16:01:05

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 419191)
Eu sant de acord cu tine dar asta inseamna ca oamenii aceia nu sant morti si inconstienti.

care oameni? nu spune Iuda ca sunt ingeri? in tartar, tinuti in lanturi, ca intr-o inchisoare.

Profetul de carton 31.12.2011 16:02:48

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 419203)
Uite satana ce scrie :

Normal că propovăduirea s-a făcut în trecut, crezi că de flori de măr a propovăduit Noe 120 de ani contemporanilor săi? Nu aceasta a fost misiunea lui esențială? A propovăduit în Același Duh în/prin care a fost înviat și Iisus mii de ani mai târziu. Iată cum zice pasajul în discuție într-o traducere nouă (2008) nici ortodoxă, nici adventistă:

"El a fost dat la moarte în trup, dar a fost făcut viu prin Duhul, în Care, de asemenea, S-a dus și le-a predicat duhurilor din închisoare, care odinioară nu ascultaseră, atunci când îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în așteptare, în zilele lui Noe, când era construită arca, în care numai puțini, și anume opt suflete, au fost salvate prin apă;" (1 Petru 3,18-20 - versiunea NTR) :21:

Tu nu vezi ca nu are nici o logica ?
Iisus s-a dus in Duh si le-a predicat acelorasi duhuri care odinioara nu ascultasera.Asta spune Petru dar asa face satana,umple forumul ,nu mai conteaza daca are logica sau nu.:44:

s-a dus si a predicat acelor spirite neascultatoare, de fapt a proclamat un mesaj, nu stim care, dupa cele 3 zile in care a fost mort.

iuliu46 31.12.2011 16:44:58

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 419240)
s-a dus si a predicat acelor spirite neascultatoare, de fapt a proclamat un mesaj, nu stim care, dupa cele 3 zile in care a fost mort.

Pai nu spune Petru ca Evanghelia a fost citita mortilor ?

Că spre aceasta s-a binevestit morților, ca să fie judecați ca oameni, după trup, dar să vieze, după Dumnezeu cu duhul.

Cum adica a fost mort ? Cuvantul lui Dumnezeu a fost mort ?
Pai la noi in biserica se canta : "În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul și pe scaun împreună cu Tatăl și cu Duhul ai fost Hristoase, toate umplându-le Cel ce ești necuprins "

Nu auzi ca a fost mort cu trupul dar viu cu Duhul ?
"Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare."

Nu vezi ca chiar invierea lui Iisus e cel mai bun exemplu ca ceea ce este in noi de la Dumnezeu nu poate muri ?

stefan florin 01.01.2012 05:06:46

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 419049)
Mihaita, tu, in postarile de la "secte si culte" vii numai cu fitile, ca o tzatza (fara sa ajuti la lamurirea problemei in dicutie). Si, probabil vei deveni preot. Halal.

Acum, sa revenim la problema noastra. Ce treaba are parabola cu saracul Lazar si bogatul, cu teoria sufletului nemuritor? In acea parabola, nu se foloseste cuvantul suflet. Se vorbeste despre bogatul si saracul Lazar avand trup si suferinte trupesti. Asa ca, lasa parabola sa ne invete ceea ce ne invata. Nu o folositi voi pentru a va argumenta ceva despre care nici macar nu pomeneste.

ce faci prietene, TE CONTRAZICI SINGUR? Pai nu tu ai zis ca mortii NU STIU NIMIC? Atunci cum putea bogatul care "a murit...și a fost înmormântat" sa simta suferinte trupesti dupa moarte, cand el nu ar trebui sa simta nimic (asta dupa invatatura voastra)?
Doamne ajuta!

stefan florin 01.01.2012 05:13:10

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 418989)
Omule Bun, cerința e limpede și concretă: un singur verset din Biblie cu "nemurirea sufletului"! E chiar atât de greu? De găsit, eu spun că da, deoarece nu există (te rog să mă contrazici aducând versetul)! Dar și mai greu pentru un ortodox e să recunoască că nu există! Eu știu de ce....

Prietene, dupa tine exista trinitate?Doamne ajuta!

stefan florin 01.01.2012 05:20:15

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 418994)
Versetul complet, spune așa:

"Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheena." (Matei 10,28 - versiunea sinodală)

Persecutorii nu pot ucide sufletul, dar Dumnezeu poate ucide sufletul (că acesta nu este nemuritor), și nu doar ucide, ci-l poate și distruge, nimici, anihila (άπόλλυμι - în original). Unde mai e sărmanul "suflet nemuritor"?:33:
Succes pe mai departe în căutări!

P.S. Reînnoiesc rugămintea mea ca să postați și referința biblică, odată cu citatul. Nu avem nimic de ascuns! ... sau avem?

prietene aici bati campii si esti mai rau decat comunistii! Pai la Dumnezeu nu sunt toate cu putinta? Adica dupa teoria ta adventista Dumnezeu creeaza sufletul dupa care nu mai are puterea de al distruge. Asta ar insemna dupa tine suflet nemuritor? Doamne ajuta!

stefan florin 01.01.2012 05:27:33

pt prietenii grasu77 si osutafaraunu, cum comentai acest verset, voi care negati existenta sufletului (spiritului): "Vedeți mâinile Mele și picioarele Mele, că Eu Însumi sunt; pipăiți-Mă și vedeți, că duhul nu are carne și oase, precum Mă vedeți pe Mine că am". (Luca 24:39)
Doamne ajuta!

osutafaraunu 01.01.2012 12:08:04

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 419158)
Desigur. Nu isi faceau probleme cu privire la ceea ce se intampla dupa moarte. De parca pentru asta isi "practicau credinta" si credeau in Dumnezeu, nu?
Cel mai bun exemplu ar fi cu saducheii, dar de ce sa ne batem capul cu asa ceva, nu?

Practicarea credinței lor viza și aspectul acesta, să nu fim absurzi; însă așa cum am zis, nu-și puneau problemele ridicate de Filon și alți filosofi imortaliști ai secolului.

Mi-ai ridicat la fileu cel mai nefericit exemplu: acela al saducheilor ce nu credeau în înviere. O extremă ce se opune chiar problemei esențiale pentru discuția noastră: după viață vine moartea, iar după moarte învierea! Contemporanii Domnului Hristos credeau Scripturile și învățătura Mântuitorului cu privire la moarte și înviere. Excepție făceau bineînțeles saducheii și imortaliștii filosofarzi.

Și aici îți contrapun exemplul unei femei simple dar credincioase, care deși nu înțelegea cum poate avea loc învierea din moarte, avea o filosofie simplă dar corectă cu privire la chestiune:

"Marta i-a zis: Știu că va învia la înviere, în ziua cea de apoi." (Ioan 11,24)

Citat:

Repet: de ce sa le dea "explicatii savante" cu privire la viata viitoare ca doar nu ii interesa?

Mare meșter ești în crearea perdelelor de fum! Am spus că nu le dădea "explicații savante cu privire la nemurirea ori murirea sufletului", nu cu privire la viața viitoare. Despre această viață viitoare în fericirea Cerului le-a vorbit de multe ori. Să nu confundăm moartea cu învierea și putrezirea mortului cu fericirea veșnică!

Citat:

Am si eu o nelamurire ca in Sf Scriptura nu am gasit: Ce le povesteau cei intorsi din morti? Ca au dormit bine?

Păi ce să le povestească când nu era nimic de povestit? Le povesteau doar că tot ce au văzut a fost chipul lui Isus care tocmai-i chemase la viață. În rest, nimic... nici măcar noapte neagră sau albă... nimic... Nada!

Dacă știi tu cumva că Scriptura vorbește despre altceva, dă acele versete. Dar te rog, nu aceleași perdele de fum de până acum, ci versete concrete cu "nemurirea sufletului", "desprinderea sufletului de trup", călătoria sufletului după moarte prin locurile cunoscute, vizitarea acestuia de către draci înfiorători până "să ajungă la Domnul", și alte basme horror ortodoxe.

Mulțumesc dacă în sfârșit ai înțeles mesajul meu!
... aa și să nu uit: "La mulți ani" și un an nou cu binecuvântări cerești!

osutafaraunu 01.01.2012 12:22:07

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 419140)
Nu-i așa prietene. A trebuit să Se nască Unul în Betleem să ne facă să credem că moartea e un "somn" și că morții "dorm". Ori pasajele acestea din Evanghelie nu prea-ți plac...

Să-ți fie... plapuma... ușoară!

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 419159)
Mai adventistule ce te tot iei de mine ? Ti-am zis ca nimic din ce sustii nu e adevarat ? Ce stii tu despre Cel din Betleem ?

În completare, iată ce spune Cel din Betleem și e adevărat. Ia și citește:

"A zis acestea, și după aceea le-a spus: Lazăr, prietenul nostru, a adormit; Mă duc să-l trezesc. Deci I-au zis ucenicii: Doamne, dacă a adormit, se va face bine. Iar Iisus vorbise despre moartea lui, iar ei credeau că vorbește despre somn ca odihnă. Deci atunci Iisus le-a spus lor pe față: Lazăr a murit." (Ioan 11,11-14)

Această comparație a morții cu somnul nu este singulară în Scripturi. Comparațiile următoare demonstrează potrivirea somnului ca o figură prin care să se prezinte moartea:

1. Somnul este o stare de inconștiență: „Morții nu știu nimic” (Ecl. 9,5.6).

2. Somnul este o odihnă de toate activitățile exterioare ale vieții: „În locuința morților, ... nu mai este nici lucrare, nici chibzuială, nici știință, nici înțelepciune” (Ecl. 9,10).

3. Somnul face cu neputință gândirea conștientă: „Suflarea lor trece, ...și ...le pier și planurile” (Ps. 146,4).

4. Somnul continuă până când cineva este deșteptat: „Așa se culcă și omul și nu se mai scoală cât vor fi cerurile, nu se mai deșteaptă” (Iov 14,12).

5. Somnul împiedică asocierea la activitățile celor care sunt trezi: „Niciodată nu vor mai avea parte de tot ce se face” (Ecl. 9,6).

6. Somnul face nelucrătoare emoțiile sufletului: „Și dragostea lor, și ura lor și pizma lor, ...au pierit” (Ecl. 9,6).

7. Somnul vine în chip normal și inevitabil pentru toți: „Cei vii... știu că vor muri” (Ecl. 9,5).

8. Somnul face să înceteze orice laudă adusă lui Dumnezeu: „Nu morții laudă pe Domnul” (Ps. 115,17; Isaia 38,18).

Citat:

Stii ca te-am intrebat de 100 de ori DE CE A FOST IISUS IN "INCHISOARE " ? DE CE NU RASPUNZI ADVENTISTULE ?

Am răspuns de nenumărate ori și la obiecțiunea aceasta, caută bine! Dar mai bine, ai face să răspunzi tu la întrebarea principală a acestui topic:

Care este textul biblic ce folosește expresia "suflet nemuritor"?

Citat:

Pana cand o sa mintiti lumea satanelor ?

Urât mesaj de anul nou!... cred că ar suna mai bine retușat: "Pana cand o sa mintiti lumea sutanelor ?"

La mulți ani! Să ai parte de un an nou fericit!

osutafaraunu 01.01.2012 12:31:13

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 419221)
Sa vedem daca sunt mincinos.

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...561#post417561

Daca sufletul nu se desprinde de trup inseamna ca sunt impreuna nu? Daca sufletul este trup+suflare de viata iar sufletele sunt judecare abia la a doua venire inseamna ca trupul ramane impreuna cu suflarea de viata, nu?

Cu singuranta am interpretat eu tendentions nu? Atunci poate ne lamuritu privire la "localizarea" sufletelor in perioada de "somn".

Cu siguranță ați interpretat tendențios! Prima mea propoziție era: "Sufletul este omul viu". Dumneavoastră vă referiți la omul mort, nu la omul viu. Ori ați ajuns să nu mai faceți nici această diferență între omul viu și omul mort? Nu ajunge că negați diferența între sufletul viu și... (nici nu mai știu cum să scriu că iar mă veți interpreta greșit).

Mi-e imposibil să vă lămuresc cu privirire la "localizarea sufletelor" pe timpul morții, atâta vreme cât vă mențineți prejudecata "sufletului nemuritor" și a unui suflet-entitate conștientă ce s-ar desprinde de trup în momentul morții. Pentru a înțelege corect trebuie să aveți o gândire biblică, nu una bizantină.

Poate vă ajută ilustrația aceasta: Aveți o ladă (suflet viu) pe care ați confecționat-o (actul Creației). Lada e compusă din scânduri (trupul) și cuie (suflarea de viață). La un moment dat, tot dumneavoastră vă decideți s-o demontați (moartea), depozitând scândurile în pivniță (mormântul) și luându-vă cuiele în buzunar (retragerea suflării de viață, a duhului, a spiritului la Dumnezeu). Urmează [i]logica întrebare a unuia:

Lămuriți-ne cu privire la "localizarea" lăzii in perioada de depozitare! Unde s-a dus lada?

iuliu46 01.01.2012 13:46:36

99 ce ai vrut sa scrii aici ?
Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 419203)

Normal că propovăduirea s-a făcut în trecut, crezi că de flori de măr a propovăduit Noe 120 de ani contemporanilor săi? Nu aceasta a fost misiunea lui esențială? A propovăduit în Același Duh în/prin care a fost înviat și Iisus mii de ani mai târziu. Iată cum zice pasajul în discuție într-o traducere nouă (2008) nici ortodoxă, nici adventistă:

"El a fost dat la moarte în trup, dar a fost făcut viu prin Duhul, în Care, de asemenea, S-a dus și le-a predicat duhurilor din închisoare, care odinioară nu ascultaseră, atunci când îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în așteptare, în zilele lui Noe, când era construită arca, în care numai puțini, și anume opt suflete, au fost salvate prin apă;" (1 Petru 3,18-20 - versiunea NTR)

Asta intelegi tu de acolo ? Cate clase ai ? :24:

Căci tocmai în vederea aceasta a fost vestită Evanghelia și celor morți, pentru ca să fie judecați ca oameni în trup, dar să trăiască după Dumnezeu în duh.

Aici ce intelegi ca este vorba despre mortii crestini ? Si cum adica sa traiasca dupa Dumnezeu in duh ?

Tu nu vezi ca secta asta a voastra nu are logica nici cat un copil de 2 ani ?
Aveti si oameni care au facum macar 8 clase printre voi sau sant numai din astia cu "scoala vietii " ? :21:

Macar nu te mai face de ras.

iuliu46 01.01.2012 13:48:08

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 419306)
Cu siguranță ați interpretat tendențios! Prima mea propoziție era: "Sufletul este omul viu".

Unde scrie sufletul este om viu ? :1:

Lucian008 01.01.2012 13:53:53

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 419304)
Practicarea credinței lor viza și aspectul acesta, să nu fim absurzi; însă așa cum am zis, nu-și puneau problemele ridicate de Filon și alți filosofi imortaliști ai secolului.

Nu isi puneau problema cu ce se va intampla daca nu vor ajunge in Rai? Nu ii interesa?
Acum pe bune nu vorbil despre invatatura Bisericii, despre Sf Scriptura, St Traditie, istorie probleme ridicate de catre diversi filosofi etc. Nu. Vorbim despre o chestie logica. Omul stia ca dupa moarte va fi judecat. Nu vorbul de cand si cum si asta ca sa nu intram iar in discutiile pe care le-am tot avut. Deci e clar credeau ca va avea loc judecata. Ce se intampla cu sufletele dupa judecata nu ii interesa? Nu ii interesa daca cei pacatosi isi vor petrece eternitatea in chinuri sau daca vor vi suprimati?
Dar asta e cel mai simplu raspuns: unii aveau o invatatura gresita si erau putini si ceilalti nu credeau nimic pe aceasta tema. Slaba argumentare

Citat:

Și aici îți contrapun exemplul unei femei simple dar credincioase, care deși nu înțelegea cum poate avea loc învierea din moarte, avea o filosofie simplă dar corectă cu privire la chestiune:

[center]"Marta i-a zis: Știu că va învia la înviere, în ziua cea de apoi." ([b]Ioan 11,24

Si de ce constituie acesta un argument? Si evreii aveau invatatura judecatii. Doar ca nevenind Hristos nu exista Judecata Particulara, toti mergeau in Iad si aveau sa fie Judeecati in Ziua de Apoi. De ce este acest verset o dovada a faptului ca sufletele "trageau un pui de somn? Marta se referea exact la invierea fizica. Atat.

Citat:

Mare meșter ești în crearea perdelelor de fum! Am spus că nu le dădea "explicații savante cu privire la nemurirea ori murirea sufletului", nu cu privire la viața viitoare. Despre această viață viitoare în fericirea Cerului le-a vorbit de multe ori. Să nu confundăm moartea cu învierea și putrezirea mortului cu fericirea veșnică!

Da, nu le dadea e"xplicații savante cu privire la nemurirea ori murirea sufletului" ci le vorbea despre viata viitoare. Faptul ca cei pacatosi vor fi chinuiti vesnic sau exterminati nu reprezenta un element important. Dar este evident asta. Aia cu veci vecilor, cu in veci erau metafore. Am inteles.

Citat:

Păi ce să le povestească când nu era nimic de povestit? Le povesteau doar că tot ce au văzut a fost chipul lui Isus care tocmai-i chemase la viață. În rest, nimic... nici măcar noapte neagră sau albă... nimic... Nada!

Dacă știi tu cumva că Scriptura vorbește despre altceva, dă acele versete. Dar te rog, nu aceleași perdele de fum de până acum, ci versete concrete cu "nemurirea sufletului", "desprinderea sufletului de trup", călătoria sufletului după moarte prin locurile cunoscute, vizitarea acestuia de către draci înfiorători până "să ajungă la Domnul", și alte basme horror ortodoxe.

Am explicat exact in mesajul la care mi-ati raspuns. Am spus de ce nu vorbeste Scriptura despre ce ar fi povestit. Am spus si care ar putea fi explicatiile pentru care cei inviati nu ar fi povestit daca asta s-ar fi intamplat. Dar se pare ca ati ales sa ignorati partile alea si adresati intrebari la care am raspuns sa ne rotim din nou in jurul cozi pentru a sustine dupa ca nu sunt argumentate si valide invataturile si explicatiile.

Citat:

Mulțumesc dacă în sfârșit ai înțeles mesajul meu!
... aa și să nu uit: "La mulți ani" și un an nou cu binecuvântări cerești!

La multi ani.

Lucian008 01.01.2012 14:28:44

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 419305)
În completare, iată ce spune Cel din Betleem și e adevărat. Ia și citește:

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 419305)
"A zis acestea, și după aceea le-a spus: Lazăr, prietenul nostru, a adormit; Mă duc să-l trezesc. Deci I-au zis ucenicii: Doamne, dacă a adormit, se va face bine. Iar Iisus vorbise despre moartea lui, iar ei credeau că vorbește despre somn ca odihnă. Deci atunci Iisus le-a spus lor pe față: Lazăr a murit." (Ioan 11,11-14)

Si ortodocsii spun despre morti ca au adormit si totusi nu cred ca "dorm" dupa moarte. In plus apostolii stiau ca Lazar e pe moarte. Daca apostolii ar fi avut credinta ca dupa moarte sufletate "dorm" nu ar fi avut reactia asta si ar fi intrebat la ce somn se refera.

Această comparație a morții cu somnul nu este singulară în Scripturi. Comparațiile următoare demonstrează potrivirea somnului ca o figură prin care să se prezinte moartea:

1. Somnul este o stare de inconștiență: „Morții nu știu nimic” (Ecl. 9,5.6).

2. Somnul este o odihnă de toate activitățile exterioare ale vieții: „În locuința morților, ... nu mai este nici lucrare, nici chibzuială, nici știință, nici înțelepciune” (Ecl. 9,10).

3. Somnul face cu neputință gândirea conștientă: „Suflarea lor trece, ...și ...le pier și planurile” (Ps. 146,4).

4. Somnul continuă până când cineva este deșteptat: „Așa se culcă și omul și nu se mai scoală cât vor fi cerurile, nu se mai deșteaptă” (Iov 14,12).

5. Somnul împiedică asocierea la activitățile celor care sunt trezi: „Niciodată nu vor mai avea parte de tot ce se face” (Ecl. 9,6).

6. Somnul face nelucrătoare emoțiile sufletului: „Și dragostea lor, și ura lor și pizma lor, ...au pierit” (Ecl. 9,6).

7. Somnul vine în chip normal și inevitabil pentru toți: „Cei vii... știu că vor muri” (Ecl. 9,5).

8. Somnul face să înceteze orice laudă adusă lui Dumnezeu: „Nu morții laudă pe Domnul” (Ps. 115,17; Isaia 38,18).

Si care sunt dovezile din aceste versete? Nici una. Sunt exemple din Ecclesiastul 9, care este o oda adusa vietii. Omul viu in contrapartida cu mortii. Si se vorbeste de atributele celor vii pe care mortii nu le au, adica faptul ca motii nu se pot manifesta.
In Psalmii ca planurile mortilor pier. Asa si? Ce planuri isi poate face mortul?
Mortii nu lauda pe Domnulul? Cum sa laude gura mortului pe Dumnezeu?

Cum sa folositi argumente de genul "Cei vii stiu ca vor muri" pentru a sustine ca sufletul nu e constient dupa moarte. Argumentul asta nu poate sa tina nici la un copil de 5 ani.

Lucian008 01.01.2012 14:42:20

Citat:

Cu siguranță ați interpretat tendențios! Prima mea propoziție era: "Sufletul este omul viu". Dumneavoastră vă referiți la omul mort, nu la omul viu. Ori ați ajuns să nu mai faceți nici această diferență între omul viu și omul mort? Nu ajunge că negați diferența între sufletul viu și... (nici nu mai știu cum să scriu că iar mă veți interpreta greșit).

Ce e tendentios? E simplu Lazar era mort in mormant. In momentul in care sustineti (Ptr ca dvs ati sustinut asta, nu eu. Eu am spus ca in momentul in care a fost stigat era deja inviat. Invierea s-a produs cand Hristos L-a rugat pe Tatal.) ca Lazar a fost inviat cand a fost stigat pentru ca sufletul lui (sau suflarea de viata cum vreti sa ii spuneti) era in mormant nu asta inseamna? Nu inseamna ca sufletul e legat de trup? Si asta pentru ca ati spus ca "suflarea de viata" nu era in Iad nici in Rai. Daca era in mormant e legata de trup. Daca va contraziceti nu e problema mea.

Citat:

Mi-e imposibil să vă lămuresc cu privirire la "localizarea sufletelor" pe timpul morții, atâta vreme cât vă mențineți prejudecata "sufletului nemuritor" și a unui suflet-entitate conștientă ce s-ar desprinde de trup în momentul morții. Pentru a înțelege corect trebuie să aveți o gândire biblică, nu una bizantină.

Ce legatura are sufletul nemuritor cu locatia lui?

Citat:

Poate vă ajută ilustrația aceasta: Aveți o ladă (suflet viu) pe care ați confecționat-o (actul Creației). Lada e compusă din scânduri (trupul) și cuie (suflarea de viață). La un moment dat, tot dumneavoastră vă decideți s-o demontați (moartea), depozitând scândurile în pivniță (mormântul) și luându-vă cuiele în buzunar (retragerea suflării de viață, a duhului, a spiritului la Dumnezeu). Urmează [i]logica întrebare a unuia:

Lămuriți-ne cu privire la "localizarea" lăzii in perioada de depozitare! Unde s-a dus lada?

Nu stiu la ce va ajuta exemplul. In primul rand nu pot sa accept sa argumentez un exemplu care nu e conform cu realitatea. Daca lada e omul viu, scandurile sunt trupul si cuiele sufletul. Cand omul moare lada nu mai exista. Scandurile sunt depozitate in mormant si cuiele din buzunar, daca sunt in cel drept merg in Rai, daca sunt in cel stang merg in iad. La inviere se reansambeleaza lada. Doar ca scandurile respective au cam putrezit si se schimba cu unele noi.
Ok, eu am spus unde sunt cuiele, poate raspundeti si dvs unde sunt.

stefan florin 01.01.2012 15:34:24

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 419322)
Ce e tendentios? E simplu Lazar era mort in mormant. In momentul in care sustineti (Ptr ca dvs ati sustinut asta, nu eu. Eu am spus ca in momentul in care a fost stigat era deja inviat. Invierea s-a produs cand Hristos L-a rugat pe Tatal.) ca Lazar a fost inviat cand a fost stigat pentru ca sufletul lui (sau suflarea de viata cum vreti sa ii spuneti) era in mormant nu asta inseamna? Nu inseamna ca sufletul e legat de trup? Si asta pentru ca ati spus ca "suflarea de viata" nu era in Iad nici in Rai. Daca era in mormant e legata de trup. Daca va contraziceti nu e problema mea.

Ce legatura are sufletul nemuritor cu locatia lui?

Nu stiu la ce va ajuta exemplul. In primul rand nu pot sa accept sa argumentez un exemplu care nu e conform cu realitatea. Daca lada e omul viu, scandurile sunt trupul si cuiele sufletul. Cand omul moare lada nu mai exista. Scandurile sunt depozitate in mormant si cuiele din buzunar, daca sunt in cel drept merg in Rai, daca sunt in cel stang merg in iad. La inviere se reansambeleaza lada. Doar ca scandurile respective au cam putrezit si se schimba cu unele noi.

Un raspuns de nota 10.
Pentru prietenul osutafaraunu:
În Romani 14:9 se afirmă: „Fiindcă Hristos pentru aceasta a murit și a înviat, ca să domnească, și peste morți și peste vii.” Oare cum domnește Iisus „peste morți” dacă ei nu mai există? Iisus Hristos a experimentat și starea de moarte, fiind ca suflet (spirit) în Haides sau Sheol (Fapte 2.24-31), și stare de existență ca om, tocmai ca să poată domni și peste vii, și peste morți, având cheile morții și ale locuinței morților (Apocalipsa 1:18). Doamne ajuta!

Profetul de carton 01.01.2012 15:53:06

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 419328)
Un raspuns de nota 10.
În Romani 14:9 se afirmă: „Fiindcă Hristos pentru aceasta a murit și a înviat, ca să domnească, și peste morți și peste vii.” Oare cum domnește Iisus „peste morți” dacă ei nu mai există? Iisus Hristos a experimentat și starea de moarte, fiind ca suflet (spirit) în Haides sau Sheol (Fapte 2.24-31), și stare de existență ca om, tocmai ca să poată domni și peste vii, și peste morți, având cheile morții și ale locuinței morților (Apocalipsa 1:18). Doamne ajuta!

Isus domneste peste morti pentru ca ei sunt vii in memoria lui Dumnezeu si urmeaza sa fie inviati. Chiar daca temporar sunt morti, adica nu exista, pentru Dumnezeu ei sunt vii deoarece in curand ii va invia.

iuliu46 01.01.2012 16:03:03

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 419329)
Isus domneste peste morti pentru ca ei sunt vii in memoria lui Dumnezeu si urmeaza sa fie inviati. Chiar daca temporar sunt morti, adica nu exista, pentru Dumnezeu ei sunt vii deoarece in curand ii va invia.

Profetule dar ce inseamna " Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea." ? Adica sufletele celelalte au fost lasate in Iad ? :21:

Lucian008 01.01.2012 16:13:39

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 419334)
Profetule dar ce inseamna " Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea." ? Adica sufletele celelalte au fost lasate in Iad ? :21:

Neeeeeee. Inseamna ca Dumnezeu joaca "pacanele". Acum nu mai dorm sufletele. Am trecut la urmatorul nivel: acum nu mai exista, dar cand S-o plictisi Dumnezeu de lumea asta ii creza din nou pe aia care nu mai sunt.

iuliu46 01.01.2012 16:17:22

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 419336)
Neeeeeee. Inseamna ca Dumnezeu joaca "pacanele". Acum nu mai dorm sufletele. Am trecut la urmatorul nivel: acum nu mai exista, dar cand S-o plictisi Dumnezeu de lumea asta ii creza din nou pe aia care nu mai sunt.

Da Dumnezeu ii tine minte pe toti si singurul suflet care a fost in Iad a fost al lui Iisus dar nimeni nu ne spune de ce .

Lucian008 01.01.2012 16:33:05

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 419338)
Da Dumnezeu ii tine minte pe toti si singurul suflet care a fost in Iad a fost al lui Iisus dar nimeni nu ne spune de ce .

Probabil ca in excursie. Bine eu tot nu am inteles de ce exista Iadul. Daca tot Dumnezeu ne extermina, pe mine cel putin pentru ca nu cred in "invataturile corecte" redescoperite dupa 1800 de ani, de ce ne mai chinuie un timp limitat. In afara de faptul ca asta ar anula bunatatea Lui Dumnezeu pentru ca L-ar face un demiurg sadic si insetat de sange care isi satisface placerile morbide din a ii chinui pe unii pe care oricum ii nimiceste dupa, nu isi gaseste argumentare in Sf Scriptura dupa care sustin ca se ghideaza cei care promoveaza acesta teorie. Nu exista nicaieri in Sf Scriptura specificat ca va fi o judecata unde cei drepti ajung in Rai si cei pacatosi vor fi chinuiti catva timp dupa care ii suprima Dumnezeu.

Mihai36 01.01.2012 17:23:43

In mod normal nu reiese de nicaieri ca sufletele sint desfiintate si apoi recreate.
La fel de bine ele pot sta intro anume stare numita locuinta mortilor .

Un sfint ortodox spunea ca iadul si raiul nu sint locuri fizice ci stari interioare.

Un verset din psalmi daca nu ma insel spune ca Domnul este cel care mereu duce si scoate sufletele din locuinta mortilor.
Cum le scoate? pai alta solutie decit sa le dea cumva un trup nu exista caci moarte asta inseamna sa nu mai ai trup o perioada.
In crestinism nu exista conceptul de neantizare dupa moarte , insa el poate fi discutat abia in legatura cu iazul de foc insa doar la nivel teoretic-ipotetic findca si acolo pot fi solutii multiple. In realitate noi nu cunoastem marea dragoste a lui Dumneeu .
Insa in Apoc scrie ca moartea si locuinta mortilor a fost aruncatw si elw in iazul de foc. Cine poate explica asta?
Singura as zice explicatie de bun simt ar fi ca moartea care este desfiintata se refera la moartea spirituala adica decaderea spirituala iar locuinta mortilor aruncata si ea nu poate insemna decit ca in conditiile in care ea este inca locuita de anumite suflete care vor veni abia peste acele mii de ani desfiintarea ei are doar un inteles metaforic , simbolic iar intelesul real este ca rezultatul va fi imposibilitatea de a se mai lua legatura cu mortii tocmai pentru ca "Nimic rau nu va mai fi" posibil.

Pentru ca pe pamint vor locui mai departe oameni cei care vor fi salvati participind la vremurile frumoase promise de dupa sf Judecatii cu urgiile ei .
Iar cei care vor locui evident ca vor muri la un moment dat insa cahiar daca vor muri in interiorul lor vor fi vesnic cu Hristos chiar daca nu vor fi facuti desavirsiti asa de brusc.

stefan florin 01.01.2012 17:24:04

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 419329)

citeste cu atentie versetul prietene. Aici zice ca Hristos DOMNESTE (timpul prezent) si nu V-A DOMNI (timpul viitor). Cum poti domni peste cineva mort care in prezent se afla viu doar in memoria lui Dumnezeu? Cum ar putea Basescu sa conduca AZI peste cetateni care se vor naste in 2017? Nu cumva sensul cuvantului MORT se refera defapt la altceva? Doamne ajuta!

Lucian008 01.01.2012 17:36:42

Citat:

În prealabil postat de Mihai36 (Post 419343)

Un sfint ortodox spunea ca iadul si raiul nu sint locuri fizice ci stari interioare.

Asta spune invatatura ortodoxa. Sufletul nefiind material nu poate avea dupa moarte o locatie fizica, pana la Judecata universala.

osutafaraunu 01.01.2012 23:19:50

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 419310)
99 ce ai vrut sa scrii aici ?

Asta intelegi tu de acolo ? Cate clase ai ? :24:

Probabil am mai puține decât tine, dar măcar știu să citesc. Citește și tu ce am vrut să scriu, de fapt ce a vrut să scrie sf. ap. Petru conform ultimei traduceri a Sfintei Scripturi (2008), traducere repet: făcută nu de un adventist, ci de un ortodox (trecut din 2011 la greco-catolici)!

"El a fost dat la moarte în trup, dar a fost făcut viu prin Duhul, în Care, de asemenea, S-a dus și le-a predicat duhurilor din închisoare, care odinioară nu ascultaseră, atunci când îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în așteptare, în zilele lui Noe , când era construită arca, în care numai puțini, și anume opt suflete, au fost salvate prin apă;" (1 Petru 3,18-20 - versiunea NTR)

Hristos le-a predicat antedeluvienilor prin Duhul (Același Duh prin Care a și fost înviat în zilele lui Ponțiu Pilat) în zilele lui Noe , nu în zilele cât a fost în mormânt. E chiar atât de greu de priceput?

Citat:

Căci tocmai în vederea aceasta a fost vestită Evanghelia și celor morți, pentru ca să fie judecați ca oameni în trup, dar să trăiască după Dumnezeu în duh.

Aici ce intelegi ca este vorba despre mortii crestini ?

Înainte de a-ți scrie ce înțeleg eu din versetul citat (apropos de faptul că vă feriți continuu și inutil în a da referința: e 1 Petru 4,6) vreau să fac o remarcă foarte importantă pentru irelevantul tău demers apologetic: Pasajul nu spune nimic de "nemurirea sufletului", nici măcar de "suflet", ci se referă doar la duh!

Așa. Și acum să lămurim problema. De fapt e lămurită de la sine, căci din versiunea originală greacă este evident că predicarea la care se face referire aici a avut loc înainte de momentul când și-a scris Petru epistola și că nu mai avea loc atunci când scria el. Aici este vorba despre creștinii morți (așa cum sugerează ultima parte a versetului). Contextul arată că este improbabil ca Petru să fi vorbit aici la figurat, despre cei morți spiritual, deși sensul acesta este folosit uneori în Scriptură. „Morții” din 1 Petru 4,5 sunt, evident, cei morți fizic și, deoarece în v. 5 și 6 se vorbește despre „morți” în legătură cu judecata, cel mai probabil este că cei „morți” din v. 6 sunt, de asemenea, cei morți fizic. Dacă ar fi o trecere de la sensul literal la cel figurat, lucrul acesta ar fi indicat de context. Scripturile susțin starea de inconștiență a morților și că timpul de har acordat omului se încheie la moarte, după aceasta, predicarea Evangheliei este inutilă pentru ei. De altfel, nu cred că preotul vostru săvârșește liturghia și predică Evanghelia în cimiti pentru cei morți, ci în biserică pentru cei vii!

Astfel, singura concluzie consecventă cu învățăturile generale ale Bibliei este că cei care erau „morți” în momentul când scria Petru auziseră Evanghelia înainte de a fi murit. Evanghelia le fusese predicată înainte ca ei să fi murit.

Citat:

Si cum adica sa traiasca dupa Dumnezeu in duh ?

Care e nelămurirea ta? E cu privire la una din cele trei idei expuse acolo, ori cu privire la toate? Ca să lămurim complet chestiunea și să nu te mai obosești a întreba, iată cum adică:

1. "să trăiască". Este evident că Petru se referă la credincioșii care adormiseră în Domnul Isus; creștinii din timpurile Noului Testament fiind foarte îngrijorați cu privire la aceștia. Acești „morți” auziseră și primiseră Evanghelia în timpul vieții, iar la judecată vor fi socotiți vrednici „să trăiască după Dumnezeu în duh”. E și logic... morții nu au cum să "trăiască" decât în bancul acela stupid "Trei morți sar gardul". [actualii] Morții vor trăi, doar după judecată și înviere!

2. "după Dumnezeu". Aceste cuvinte pot să însemne „așa cum trăiește Dumnezeu”, adică vor fi făcuți nemuritori după cum și Dumnezeu este nemuritor (însă El fiind nemuritor din veșnicii); sau „așa cum voiește Dumnezeu”, adică după voia lui Dumnezeu pentru viața lor, așa cum va fi decretat la judecată.

3. "în duh". Adică având trupuri nemuritoare, proslăvite, ca acela pe care L-a avut Domnul Hristos când a ieșit din mormânt.

Citat:

Aveti si oameni care au facum macar 8 clase printre voi sau sant numai din astia cu "scoala vietii " ? :21: Macar nu te mai face de ras.

De râs te-ai făcut tu singur prin greșelile din text. Orice copil ce a făcut "măcar 8 clase" știe că după normele actuale ale limbii române nu se scrie "sânt" (ori ai vrut să fie "șanț"?), ci "sunt". Ori în cel mai rău caz, dacă ești de modă veche, scrie "sînt".

osutafaraunu 01.01.2012 23:23:39

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 419312)
Unde scrie sufletul este om viu ? :1:

Aici:

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 417561)
Sufletul este omul viu, rezultanta trupului + suflarea de viață de la Dumnezeu. Acesta nici nu "se desprinde", nici nu coboară nici nu urcă. Cred că o să mai treacă ani de zile până mi se va răspunde la întrebarea unde se găsește în Biblie "nemurirea sufletului"? și unde scrie de desprinderea sufletului de trup la moarte?

Dar nu te mai lega de mesajele ce nu-ți sunt adresate personal, că vezi bine nu le înțelegi. Era un răspuns dat întrebării lui Lucian008.

osutafaraunu 01.01.2012 23:30:37

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 419313)
Dar asta e cel mai simplu raspuns: unii aveau o invatatura gresita si erau putini si ceilalti nu credeau nimic pe aceasta tema. Slaba argumentare

Credeau doar ce zice Scriptura, respectiv ce se citea din Scriptură în sinagogi (în cazul analfabeților) cu privire la starea omului în moarte. În consecință, evreii nu aveau parastase, pomeni pentru cei morți, lumânări pe morminte, dezgroparea și spălarea oaselor la nu știu ce perioade, dezgroparea și puparea "moaștelor" de sfinți, etc. Adică păgânismele întâlnite astăzi în practica creștinilor nominali.

Citat:

Si de ce constituie acesta un argument? Si evreii aveau invatatura judecatii. Doar ca nevenind Hristos nu exista Judecata Particulara, toti mergeau in Iad si aveau sa fie Judeecati in Ziua de Apoi.

După venirea lui Hristos s-a schimbat cumva regula? Oamenii sunt înviați înainte de ziua de apoi? Găsiți așa ceva scris în Biblie? Dacă da, va trebuie să dați o dovadă (sau două) în acest sens!

Citat:

De ce este acest verset o dovada a faptului ca sufletele "trageau un pui de somn?

Pentru că așa spune Hristos:

"A zis acestea, și după aceea le-a spus: Lazăr, prietenul nostru, a adormit [κεκοίμηται ]; Mă duc să-l trezesc." (Ioan 11,11) Observați că ucenicii folosesc exact aceeași expresie [κεκοίμηται ](Ioan 11,12) crezând că Lazăr chiar "trage un pui de somn", nu că ar fi mort.

Nu acesta e argumentul suprem pentru un creștin? Are Filon și Platon o autoritate mai mare decât Hristos!?

Citat:

Marta se referea exact la invierea fizica. Atat.

După Scriptură mai cunoașteți o altfel de înviere decât cea "fizică"? Vă rog nu-mi veniți cu exemple de "înviere" metaforică (gen Luc. 15,24.32), ci cu exemple de înviere reală, concretă, pipăibilă (cum a experimentat-o Toma)!

Citat:

Da, nu le dadea e"xplicații savante cu privire la nemurirea ori murirea sufletului" ci le vorbea despre viata viitoare. Faptul ca cei pacatosi vor fi chinuiti vesnic sau exterminati nu reprezenta un element important.

Domnule, aceea nu e "viața viitoare", ci "moartea viitoare" (moartea a II-a)! Misiunea lui Hristos nu a fost aceea de a duce "vestea cea rea a Evagheliei"- contradicție de termeni la fel de nefericită ca și "morții vii" ai dogmaticii ortodoxe. În fața mulțimilor însetate de mântuire, Hristos le zugrăvea frumusețea Cerului, puritatea oamenilor mântuiți din această lume și locuirea lor împreună cu Dumnezeu. Nu scenele terifiante ale caznelor cu draci încornorați și încopitați de pe pereții Voronețului!

Citat:

Am explicat exact in mesajul la care mi-ati raspuns. Am spus de ce nu vorbeste Scriptura despre ce ar fi povestit. Am spus si care ar putea fi explicatiile pentru care cei inviati nu ar fi povestit daca asta s-ar fi intamplat. Dar se pare ca ati ales sa ignorati partile alea si adresati intrebari la care am raspuns sa ne rotim din nou in jurul cozi pentru a sustine dupa ca nu sunt argumentate si valide invataturile si explicatiile.

Ați explicat, nu zic nu... la explicații savante vă pricepeți... la un singur lucru n-ați răspuns și probabil n-o să răspundeți (căci nu există răspuns) în vecii vecilor:

versete concrete cu "nemurirea sufletului", "desprinderea sufletului de trup"

osutafaraunu 01.01.2012 23:44:11

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 419320)
Si care sunt dovezile din aceste versete? Nici una.

Sunt dovezi cu privire la analogia pe care o face Biblia între moarte și somn. Nu e "niciuna", ci sunt multe! Eu am dat doar câteva exemple din VT. mai sunt altele în NT făcute (analogiile) de Hristos și de apostoli.

Citat:

Sunt exemple din Ecclesiastul 9, care este o oda adusa vietii.

Sunt exemple din Eclesiastul, Iov, Psalmi și Isaia. Nu vă faceți că nu le vedeți!

Citat:

In Psalmii ca planurile mortilor pier. Asa si? Ce planuri isi poate face mortul?

Vă spun eu ce planuri... de fapt vă spune propria Biblie Ortodoxă:

"Ieși-va duhul lor și se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor." (Psalm 145,4 - versiunea Sinodală)

Astfel arată "morții cei vii": niște "vii" fără gânduri (dacă vă puteți imagina astfel de vii). Adică starea conștientă încetează la moarte. Biblia nu acordă niciun sprijin dogmei ortodoxe a unei stări conștiente între moarte și înviere și respinge hotărât o astfel de învățătură!

Citat:

Mortii nu lauda pe Domnulul? Cum sa laude gura mortului pe Dumnezeu?

Asta întreb și eu... poate ne explicați dvs. cum poate un mort fără gură și fără gânduri să laude pe Dumnezeu?! Îl lăudăm noi viii pe Dumnezeu, darămite "sufletele" morților ar trebui s-o facă! Că doar i-a scăpat Dumnezeu de necazurile și greutățile acestui pământ... Vreți să spuneți că sunt mai ingrați decât ateii? Nț... nț...:33:

Nu domnule, cei morți dorm inconștienți în mormintele lor și nu laudă pe nimeni!

"Nu morții Te vor lăuda pe Tine, Doamne, nici toți cei ce se coboară în iad" (Ps. 113,25 - versiunea Sinodală)

Nu vă mai osteniți să-mi replicați că e normal ca-n Iad să nu se cânte laude la adresa Domnului. Nu e vorba de "Iad" în sensul de Infern, de locul în care sunt torturate "sufletele" morților, ci e vorba de locuința morților, sau cum plastic spune originalul ebraic al acestui psalm cei ce se pogoară în [דוּמָה] tăcere...

Auzi domnule ce mai zice Biblia dumitale:

"Că locuința morților nu Te va lăuda și moartea nu Te va preaslăvi; cei ce se coboară în mormânt nu mai nădăjduiesc în credincioșia Ta. Cel viu, cel viu Te laudă, ca mine astăzi..." (Isaia 38,18.19)

Cei morți nu doar că nu mai laudă, dar nici nu mai nădăjduiesc! Tragică situație pentru un mort-viu! Să nu mai aibă vorbe, gânduri, simțăminte...

Citat:

Cum sa folositi argumente de genul "Cei vii stiu ca vor muri" pentru a sustine ca sufletul nu e constient dupa moarte. Argumentul asta nu poate sa tina nici la un copil de 5 ani.

Folosesc argumentul așa cum îl exprimă antitetic înțeleptul Solomon:

"Cei vii știu că vor muri, dar cei morți nu știu nimic..." (Ecl.9,5)

Știți ce mă intrigă pe mine? Acest argument "ține" la un copil de 5 ani căruia i s-a explicat că nenea a murit, el nemaivorbind cu vecinul pus pe năsălie. Pe când ortodoxul pe care-l considerăm matur și integru în gândire, deși Biblia lui Ortodoxă îi spune clar (vezi versetele de mai sus), continuă să facă temenele în fața icoanei sfântului X, adresându-i rugi de mijlocire!

iuliu46 01.01.2012 23:47:27

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 419382)
Probabil am mai puține decât tine, dar măcar știu să citesc. Citește și tu ce am vrut să scriu, de fapt ce a vrut să scrie sf. ap. Petru conform ultimei traduceri a Sfintei Scripturi (2008), traducere repet: făcută nu de un adventist, ci de un ortodox (trecut din 2011 la greco-catolici)!

"El a fost dat la moarte în trup, dar a fost făcut viu prin Duhul, în Care, de asemenea, S-a dus și le-a predicat duhurilor din închisoare, care odinioară nu ascultaseră, atunci când îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în așteptare, în zilele lui Noe , când era construită arca, în care numai puțini, și anume opt suflete, au fost salvate prin apă;" (1 Petru 3,18-20 - versiunea NTR)

Hristos le-a predicat antedeluvienilor prin Duhul (Același Duh prin Care a și fost înviat în zilele lui Ponțiu Pilat) în zilele lui Noe , nu în zilele cât a fost în mormânt. E chiar atât de greu de priceput?

Deci inca o data te intreb.Sa zicem ca nu esti de rea credinta.Asta intelegi tu din pasajul ala ?

Daca asta intelegi tu inseamna ca ai facut scoala degeaba.Daca ai facut vreun pic de scoala.
Acolo spune clar le-a predicat duhurilor care odinioara nu ascultasera. Asta e ce scrie .
Tu stii ce inseamna sa predici cuiva care odinioara nu te-a ascultat ?

De ce ceri "dovezi" daca nu poti pricepe clar romaneste ? Daca nu esti roman nu ai nici o scuza.Ai avea una daca nu ai fi fost la scoala dar in cazul asta nu incerca sa-i inveti pe altii.Pune mana pe carte si invata romaneste.

osutafaraunu 01.01.2012 23:56:07

Citat:

Domnule Lucian, încerc să vă lămuresc... Nu să vă conving, căci conform prejudecății mele (am și eu prejudecăți) sunteți iremediabil pierdut. Pierdut nu în sensul pierderii mântuirii, ci iremediabil pierdut în meandrele concretului unei dogme deplorabil de străină Bibliei!

Deci vreau să vă lămuresc că în primul rând nu m-am referit la Lazăr din Betania în acea frază, dar asta nici nu mai are importanță... Lucrul cel mai important, care pentru dumneavoastră observ este indiferent: eu fac o distincție clară între suflet și suflarea de viață, iar această distincție o realizează și Scriptura. Nu mai revin asupra subiectului, s-a discutat destul.

Pentru a nu-mi reproșa iar evitarea unui răspuns: pot fi de acord că momentul învierii a fost când Iisus S-a rugat Tatălui, iar Acesta a realizat minunea învierii, iar când Domnul l-a strigat pe Lazăr să iasă afară din mormânt, prietenul Lui era deja înviat... deși diferența între cele două evenimente e doar de câteva secunde...

"Și zicând acestea, a strigat cu glas mare: Lazăre, vino afară!" (Ioan 11,43 - versiunea Sinodală)

Acum, "ascultați" puțin acel strigăt cu "glas mare" [μέγας φωνή](din grecescul megas fone provine și termenul modern "megafon") și recunoașteți că Iisus Hristos poate să cheme la viață morții cu strigătul Lui puternic, doar este Dumnezeu! Parcă așa credeau ortodocșii cândva...

Acum mai "ascultați" un "megafon" biblic care învie morții:

"Căci Domnul Însuși, la un strigăt de poruncă, la sunetul vocii arhanghelului și la sunetul trâmbiței lui Dumnezeu, Se va coborî din cer și, mai întâi, vor învia cei morți în Cristos" (1 Tes. 4,16 - versiunea NTR)

Recunoașteți acum în vocea puternică a Arhanghelului pe Hristos care învie morții? Nu vă precipitați a-mi replica că Arhanghelul nu-i Hristos. Un înger nu poate învia 1.000.000.000 (să zicem aproximativ) de morți! Așteptați liniștit cireașa de pe tort...

Același "megafon" se aude pe cruce și morții înviază:

50. Iar Iisus, strigând iarăși cu glas mare, Și-a dat duhul.
51. Și iată, catapeteasma templului s-a sfâșiat în două de sus până jos, și pământul s-a cutremurat și pietrele s-au despicat;
52. Mormintele s-au deschis și multe trupuri ale sfinților adormiți s-au sculat.
53. Și ieșind din morminte, după învierea Lui, au intrat în cetatea sfântă și s-au arătat multora. (Matei 27 - versiunea Sinodală)

Și acum, cu voia dumneavoastră (ba chiar și fără ea), cireașa de pe tort:

"Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: "Să te certe pe tine Domnul!""(Iuda 1,9)

Același (căci Biblia nu ne prezintă un altul) Arhanghel care va învia toți drepții din istoria pământului cu glas puternic la revenirea Sa, l-a înviat și pe Moise când Se certa cu diavolul. Bănuiesc că se certa cu voce de megafon, căci n-am auzit pe cineva să se certe în șoaptă...
Cred că cireașa aceasta (deși e o cireașă amară) a răspuns întrebărilor puse de mai mulți domni în ultimele două zile.

Citat:

Nu stiu la ce va ajuta exemplul. In primul rand nu pot sa accept sa argumentez un exemplu care nu e conform cu realitatea.

Mie îmi ajută căci e conform cu realitatea, dumneavoastră probabil trăiți într-o realitate paralelă, ori în cel mai fericit caz într-una secantă. Atât modelul trup + duh = suflet viu (vezi Gen.2,7) cât și exemplul scânduri + cuie = ladă (vezi atelierul de tâmplărie) sunt conforme realității. Ba aș zice că ne putem încrede mai mult în Cuvântul lui Dumnezeu decât în propriii noștri ochi de tâmplari amatori. Spuneți că nu-i așa!

Citat:

Daca lada e omul viu, scandurile sunt trupul si cuiele sufletul. Cand omul moare lada nu mai exista. Scandurile sunt depozitate in mormant si cuiele din buzunar, daca sunt in cel drept merg in Rai, daca sunt in cel stang merg in iad. La inviere se reansambeleaza lada. Doar ca scandurile respective au cam putrezit si se schimba cu unele noi

Conform analogiei, tocmai ați sugerat că cuiele sunt în același timp și lada, iar cuiele nu se înțelege clar dacă sunt depozitate în buzunar ori merg deja în cele două locații - tipic pentru filosofia Babilonului! Ducând spre absurd elementele analogiei (așa cum mi s-a mai demonstrat în cazul pildei bogatului) se pare că nu aveți doar cele două buzunare pentru depozitat cuie, ci mai aveți unul la piept ("Sânul lui Avraam") și unul -să iertați- la... fundul (talpa) Iadului. Nu duc mai departe paralela și cu fratele dumneavoastră catolicul cu buzunarul Purgatoriului, sunteți oricum destul de limitat în mișcări: atenție să nu vă împungă cuiele!

Revenind la lucruri mai serioase, trebuie să acceptați modelul scripturistic:

"Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie [נֶפֶשׁ]." (Facerea 2,7 - versiunea Sinodală)

adică:

trup + suflare de viață = suflet viu

Sufletul viu, ființa vie, omul viu este o rezultantă, nu o componentă antropologică. Acest suflet [נֶפֶשׁ] nephesh din originalul ebraic are și sensul de ființă vie, om viu. Comparați cu originalul versetele din Facerea 12,5; 36,6; Levitic 4,2 și alte zeci si zeci de versete ale V.T. Faceți același lucru și cu corespondentul grecesc al sufletului [ψυχη] (numărul textelor va fi mult mai mare) și vă veți convinge că termenul nu se referă la vreo entitate ce poate trăi idependent de trup după moartea omului.

Citat:

Suflarea de viață (cuiele) la "dezasamblarea omului" (moartea) ia drumul de unde a venit, adică la Cel care a dat-o:

"mai înainte ca praful să se'ntoarcă în pământ așa cum a fost și suflarea să se'ntoarcă la Dumnezeu, la Cel care a dat-o." (Ecl.12,7 - versiunea Anania)

V-am dat versiunea I.P.S. Bartolomeu Anania, căci versiunea oficială Sinodala e pocită rău la acest verset. Va vedea traducătorul cum se va descurca la Dreapta Judecată cu pocitania dumnealui.

Această "piesă" de la "dezasamblare" - [רוּחַ] ruach (Ecl.12,7), este una și aceeași cu cea de la "asamblare" (Facerea 2,7) - suflarea de viață.

osutafaraunu 02.01.2012 00:07:31

Citat:

Un raspuns de nota 10.
În Romani 14:9 se afirmă: „Fiindcă Hristos pentru aceasta a murit și a înviat, ca să domnească, și peste morți și peste vii.” Oare cum domnește Iisus „peste morți” dacă ei nu mai există?

Pentru Dumnezeu nu sunt valabile propozițiile "nu există", "nu știu unde l-am pus", "nu știu ce s-a ales de el", "nu știu cum să-l mai asamblez la loc".

Chiar și în moarte, creștinul aparține lui Hristos, deoarece atunci când moare, el adoarme „în Iisus” (1Tes. 4:14; Apoc. 14:13). la înviere „vor învia cei morți în Hristos” și, în felul acesta, și de atunci înainte „vor fi totdeauna cu Domnul” (1Tes. 4,16.17).

Chiar și cei care resping pe Hristos nu pot să scape de răspunderea lor față de El, prin moarte, deoarece toți morții vor învia, fie că „vor învia pentru viață”, fie că „vor învia pentru judecată” (Ioan 5,29; Apoc. 20,12.13). În ziua aceea „fiecare din noi are să dea socoteală despre sine însuși lui Dumnezeu” cum zice câteva versete mai jos (Rom. 14,12).

Citat:

Iisus Hristos a experimentat și starea de moarte, fiind ca suflet (spirit) în Haides sau Sheol

În Sheol/Hades, adică în locuința morților, în groapă nu sunt suflete sau spirite. Apoi nu înțeleg de ce ai pus paranteza aceea, sufletul nefiind totuna cu spiritul (duhul, suflarea de viață). Ești confuz, blocat într-o dogmă confuză. Vezi postarea de mai sus.

osutafaraunu 02.01.2012 00:14:40

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 419344)
citeste cu atentie versetul prietene. Aici zice ca Hristos DOMNESTE (timpul prezent) si nu V-A DOMNI (timpul viitor). Cum poti domni peste cineva mort care in prezent se afla viu doar in memoria lui Dumnezeu? Cum ar putea Basescu sa conduca AZI peste cetateni care se vor naste in 2017?

Te-a luat pentru moment valul elocinței și ai uitat că mandatul lui Băsescu e temporar și nu etern cum se îngrozește opoziția.

"Iisus Hristos, ieri și azi și în veci, este același." (Evrei 13,8)

Lucian008 02.01.2012 00:46:54

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 419385)

versete concrete cu "nemurirea sufletului", "desprinderea sufletului de trup"

Stiti care e problema ca BO se poate "acoperii" cu Sf Traditie cum spuneti dvs. Dar dvs trebuie sa aveti atrgumente scripturistice concrete. Care sunt acestea din care reiese nimicirea sufeletelor pacatosilor si faptul ca sufletul este trup+suflare de viata. Dar exemple din care sa reiasa clar acest lucru nu baliverne de genul ca pier planurile celor morti sau ca cei vii stiu ca vor muri. Exemple de genul celui pe care eu vi l-am dat epntru nemurirea sufletului si pe care l-ati respins ca este dintr- carte necanonica. Sa scrie clar: Suflarul este trup plus suflare de viata si Sufletele vor fi distruse sau nimicite de dumnezeu, sau isi vor inceta existenta si nu vor mai exista.

"Căci atunci când vor învia din morți, nici nu se mai însoară, nici nu se mai mărită, ci sunt ca îngerii în ceruri.
Iar despre morți, că vor învia, n'ați citit oare în cartea lui Moise, când i-a vorbit Dumnezeu din rug a, zicând: Eu sunt Dumnezeul lui Avraam și Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacob?
Dumnezeu nu este Dumnezeul celor morți, ci al celor vii. Prin urmare, mult rătăciți voi!“
Deci Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacob si eu sunt Dumnezeul celor vii, nu inseamna ca ei sunt vii? Dar clar vii nu putea insemna vii cu trupul pentru stim ca erau deja morti?
"Și fumul chinului lor se siue în vecii vecilor. Și nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei și chipului ei și oricine primește semnul numelui ei." Apocalipsa 14,11
Ce e inseamna asta?
"Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, și vor fi chinuiți acolo, zi și noapte, în vecii vecilor."
Dar asta?

Ce argumente scripturistice sunt necesare pentru a evidentia despartirea sufletului de trup decat cea evidenta, omul mort nu mai are sufletul in trup? De aceea e mort. Stiu imi veti spune ca nu este vorba despre suflet, ci despre suflare de viata. Dar asta nu sta in picioare atat timp cat nu aveti un argument scripturistic al faptului ca sufletul are in componenta si trupul. Si daca sufletul nu are in componenta si trupul, el e doar constiinta vie a omului ce dainuie si dupa moarte. Si cum clar nu mai e in trup e vorba despre despartirea celor doua.

osutafaraunu 02.01.2012 00:50:11

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 419388)
Deci inca o data te intreb.Sa zicem ca nu esti de rea credinta.Asta intelegi tu din pasajul ala ?

Daca asta intelegi tu inseamna ca ai facut scoala degeaba.Daca ai facut vreun pic de scoala.
Acolo spune clar le-a predicat duhurilor care odinioara nu ascultasera. Asta e ce scrie .
Tu stii ce inseamna sa predici cuiva care odinioara nu te-a ascultat ? De ce ceri "dovezi" daca nu poti pricepe clar romaneste ?

Prietene, sf. ap. Petru nu și-a scris epistola în limba română, ci în greacă; iar în greaca koine construcția lui frazeologică e puțin mai dificilă, totuși e de remarcat faptul că anumiți termeni sunt alăturați indicând că e vorba de același timp al evenimentelor:

... έκήρυξεν άπειθήσασίν ποτε ότε...

... a predicat îndărătnicilor odinioară pe când...

Predicarea la neascultătorii antedeluvieni s-a făcut în acele zile premergătoare potopului, nu în perioada când Hristos era în mormânt.

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 419388)
Daca nu esti roman nu ai nici o scuza.

Ei bine, sunt român... deci am o scuză!:4:

Lucian008 02.01.2012 00:50:29

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 419387)

"Ieși-va duhul lor și se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor." (Psalm 145,4 - versiunea Sinodală)

Oooooooooooo. Nu va trageti singur presul. Folositi versete care argumenteaza despartirea sufletului de trup?

osutafaraunu 02.01.2012 00:57:45

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 419397)
Stiti care e problema ca BO se poate "acoperii" cu Sf Traditie cum spuneti dvs. Dar dvs trebuie sa aveti atrgumente scripturistice concrete. Care sunt acestea din care reiese nimicirea sufeletelor pacatosilor si faptul ca sufletul este trup+suflare de viata.

Eu am adus acele argumente "concrete", n-ați fost dumneavoastră suficient de atent, ori n-ați ajuns până acolo cu lecturarea postărilor mele...:4:

Dar mai bine nu mai pierdeți vremea și căutați degrabă versetele celea, că uite: a trecut și anul și tot nu le-ați găsit!

stefan florin 02.01.2012 01:01:13

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 419390)
Domnule Lucian, încerc să vă lămuresc... Nu să vă conving, căci conform prejudecății mele (am și eu prejudecăți) sunteți iremediabil pierdut. Pierdut nu în sensul pierderii mântuirii, ci iremediabil pierdut în meandrele concretului unei dogme deplorabil de străină Bibliei!

Deci vreau să vă lămuresc că în primul rând nu m-am referit la Lazăr din Betania în acea frază, dar asta nici nu mai are importanță... Lucrul cel mai important, care pentru dumneavoastră observ este indiferent: eu fac o distincție clară între suflet și suflarea de viață, iar această distincție o realizează și Scriptura. Nu mai revin asupra subiectului, s-a discutat destul.

Pentru a nu-mi reproșa iar evitarea unui răspuns: pot fi de acord că momentul învierii a fost când Iisus S-a rugat Tatălui, iar Acesta a realizat minunea învierii, iar când Domnul l-a strigat pe Lazăr să iasă afară din mormânt, prietenul Lui era deja înviat... deși diferența între cele două evenimente e doar de câteva secunde...

"Și zicând acestea, a strigat cu glas mare: Lazăre, vino afară!" (Ioan 11,43 - versiunea Sinodală)

Acum, "ascultați" puțin acel strigăt cu "glas mare" [μέγας φωνή](din grecescul megas fone provine și termenul modern "megafon") și recunoașteți că Iisus Hristos poate să cheme la viață morții cu strigătul Lui puternic, doar este Dumnezeu! Parcă așa credeau ortodocșii cândva...

Acum mai "ascultați" un "megafon" biblic care învie morții:

"Căci Domnul Însuși, la un strigăt de poruncă, la sunetul vocii arhanghelului și la sunetul trâmbiței lui Dumnezeu, Se va coborî din cer și, mai întâi, vor învia cei morți în Cristos" (1 Tes. 4,16 - versiunea NTR)

Recunoașteți acum în vocea puternică a Arhanghelului pe Hristos care învie morții? Nu vă precipitați a-mi replica că Arhanghelul nu-i Hristos. Un înger nu poate învia 1.000.000.000 (să zicem aproximativ) de morți! Așteptați liniștit cireașa de pe tort...

Același "megafon" se aude pe cruce și morții înviază:

50. Iar Iisus, strigând iarăși cu glas mare, Și-a dat duhul.
51. Și iată, catapeteasma templului s-a sfâșiat în două de sus până jos, și pământul s-a cutremurat și pietrele s-au despicat;
52. Mormintele s-au deschis și multe trupuri ale sfinților adormiți s-au sculat.
53. Și ieșind din morminte, după învierea Lui, au intrat în cetatea sfântă și s-au arătat multora. (Matei 27 - versiunea Sinodală)

Și acum, cu voia dumneavoastră (ba chiar și fără ea), cireașa de pe tort:

"Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: "Să te certe pe tine Domnul!""(Iuda 1,9)

Același (căci Biblia nu ne prezintă un altul) Arhanghel care va învia toți drepții din istoria pământului cu glas puternic la revenirea Sa, l-a înviat și pe Moise când Se certa cu diavolul. Bănuiesc că se certa cu voce de megafon, căci n-am auzit pe cineva să se certe în șoaptă...
Cred că cireașa aceasta (deși e o cireașă amară) a răspuns întrebărilor puse de mai mulți domni în ultimele două zile.

Mie îmi ajută căci e conform cu realitatea, dumneavoastră probabil trăiți într-o realitate paralelă, ori în cel mai fericit caz într-una secantă. Atât modelul trup + duh = suflet viu (vezi Gen.2,7) cât și exemplul scânduri + cuie = ladă (vezi atelierul de tâmplărie) sunt conforme realității. Ba aș zice că ne putem încrede mai mult în Cuvântul lui Dumnezeu decât în propriii noștri ochi de tâmplari amatori. Spuneți că nu-i așa!

Conform analogiei, tocmai ați sugerat că cuiele sunt în același timp și lada, iar cuiele nu se înțelege clar dacă sunt depozitate în buzunar ori merg deja în cele două locații - tipic pentru filosofia Babilonului! Ducând spre absurd elementele analogiei (așa cum mi s-a mai demonstrat în cazul pildei bogatului) se pare că nu aveți doar cele două buzunare pentru depozitat cuie, ci mai aveți unul la piept ("Sânul lui Avraam") și unul -să iertați- la... fundul (talpa) Iadului. Nu duc mai departe paralela și cu fratele dumneavoastră catolicul cu buzunarul Purgatoriului, sunteți oricum destul de limitat în mișcări: atenție să nu vă împungă cuiele!

Revenind la lucruri mai serioase, trebuie să acceptați modelul scripturistic:

"Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie [נֶפֶשׁ]." (Facerea 2,7 - versiunea Sinodală)

adică:

trup + suflare de viață = suflet viu

Sufletul viu, ființa vie, omul viu este o rezultantă, nu o componentă antropologică. Acest suflet [נֶפֶשׁ] nephesh din originalul ebraic are și sensul de ființă vie, om viu. Comparați cu originalul versetele din Facerea 12,5; 36,6; Levitic 4,2 și alte zeci si zeci de versete ale V.T. Faceți același lucru și cu corespondentul grecesc al sufletului [ψυχη] (numărul textelor va fi mult mai mare) și vă veți convinge că termenul nu se referă la vreo entitate ce poate trăi idependent de trup după moartea omului.

Suflarea de viață (cuiele) la "dezasamblarea omului" (moartea) ia drumul de unde a venit, adică la Cel care a dat-o:

"mai înainte ca praful să se'ntoarcă în pământ așa cum a fost și suflarea să se'ntoarcă la Dumnezeu, la Cel care a dat-o." (Ecl.12,7 - versiunea Anania)

V-am dat versiunea I.P.S. Bartolomeu Anania, căci versiunea oficială Sinodala e pocită rău la acest verset. Va vedea traducătorul cum se va descurca la Dreapta Judecată cu pocitania dumnealui.

Această "piesă" de la "dezasamblare" - [רוּחַ] ruach (Ecl.12,7), este una și aceeași cu cea de la "asamblare" (Facerea 2,7) - suflarea de viață.

cum Iisus e Dumnezeu? Nu mai este un inger si anume arhanghelul Mihail? Asta in viziunea voastra adventista. Doamne ajuta!

osutafaraunu 02.01.2012 01:04:52

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 419399)
Oooooooooooo. Nu va trageti singur presul. Folositi versete care argumenteaza despartirea sufletului de trup?

Nu e preșul meu... e temelia dumneavoastră de nisip pe care v-ați clădit dogma nemuririi sufletului! Acolo scrie ruach/pneuma, nu nephesh/psiche, respectiv duh, nu suflet mai pe românește... citiți atent!

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:51:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.