Citat:
În prealabil postat de Iubirea
(Post 286571)
Spunea cineva pe aici ca cel mai des ne mintim pe noi insine...
Eu nici macar...poate cu asta am inceput in lucrarea mea cu mine, sa caut sa nu ma mint niciodata si sa fiu cat mai onesta cu mine insumi, doar asa pot fi onesta cu ceilalti.
Cum as putea sa spun ca imi respect aproapele daca nu ma respect pe mine, cum as putea sa spun ca nu imi mint aproapele daca ma mint pe mine...etc?
|
Wow, in cat timp ai reusit si prin ce metode? Ca eu inca nici n-am depistat toate trucurile la care recurg inconstient pt. a-mi autoamagi constiinta.
Eu inteleg minciuna cu care ne mintim pe noi insine in sens mult mai larg, de la a falsifica sau ascunde partial adevarul, la a-l nega , de la a te opune cu incapatanare unei evidente flagrante, pana la a masca defecte sau a mima calitati, de la fariseism si ipocrizie pana la a nu mai sesiza minciuna.
Mai ales, duhovniceste vorbind am devenit experti (unii) in a ne cosmetiza mizeria si a purta un fel de ‘’fard duhovnicesc’’ doar asa de gura targului si ca sa dam bine.
Mi se pare ca cea mai mare minciuna e sa nu traiesti autentic iar cele mai devastatoare minciuni nu sunt alea pe care le spunem, ci cele pe care le traim: adica cand ne confectionam masti invizibile cu care ne purtam in lume, aratandu-le celorlalti doar fata care ne convine noua, cand cerem altora sinceritate dar ne tulburam daca nu ne convine ce spun, cand simulam calitati pe care nu le avem, cand tacem in fata falsificatorilor Adevarului, cand inchidem ochii la chestii imorale, cand ne multumim cu nivelul la care suntem etc etc.
In a nutshell: cand ceea ce suntem in launtrul nostru nu se suprapune peste cum ne manifestam in exterior, cand imaginea pe care o pretindem autentica nu coincide cu imaginea la care n-am ajuns inca.
Paradoxal, mie mi se intampla ca daca nu-mi mai vad hibele si pacatele sa constat ulterior nu ca nu le mai am, ci ca nu le-am depistat pe toate din categoria respectiva pana acum.
Ma multumesc sa le identific pe cele mai vizibile dar le ignor pe cele subtile, insidioase.
E ca si cum nu observi scamele pe o haina decat dupa ce iesi la lumina. Pana atunci, haina parea impecabila.
Te felicit daca nu mai ai de lucrat la asta. Sincer. ( etimologic vorbind cuvantul sincer era in Latina ‘’sine cera’’, adica fara ceara, miere netulburata de ceara).
be blessed si poate pui o vorba buna si pt. mine sa devin ,,sine cera''.