![]() |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Si si despre diferentele de nedepasit pentru mintea rationala intre moartea temporara (ca timp) dar absoluta(ca intensitate) propusa de ei,si continuitatea vietii sufletului propusa de orotodoxie stiu Dar eu incerc sa propun o alta abordare .Ceea ce noi avem in plus nu poate fi inteles de ei,caci vine de la Duhul,si s-a statornicit prin Traditie . In schimb noi putem intelege foarte bine varianta lor,caci e lumeasca,fireasca ,si macar tine cont de Inviere. Ce e mai firesc decat aceasta ,ca omul moare,sta in groapa,nu mai stie de nimic .Si astfel va trece un timp si va suna trambita Invierii .Exact asa as fi inteles si eu invierea,daca nu ar fi fost Duhul Sfant care a fixat aceasta noua invatatura,ulterioara Evangheliei dar continuta in aceasta ,despre Judecata Particulara,si nemurirea sufletului . Asa ca,va rog din suflet ,nu va mai combateti cu ei,ca nu au cum sa inteleaga ,caci aceste invataturi nu pot fi intelese decat prin Duhul .Altfel ,par o nebunie,par ilogice ,si conceptia lor e cea fireasca,cea lumeasca. Mai degraba incercati sa ii castigati,sa ii intelegeti,decat sa va combateti cu ei ,ca faceti de 2 ori rau: O data Duhului,ca si cum ar avea nevoie de argumente ,pentru a se promova invatatura nemuririi sufletului. Alta data lor,pentru ca prin contrazicere,nimeni nu se va indrepta,ci doar prin intelegere. |
Citat:
|
Citat:
pilda cu Lazar si bogatul talharul de pe cruce |
si viata vesnica la care putem invia sufleteste inca din aceasta viata fara a mai merge la judecata
viata de care vorbeste Apostolul Pavel, de ce si-ar fi dorit sa moara? de ce nu spunea ca mai degraba vrea sa vina judecata de apoi decat moartea lui trupeasca pentru a fi cu Hristos? Hristos il amagea pe talhar, a glumit cu pilda si Apostolul Pavel nu-si exprima prea clar sentimentele? |
Citat:
Citat:
|
Citat:
În credința lor atunci când moare omul, moare atât trupul, cât și sufletul, iar omul (cu cele bune și rele ale sale) este recreat de Dumnezeu pentru Judecată. Cei găsiți drepți vor merge în rai pe vecie, iar cei păcătoși vor fi aruncați în Gheenă, adică vor fi uciși a doua oară, nu vor fi chinuiți veșnic de propriile lor patimi în Iad, așa cum învață Evanghelia. Culmea e că ei spun despre ei că cred în adevărata înviere, pe când noi credem în "spiritism". Citat:
În panorama sectelor neoprotestante, adventismul a apărut târziu, iar oferta "adevărurilor" doctrinare care puteau fi servite publicului erau epuizate de celelalte secte. Ideea sâmbetei ca adevărată zi de odihnă și ideea morții sufletului odată cu trupul, au fost ofertele principale cu care secta adventistă s-a prezentat ca adevărată restauratoare a Adevărului biblic într-o societate americană debusolată cu totul spiritual. Dacă am lua ca exemplu o pledoarie adventistă ca aceasta: Omul moare, trupul său putrezește, sufletul său moare și el, nu mai știe omul nimic de el după moarte. Nu îl chinuie diavolii, nici remușcările pentru ceea ce a făcut pe pământ. La Judecată e recreat de Dumnezeu (pentru ei asta e Învierea), și își primeste răsplata, dacă a făcut cele bune pe pământ. Dacă a făcut cele rele și a fost un păcătos, atunci mare lucru nu are de pierdut pentru că va fi nimicit cu desăvârșire doua oară. Nu va ajunge în Iad, ca să se chinuie veșnic cum spune creștinismul, ci doar va muri de tot adoua oară. Așadar omul poate să facă orice pe pământ deoarece chinurile Iadului nu există, iar Dumnezeu- care este un Dumnezeru al iubirii nu lasă propria Lui creație să se chinuie în Iad. Trebuie să recunoaștem că doctrina sectei adventiste are laturi atrăgătoare pentru omul modern și poate să facă prozeliți printre cei mai puțin sănătoși duhovnicește și mai puțin cunoscători ale Bibliei. |
Citat:
*TU* esti in stare sa spui ca Adevarul Insusi a dat grai unor basme evreiesti. Nu mai am ce discuta cu tine. Tu insuti ai in cap alta Evanghelie decat cea lasat de Cel Care este Calea Adevarul si Viata. Tu preferi sa crezi in ratacire, adevar contaminat cu basme si moarte. |
Citat:
Dar pt mine unul,e o invatatura ulterioara Evangheliei.De ce? Pentru ca si eu,ca si tine,nu am inteles-o la prima citire a Evangheliei ( si nu a fost o singura citire).Ca si tine imi inchipuiam ca vom sta in mormant,asa cum apostolul Petru spune despre regele David,si vom astepta linistiti Invierea .Ba chiar vom spera in ea,asa cum resiese din unii psalmi,care vorbesc atat de plastic despre raceala mormantului dar si despre speranta. Apoi,cand am aflat despre invatatura Ortodoxa,desi ma soca ca nu era cuprinsa vizibil in Evanghelie,am simtit-o ca adevarata. Istoric ea s-a formulat probabil putin dupa darea Evangheliei,sau chiar in acele timpuri.Ea se gaseste ca niste germeni si in invatatura apostolilor,asa cum s-a tot aratat pe aici. Ceea ce vreau sa zic,ca voi,neacceptand ca Duhul Sfant a avut grija de Biserica,ca a construit-o practic,imediat dupa Inaltarea lui Hristos la ceruri,nu puteti intelege toate aceste lucruri legate de taine,sau alte invataturi.E imposibil. Pentru ca nimeni,cu mintea omeneasca,nu poate recompune,redescoperi,sau macar intelege invatatura Duhului.Aceasta ramane inchisa,ca un lucru ilogic,ca o smecherie pamanteasca,pentru voi. De aceea eu am curaj sa zic cu toata taria,ca da,varianta voastra de moarte privita ca somn fara cunostinta poate fi adevarata. Pentru ca ratiunea lui Dumnezeu nu e neaparat A sau B,ci poate accepta si 2 variante aparent contrarii(sau chiar poate exista o contractare a timpului de genul "1000 de ani sunt ca o clipita") Ori daca eu recunosc aceasta,in calitate de ortodox,ce rost mai are sa continui sa dezvolti aceasta idee?Scopul tau a fost atins. Dimpotriva,te intreb: daca eu accept varianta ta,tu de ce nu o poti accepta, pe a noastra? |
Iustin, ideea cu doua ratiuni diferite care pot coexista unde ai citit-o? :106:
Si cum poti spune cu toata taria ca adevarul si minciuna pot fi valabile in acelasi timp? |
tricesimusquintus owned!
Adventistii nu cred in Biblie :
Facerea 37:35 După aceea s-au adunat toți feciorii lui și toate fetele lui și au venit să-l mângâie; dar el nu voia să se mângâie, ci zicea: "Plângând, mă voi pogorî în locuința morților la fiul meu!" Și-l plângea astfel tatăl său. 7. Descoperi-vei tu care este firea lui Dumnezeu? Urca-vei tu până la desăvârșirea Celui Atotputernic? 8. Ea este mai înaltă decât cerurile. Și ce vei face tu? Ea este mai adâncă decât împărăția morții. Cum vei pătrunde-o tu? Iov 11 9. Șeolul (iadul) se mișcă în adâncurile sale, ca să iasă întru întâmpinarea ta. Pentru tine el deșteaptă umbrele, pe toți stăpânitorii pământului; el ridică de pe jilțurile lor pe toți împărații pământului. Isaia 14 13. Nu cruța pe feciorul tău de pedeapsă; chiar dacă îl lovești cu varga, nu moare. 14. Tu îl bați cu toiagul, dar scapi sufletul lui din împărăția morții. Pilde 23 2. Dacă se vor strecura în locuința morților, de acolo mâna Mea îi va apuca, și de se vor sui în cer, îi voi da jos de acolo; Amos 9:2 19. Precum seceta și arșița sorb apele zăpezilor topite, tot astfel soarbe locuința morților pe păcătoși. Iov 24 12. Să-i înghițim de vii ca locuința morților, și întregi, ca pe cei ce se coboară în mormânt. Pilde 1 14. Din stăpânirea locuinței morților îi voi izbăvi și de moarte îi voi mântui. Unde este, moarte, biruința ta? Unde-ți sunt chinurile tale? Mila stă ascunsă departe de ochii Mei!... Osea 13 14. De aceea și iadul și-a mărit de două ori lăcomia lui, căscat-a gura sa peste măsură; acolo se vor coborî mărirea Sionului și gloatele sale, chiotele de veselie... Isaia 5 11. "Cere un semn de la Domnul Dumnezeul tău, în adâncurile iadului sau în înălțimile cele de sus". Isaia 7 15. Și acum, tu te pogori în iad, în cele mai de jos ale adâncului! Isaia 14 24. Înțeleptul merge pe cărarea vieții ce duce în sus, ca să ocolească drumul iadului care merge în jos. Pilde 15 17. Să se întoarcă păcătoșii în iad; toate neamurile care uită pe Dumnezeu. Psalmi 9 10. Că nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel cuvios al Tău să vadă stricăciunea. Psalmi 15 15. Și-i vor stăpâni pe ei cei drepți și ajutorul ce-l nădăjduiau din slava lor, se va învechi în iad. 16. Dar Dumnezeu va izbăvi sufletul meu din mâna iadului, când mă va apuca. Psalmi 48 16. Să vină moartea peste ei și să se coboare în iad de vii, Psalmi 54 47. Cine este omul ca să trăiască și să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul său din mâna iadului? Psalmi 88 David: De mă voi sui în cer, Tu acolo ești. De mă voi coborî în iad, de față ești. Psalmi 138:8 Solomon: Iadul și adâncul sunt cunoscute Domnului, cu atât mai vârtos inimile fiilor oamenilor. Pilde 15:11 Iadul și adâncul nu se pot sătura, tot așa și inima omului e de nesăturat. Pilde 27:20 Locuința morților, pântecele sterp, pământul care nu e sătul de apă și focul care nu zice niciodată: "Destul!" Pilde 30:16 Și omul nu știe că acolo sunt numai umbre, iar cei pe care îi poftește nebunia se află de mult în adâncurile șeolului (locuința morților). Pilde 9:18 NT :Fapte 2:27,31 Căci nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel sfânt al Tău să vadă stricăciune.Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea. 8. Pentru aceea zice: "Suindu-Se la înălțime, a robit robime și a dat daruri oamenilor". 9. Iar aceea că "S-a suit" - ce înseamnă decât că S-a pogorât în părțile cele mai de jos ale pământului? Efeseni 4 18. Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul, 19. Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare, 1Petru 3 1Petru 4: 5. Ei își vor da seama înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții. 6. Că spre aceasta s-a binevestit morților, ca să fie judecați ca oameni, după trup, dar să vieze, după Dumnezeu cu duhul. 9. Și când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu și pentru mărturia pe care au dat-o. 10. Și strigau cu glas mare și ziceau: Până când, Stăpâne sfinte și adevărate, nu vei judeca și nu vei răzbuna sângele nostru, față de cei ce locuiesc pe pământ? Apocalipsa 6 19. Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră și în vison, veselindu-se în toate zilele în chip strălucit. 20. Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea înaintea porții lui, plin de bube, 21. Poftind să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; dar și câinii venind, lingeau bubele lui. 22. Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat. 23. Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui. 24. Și el, strigând, a zis: Părinte Avraame, fie-ți milă de mine și trimite pe Lazăr să-și ude vârful degetului în apă și să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie. 25. Dar Avraam a zis: Fiule, adu-ți aminte că ai primit cele bune ale tale în viața ta, și Lazăr, asemenea, pe cele rele; iar acum aici el se mângâie, iar tu te chinuiești. 26. Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi. 27. Iar el a zis: Rogu-te, dar, părinte, să-l trimiți în casa tatălui meu, 28. Căci am cinci frați, să le spună lor acestea, ca să nu vină și ei în acest loc de chin. 29. Și i-a zis Avraam: Au pe Moise și pe prooroci; să asculte de ei. 30. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morți se va duce la ei, se vor pocăi. 31. Și i-a zis Avraam: Dacă nu ascultă de Moise și de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morți. Luca 16 Solomon : Mai de preț este un nume bun decât untdelemnul cel binemirositor și ziua morții decât ziua nașterii. Eccl7:1 Pavel : Căci pentru mine viață este Hristos și moartea un câștig.Sunt strâns din două părți: doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos, și aceasta e cu mult mai bine; Filipeni 1:21,23. |
Dar pana la urma, unde este diferenta, din punctul de vedere al perceptiei subiective a omului ?
1. Daca imediat dupa moarte, sufletul meu merge la judecata, (asa cum credem noi) ce simt, ce percep eu ? Ca am murit si, imediat dupa aceea (sau concomitent cu momentul mortii) ma aflu in fata Lui si trebuie sa dau socoteala. 2. Daca imediat dupa moarte, sufletul doarme, sau dispare, sau moare, (asa cum cred diverse culte protestante) perceptia subiectiva dispare. Din punctul meu de vedere, perioada de timp respectiva nu exista, nu o percep, pt. ca sunt mort, sau adormit, sau nu exist. Voi incepe din nou sa percep doar in momentul invierii, sau al recreerii mele de catre Dumnezeu. Deci, din punct de vedere subiectiv, e aceeasi marie cu alta palarie. Ce simt eu, personal, subiectiv, este moartea si, imediat dupa aceea, judecata. |
Citat:
-la moartea fizică, deoarece aceasta a apărut DUPĂ Cădere și anume ca efect al ei. Pentru creștini (în afară de adventiști) moartea fizică înseamnă despărțirea sufletului (duhului, dacă preferați) de trup. -la moartea spirituală, adică la desprinderea de prietenia lui Dumnezeu. În acest sens, poți să fii cu "duhul băgat în trup" și totuși să fii "mort". Dealtfel, aceasta era starea oamenilor până la venirea lui Cristos și în această stare credem noi (religiile tradiționale) că se nasc și acum. |
Citat:
Trice nu minte in nici un fel prin citatele sale ,ele sunt luate din Biblie,si au exact sensul care il da el. Mai mult,majoritatea lumii,si inainte de Biblie si in prezent,vad moartea ca un somn fara cunostinta .Si nici macar noi,ca ortodocsi,nu stim ca ar fi altfel,ca nimeni nu s-a intros de acolo ,ci doar credem ca e altfel,si anume asa cum ne invata Evanghelia completata insa de Traditie. Iar referitor la cum pot coexista 2 idei,aparent contrare ,eu te-as intreba un singur lucru: " Poate o camila sa treaca prin urechea unui ac?" As vrea sa raspunzi cu Da sau NU ,pentru ca, nu-i asa,exista un singur adevar . |
Citat:
|
Citat:
La 1 Petru 4.6 este explicat foarte bine versetul de la 1 Petru 3.18. Eu le-am dat adventiștilor de zeci de ori, zeci de citate biblice în care se vorbește despre existența sufletului dincolo de moartea trupului. Niciodată nu am primit răspuns. Poate voi fi mai norocos acum: 1 Petru 4.5-6 „Ei își vor da seama înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții. Că spre aceasta S-A BINEVESTIT MORȚILOR, CA SĂ FIE JUDECAȚI CA OAMENI DUPĂ TRUP, DAR SĂ VIEZE DUPĂ DUMNEZEU CU DUHUL. “ În Biblia tradusă de B. Anania scrie “s-a bivestit CHIAR ȘI morților” iar în Biblia Cornilescu: “ȘI CELOR morți”. Adică sensul e clar: pe lângă cei vii cărora le-a propovăduit Mântuitorul în timpul vieții pământești le-a propovăduit ȘI CELOR MORȚI în timpul coborârii în Iad. 4 Regi 13.21 (sau 2 Imp.13.21-biblia sectantilor) “Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete și, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei.CĂZÂND ACELA, S-A ATINS DE OASELE LUI ELISEI ȘI A ÎNVIAT ȘI S-A SCULAT PE PICIOARELE SALE”. Puteau oasele unui sfânt decedat să facă minuni dacă sufletul acelui sfânt nu mai exista? Marcu 9.43-48 „Și de te smintește mâna ta, tai-o că mai bine îți este să intri ciung în viață, decât, amândouă mâinile având, să te duci în gheena, în focul cel nestins. UNDE VIERMELE LOR NU MOARE ȘI FOCUL NU SE STINGE Și de te smintește ochiul tău, scoate-l, că mai bine îți este ție cu un singur ochi în împărăția lui Dumnezeu, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului. UNDE VIERMELE LOR NU MOARE ȘI FOCUL NU SE STINGE.” Despre ce foc care nu se stinge și despre ce vierme e vorba aici, dacă voi adventiștii negați existența Iadului? Să ne oprim și la citatul din Apocalipsa 20.7-10 : „Și către sfârșitul miilor de ani, satana va fi dezlegat din închisoarea lui, Și va ieși să amăgească neamurile, care sunt în cele patru unghiuri ale pământului, pe Gog și pe Magog, și să le adune la război; iar numărul lor este ca nisipul mării. Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, ȘI VOR FI CHINUIȚI ACOLO ÎN VECII VECILOR”. Aici Biblia susține clar existența veșnică a sufletelor și existența Iadului, referindu-se la pedeapsa antihriștilor și a celorlalți oameni amăgiți de diavol. Sunt curios să văd cum veti ocoli răspunsul la problema asta! Să ne oprim și la definiția pe care o dă însăși Mântuitorul termenului de Înviere: Ioan 5.28-29 “vine ceasul când toți cei din morminte vor auzi glasul Lui. Și vor ieși, CEI CE AU FĂCUT LUCRURI BUNE SPRE ÎNVIEREA VIEȚII ȘI CEI CE AU FĂCUT CELE RELE SPRE ÎNVIEREA OSÂNDIRII”. Acesta e un alt citat pe care adventiștii îl ocolesc, pentru că argumentează existența Iadului. Să ne referim și la Schimbarea la Față a Domnului: Luca 9. 28-31“luând cu Sine pe Petru și pe Ioan și pe Iacov, S-a suit pe munte ca să Se roage. Și pe când se ruga El, chipul feței Sale s-a făcut altul și îmbrăcămintea Lui albă strălucind.ȘI IATĂ DOI BĂRBAȚI VORBEAU CU EL, CARE ERAU MOISE ȘI ILIE Și care, arătându-se întru slavă, vorbeau despre sfârșitul Lui” Evangheliile arată că Hristos a vorbit cu două personae care trăiseră demult. Ilie s-a înălțat la cer, dar Moise era mort. (Deut 24.5 “Și a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, în pământul Moabului, după Cuvântul Domnului”) Cu cine a vorbit Hristos acolo la Schimbarea la față, dacă sufletul lui Moise nu mai exista conștient? Apoi, in epistola catre Evrei 12 ;22 "Ne-am apropiat de muntele Sion si cetatea Dumnezeului celui viu, de Ierusalimul cel ceresc si de zeci de mii de ingeri in adunare sarbatoreasca si de BISERICA CELOR INTAI NASCUTI care sunt injscrisi in ceruri si de DUHURILE DREPTILOR CELOR DESAVARSITI si de Iisus Mijlocitorul Noului testament" 2 Cronici 33.6 “ Manase a adus oameni care chemau duhurile morților și fermecători; și a înmulțit relele împotriva Domnului, mâniindu-L.” Lev 20.27 “Bărbatul sau femeia, de vor chema morți sau de vor vrăji, să moară neapărat” Dacă vechii evrei nu credeau în existența sufletelor după moarte, atunci de ce le interzice D-zeu sub pedeapsa morții, spiritismul? Nu era mai simplu sa le spuna D-zeu ca sufletul nu mai exista pur si simplu? (Apoc. 6, 9-11). Si cand a deschis pecetea a cincea, am vazut, sub jertfelnic, sufletele celor injunghiati pentru cuvantul lui Dumnezeu si pentru marturia pe care au dat-o. Si strigau cu glas mare si ziceau: Pana cand, Stapane sfinte si adevarate, nu vei judeca si nu vei razbuna sangele nostru, fata de cei ce locuiesc pe pamant? Si fiecaruia dintre ei i s-a dat cate un vesmant alb si li s-a spus ca sa stea in tihna, inca putina vreme, pana cand vor implini numarul si cei impreuna-slujitori cu ei si fratii lor, cei ce aveau sa fie omorati ca si ei.” Filipeni 1. "22.Dacă însă a viețui în trup înseamnă a da roadă lucrului meu, nu știu ce voi alege. 23.Sunt strâns din două părți: doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos, și aceasta e cu mult mai bine; 24.Dar este mai de folos pentru voi să zăbovesc în trup." În versetul de mai sus sfîntul Pavel afirmă clar existența veșnică a sufletului. |
Citat:
Asa gandesc si eu,ca oricum e inutila perioada de timp in care nu am sti nimic ,ca ,pt cel ce nu stie,1000 de ani sunt ca o clipa. Dar nu e ceva interesant,e doar ceva matematic In matematica: infinit-100000= infinit Deci orice am scadea din infinit tot infinit da Nu aceasta e important,important e cum vom raspunde la Judecata |
Citat:
Dar este un lucru la care m-am gandit si eu de multe ori, in ce masura transcendenta divinului dpdv temporal afecteaza diversele apecte ale relatiei noastre cu El si modul in care intelegem dogmele. Sunt aproape sigur ca acest aspect ar trebui folosit mai mult in apologetica, pt. ca are potentialul sa demonteze anumite obiectii ale ateilor. |
Citat:
Citat:
-pasul 1: din episodul Schimbării la Față, aflăm că Moise, care murise, era viu. Ce înseamnă acest lucru: era acolo sufletul său sau era acolo sufletul și trupul său ? -pasul 2: era acolo sufletul și trupul său, acest lucru îl știm din Iuda 1:9. -pasul 3: dar în Iuda 1:9 aflăm că Sf Arh Mihail și diavolul s-au certat pe trupul lui Moise, nimic despre o eventuală înviere a lui cu trupul. De unde știm că nu s-au certat pe locul unde să fie îngropat, că asta sugerează Deut 34:6 ? -pasul 4: știm că era înviat cu trupul din episodul Schimbării la Față. și cercul s-a închis |
Citat:
Asta ne arata cat de mici suntem mai ales cand ne grabim sa dam lectii. Cred ca toata crestinatatea in toata istoria ei nu a ajuns sa inteleaga a mia parte din ceea ce se poate sti despre Dumnezeu. Cum ar putea mintea omului sa inteleaga imensitatea divinului? |
Citat:
|
Cand ma gandesc la nemurirea sufletului ma bazez pe ceea ce zice Sf Ap Pavel. El abia astepta sa moara; nu ca sa traga un somn bun , ci ca sa fie impreuna cu Hristos. Si tot el a spus ca nimic nu ne va desparti de dragostea lui Dumnezeu care este in Hristos Iisus, nici macar moartea. Consider ca Dumnezeu e credincios si daca a promis ca va fi cu mine si nimic nu ne va desparti, aceasta promisiune este valabila si pentru moarte. Daca aici pe pamant sunt cu Hristos, desi printre multe ispite, ei bine, nici moartea nu ma va indeparta de El, ci ma va apropia.
|
Mă bucur că ați început să vă puneți întrebări. Același lucru l-am făcut și eu și sunt convins că Domnul e dispus să răspundă la întrebările noastre sincere. E mai ferice de cel cu dubii dar care caută adevărul în Scriptură, decât cel ce are impresia că știe tot și se simte confortabil îndărătul unor dogme omenești.
Într-adevăr nu are importanță percepția noastră cu privire la starea morților, ci ceea ce spune Cuvântul. Cred că e una din diferențele între somn și moarte (pe lângă multele asemănări) că la înviere subiectul nu știe cât timp a fost în stare inconștientă - aici aveți dreptate. Iată încă un lucru ce-l avem în comun. Doar în basmele românești, Făt Frumos spune "vai cât de mult am dormit!" când este înviat. |
Citat:
Consider că este mai corect să înlocuim termenul de "persoană" cu "mod de existență" sau "subzistență", care corespunde termenului grecesc [hypostasis] ipostază, dând astfel posibilitatea păstrării unei rezerve pline de respect față de taina cu totul specifică Divinității. Mă bucur -iată- că mai descoperim ceva comun, am observat pe aici că ortodoxia foloseste termenul ipostas, în același sens. Cât privește scrupulozitatea lui "Cristos a fost înviat", versetul din 1 Petru (de unde a pornit toată discuția noastră) chiar asta zice: "Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul" (1 Petru 3,18 versiunea sinodală) iar Biblia dvs. Catolică spune chiar mai frumos: "Căci și Hristos a murit odată pentru păcate, El dreptul pentru niște nedrepți, ca să ne conducă la Dumnezeu. Cu trupul a fost ucis, dar cu Spiritul a fost readus la viață". Citat:
|
mai,Trice sufletul este nemuritor,asa cum si Domnul este nemuritor,Domnul Iisus Hristos cum spune sau marturisim despre El ca este Om adevarat si Dumnezeu adevarat,nu esti de acord?Mai tu Il contrazici pe Domnul,tu defapt Il minti pe Mantuitorul,nu noi ceea ce tiam spus fiecare cu parerile lor,dar tu nu asculti pe Iisus.Sfintii Parinti,noi oameni simpli care nu au un har de la Duhul Sfant noi incercam sa te invingem cu dogmele voastre de la White care a fost un om simplu fara har de la Duhul Sfant si nu a primit cu au primit preotii de la apostoli,ar ei au primit de la Iubitorul de oamnei Iisus Hristos.
Sfintii au avut suflet si sufletul lor se in Rai mpreuna cu Domnul. Sa te intreb peTrice:ai fost in timpul Sfinti Martiri care au murit pentru Domnul,tu ai fi putut sa patimesti ca si ei?Tu ti-ai fi dat viata pentru Iisus ca sa iti pastrezi credinta cu multa ravna ca si ei?Poti sa faci asta sati dai sufletul pentru El si sa primesti viata vesnica? Omule tu ai suflet si sufletul de conduce in afara de Rai,ca trupul sta pana la Judecata de Apoi.Mai omule,nesimtit ce sti cum poti sa spui asa ceva depre Domnul Iisus ca Dumnezeu Tatal sa fii parasit pe Cel mai depret in lumea asta si pentru El?!Mai omule Dumnezeu Tatal nu L-a parasit niciodata pe Unicul Sau Fiu si in plus Domnul a inviat si cu suflet si cu trup de om.Mai diavolul va amageste foarte mult asa cum ia mintit el pe Eva,sunteti mintiti de diavoli ca doar el a rup camasa Lui Iisus si din el a iesit multe probleme ca si voi.Sunteti orbi nu vedeti nimic niciun pic de adevar.Mai voi tineti datinile iudeilor nu a crestinismului pe jumatate,dar si traditii iudaice,nu mai exsta fiindca Domnul Iisus a reustaurat aceea zi ca primazi adica Duminica:"Iar in prima zi de dupa sambata (Duminica)..."deci din sambata sa facut Duminica nu ami exista acea zi de odihna,dar aceea zi exista doar Dumnezeu a adaugat o alta zi in care au fost fiecare evenimente:Invierea cea de a 3 zi:Rastignire,Pogorarea la iad si Invierea:deci vineri,sambata,duminica(adica ziua Domnului),Pogorarea Duhului Sfant asupra Sfintii Apostoli).Nu poti sa-L minti pe Domnul niciodata si nu poti sa iei tu decizi pe care Domnul lea facut asa cum trebuie pentru oamenii Sai care ii iubeste nespus de mult. |
Oameni buni nimeni nu are darul de a talcui o Biblie,nu e usor!e mai bine sa lasam in mana preotilor sa ne spune noua ce nu intelegem.Va trebuie o scoala serioasa ca sa stii sa talcui multi ani ca sa stii sa talcuiesti o Biblie.NU AVEM HARUL DE LA DUHUL SFANT SA INTELEGEM CE VA DIN BIBLIE!!!.Dar putem sa fim niste crestini cum se cade.Si in plus in Biblie va lipsesc multe carti.O scoala ortodxa ,nu o scoala adeventista fara sensuri.
|
Sfintii
Buna dragi crestini ai Domnului nostru Iisus Hristos am sa spun si eu cate ceva:sfintii sunt prietenii Domnului si trebuie sai respectam si pe ei:fie ca sunt martiri,cuviosi,cuvioase trebuie sa cinstim cu se cuvine ca neau dat niste invataturi pentru sufletul nostru cel intunecat de patimi s ei vor sa lumineze sufletul nostru ca sa nu mergem in "focul cel vesnic unde este crasnirea dintiilor."nu intelegeti cei care ati postat in legatura ca"ingerul sal fii oprit Ioan" sa multe cazuri care ingerii si sfintii pot sa faca reciproc adica:el se inchina sfantului,iar sfantul la inger de exemplu intamlparea lui Macarie Pustnicul.Nu uitati cei care ati scris depre sfintii Domnului,ca acestii oameni a Lui Dumnezeu ne pot sa scapa din beleli daca ne rugam cu staruinta.Oameni bun in legatura cu moastele sfintiilor sunt o dovada ca Domnul lucraza prin har,Domnul lucraza prin fiecare obiecat care sfintit de catre preot.Prin moaste omul poate sa fie sanatos de orice boala care cuprinde.Sectarii nu au nimic,absolut nimic fiindca le pasa doar de Sfanta Scriptura,dar nu vad fiindca le sunt intunecati ochii si inima ca nu inteleg nimic.
Oamenii lui Dumnezeu ne iubesc atat mult incat iar cere de la Domnul sa ne scape din mana diavolui si din muncile grele. ex:In Traditia Ortodoxa se pune ca Sfantul Nicolae impreuna cu Cassian au coborat din ceruri sa vada ce se intampla in cetatea respective,dar cei doi aud un om care are probleme,dar ajunsi acolo vad ca omul avea carul impotmolit in noroi si nu putea sa scoata.Omul mai hulea,dar Sfantului Nicolae i sa facut mila de el s vroia sal ajute si la indemnat si pe Cassian sal ajute si el pe acel om,dar Cassian a refuzat sal ajuta fiindca el spunea ca omul a hulit,dar Nicolae sa dus sal ajute incat el cu barbatul au reusit sa scoate din noroiul si omul la multumite de binefacerile lui Nicolae[...] se pare ca un sfant sa facut mila de acel om si la ajutat la probleme pe care lea avut.Sfitii si cu Domnul ar vrea sai ajute pe fiecare om in parte sa stii. :) |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
asa e n-am fost cu martiri,dar nu ai face la fel ca si ei sa-ti pastrezi credinta si sa mori pentru Dumnzeu Fiu si sati dai sufletul in mana Lui? bine nu te ghidezi dupa White,dar nu ai har sa talmacesti o biblie cum au avut Sfintii Parinti ca ei au primit acest har,daca nu intelegi ceva din biblie tu la cine apelezi? tu nu hotarasti si Domnul a hotaraste,nici eu cel mai pacatos nu am dreptul sa iau deciziile Lui,dar eu Ii ascult porunca ca,daca El a hotarat sa fie duminica asa sa fie cum a spus El. asa suntem muritor pe pamant cu trup si suflet,dar sufletul e nemuritor,trupul este muritor.Nici nu dai seama care e diferenta dintre cele doua elemente.Atunci cum e in crez:"Care pentru noi,oamenii,si pentru a noastra mantuire S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria,si S-a facut Om."-crezul ortodox.Deci Domnul a fost om si Dumnezeu adevarat.Asa si noi avem trup si suflet.Da Dumnezeu este nemuritor,dar S-a inaltat la ceruri cu trup si suflet ca cele doua elemente se va intampla si la Judecata.Noi oameni simpli mergem doar suflet ca nu suntem ca si Sfinti fiindca ei iau fost loiali Lui Dumnezeu Fiu tot timpul si au ascultat de poruncile Sale,iar noi pacatosi fiind trupul noastre vor fi in pamant si se va intoarce la natura sa ce a fost. Si lasativa de 1000 de ani ca Domnul a spus ca nu e dat noua sa stim ceasul.Numai sa priveghem in tot ceasul atat,alte lucruri lasam in mana Domnului. |
dar noi nu suntem Dumnezeu dar aceste elemente ne fac muritor,dar cu sufletul de la Dumnezeu este nemuritor,tu vrei sa spui ca Iisus a fost un om simplu?nu prea cred daca este Fiul lui Dumnezeu in seamna ca este nemuritor.
|
nu L-a parasit,ce tu daca ai avea un tata el te-ar parasi?Ti-ar spune gata nu mai nevoie de tine?Adica vrei sa spui ca Dumnezeu ia spune Fiului Sau ca nu mai am nevoie de Tine sau ce?
|
Citat:
Nu este corect sa fie luat Sfantul Apostol Pavel drept paravan pentru ceea ce nu ne-a invatat. Citat:
Pentru Apostolul Pavel (si pentru orice crestin care nu crede in "suflete nemuritoare" ci in invierea mortilor) primul eveniment dupa moarte este invierea si partasia cu Domnul. Ar fi o jignire adusa Sfantului Apostol sa crezi ca el da de inteles ca Domnul Iisus Hristos comunica cu mortii (spiritism se cheama asta). Domnul Iisus Hristos, cand vorbea despre INVIERE, ne-a spus: "Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morti, ci al celor vii."(Matei 22:32) Iar cand Dumnezeu vrea sa fie in comuniune cu un suflet care a murit, il invie: "Domnul omoarã si învie, El coboarã în locuinta mortilor si El scoate de acolo."(1 Samuel 2:6) Doriana, v-ati legat la cap fara sa va doara. Ati inventat (sau ati preluat inventia) acea naluca (fantoma) si acum va chinuiti sa aratati ce se intampla cu ea. Sfanta Scriptura vorbeste de doua evenimente consecutive: moartea si apoi invierea. Chiar daca intre acestea doua ar trece un timp de mii de ani (in perceptia umana) acesta este nesemnificativ (Sfanta Scriptura nici nu vorbeste despre aceasta perioada - nu ar avea sens). Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
2. Daca urmaresti evenimentele care au urmat episodului de la Cruce (promisiunea facuta talharului), intri in incurcatura. Vei vedea ca Domnul Iisus Hristos spune, a treia zi dupa ce a facut promisiunea catre talhar: "Nu Ma tinea caci inca nu M-am suit la Tatal Meu".(Ioan 20:17). Intrebare: cum se impaca promisiunea facuta talharului ("astazi vei fi cu Mine in rai") cu faptul ca Domnul nu se suise la Tatal nici pana a treia zi? Pentru o persoana care crede ce spune Sfanta Scriptura (ca moartea este un somn in care nu este nici stiinta, nici simtire, nici constienta timpului,etc), explicatia este simpla. Dar, pentru cineva care crede in fantome ("suflete nemuritoare") este dificil :ori renunta la teoria sa, ori il face mincinos pe Matuitorul. |
Citat:
|
Citat:
Asa inteleg eu, adevarul e ca pana nu vom ajunge acolo nu vom sti sigur, dar am mai multe motive sa cred ca nu vom dormi. Pasajele date in sprijinul acestei idei scartaie. De exemplu, Iisus a zis : "Lazar nu a murit, ci doarme". Ei, chiar nu murise? Putrezise si mirosea. Domnul a vrut sa-i incurajeze pe ucenici spunandu-le ca moartea poate fi reversibila ca si sculatul din somn. Nu ar fi prima data cand Iisus vorbeste in metafore. A mai zis el odata ca Ioan Botezatorul e Ilie si de aici o intreaga teorie a reincarnarii... :1: |
Citat:
Facerea 37:35 După aceea s-au adunat toți feciorii lui și toate fetele lui și au venit să-l mângâie; dar el nu voia să se mângâie, ci zicea: "Plângând, mă voi pogorî în locuința morților la fiul meu!" Și-l plângea astfel tatăl său. 7. Descoperi-vei tu care este firea lui Dumnezeu? Urca-vei tu până la desăvârșirea Celui Atotputernic? 8. Ea este mai înaltă decât cerurile. Și ce vei face tu? Ea este mai adâncă decât împărăția morții. Cum vei pătrunde-o tu? Iov 11 9. Șeolul (iadul) se mișcă în adâncurile sale, ca să iasă întru întâmpinarea ta. Pentru tine el deșteaptă umbrele, pe toți stăpânitorii pământului; el ridică de pe jilțurile lor pe toți împărații pământului. Isaia 14 13. Nu cruța pe feciorul tău de pedeapsă; chiar dacă îl lovești cu varga, nu moare. 14. Tu îl bați cu toiagul, dar scapi sufletul lui din împărăția morții. Pilde 23 2. Dacă se vor strecura în locuința morților, de acolo mâna Mea îi va apuca, și de se vor sui în cer, îi voi da jos de acolo; Amos 9:2 19. Precum seceta și arșița sorb apele zăpezilor topite, tot astfel soarbe locuința morților pe păcătoși. Iov 24 12. Să-i înghițim de vii ca locuința morților, și întregi, ca pe cei ce se coboară în mormânt. Pilde 1 14. Din stăpânirea locuinței morților îi voi izbăvi și de moarte îi voi mântui. Unde este, moarte, biruința ta? Unde-ți sunt chinurile tale? Mila stă ascunsă departe de ochii Mei!... Osea 13 14. De aceea și iadul și-a mărit de două ori lăcomia lui, căscat-a gura sa peste măsură; acolo se vor coborî mărirea Sionului și gloatele sale, chiotele de veselie... Isaia 5 11. "Cere un semn de la Domnul Dumnezeul tău, în adâncurile iadului sau în înălțimile cele de sus". Isaia 7 15. Și acum, tu te pogori în iad, în cele mai de jos ale adâncului! Isaia 14 24. Înțeleptul merge pe cărarea vieții ce duce în sus, ca să ocolească drumul iadului care merge în jos. Pilde 15 17. Să se întoarcă păcătoșii în iad; toate neamurile care uită pe Dumnezeu. Psalmi 9 10. Că nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel cuvios al Tău să vadă stricăciunea. Psalmi 15 15. Și-i vor stăpâni pe ei cei drepți și ajutorul ce-l nădăjduiau din slava lor, se va învechi în iad. 16. Dar Dumnezeu va izbăvi sufletul meu din mâna iadului, când mă va apuca. Psalmi 48 16. Să vină moartea peste ei și să se coboare în iad de vii, Psalmi 54 47. Cine este omul ca să trăiască și să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul său din mâna iadului? Psalmi 88 David: De mă voi sui în cer, Tu acolo ești. De mă voi coborî în iad, de față ești. Psalmi 138:8 Solomon: Iadul și adâncul sunt cunoscute Domnului, cu atât mai vârtos inimile fiilor oamenilor. Pilde 15:11 Iadul și adâncul nu se pot sătura, tot așa și inima omului e de nesăturat. Pilde 27:20 Locuința morților, pântecele sterp, pământul care nu e sătul de apă și focul care nu zice niciodată: "Destul!" Pilde 30:16 Și omul nu știe că acolo sunt numai umbre, iar cei pe care îi poftește nebunia se află de mult în adâncurile șeolului (locuința morților). Pilde 9:18 NT :Fapte 2:27,31 Căci nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel sfânt al Tău să vadă stricăciune.Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea. 8. Pentru aceea zice: "Suindu-Se la înălțime, a robit robime și a dat daruri oamenilor". 9. Iar aceea că "S-a suit" - ce înseamnă decât că S-a pogorât în părțile cele mai de jos ale pământului? Efeseni 4 18. Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul, 19. Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare, 1Petru 3 1Petru 4: 5. Ei își vor da seama înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții. 6. Că spre aceasta s-a binevestit morților, ca să fie judecați ca oameni, după trup, dar să vieze, după Dumnezeu cu duhul. 9. Și când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu și pentru mărturia pe care au dat-o. 10. Și strigau cu glas mare și ziceau: Până când, Stăpâne sfinte și adevărate, nu vei judeca și nu vei răzbuna sângele nostru, față de cei ce locuiesc pe pământ? Apocalipsa 6 19. Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră și în vison, veselindu-se în toate zilele în chip strălucit. 20. Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea înaintea porții lui, plin de bube, 21. Poftind să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; dar și câinii venind, lingeau bubele lui. 22. Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat. 23. Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui. 24. Și el, strigând, a zis: Părinte Avraame, fie-ți milă de mine și trimite pe Lazăr să-și ude vârful degetului în apă și să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie. 25. Dar Avraam a zis: Fiule, adu-ți aminte că ai primit cele bune ale tale în viața ta, și Lazăr, asemenea, pe cele rele; iar acum aici el se mângâie, iar tu te chinuiești. 26. Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi. 27. Iar el a zis: Rogu-te, dar, părinte, să-l trimiți în casa tatălui meu, 28. Căci am cinci frați, să le spună lor acestea, ca să nu vină și ei în acest loc de chin. 29. Și i-a zis Avraam: Au pe Moise și pe prooroci; să asculte de ei. 30. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morți se va duce la ei, se vor pocăi. 31. Și i-a zis Avraam: Dacă nu ascultă de Moise și de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morți. Luca 16 Solomon : Mai de preț este un nume bun decât untdelemnul cel binemirositor și ziua morții decât ziua nașterii. Eccl7:1 Pavel : Căci pentru mine viață este Hristos și moartea un câștig.Sunt strâns din două părți: doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos, și aceasta e cu mult mai bine; Filipeni 1:21,23. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
"Eu sunt Dumnezeul lui Avraam și Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov"? Nu este Dumnezeul morților, ci al viilor. |
Citat:
o sa vezi tu atunci,dar sufletul o sa iasa din tine.Nu poti nega,dar nu te gandi inca atunci cand vrei sa faci,mai ai sa ajungi pana la smerenia desavarsita.Pe Domnul Dumnezeu nu-L poti face sa-L astepti o sa ia sufletul la judecata particulara,dar nu te poti ascunde in moarte mult timp ca tot sufletul merge direct spre Dumnezeu. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:15:00. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.