![]() |
Diavolul cunoaște foarte bine importanța pe care Sfânta Împărtășanie o are pentru mântuire. De aceea, el va căuta în fel și chip să vă împiedice de la cuminecare. Când nu poate cu ispite de stânga, cum ar fi necredința în realitatea prefacerii, el încearcă "planul B": ispitele de dreapta, spre exemplu insuflându-vă ideea că nu sunteți vrednică de împărtășanie.
În realitate, singurul lucru care ne oprește de la Sf Împărtășanie este păcatul grav. Din moment ce tocmai v-ați spovedit și a fost o spovadă bună (adică bazată pe căință și pe hotărârea de a nu mai păcătui, mărturisind toate păcatele grave de care v-ați amintit la momentul spovezii) și dacă, între absolvire și momentul cuminecării nu vă știți cu păcate grele, atunci toate precondițiile împărtășaniei sunt îndeplinite. În ceea ce privește postul de trei zile: dacă în Biserica dv există asemenea canon și dacă este în vigoare, atunci e clar că vă trebuie o dezlegare de la preot ca să vă împărtășiți. Cereți, în această privință, sfatul preotului. Aveți grijă să fiți prezentă înainte de oficierea publică a Liturghiei (la Proscomidie) și spuneți preotului că singurul impediment posibil ar fi neținerea postului de trei zile, dar că ați vrea mult să vă împărtășiți. În ceea ce privește fumatul: noi credem că păcat este ceea ce Biserica definește ca atare. Nu am auzit ca Biserica ortodoxă să definească fumatul drept păcat (cea catolică sigur nu a definit așa ceva). Când Biserica va spune că fumatul e păcat, așa o să spunem și noi. Până atunci, considerați că fumatul nu este păcat. Asta nu înseamnă că este bine să fumezi, ci înseamnă că nimeni dintre fumători nu este în stare căzută din acest motiv. Lăudat fie Isus Cristos ! M.D. |
Citat:
Poate vei tine seama de aceste ganduri si ii vei darui mai mult lui Dumnezeu, mai multa rugaciune, multumire, fapte bune, daca te vei impartasi. Tinem prea mult la noi si de multe ori intr-un mod denaturat. Pentru ca fumatul nu ne face nici un bine, de aceea Biserica se ridica impotriva lui. Biserica nu ne vrea sanatosi doar intr-o parte sau doar sufletesti, caci omul e om trup si suflet, nu doar trup sau doar suflet. Daca te vei impartasi sa-ti fie spre "iertarea pacatelor si viata vesnica" dupa cum spune Biserica. |
Citat:
Mântuirea nu-i prostie și canoanele, cu atât mai mult. Vrei să le respecți bine, nu dorești, iarăși bine. Cât sunt de "prostii", asta-i problema duhovnicului și a celui care spovedește (împărtășește). Citat:
Fumatul nu este un păcat așa de mic, fiindcă, la fel ca alcoolul, contribuie la erodarea stării de sănătate a organismului, încet, dar sigur, ceea ce duce la apariția diferitelor boli și poate cauza chiar moartea (dar sigur că știți acest lucru), deci, cauzându-ți tu însuți, conștient, propria moarte, cum se numește? Păcat. Citat:
Citat:
Citat:
Doamne ajută! |
Si totusi...ma intreb...o persoana obeza este oprita de la Sf. Impartasanie fiindca este obeza pana ce slabeste? Nu am auzit de asa ceva. Si totusi obezitatea este cauza pentru multe boli, multe dintre ele fatale.
Apoi -- care anume este canonul care spune explicit ca fumatul este un pacat grav care opreste de la Sf. Impartasanie? In alta tara, tot ortodoxa, am vazut preoti fumand pe strada. Sigur, pe moment mi s-a parut incredibil, dar asta este. Si nu in ultimul rand: mie o persoana care nu s-a impartasit mi se pare o urgenta spirituala. Cum te mai poti numi crestin daca nu te unesti cu Hristos? Poate doar in virtutea botezului, ca in virtutea comuniunii reale cu Hristos nu. Nu, nu am fumat niciodata. |
Eu nu stiu. N-am gasit sa scrie undeva ceea ce spui tu legat de fumat.
Si as spune si altceva: Multe lucruri fac rau organismului si pot duce la moarte si atunci ce facem? Mor oamenii de epuizare, de prea multa munca. E pacat sa muncesti? Mor oamenii de foame. E pacat sa n-ai ce manca? Mananci dulciuri, faci diabet si asta este rau, chiar poti muri. Si asta este pacata atunci? Si nu mai ai voie sa te impartasesti pentru toate astea? Unde este limita totusi, cu pacatul si interdictia la impartasanie? |
Citat:
Dacă, în Biserica Ortodoxă, se va repeta politica de "agiornamento" din Biserica Catolică, probabil că fumatul nu va fi păcat. Fumatul este păcat, domnul meu și canoanele Bisericii prevedeau oprire de la împărtășanie timp de 2 ani. La fel, sulemenețirea (machiat ochi, buze, unghii etc.), tot 2 ani. E bine sau rău, aceasta e adevărata ortodoxie. Nu cea "periată" și cosmetizată de preoții și credincioșii de duminică și sărbători sau "când avem vreme și de biserică". Și dacă e bine sau rău, eu nu știu și nu îmi pun problema. Alții mai luminați ca mine au gândit-o. Cât despre faptul că au fost alte vremurile, asta-i o poveste fără sens: natura umană este aceeași dintotdeauna! S-a schimbat forma de săvârșire a păcatului, nu păcatul ca atare. Totuși ceva diferit: astăzi, după zece de învățământ obligatoriu de 10 ani, liceu, facultăți pe bandă rulantă (bani să ai). Și după ce mă deșteaptă și pe mine școlile înalte, hai, fratele meu, să pun eu biserica asta în cofă și să nu-mi spună mie ea ce să fac sau cum să gândesc că eu sunt om cu carte, deștept foc, și am numai "raționalități", "cauze", 'temeiuri" și explicații nenumărate și pe urmă o să învăț și să scriu în limba română și să merg la biserică (dar când am eu chef că știu eu mai bine ca popii ăștia). Importante sunt următoarele: dacă știu că păcatul și alcoolul distrug, atunci n-o fac! Știu că "tencuiala" pe față accelerează îmbătrânirea, recomand să nu se facă! Doamne ajută! |
Citat:
|
eu ii dau dreptate sophiei, ma voi ruga lui Dzeu sa ii cer dezlegare, stiu sigur ca voi primi raspuns.
|
Citat:
Eu am fumat și știu ce vorbesc! Eu am fost obez și știu ce vorbesc. Pentru biserică nu știu, pentru mine, obezitatea e păcat. Și de obezitate, eu am scăpat foarte ușor: am ținut posturile Bisericii (CANOANELE) și nu alte dezlegări "binevoitoare" de secol XX și secol XXI, dar nu cu scopul de-a slăbi. Am văzut doar că în doi ani de îndeplinire a îndatoririlor de creștin ce-mi în privința postului am ajuns de la peste 105 kg. la 80 kg. (mai mult sau mai puțin, nu mă cântăresc regulat; masa corporală nu-i problema prioritară; am exemplificat ca să nu folosesc iarăși pe alții, deși mai știu vreo doi). Nu spun că așa trebuie să facă un obez. Așa am făcut eu. Doamne ajută! P.S. A propos, am niște prieteni neoprotestanți (penticostali). Și ei postesc regulat de două ori pe săptămână: ajunează până după apusul soarelui (poate că d'aia mi's prieteni), adică nu mănâncă nimic fără a avea nici o prescripție "canonică" în privința postului. De ce facem "atâtea figuri", noi, ortocșii? |
Citat:
Doamne ajută! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:02:17. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.