![]() |
Citat:
Viclenia își face loc și în Biserică. Altminteri, nu are cum sa vina Antihrist. |
Citat:
|
Citat:
Mi-a plăcut acest dialog între părintele Pruteanu și un enoriaș: – Părinte, cum să deosebesc un creștin adevărat de unul fals? – Întreabă-l dacă așteaptă sfârșitul lumii și dorește ca acesta să vină cât mai repede. Și dacă va spune că DA, înseamnă că e creștin adevărat, iar dacă va spune că sfârșitul lumii trebuie evitat sau amânat cât mai mult posibil, înseamnă că acela e un creștin fals și nu vrea să fie cu Hristos! P:S. Cât despre Sfântul Paisie, nu pot să spun decât că mi-a insuflat ideea de a ne apropia cât mai mult de Hristos și să lăsăm preocupările astea legate de antihrist. |
Citat:
Antonia, ține minte, Paștele sunt foarte aproape ! Încă odată te întreb, cum vei răspunde atunci când Lumina Sfântă va veni la rugăciunea unui ierarh care a acceptat Sinodul din Creta ? Te vei pocăi sau veicădea și mai adânc în prăpastia păcatului schismei și a denigrării Bisericii lui Hristos ? |
Citat:
|
a scris simpllu ceva foarte interesant, foarte profund, si mi-a adus aminte de un pasaj citit intr-o carte a lui s. king, un horror cu vampiri. autorul, prin vocea sefului vampirilor, ne spune exact ceea ce ne-a spus simpllu aici:
deci, are loc o confruntare teribila intre un preot si vampirul sef, preotul, cu o cruce de lemn in mana, reuseste sa-l indeparteze pe vampir cand plin de incredere, cu crucea intinsa se arunca asupra lui, crucea prinzand viata si luminand puternic, dar vampirul i se adreseaza, ii spune: preotule, daca esti tare si crezi ca te ajuta dumnezeul tau lasa crucea jos si lupta-te cu mine de pe pozitii egale. ce credeti? pe preot il cuprinde indoiala si... pierde. atunci, victorios, vampirul ii spune: adica acolo era credinta ta? in bucata asta de lemn? astazi m-ai fi putut invinge... exact asta, dar cu alte cuvinte, ne-a spus si simpllu. |
Citat:
|
A cazut si parintele Rafail cum a cazut si Sfantul Munte. Nu au curaj asa cum are saccsiv. :)
Eu am dubiile mele in legatura cu sinodul din Creta. Dar cand te uiti la felul in care se comporta oamenii care sunt impotriva, e clar ca si daca in Creta s-a gresit, ce fac ei e o greseala infinit mai mare. |
Vajnicii apărători ai credinței omit un lucru foarte important, și anume că un Sinod nu poate fi îndreptat decât printr-un alt Sinod, nu prin ruperea de Biserică.
"Sinodul din Creta n-a hotărât și n-a spus nimic important!" http://www.teologie.net/2016/07/12/g...lui-din-creta/ |
Citat:
Faza tare dialog fata in fata intre mine si unul care tinea cu gasca zelotista, dar nu era totusi chiar aglutinat, acum mai putin de o luna: el: o sa cada si muntele athos eu: - Doamne fereste! esti dus? ar insemna un cutremur de 9 grade pe Richter, ne ducem cu totii in Sheol! Peninsula Halcidica nu e pe Luna!!! el: - nu bre, sa nu cada in altceva; eu: - in ce? adica sa devina musulmani? :)))))))))))))))))))))))))))) Cam asta e nivelul lor si al admiratorilor lor. Trage Zizis un vint, si toti din gasca zic "oau, ce miros misto". Da, Sinodul din Creta e dubios in multe aspecte, nu e nici mare, nici sfant, denumirea asta narcisica e ticneala de diplomatie bisericeasca a mosului Bartolomeu. Insa aceste aspecte de indoiala sau de prostii diplomatico-politice nu sint motive, cu nici un chip, pentru contestarea Harului inBiserica sau, la fel de grav, atacarea ierarhiei. A propos, astfel de chitibusarii geopolitice cu masca ecleziala au existat dintodeauna, si la Locale si la Ecumenice (mai ales la cele din urma - vezi aiureala geopolitica cu canonul 28 de la Calcedon), dar pe vremuri crestinii erau disciplinati, nu ca acum. Acum...te pui cu prostii? |
Citat:
Sint pe un drum la capatul caruia e posbil sa fie intimpinati de cineva foarte, foarte urit, si rau. Dumnezeu sa ii trezeasca, si pe noi toti sa ne ajute! Amen! |
Explicații sunt, nu putem da vina numai pe popor. Uite aici ce frumos explică Părintele Pruteanu:
4. În legătură cu dezbaterile presinodale asupra unor documente și, în special, a textului despre „Relația Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine”, majoritatea saiturilor ortodoxe (mai ales de limbă română) au mediatizat doar pozițiile conservatoare ale mitropoliților Hierotheos Vlachos și Athanasie de Limassol. Dar au existat și voci diferite și chiar contrarii, nu mai puțin argumentate, cum ar fi Răspunsul Patriarhiei Ierusalimului la convocarea Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe (vezi textul în greacă și rusă), care însă n-au fost prea mult mediatizate. După cum au observat mai mulți teologi redutabili, începând cu epoca comunistă, ortodocșii nu mai sunt capabili să poarte dezbateri teologice constructive, iar ierarhia (probabil de mai demult) nu este capabilă să discute cu poporul și să-i explice ce hotărâri vrea să ia la Sinod, și de ce acestea trebuie luate anume așa și nu altfel. În consecință, toată lumea discută doar ceea ce știe sau i se spune, iar ierarhii sinodali adoptă uneori ceva nemaiauzit de popor, fiind considerați trădători și eretici. Deci, problema constă în lipsa de comunicare a ierarhilor cu propriul popor. Anume aceasta este și cauza neparticipării Bisericilor Ruse și Georgiene la Sinod, care ani de-a rândul și-au manipulat turma cu teorii vechi-calendaristice ridicate la nivel de dogme și au promovat atitudini răutăcioase față de eterodocși (deși ierarhii înșiși se întâlneau, mâncau și beau pe la adunările ecumeniste fără sfială), iar acum nu știu cum să explice toate astea propriului popor. http://www.teologie.net/2016/06/26/c...dul-din-creta/ |
5. Pentru corectitudinea dezbaterilor pe marginea documentului despre „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine”, voi reda în câteva argumente din Răspunsul Patriarhiei Ierusalimului (elaborat de profesorul canonist Theodor Yiangou). După cum se știe, cei mai mulți s-au arătat revoltați de folosirea cuvântului „biserică” cu referire la confesiunile eterodoxe, iar în documentul final al Sinodului acest termen este acceptat doar ca „denumire istorică” (art. 6).
Pentru a clarifica puțin lucrurile, e bine să știm că termenul „biserică” se folosește cu referire la confesiunile eterodoxe în majoritatea manualelor de teologie dogmatică, dar și în scrierile unor teologi asceți cum a fost, de exemplu, părintele Gheorghios Kapsanis, egumenul Mănăstirii Grigoriou din Athos. Acesta din urmă scria cuvântul „Biserică” cu majusculă doar în cazul Bisericii Ortodoxe, iar în celelalte cazuri le scria cu minusculă – diferență care se făcea și în documentul sinodal. Mai mult decât atât, eterodocșii și mai ales romano-catolicii sunt numiți „biserică” chiar de unele sinoade anti-latine (!), precum și în cărțile de cult. De exemplu, în „Rânduiala” primirii latinilor în Biserica Ortodoxă, aprobată de „Sfântul și Marele Sinod” din 1484 sub conducerea patriarhului Simeon al Constantinopolului, printre altele se spune: „Vrei tu, omule, să devii ortodox și să te lepezi de toate dogmele rușinoase și străine ale latinilor, adică despre pogorârea Duhului Sfânt, căci ei greșit gândesc și cred că El purcede și de la Fiul, și de slujirea cu azime și de celelalte obiceiuri ale bisericii lor, care nu concordă cu Biserica sobornicească și ortodoxă a Răsăritului?” (Ράλλη-Ποτλῆ, Σύνταγμα…, vol. 5, p.144). Același termen se folosește și într-o „Rânduială” mai târzie de primire în Biserica Ortodoxă a unui latin: „Disprețuiești și te lași de inovațiile bisericii apusene…?”, „Scuipi tu asupra stropirii la Sfântul Botez în biserica apuseană…?”, „Te lepezi și te scârbești de afirmațiile nebune ale bisericii apusene…?” ș.a. (vezi. π. Γεωργίου Μεταλληνοῦ, «Ὁμολογῶ ἕν βάπτισμα», Athena 1996, p. 134 și urm.). Pe lângă Sinodul din 1484, la un alt Sinod important care a avut loc în Cipru în 1406, președintele Sinodului, Iosif Vrienios (mentorul lui Marcu Eugenicul), de asemenea folosește pentru confesiunea romană-catolică termenul de „biserică”. Același termen îl folosește și patriarhul Ieremia al II-lea al Constantinopolului cu referire la luterani. Prin urmare, există destule texte dogmatice și liturgice importante care admit folosirea termenului „biserică” cu referire la confesiunile eterodoxe. Prin urmare, exprimarea din documentul final al Sinodului (art. 6) mi se pare destul de echilibrată: „Biserica Ortodoxă recunoaște denumirile istorice ale bisericilor și confesiunilor eterodoxe cu care nu se află în comuniune…”. Cu alte cuvinte, noi folosim expresia „Biserica (Romano-)Catolică” doar pentru că aceasta a fost cândva Biserică și, în virtutea denumirii istorice, noi acceptăm acest titlu inclusiv atunci când comunitățile ortodoxe semnează contracte juridice cu „Biserica Catolică”, de la care închiriază lăcașe de cult în Occident. Dar recunoașterea acestei denumiri istorice și juridice nu înseamnă și recunoașterea caracterului eclesial al confesiunii respective, căci aceasta ar atenta la „unicitatea” Bisericii mărturisită în Crez. Dar de ce episcopii noștri n-au ieșit să explice poporului aceste lucruri, știind că, de jumătate de an încoace textele presinodale fac furori pe internet, iar diferiți fanatici semidocți numeau apriori și continuă să mai numească Sinodul din Creta drept unul „tâlhăresc”? |
Ovidiu,
Da, e explicatia excelenta data de parintele Patriciu. Chestia cu "biserici" a innebunit viesparul zelotist, si aici, si in Grecia, si la Banceni sau in Moldova. |
Citat:
E un neo-donatism acefal. Si eu personal nu o tac impotriva acestor oameni care introduc otrava asta in Biserica doar pentru ca "vai, dar cine sunt eu sa judec, ca oamenii astia au intentii bune si fac matanii". Ca asa ar trebui sa tac si cand vrea un neo-protestant sa faca prozelitism, ca na, el a citit Biblia mai mult ca mine, si vrea doar sa aduca pe oameni la Dumnezeu. p.s. Ciudat ca a ajuns un catolic, si colegul nostru iubitor de Star Wars, care are vederi mai...atipice in privinta eclesiologiei, sa mustre oameni ca nu fac ascultare de Biserica Ortodoxa. |
Înainte de Sinodul din Creta, Părintele Pruteanu și-a exprimat dorința de fi dzbătute și clarificate următoarele aspecte:
- Necesitatea catehizării înainte de primirea Botezului și a altor Taine. Stabilirea unor practici unitare în toată Biserica Ortodoxă; - Reguli privind (ne)recunoașterea Sfintelor Taine săvârșite în afara Bisericii Ortodoxe sau a structurilor ei canonice. La moment, Bisericile Autocefale nu au o practică unitară (uneori se acceptă hirotonia clericilor eretici și botezul lor, dar nu se acceptă hirotonia și nici măcar botezul unor schismatici); - Uniformizarea unor texte și practici liturgice (scoaterea troparului ceasului al III-lea din epicleză, problema împărtășirii la Liturghia Darurilor Înaintesfințite, citirea cu voce tare a rugăciunilor preoțești, stabilirea unor reguli generale privind pregătirea pentru împărtășire și legătura dintre spovedanie și împărtășanie, [ne]sfințirea icoanelor, diferențierea tipicului parohial de cel monahal, probleme legate de înmormântarea anumitor categorii de oameni etc.) - Sistematizarea normelor Canonice din primul mileniu. Există o mulțime de Canoane ieșite din uz sau care se contrazic reciproc, iar organizarea Bisericilor Autocefale este mult prea diferită. În acest sens, ar fi util un nou „Pidalion”, care să fie aprobat și implementat la nivel panortodox. - Societatea modernă așteaptă formularea unor principii duhovnicești (și realiste în același timp), privind contracepția, fecundarea artificială sau transplantul de organe. |
Cursuri pentru apararea ecumenismului?
http://basilica.ro/cursuri-de-pregat...arhiile-tarii/ |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
De ce trebuie sa politizam religia? Scrie undeva ca în aceste vremuri sfintii vor fi înfrânți. Mă întreb cu ajutorul cui? Cu al ,,agenților rusi"? Permiteți sa mă îndoiesc! |
Citat:
Cand a fost This is in Moldova, s-a dus la o manastire de asta care nu-l mai pomenea pe Patriarhul Rusiei. De asta zic ca nu cred ca-s neaparat agenti rusi...desi nu-i exclus sa fie ca sunt tot felul de interese acolo. Dar mie imi pare mai curand nebunie greceasca, e o lupta pentru putere acolo la ei in biserica si atunci cauta sprijin in exterior. |
Citat:
Sint unii care ridica in slavi doar pe parintii greci, de parca grecii ar fi un soi de popor ales al crestinismului rasaritean si nu numai. Da, greaca e o limba frumoasa, cu multe nuante, dar de unde si pina unde nunatele acelea chipurile necesare pentru mintuire (!!!!!). E vorba de cei aglutinati in jurul hamsterului din Pireu. Sintem un popor latin cu vocabular predominant slav, asadar potrivite liturgic sint fie latina, fie slavona, fie, ca in prezent, romina. Am un profund dispret fata de personajul istoric A. I. Cuza (ca si fata de antisemitul, cu celasi nume de familie, de mai tirziu), dar un singur lucru bun a facut: a gonit egumenii greci parazitari si le-a luat frumusel averile. Nu sint rasist, nu am nimic cu poporul grec sau cu oricare altul, dar corbii lor negri din diversele lor mitropolii de cartier si sinaxe de debara sa faca bine sa nu isi bage nasurile in alte autocefalii. Caci nu i-a chemat nimeni. |
Citat:
|
Citat:
|
Nepomenirea se bazeaza pe canonul 15 al sinodului din 861 http://www.crestinortodox.ro/canoane...nst-90979.html
Dar, in acest caz, e gresita. Pentru ca nepomenirea se face daca un episcop sau alt ierarh afiram si propovaduieste o erezie. Dar cei care au semnat in Creta nu afirma ca celelalte culte sunt Biserici, ceea ce ar insemna erezia ecumenista, deci nu avem vreo erezie afirmata de acei ierarhi. Au spus ca au semnat pentru denumirea formala a altor culte ca biserici, fara sa si fie Biserici. Chiar daca ar fi semnat o erezie, dar apoi o respingeau, tot nu ar fi intrat la conditiile nepomenirii. Chiar si Arie cand a murit era reprimit in Biserica, pentru ca isi anatemizase erezia. O facuse doar formal, fara sa si creada, de aceea a avut parte de acea moarte. Un eretic nu mai e eretic imediat dupa ce leapada erezia in care credea. Neacceptarea celor ce au redevenit ortodocsi este donatism. Nu e cazul ierarhilor nostri care au semnat in Creta, pentru ca nu au semnat pentru recunosterea altor culte ca Biserici, adica o erezie. |
Citat:
|
Se bazeaza pe interpretarea tendentioasa a unui canon.
Se spune ca nu este schisma desi este in mod clar schisma. Fie ca ar avea dreptate fie ca nu au, in momentul in care nu mai esti in comuniune se numeste schisma. Se spune ca este doar o atentionare. Dar acolo in canon se scrie clar ca preotul care intrerupe pomenirea OSANDESTE ierarhul. Deci nu il atentionezi, daca eu ma duc duminica la biserica si-i strig popii ca-i eretic, nu il atentionez, il acuz direct. Ori eu am dreptate si el e eretic, ori el are dreptate si eu sunt dus cu capul. Nu exista cale de mijloc si canonul acela nu lasa posibilitatea inselarii. Ca se poate ierta preotul care osandeste sau episcopul care e osandit, asta este altceva, dar canonul e clar. Si pedepsele sunt la fel de clare. Si pentru preot, si pentru episcop. |
Citat:
Ce sinod a constatat și condamnat existența acestei erezii? |
Ma gandesc ca, in dezbaterea asta, pe alocuri patimasa, poate ca lectura a doua paragrafe din Catehismul Bisericii Catolice despre vremurile din urma vor fi de ajutor pentru fratii ortodocsi. Le redau aici:
675. Înaintea venirii lui Cristos, Biserica trebuie să treacă printr-o încercare finală care va zdruncina credința multor credincioși. Persecuția care însoțește peregrinarea ei pe pământ va dezvălui "misterul fărădelegii" sub forma unei imposturi religioase ce va da oamenilor o soluție aparentă pentru problemele lor cu prețul apostaziei de la adevăr. Impostura religioasă supremă este aceea a lui Anticrist, adică aceea a unui pseudomesianism în care omul se preaslăvește pe sine însuși în locul lui Dumnezeu și al lui Mesia venit în trup. 677. Biserica nu va intra în slava Împărăției decât prin acest ultim Paște în care ea îl va urma pe Domnul său în moartea și Învierea lui. Împărăția nu va ajunge deci la împlinire printr-un triumf istoric al Bisericii conform unui progres ascendent, ci printr-o izbândă a lui Dumnezeu asupra dezlănțuirii ultime a răului care o va face pe Mireasa lui să coboare din Cer. Triumful lui Dumnezeu asupra revoltei răului va lua forma Judecății de apoi, după ultima zguduire cosmică a acestei lumi trecătoare. |
Citat:
|
Nu chiar.
Ce se pomeneste in catehismul vostru e o apostazie mult mai colosala ce o sa vina, inter-religioasa, nu niste raspopiti si alti credinciosi hardcore care au alergie cand vad putina apropiere intre bisericile traditionale, apostolice. Parca aveam si noi cateva avertizari profetice despre asta. Dar de venii vorba de ecumenism, nu o zic ca sa arunc cu noroi in voi sau ceva, si vreau opinia ta sincera, dar ce in mama ei de treaba face Suveranul Pontif cu neo-protestantii? Ca ma sperie. http://www.catholicherald.co.uk/issu...elical-gamble/ Ok, inteleg ca ati inceput voi cu ideea de reunificare a Crestinatatii. Inteleg si ca v-ati impacat cu luteranii pe teologie acum 18 ani(ma rog, mai mult ati zis amandoi "da, aia pe care i-am anatemizat in consiliile noastre? Nu sunteti voi, ca nu credeti in ideile alea.") Si ca e fan al catolicismului carismatic(care si aceste practici ridica intrebari mari, dar aia e alta discutie), si vrea sa le faca un fel de semi-ordinariat personal celor cu apucaturi inspre zona asta, folosindu-se si de cei din Miscarea de Convergenta(ca e istet si tactic Francisc, n-ai ce sa ii zici). Dar cum Doamne Fereste sa participi in mod repetat si entuziast, ca episcop catolic, la slujbe penticostale si sa ingenunchezi ca sa iti dea aia Duhul Sfant. Si mai tarziu sa zici ca "Nu sunt interesat de convertirea Evanghelicilor la catolicism. Vreau ca oamenii să Il găsească pe Iisus în propria lor comunitate. Hai să fim despre afisarea iubirii lui Iisus". Chiar si ca ortodox, ma face super ingrijorat treaba asta. |
Citat:
Insa, nici una nici alta nu scuza schisma. Asta nu intra in craniile groase ale creaturilor ratacite de la Radeni. |
Nota: De fapt, ideea restaurarii Oecumenului Crestin e veche, dar catolicii au creat Institutul pt Unitatea Crestina, sau cum se cheama, si au ramasa mari fani de atunci, ca au vazut ca obtin mai mult progres asa.
|
Citat:
De aici si pana la a participa la circariile cu duhul sfant din cadrul "slujbelor" penticostale e o distanta lunga, pe care niciun episcop catolic nu ar trebui sa o parcurga. Iar daca o face, nu e un exemplu de urmat. Dar nici un motiv ca sa intru in schisma nu e. Un motiv de schisma ar fi daca m-ar obliga pe mine sa fac eu chestia asta. |
Citat:
Citat:
Dar ce face Francisc e destul de eretic si anti-canonic. Desigur, nu a zis nimic ex-cathedra, dar e posibil sa semneze acordul ala catolico-evangelic anul asta. Palmer told me the draft Declaration has three elements: the Nicean-Constantinople Creed, which Catholics and evangelicals share; the core of the Catholic-Lutheran declaration of 1999 making clear there is no disagreement over justification by faith; as well as a final section asserting that Catholics and evangelicals are now united in mission because we are declaring the same Gospel The closing section speaks of the importance of freedom of conscience and the need for Catholics and evangelicals to respect each others mission fields and treat the other with respect, not as rivals. |
Parintele Calistrat,Manastirea Vladiceni:
"Se apucă tot felul de oameni "necopți" teologic (la minte) în lumina Duhului Sfânt și postează pe internet numai postări agresive la adresa ierarhilor, de la un capăt la altul și îi numesc Antihriști, Eretici.. etc. Dar, încredințarea deplină a Adevărului Ortodox, se face doar în Biserică în fața Altarului.. Nu se vorbește din spatele unui ecran de calculator, tolănit pe pat și dându-ți cu părerea despre ce a spus sfântul cutare, sau sfântul cutare.. Du-te la cei care au stat în închisori la Pitești, la Aiud, la Gherla, în acele Uzine Ucigașe de Oameni, și întreabă-i pe ei, să îți spună cum au stat flămânzi, bătuți, chinuiți, torturați.. și totuși au rămas ortodocși.. Ce ușor le era și lor să se răzvrătească și să se radicalizeze.. Dar NU! Au spus așa: "NU NE RĂZBUNAȚI!!!!!" Căci acolo, ei au învățat ce înseamnă Școala Rugăciunii, acolo au învățat Adevărata Smerenie și Adevărata Ortodoxie, acolo au descoperit Biserica și chiar pe Hristos! Vă recomand să citiți Demostene Andorescu și Radu Gyr, căci trebuie să vedeți ce au emanat niște oameni, ce Substanță Liturgică, câtă finețe literară, câtă adâncime și profunzime teologică.. Iar ei știau, că lumea, trăiește în nepăsare, în libertate de gândire, de libertate de exprimare, de libertate de voință.. libertatea de a lua decizii! "Dar cine ne oprește pe noi să facem ce vrem sau să nu facem cum vrem?" Nimeni! DAR PE EI, I-AU OPRIT CONȘTIINȚA LOR!" |
cu multi ani in urma eram in zona iasiului cu serviciul si, daca nu fac o confuzie teribila, am vizitat si manastirea vladiceni, daca e cea in apropiere de sp socola. intrand in biserica manastirii am vazut o priveliste ingrozitoare, dupa parerea mea si a celor cu care eram, cateva zeci de persoane se tarau la propriu pe podea, exact ca niste viermi. am plecat repede de acolo. daca asa crede biserica ortodoxa ca trebuie sa ne prezentam in fata Lui atunci se inseala cumplit.
i-as propune venerabilului preot sa ne indrume sa citim si cartea lui nicu steinhardt si s-o citeasca el insusi, sa nu uite cati dintre clericii ortodocsi au facut pactul cu diavolul/securitatea, unii dintre ei incalcand chiar si taina spovedaniei. si ma gandesc si la sutele de preoti greco-catolici care au murit in temnitele securiste in timp ce BOR se arunca asupra bisericilor acestei brave comunitati, biserici construite numai si numai din banii lor, nu prin cerseala de la stat. apoi, mai bine culcat si cu laptopul in brate decat deloc. |
Citat:
Ma amuza teribil,dupa ce ca suntem praf si nu facem nimic si ni se tot repeta lucrul asta;ba,tot la fel ramanem!Pana cand nu da pronia o palma peste ceafa,tot degeaba.Nici nu vreau sa mai am treaba cu asa zisul forum de cunoscatori in ale teologiei!Succes si drum bun fratilor in continuitatea misiunii de invatare a celor nepriceputi!Voi aveti raspunsuri ptr orice! |
Citat:
suntem egali aici, asa cum suntem egali si in fata Lui. indiferent cat de buni sau rai suntem, nu suntem sfinti, nici noi si nici preotii nostri. |
Palma virtuala ai inteles tu,ca de altfel multi inteleg numai ce vor ei.Parintele Calistrat in ceea ce a spus nu a facut referire la acei preoti care colaborau cu securitatea,cred ca nu am vazut ceea ce a spus.Nicoale,pardon Nicu Steinhardt,apropo.Daca e asa cum spui ca Biserica a facut totul numai din banii lor,pai atunci duceti-va la Patriarhie,dati jos ierarhii,apucati-va de instruirea poporului,schimbati duhovnicii,ca ei nu cunosc,nu au citit,nu au habar de nimic,nu mai avem nevoie de ei,ca stim noi.Asa e simplu sa spui ca unii preoti au colaborat cu securitatea,dar te-ai intrebat daca erai in locul lor ce ai fi facut?Asa smardoiala cibernetica au toti.Cand iti ajunge cutitul la os,nu stiu cati mai au curajul sa se mai dea cunoscatori.Cand iti spune doctorul ca ai cancer si mori in 2 luni,nu stiu daca mai poti sa contrazici duhovnicii.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:58:36. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.