Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Atitudinea ortodoxa fata de oamenii de alte culte religioase (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14465)

ovidiu b. 12.03.2012 08:54:48

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434424)
Dacă citești bine ce am scris, postarea ta e fără rost.

Ceea ce ai scris este incomplet, iar eu am făcut o remarcă...însă este FĂRĂ ROST. Poate și remarca asta este fără rost:

HRISTOS Cel Adevărat este HRISOS Cel PERSONAL cu deodată toate Capacitățile Sale de Revelație Biblică și de Biserică HARISMATICĂ. Doar un HRISTOS PERSOANĂ DUMNEZEIASCĂ, Același în Descoperirile sale Biblice și Același în HARISMELE Bisericii Sale, este HRISTOSUL Deplin, Căruia se poate ÎNCHINA „toată suflarea”. HRISTOS Cel deodată metafizic, Biblic și ICOANĂ HARISMATICĂ de Biserică este HRISTOSUL Cel UNIC și inconfundabil.

AlinB 12.03.2012 10:09:47

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 433700)
Calea se numeste Isus Cristos.

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 433701)
Amin!

"Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine." (Ioan.14:6)

Cum spunea parintele Boca: "In ziua de azi vezi multi calatori la Iad cu Scriptura in mana".
De ce? Pentru ca sa stii sa citesti nu e totul, fara har si binecuvantare e o vanatoare de iluzii, chiar si cu Biblia in mana poti aspecte esentiale pentru mantuire:

Marcu 13:22

"Se vor scula hristoși mincinoși și prooroci mincinoși și vor face semne și minuni, ca să ducă în rătăcire, de se poate, pe cei aleși."

Matei 24:24

"Căci se vor ridica hristoși mincinoși și prooroci mincinoși și vor da semne mari și chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putință, și pe cei aleși."

2 Cor 11:13
"Pentru că unii ca aceștia sunt apostoli mincinoși, lucrători vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos."

AlinB 12.03.2012 10:15:23

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 433806)
Mai presus de Biserica Sa, El ne-a lăsat Duhul Sfânt:

"Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu." (Ioan 14,26 - versiunea Sinodală)

Iar Acesta ne aduce aminte tot ce ne-a spus și învățat Hristos. Dacă o biserică are învățături ce nu concordă cu ce ne-a spus Hristos, cu ce găsim în Scriptură, tare mă tem că ea nu este "Biserica Sa" oricât ar pretinde acest lucru...

A lasat Duhul Sfant Bisericii, nu sectarilor aparuti de nicaieri secole mai tarziu si pretinzand o autoritate pe care nu o au, in baza faptului ca:

1. Stiu sa jongleze cu versete
2. Sunt destui si mai ignoranti decat ei, dispusi sa ia de bun afirmatiile lor cu pretentii "profetice"

Daca un sectar pretinde ca invatatura lui mincinoase se regaseste in Scriptura iar cea a Bisericii nu, poate fi luat in seama doar de cei care:

1. Sunt ignoranti fata de Scriptura - chiar cu ea deschisa in fatza
sau/si
2. Iubesc ratacirea si compania celor rataciti

osutafaraunu 12.03.2012 12:27:11

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 434437)
A lasat Duhul Sfant Bisericii, nu sectarilor aparuti de nicaieri secole mai tarziu si pretinzand o autoritate pe care nu o au

Autoritatea este dată de Duhul Sfânt, nu de un perete afumat ori de o haină cusută cu fir de aur. Duhul Sfânt nu e monopol ori captiv la discreția unei biserici anume; dacă cineva își închipuie așa ceva să ia bine aminte: păcatul împotriva Duhului Sfânt nu e departe de el...

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 434437)
Daca un sectar pretinde ca invatatura lui mincinoase se regaseste in Scriptura iar cea a Bisericii nu [...]

Biserica lui Dumnezeu nu are învățătură/învățături (nu se înțelege ce ați vrut a scrie) mincinoasă/mincinoase. Ori acceptă minciuna para-dosită îndărătul zidurilor ei și atunci nu e Biserica, ori e Biserica și are învățătura curată a lui Hristos.

catalin2 12.03.2012 13:43:39

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434416)
Cam confuz... În rest, parțial adevărat. Și la fondarea ei și azi, ea se numește Biserica, eventual Biserica Creștină. Că e "dreaptă", "universală", "botezătoare", "înduhovnicită", "sâmbătară și așteptătoare" - acestea sunt denumiri date de apartenenții ei (ai Bisericii).

Nu știu care e percepția ta cu privire la minuni, eu văd de exemplu vindecări de cancer prin puterea lui Dumnezeu, dar nu acestea le consider ca fiind minunile ce demonstrează Adevărul. Cea mai mare minune este transformarea caracterului uman după voia lui Dumnezeu și o viață schimbată asemenea lui Hristos mărturisind despre Adevăr.

Asadar incepi sa intelegi, o singura Biserica, nu o suta. Nu era gruparea Apostolilor, o alta grupare ce-si spuneau "botezatorii", altii ce-si spuneau "ziua de odihna", etc. Apostolii botezu ei la inceput apoi au randuit episcopi, prezbiteri, diaconi. Iar cand se duceau in alte parti nu aveau surpriza sa gaseasca altii care botezau si ei pe acolo, desi nu auzise nimeni de ei si nu pusesera Apostolii mainile pe capul lor. Intotdeauna de apropae 2000 de ani a fost o singura Biserica, adunare, cea lasata de Apostoli. Cei din afara ei erau in afara Bisericii, indiferent ca se numeau pagani, eretici sau schismatici.

In legatura cu vindecarile, cum iti scriam si in celelalat pasaj, tu dai exemple de lucruri care se intampla si in alte religii. Si samanii, paranormalii, pot vindeca boli, inclusiv cancer. Si in alte popoare oamenii se mai schimba, un japonez iti va zice ca si vecinul lui era alcoolic si s-a schimbat, acum e om bun. Asta intrebam si eu, cum spui ca la tine e adevarul si nu la altii, care nu cred in Iisus? Daca ii arati ca aveti aceleasi minuni ca cel pe care le stie el o sa ajunga la concluzia ca vraciul satului are religia cea mai buna, face cele mai multe vindecari.

osutafaraunu 12.03.2012 14:20:15

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 434469)
Asadar incepi sa intelegi, o singura Biserica, nu o suta. Nu era gruparea Apostolilor, o alta grupare ce-si spuneau "botezatorii", altii ce-si spuneau "ziua de odihna", etc.

Da, o singură Biserică, nu o sută; dar această Biserică a parcurs mai multe etape pe parcursul erei creștine: la început perioada apostolilor, apoi Biserica persecutată a martirilor, apoi Biserica eliberată de prigoană... Nu sunt mai multe biserici, e una singură luptătoare. Luptătoare cu influențele păgâne, luptătoare cu ispita cedării în fața prigoanei, luptătoare cu potopul de învățături false lansate de diavol la început dinafară, apoi dinăuntru, luptătoare pentru reforme, luptătoare pentru reîntoarcerea la puritatea dintru început. Ea niciodată n-a îngenunchiat, a luptat în permanență și avem asigurarea Mântuitorului că va birui deoarece El a biruit mai întâi.

Citat:

In legatura cu vindecarile, cum iti scriam si in celelalat pasaj, tu dai exemple de lucruri care se intampla si in alte religii. Si samanii, paranormalii, pot vindeca boli, inclusiv cancer.

Tocmai de aceea am spus că aceste minuni nu sunt concludente

Citat:

Si in alte popoare oamenii se mai schimba, un japonez iti va zice ca si vecinul lui era alcoolic si s-a schimbat, acum e om bun.

Nu la asemenea schimbări mă refeream. Metanoia nu este o "peticire" a vechiului caracter, o îmbunătățire prin educație ori voință a anumitor trăsături; ci este o transformare radicală prin puterea Duhului Sfânt. Ori, aceasta nu e posibilă decât în creștinism, în adevăratul creștinism - adică a credinței LUI Iisus, nu doar ÎN Iisus:

"Aici este răbdarea sfinților, care păzesc poruncile lui Dumnezeu și credința lui Iisus." (Apoc. 14,12 - versiunea Sinodală)

myself00 12.03.2012 15:19:07

ca să fiu sincer nu am citit nici măcar vreo postarea de-al vreunui membru...!
așa că vă rog iertați-mă dacă am rămas în urmă cu ceva ...!
însă am luat ca linei de conduită primul post ...!
cu toții aparținem în mod inerent unii cu alții...!
noi ajungem să-i judecăm pe alții in pofida nelegiuiri noastre...! credeți că acelei persoane îi este ușor să-și răsfrângă calea...? nu am timp să stau să delimitez aceste lucruri...!
comportamentul nostru nu trebuie să fie sub nici un formă unul strașnic față de cel de o altă confesiune...! nici măcar să sovăim dacă se cade sau nu...!
trebuie să fim cât mai duioși cu el nici prea aspri dar nici prea reverențioși ...! să încercăm să-l ghidăm către propășirea mântuiri... nu se cade sa fim sfiicioși cu ei...

AlinB 12.03.2012 17:16:46

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434460)
Autoritatea este dată de Duhul Sfânt, nu de un perete afumat ori de o haină cusută cu fir de aur. Duhul Sfânt nu e monopol ori captiv la discreția unei biserici anume; dacă cineva își închipuie așa ceva să ia bine aminte: păcatul împotriva Duhului Sfânt nu e departe de el...

De acord, nu e a unei "biserici anume" ci este a Bisericii iar pacatul este a celor care cred ca punand mana pe o copie a Sfintei Scripturi isi pot asuma si indrumarea Duhului Sfant, fiind rupti de Biserica.

Citat:

Biserica lui Dumnezeu nu are învățătură/învățături (nu se înțelege ce ați vrut a scrie) mincinoasă/mincinoase. Ori acceptă minciuna para-dosită îndărătul zidurilor ei și atunci nu e Biserica, ori e Biserica și are învățătura curată a lui Hristos.
Iarasi suntem de acord, Biserica lui Dumnezeu nu poate avea decat o invatatura in Adevar.

Eu ma referam la sectele aparute secole mai tarziu, bazate pe sloganul mincinos "Sola Sriptura" cu care incearca sa atribuie inventiilor lor mincinoase autoritatea Sfintei Scripturi si cu care incearca sa se substituie Bisericii incercand sa treaca drept Biserica in ochii celor orbi spiritual.

osutafaraunu 12.03.2012 18:16:07

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 434502)
De acord, nu e a unei "biserici anume" ci este a Bisericii iar pacatul este a celor care cred ca punand mana pe o copie a Sfintei Scripturi isi pot asuma si indrumarea Duhului Sfant, fiind rupti de Biserica.

Iarasi suntem de acord, Biserica lui Dumnezeu nu poate avea decat o invatatura in Adevar.

Eu ma referam la sectele aparute secole mai tarziu, bazate pe sloganul mincinos "Sola Sriptura" cu care incearca sa atribuie inventiilor lor mincinoase autoritatea Sfintei Scripturi si cu care incearca sa se substituie Bisericii incercand sa treaca drept Biserica in ochii celor orbi spiritual.

Îmi pare bine că putem fi și noi de acord o dată.:21: Va trebui doar să ai puțintică grijă cu principiul "Sola Scriptura" - "stă scris". E de la Hristos și te-ai putea pune în situația nedorită de a păcătui împotriva Lui, însă cum știm acest păcat poate fi iertat. Dacă te pocăiești.

Mani 26.05.2012 16:23:46

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 426069)
Biserica e Una (nu doua sau mai multe) - dar biserica nu e o institutie care poarta o denumire ci Trupul lui Hristos, Mireasa lui Hristos. Din ea fac parte toti aceeia care fac voia Tatalui.

Si unde sunt acestia de gasit? Pretutindeni? Doctrina are vreo importanta? Daca e sa se converteasca un ateu, unde-l trimiti? Unde-o fi? Indiferent de invatatura care se da acolo?

Mani 26.05.2012 16:27:41

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434506)
Va trebui doar să ai puțintică grijă cu principiul "Sola Scriptura" - "stă scris". E de la Hristos și te-ai putea pune în situația nedorită de a păcătui împotriva Lui

Problema cu "Sola Scriptura" consta in cuvantul "sola", nu in "Scriptura". Una este sa crezi ce este scris, si alta e cand interpretezi anapoda scrisul.

osutafaraunu 26.05.2012 17:56:30

Citat:

În prealabil postat de Mani (Post 447578)
Problema cu "Sola Scriptura" consta in cuvantul "sola", nu in "Scriptura". Una este sa crezi ce este scris, si alta e cand interpretezi anapoda scrisul.

Puteți da un exemplu concret? Interpretări anapoda de-a lungul timpului au avut toate denominațiunile.

Mani 26.05.2012 21:12:11

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 447591)
Puteți da un exemplu concret? Interpretări anapoda de-a lungul timpului au avut toate denominațiunile.

Un exemplu din zeci: negarea Sf. Treimi.
In Biserica au existat un Arie si discipolii lui, dar au fost exclusi. Ca denominatie, Biserica a avut dintotdeauna dogma corecta.
Ceea ce nu se poate spune de o multime de denominatii neo-protestante, unele neaga din start dogma Sf. Treimi, altele o accepta pe hartie, dar o neaga cu practica (de ex. nu se inchina Duhului Sfant).

osutafaraunu 26.05.2012 21:26:11

Citat:

În prealabil postat de Mani (Post 447639)
Un exemplu din zeci: negarea Sf. Treimi.
In Biserica au existat un Arie si discipolii lui, dar au fost exclusi. Ca denominatie, Biserica a avut dintotdeauna dogma corecta.
Ceea ce nu se poate spune de o multime de denominatii neo-protestante, unele neaga din start dogma Sf. Treimi, altele o accepta pe hartie, dar o neaga cu practica (de ex. nu se inchina Duhului Sfant).

Eu mă gândeam la confesiunea mea, probabil n-am fost suficient de explicit.

myself00 27.05.2012 21:24:31

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 447647)

iar dvs de ce confesiune aparțineți...?

osutafaraunu 27.05.2012 21:47:48

Adventist de ziua a șaptea.

Mani 27.05.2012 22:14:23

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 447647)

Ok, reformuleaza intrebarea.

osutafaraunu 28.05.2012 07:44:10

Citat:

În prealabil postat de Mani (Post 447809)
Ok, reformuleaza intrebarea.

Puteți da un exemplu concret de "interpretare anapoda" la Biserica AZȘ?

Mani 28.05.2012 10:08:34

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 447886)
Puteți da un exemplu concret de "interpretare anapoda" la Biserica AZȘ?

Intrebarea tradeaza siguranta in doctrina AZS. Aceasi intrebare mi-au pus-o si neamurile mele baptiste, si prietenele penticostale, si cei din forumul BER (tudoristi), ba chiar si martorele lui Iehova care m-au vizitat.
Toti sunt convinsi ca doctrina denominatiei lor este corecta, asa cum crezi si tu despre a ta. Cum cred si eu despre BO.
Nu toti pot avea dreptate, e clar. Cum de-ti imaginezi ca AZS ar avea? (Intrebare retorica.)

Ok. Un exemplu de interpretare anapoda: ca e suficient a lua o Cina cu niste simboluri, in loc de Sf. Impartasanie cu Trupul si Sangele Domnului.

osutafaraunu 28.05.2012 10:19:15

Citat:

În prealabil postat de Mani (Post 447899)
Aceasi intrebare mi-au pus-o si neamurile mele baptiste, si prietenele penticostale, si cei din forumul BER (tudoristi), ba chiar si martorele lui Iehova care m-au vizitat.
Toti sunt convinsi ca doctrina denominatiei lor este corecta, asa cum crezi si tu despre a ta. Cum cred si eu despre BO.
Nu toti pot avea dreptate, e clar.

Foarte logic. Deplin de acord.

Citat:

În prealabil postat de Mani (Post 447899)
Ok. Un exemplu de interpretare anapoda: ca e suficient a lua o Cina cu niste simboluri, in loc de Sf. Impartasanie cu Trupul si Sangele Domnului.

1. De unde știți că cele două nu pot fi împreună (Cina cu simboluri/Sf.Împărtășanie cu Trupul și Sângele Domnului)?
  2. Biserica AZȘ nu susține că "e suficient".
Alt exemplu aveți?

AlinB 28.05.2012 11:28:24

..........

AlinB 28.05.2012 11:29:01

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 447902)
[/list]Alt exemplu aveți?

Ti s-au dat o gramada, e plin forumul cu discutii de genul asta, dar ce sa faci, cand crezi orbeste ca ce spune E.G. White e pur adevar si toata Scriptura trebuie citita doar prin ochelarii ei, n-ai cu cine discuta.

Ca sa nu mai vorbi de starea de identitate confuza pe care o au neoprotestantii in special, cand confunda vocile din cap cu ce este scris in Sf. Scriptura, si cand incep sa-si recite elucubratiile si zic "nu e de la mine asta e de la Duhul Sfant", cum poti sa stai de vorba cu asemeni smintiti?

Ce fel de argumente sa le dai, cum sa argumentezi cand bazele ratiunii sunt puternic zdruncinate in acesti oameni?

osutafaraunu 28.05.2012 11:32:37

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 447913)
Ti s-au dat o gramada, e plin forumul cu discutii de genul asta, dar ce sa faci, cand crezi orbeste ca ce spune E.G. White e pur adevar si toata Scriptura trebuie citita doar prin ochelarii ei, n-ai cu cine discuta.

"Grămada" aceea se reduce exact la chestiunile discutabile din dogmatica ortodoxă. Adică cele nebiblice. Înțeleg... Biblia nu e "relevantă" pentru ortodox, prevalează Sf. Tradiție...

AlinB 28.05.2012 11:36:52

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 447915)
"Grămada" aceea se reduce exact la chestiunile discutabile din dogmatica ortodoxă. Adică cele nebiblice. Înțeleg... Biblia nu e "relevantă" pentru ortodox, prevalează Sf. Tradiție...

Tin sa-ti aduc aminte ceea ce cred ca si in facultatile voastre se invata daca sunt mai de soi, ca Biserica este cea care a pus cap la cap Biblia si Biblia este parte a Sfintei Traditii.

A, ca tie iti place sa iei doar o bucata din ea, atat cat e nevoie ca sa o poti suci si scoate din ea ce vrei in fata ignorantilor - e altceva.

Asa procedati si la nivel "macro" - scotiand Biblia din contextul Sf. Traditii cat si la nivel "micro", scotand citatele din contextul Sf. Scripturi.

Inca o data, asta merge doar cu ignoranti in teologie - ignoranti de care nu duce lipsa nici Biserica Ortodoxa nici voi, ca daca n-ar fi, n-ar ajunge la voi si daca n-ar ramane la fel de ignoranti si dupa ce incep sa rasfoiasca Sf. Scriptura, nu ar ramane la voi.

osutafaraunu 28.05.2012 11:46:24

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 447916)
Tin sa-ti aduc aminte ceea ce cred ca si in facultatile voastre se invata daca sunt mai de soi, ca Biserica este cea care a pus cap la cap Biblia

Parcă sună mai bine expresia asta "pus cap la cap"... Biblia să știi că se poate citi și pe foiletoane (pe cărți), nu e nevoie ca acestea să fie legate împreună. Legătura între ele o face Același Duh care le-a și inspirat.

Citat:

A, ca tie iti place sa iei doar o bucata din ea, atat cat e nevoie ca sa o poti suci si scoate din ea ce vrei in fata ignorantilor - e altceva.

Îmi place să iau exact acele "bucăți" ce sunt în concordanță cu Scriptura și cu învățătura lui Hristos, restul Sf. Tradiții nu este altceva decât... tradiție omenească.

ucenic 28.05.2012 11:54:32

Citat:

(...) Biserica este cea care a pus cap la cap Biblia si Biblia este parte a Sfintei Traditii.

Oare nu mai degraba Duhul Sfant a inspirat Cuvantul lui Dumnezeu in om, omul L-a strans, L-a asezat si L-a ordonat devenind astfel Scriptura Sfanta?

(Exemplul Septuagintei - 70 sau 72 de intelepti evrei traducand independent, din ebraica in greaca, Scriptura Sfanta a poporului evreu rezultand 70 sau 72 de lucrari identice, si care reprezinta ceea ce astazi numim Vechiul Testament.)

Asadar Biserica face ceea ce Capul ei a hotarat. Iar robul credincios niciodata, in nici o lucrare sau imprejurare nu isi asuma vreun merit ci tot meritul il da Stapanului.

In concluzie, Biblia nu este parte a sfintei traditii ci ramane Cuvantul Domnului pentru nevoia omului.

In Cuvantul lui Dumnezeu se regaseste tot ceea ce este necesar pentru om in vederea restaurarii acestuia inaintea lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos.

iuliu46 28.05.2012 12:13:02

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 447925)
In concluzie, Biblia nu este parte a sfintei traditii ci ramane Cuvantul Domnului pentru nevoia omului.

In concluzie daca nu accepti punctul asta neoprotestant de vedere toata smecheria cu sola scriptura pica de la sine.:71:

ucenic 28.05.2012 12:16:46

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 447928)
In concluzie daca nu accepti punctul asta neoprotestant de vedere toata smecheria cu sola scriptura pica de la sine.:71:

Asta este punctul meu, asa cum am inteles eu. Il vrei mai detaliat?
Daca nu, expune-l pe al tau.

iuliu46 28.05.2012 12:22:18

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 447929)
Asta este punctul meu, asa cum am inteles eu. Il vrei mai detaliat?
Daca nu, expune-l pe al tau.

Pai hai sa vedem.Tu spui ca Duhul Sfant a inspirat omul sau hai sa spunem oamenii sa stranga,aseze si ordone Cuvantul lui Dumnezeu.Si eu sant total de acord.Dar cine era omul sau oamenii ? Nu erau aceiasi care vorbeau de sfinti si de parinti si care botezau si copii ? Cum puteau sa fie asa de inspirati de Duhul Sfant incat sa iti ofere tie baza pentru sola scriptura dar atat de "rataciti" in practicile lor religioase ? Tu chiar nu vezi ca nu se leaga nimic ?

ucenic 28.05.2012 13:30:13

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 447933)
Pai hai sa vedem.Tu spui ca Duhul Sfant a inspirat omul sau hai sa spunem oamenii sa stranga,aseze si ordone Cuvantul lui Dumnezeu.Si eu sant total de acord.Dar cine era omul sau oamenii ? Nu erau aceiasi care vorbeau de sfinti si de parinti si care botezau si copii ? Cum puteau sa fie asa de inspirati de Duhul Sfant incat sa iti ofere tie baza pentru sola scriptura dar atat de "rataciti" in practicile lor religioase ? Tu chiar nu vezi ca nu se leaga nimic ?

Eu unul am vazut in viata asta un principiu simplu, pe intelesul tuturor. Noi oamenii suntem diferiti. Daca mergem mai departe observam ca suntem atat de diferiti incat avem intelegeri diferite despre aceleasi lucruri, fenomene sau obiceiuri.

Conform observatiei mele, noi oamenii numim diferit acelasi lucru si ne raportam diferit la aceeasi realitate.

Mergand mai departe am observat ca, in limitarile noastre, noi abordam experientele noastre cu exteriorul ca fiind cele "adevarate".

Acum, fata de aceste "adevaruri" individuale noi ne raportam cumva individualist, subiectiv, de unde rezulta de la sine ca, in ochii mei, "adevarul" meu subiectiv este totuna cu "adevarul" obiectiv, acela care exista insa in afara mea.

Conform principiului enuntat mai sus, acest "adevar" obiectiv devine automat "adevar" subiectiv si in ochii altuia...

Ce avem acum? Doi indivizi, care recunosc mai multe "adevaruri" subiective despre un singur "adevar" obiectiv.

Intrebare: care "adevar" subiectiv din cele doua reproduc fidel "adevarul subiectiv? Care "adevar" este adevarat?

-----------------------------------

In ceea ce priveste Biblia... Pentru noi toti, pentru noi crestinii, Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu. Insa ea nu este infailibila d.p.d.v. strict literar ci este infailibila d.p.d.v. al mesajului. De ce oare? Pentru ca El, Cuvantul a fost oarecum filtrat prin "subiectivismul" individului. Astfel ca avem de ex. in limba romana, sub indrumarea BOR, mai multe traduceri, mai multe versiuni, care nu sunt traduceri si copii identice ale originalului dar au toate acelasi inteles.

Acum, daca Cuvantul scris este usor diferit in structura nu insa si in mesaj cum oare intelegerea - "adevarul" nostru despre un lucru sau altul nu poate fi subiectiva pe alocuri, si cum puate sa mai pastreze in acelasi timp "esenta" adevarului obiectiv nealterata?

Exemplul care imi vine in minte este Crezul crestin. Crezul este o marturie vie a credinciosului crestin chiar daca crestinul respectiv isi face cruce sau nu, se roaga la sfinti sau nu, se impartaseste cu Trupul si Sangele Domnului intr-un fel sau in altul.

Crestinul de peste tot si din toate denominatiile marturiseste prin Crez despre Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant, despre Biserica si despre asteptarile pe care le are.

Privind exemplul acesta putem spune ca noi, cei multi, avem "adevaruri" subiective multiple si totusi slujim prin acelasi "adevar" obiectiv - Crezul.

Eu cred ca Dumnezeu intelege limitarile noastre de raportare la realitate si ca nicicum, nici unul dintre noi nu putem defini "adevarul" asa cum il defineste El - obiectiv.

De aceea Dumnezeu, care da ploaie si peste cei buni si peste cei rai, accepta variantele noastre bruiate, subiective de "adevar" atunci cand ne referim la Sine - Adevarul Ultim si Suprem.

Eu nu ma supar daca cel mai mic din fii mei imi spune ca am slabit, in acelasi timp in care cel mare imi spune ca m-am cam ingrasat, cata vreme amandoi ma iubesc si imi spun "Tata".

Eu, ca tata nu ma supar ca cele doua observatii ale lor nu sunt identice, fidele realitatii dar cu adevarat ma supar daca fiecare dintre ei isi sustine la nesfarsit "adevarul" subiectiv despre mine, si plecand de la diferente sa ajunga la divergente, sau mai rau.

In acest chip, Domnul nostru Iisus Hristos, pe care Il marturisim si unii si altii, cunoscand unde se va ajunge cu privire la definirea "adevarului" obiectiv despre El, Cuvantul Sau etc. prin filtrele noastre limitate si subiective, S-a rugat Tatalui:

"Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine, si Eu in Tine; ca si ei sa fie una in Noi, pentru ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis." (Ioan.17:21)

Uniti in El si totusi diferiti unul fata de celalalt.

Unitate in diversitate. Aceasta este posibila numai prin Duhul Sfant al lui Dumnezeu.

Noi oamenii ne dezbinam prin "adevaruri" subiective, Duhul Sfant ne uneste prin Adevarul Obiectiv, Unic si Absolut - Iisus Hristos.

ovidiu b. 28.05.2012 13:55:32

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 447925)
In Cuvantul lui Dumnezeu se regaseste tot ceea ce este necesar pentru om in vederea restaurarii acestuia inaintea lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos.

De ce a mai fost neceară întruparea Domnului, dacă cuvântul este suficient?

AlinB 28.05.2012 15:06:43

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 447961)
Eu unul am vazut in viata asta un principiu simplu, pe intelesul tuturor. Noi oamenii suntem diferiti. Daca mergem mai departe observam ca suntem atat de diferiti incat avem intelegeri diferite despre aceleasi lucruri, fenomene sau obiceiuri.

Conform observatiei mele, noi oamenii numim diferit acelasi lucru si ne raportam diferit la aceeasi realitate.

Mergand mai departe am observat ca, in limitarile noastre, noi abordam experientele noastre cu exteriorul ca fiind cele "adevarate".

Acum, fata de aceste "adevaruri" individuale noi ne raportam cumva individualist, subiectiv, de unde rezulta de la sine ca, in ochii mei, "adevarul" meu subiectiv este totuna cu "adevarul" obiectiv, acela care exista insa in afara mea.

Conform principiului enuntat mai sus, acest "adevar" obiectiv devine automat "adevar" subiectiv si in ochii altuia...

Ce avem acum? Doi indivizi, care recunosc mai multe "adevaruri" subiective despre un singur "adevar" obiectiv.

Intrebare: care "adevar" subiectiv din cele doua reproduc fidel "adevarul subiectiv? Care "adevar" este adevarat?

Citat:

In ceea ce priveste Biblia... Pentru noi toti, pentru noi crestinii, Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu. Insa ea nu este infailibila d.p.d.v. strict literar ci este infailibila d.p.d.v. al mesajului. De ce oare? Pentru ca El, Cuvantul a fost oarecum filtrat prin "subiectivismul" individului. Astfel ca avem de ex. in limba romana, sub indrumarea BOR, mai multe traduceri, mai multe versiuni, care nu sunt traduceri si copii identice ale originalului dar au toate acelasi inteles.

Acum, daca Cuvantul scris este usor diferit in structura nu insa si in mesaj cum oare intelegerea - "adevarul" nostru despre un lucru sau altul nu poate fi subiectiva pe alocuri, si cum puate sa mai pastreze in acelasi timp "esenta"
adevarului obiectiv nealterata?
Pana aici ridici problema foarte bine si foarte corect, ai baze pentru un rationament sanatos.
Din pacate, in a doua parte care ar trebui sa fie dezlegarea intrebarii, deraiezi.

Citat:

Exemplul care imi vine in minte este Crezul crestin. Crezul este o marturie vie a credinciosului crestin chiar daca crestinul respectiv isi face cruce sau nu, se roaga la sfinti sau nu, se impartaseste cu Trupul si Sangele Domnului intr-un fel sau in altul.

Crestinul de peste tot si din toate denominatiile marturiseste prin Crez despre Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant, despre Biserica si despre asteptarile pe care le are.

Privind exemplul acesta putem spune ca noi, cei multi, avem "adevaruri" subiective multiple si totusi slujim prin acelasi "adevar" obiectiv - Crezul.
Din pacate solutia propusa se numeste "reducere la esenta" sau mai bine spus "reductionism".

Adica A nu este egal cu B dar daca ajung sa ignor suficiente diferente intre A si B atunci pot spune ca A este egal cu B.

Asta nu e ratiune ci sfidarea ei.

Si ca sa revin punctual la "Crezul" tau, ignori cateva aspecte:

1. NU toti cei care isi spun crestini ar putea rosti crezul - sunt de exemplu unii care nu sunt trinitarieni.

Daca eu nu am dreptul sa te exclud din definitia crestinismului pe tine care respingi icoanele, de ce tu ai avea dreptul sa excluzi pe cei care nu sunt trinitarieni?

2. Credinta crestina nu se reduce la "Simbolul de Credinta" asa cum nu se reduce nici la "Scriptura" si interpretarile derivate din ea care si tu ai observat pot diferi substantial.

3. Nu toti care spun "Una Sfanta Soborniceasa si Apostoleasca Biserica" se gandesc de fapt la acelasi lucru.
Ortodoxul se gandeste la Biserica Ortodoxa, neoprotestantul la o biserica-concept a celor oarecum virtuosi care au acelasi nume pentru dumnezeul lor: "Isus Hristos" sau pe aproape.

Ori, daca acelasi cuvant (sau cuvinte) poate desemna realitati diferite prin prisma unor intelgeri diferite (ex. cu "Biserica" mai sus), de ce nu reusesti sa accepti ca si cuvintele "Isus Hristos" pot desemna realitati diferite?

Citat:

Eu cred ca Dumnezeu intelege limitarile noastre de raportare la realitate si ca nicicum, nici unul dintre noi nu putem defini "adevarul" asa cum il defineste El - obiectiv.
Depinde la care adevar te referi.
Daca te referi la adevarul de credinta, pentru asta (si nu doar) Dumnezeu a lasat Biserica (1Timotei 3:15) - ca institutie vazuta si nu ca abstractie, notiune personala a fiecarui individ definita si redefinita dupa nevoile personale ca si adevarul in care tu crezu.

Citat:

De aceea Dumnezeu, care da ploaie si peste cei buni si peste cei rai, accepta variantele noastre bruiate, subiective de "adevar" atunci cand ne referim la Sine - Adevarul Ultim si Suprem.
Le accepta ca si ce?
Sf. Scriptua spune ca nu le accepta - "variantele" sunt definite ca erezie si pacat de moarte. Galateni 5:20

Citat:

Eu nu ma supar daca cel mai mic din fii mei imi spune ca am slabit, in acelasi timp in care cel mare imi spune ca m-am cam ingrasat, cata vreme amandoi ma iubesc si imi spun "Tata".
Nu te-ai supara nici daca fiul tau cel mic ar spune lumii ca tu condamni homosexualitatea in timp ce fiul tau cel mare zice ca o accepti si binecuvintezi "dragostea" homosexuala chiar si cu casatoria?

Sau alt exemplu, daca unul din fii tai ar zice ca tu ai spus ca mantuirea se obtine tinand sambata, refuzand mancarea "necurata", platind zeciuiala si fiin un om relativ decent in fata societatii, esti ok cu asta?
Nu crezi ca prin aceste afirmatii li se face acelora care cred in ele un deserviciu si tie inclusiv?

Citat:

Eu, ca tata nu ma supar ca cele doua observatii ale lor nu sunt identice, fidele realitatii dar cu adevarat ma supar daca fiecare dintre ei isi sustine la nesfarsit "adevarul" subiectiv despre mine, si plecand de la diferente sa ajunga la divergente, sau mai rau.
Din pacate cam asta era si perspectiva lui Cornilescu cand a preferat sa traduca "eresuri" prin "certuri intre partide".
Adica vezi Doamne, nu erezia e rea, ci sa tii musai sa o demonstrezi este.
Adica poti fi eretic, poti avea un crez oricat de aiuristic, atat timp cat iti vezi de erezia ta si nu faci din ea pricina de cearta, te mantuiesti.
Halucinant.

Citat:

In acest chip, Domnul nostru Iisus Hristos, pe care Il marturisim si unii si altii, cunoscand unde se va ajunge cu privire la definirea "adevarului" obiectiv despre El, Cuvantul Sau etc. prin filtrele noastre limitate si subiective, S-a rugat Tatalui:

"Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine, si Eu in Tine; ca si ei sa fie una in Noi, pentru ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis." (Ioan.17:21)

Unitate in diversitate. Aceasta este posibila numai prin Duhul Sfant al lui Dumnezeu.

Noi oamenii ne dezbinam prin "adevaruri" subiective, Duhul Sfant ne uneste prin Adevarul Obiectiv, Unic si Absolut - Iisus Hristos.
Cu alte cuvinte, oamenii pot sa-si scoata ochii, de fapt Duhul Sfant este cel care ii uneste.
Duhul Sfant le-a spus sa ignore secole de crestinism si sa scoata Biblia din contextul acestor secole si in schimb sa se raporteze doar la mintea lor si deci sa inteleaga lucrurile pe dos si sa porneasca schisme in baza acestor suceli ca desi sa fie despartiti in fapt, sa fie uniti intr-un plan abstract, dincolo de orice evidenta in acest sens.

Pornesti de la un rationament - ajungi la o fantezie fara legatura cu realitatea.

iuliu46 28.05.2012 15:46:12

Citat:

Acum, daca Cuvantul scris este usor diferit in structura nu insa si in mesaj cum oare intelegerea - "adevarul" nostru despre un lucru sau altul nu poate fi subiectiva pe alocuri, si cum puate sa mai pastreze in acelasi timp "esenta" adevarului obiectiv nealterata?

Ucenic vorba lunga saracia omului ! Este greu de inteles cum cineva poate sustine ca aceeiasi oameni erau in acelasi timp si inspirati de Duhul Sfant si rataciti in practicile lor.

Cornel Urs 28.05.2012 18:41:48

Citat:

"unitate in diversitate"? diversitate si in domeniul teologic, sau ce ati vrut sa spuneti?

Demetrius 28.05.2012 21:34:11

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 448035)
"unitate in diversitate"? diversitate si in domeniul teologic, sau ce ati vrut sa spuneti?

”Unitate în diversitate”, da. Așa e ”politically correct”.
Toate vin din același occident democratic ca și protestantismul nou sau mai puțin nou, că tradițional nu există.

ucenic 28.05.2012 21:38:18

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 448035)

Da, diversitate la nivelul mintii si unitate la nivelul inimii.

Daca sotiei tale ii plac telenovelele si tie meciurile de fotbal, nu va mai iubiti? Daca teologia lui x este diferita de teolologia lui y, atunci acestia nu se pot iubi in Hristos?

Nu vorbesc aici despre ceea ce numea Alin:
Citat:

daca fiul tau cel mic ar spune lumii ca tu condamni homosexualitatea in timp ce fiul tau cel mare zice ca o accepti si binecuvintezi "dragostea" homosexuala chiar si cu casatoria?
Ci despre crestinism.

Si nici ceea ce numea weareready:
Citat:

Iisus este Lucifer...
Aceasta este satanism.

Eu vorbesc despre ceea ce crestinul, ca si urmas al lui Iisus Hristos, ca si copil de Dumnezeu poate marturisi: Pe Tatal, pe Fiul, pe Duhul Sfant, lucrarea mantuitoare a Fiului, moartea, invierea, inaltarea, revenirea Lui...

Insa chiar teologiile crestine diferite duc adesea la discutii contradictorii, chiar la cearta in toata regula si atunci intreb, unde este dragostea pe care Cel de Sus se asteapta sa o vada intre noi?

"Daca crede cineva ca este religios, si nu-si infraneaza limba, isi insala inima, religia unui astfel de om este zadarnica." (Iac.1:26)

Asadar, oricat de potrivit ar fi in mintea noastra intelesul nostru teologic despre Dumnezeu, menirea lui piere odata cu dragostea care a pierit fata de fratele nostru.

Dumnezeu nu se uita la "ce stim" despre El ci la "cum traim" ceea ce stim despre El.

In esenta noastra de crestini nu sta teologia, inchinarea sau slujirea ci in esenta noastra de crestini se regaseste credinta, nadejdea si dragostea.

Acum, vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos; dar atunci, vom vedea fata in fata. Acum, cunosc in parte; dar atunci, voi cunoaste deplin, asa cum am fost si eu cunoscut pe deplin. Acum, dar, raman acestea trei: credinta, nadejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea." (1Cor.13:12,13)

Binecuvantari!

ovidiu b. 28.05.2012 22:57:02

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 448067)

"Daca crede cineva ca este religios, si nu-si infraneaza limba, isi insala inima, religia unui astfel de om este zadarnica." (Iac.1:26)

Treci la fapte că teoria văd că o știi sau te rezumi doar la teorie?

Citat:

Asadar, oricat de potrivit ar fi in mintea noastra intelesul nostru teologic despre Dumnezeu, menirea lui piere odata cu dragostea care a pierit fata de fratele nostru.

Din nou te bați cu cuvintele tale. Păi dacă i-ai iubi pe ortodocși nu ai mai teologhisi pe aici ca unul atotștiutor, citând din Biblie. Până nu vei să gusta din frumusețea ortodoxiei (trăind-o) vei plin de cuvinte și mândrie, dar vei fi gol și lipsit de fapte ucenice.

Citat:

Dumnezeu nu se uita la "ce stim" despre El ci la "cum traim" ceea ce stim despre El.

Și cum trăiești ucenice? Intrând în casa unei gazde care ți-a deschis ușa, te-a luat în brațe și care te-a pus la masă cu el. Iar după ce iei masa împreună cu el și câștigi încrederea acestui om, începi să-ți areți colții, neiertând nimic din ce contravine credinței tale? Asta îți cere Dumnezeul tău să sfâșii tot ce contravine credinței tale?

Citat:

In esenta noastra de crestini nu sta teologia, inchinarea sau slujirea ci in esenta noastra de crestini se regaseste credinta, nadejdea si dragostea.

Și unde e dragostea de care tot vorbești? Tocmai un frate ortodox (prieten cu tine) ți-a mărturisit că multă tulburare și durere i-ai adus în suflet în urma mărturisirilor tale.

iustin10 28.05.2012 23:14:41

Citat:

Eu vorbesc despre ceea ce crestinul, ca si urmas al lui Iisus Hristos, ca si copil de Dumnezeu poate marturisi: Pe Tatal, pe Fiul, pe Duhul Sfant, lucrarea mantuitoare a Fiului, moartea, invierea, inaltarea, revenirea Lui...

Insa chiar teologiile crestine diferite duc adesea la discutii contradictorii, chiar la cearta in toata regula si atunci intreb, unde este dragostea pe care Cel de Sus se asteapta sa o vada intre noi?

Acum, vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos; dar atunci, vom vedea fata in fata. Acum, cunosc in parte; dar atunci, voi cunoaste deplin, asa cum am fost si eu cunoscut pe deplin. Acum, dar, raman acestea trei: credinta, nadejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea." (1Cor.13:12,13)

Binecuvantari!

Esenta ta este buna ,caci urmezi calea adevaratului Dumnezeu,cel al iubirii.
Dar oricat ai incerca sa arunci punti de legatura intre religii,acestea nu exista.
Intradevar , ceea ce ne uneste este iubirea ,mai degraba a lui Dumnezeu fata de noi.
Dar conceptiile si credintele noastre sunt diferite .
Singura cale sa fii apreciat cu adevarat de acestia pe care ii numesti frati aici ,este sa treci iar la ortodoxie. De ce vrei tu sa fii un ucenic la sectari,si nu preferi mai degraba sa fii printre cei mai mari la ortodoxi? Caci inca odata repet,esenta ta este f buna

ucenic 28.05.2012 23:25:23

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 448095)
Treci la fapte (...)

Tu nu ma cunosti, Ovidiu, si nu stii nici faptele mele. Asa ca nu-mi cere sa-ti arat ceea ce, chiar daca am facut sau as face, tu nu ai afla. Eu nu ma mandresc cu ceea ce fac, nici inaintea ta, nici inaintea celor ce ma cunosc. In toate pricina mea de lauda este Hristos.

Eu tot ceea ce fac pentru Domnul meu, fac nu ca sa ma mandresc cu fapte, caci atunci nadejdea rasplatirii mele ar pieri odata cu implinirea faptei.

Rolul meu aici pe forum este sa marturisesc pe Hristos. Cand am intrat nu ma asteptam sa vad intr-o comunitate ce se vrea a fi crestina o atat de mare nevoie de Hristos.

Daca eu gresesc in teologia mea, in inchinarea mea, in slujirea mea este cine sa ma judece - Domnul caruia ii slujesc.

Nu ma intereseaza nici penticostalismul, nici ortodoxismul, nici adventismul.

Am spus-o si o repet, traiti in voi pe Hristos si puteti urma orice traditie. Dar ceea ce ne-a spus El sa facem, sa facem.

Jugul Lui este usor si sarcina Lui nu este o povara. Atunci de ce in impovaram noi cu teologii, dogme si doctrine care sunt greu de purtat, cu atat mai greu de trait?

Si daca nu ma credeti pe mine meditati la gandul lui Pavel:

"Pentru mine a trai este Hristos..." (Filip.1:21)

ioanna 28.05.2012 23:33:00

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 448108)
Daca eu gresesc in teologia mea, in inchinarea mea, in slujirea mea este cine sa ma judece - Domnul caruia ii slujesc.

Am sa va reamintesc cuvintele acestea cand o sa mai judecati credinta, inchinarea si slujirea ortodoxa, asa cum ati facut-o in cateva randuri pe acest forum :3: Daca noi gresim, exista cine sa ne judece, Dumnezeu si nu o persoana care a ales sa paraseasca curtea bisericii , alegand alta comunitate, insa vine acum sa ne dea sfaturi peste gard, fara a intra in biserica.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:40:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.