Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Sir Isaac Newton (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10787)

konijiro 30.09.2010 14:38:12

Citat:

cosmologia. teoria relativitatii care implica big-bang ul.
Asa. Si unde zice stiinta ca e nevoie de religie? De unde reiese lipsa de conflict (sau eventual colaborarea) religie - stiinta?

Cum ar putea sa existe o colaborare, cand abordarile sunt diferite?

Stiinta incearca sa ofere raspunsuri reale, sustinute de dovezi. Religia face afirmatii, fara sa aduca dovezi, si se ascunde la adapostul dogmei.

Eugen7 30.09.2010 14:50:58

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 293233)
Asa. Si unde zice stiinta ca e nevoie de religie? De unde reiese lipsa de conflict (sau eventual colaborarea) religie - stiinta?

Cum ar putea sa existe o colaborare, cand abordarile sunt diferite?

Stiinta incearca sa ofere raspunsuri reale, sustinute de dovezi. Religia face afirmatii, fara sa aduca dovezi, si se ascunde la adapostul dogmei.

abordarie diferite nu exclud colaborarea daca acelasi adevar este sustinut.

atat stiinta cat si religia afirma:
- totul universul, spatiu, timpul, materia au un inceput din NIMIC.
- universul este in continuta miscare fiind guvernat de legi precise (ce contin constante precise).
- legile stiintei atinci au luat fiinta, la momentul Big-Bang (Inceputul creatiei).
...

codana 30.09.2010 18:50:02

salut,konijiro

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 293221)
Poate ne acorzi 5 minute si ne explici pe ce se bazeaza parerea ta.

stiinta sa aduca probe despre inexistenta lui dumnezeu, daca poate.
biblia,cuvantul lui dumnezeu,intareste stiinta:Iov,cap.38;Iov,28.20-28

konijiro 30.09.2010 19:27:17

Citat:

As rade, daca nu ar fi o afirmatie pe care am auzit-o de nenumarate ori. Mai trist e ca cel care o foloseste, chiar are impresia ca are un argument puternic la indemana.

Hai sa iti spun cum sta treaba: cel care afirma ceva trebuie sa aduca dovezi in sprijinul afirmatiei sale, nu e treaba mea sa dovedesc inexistenta. Vezi ca s-a mai discutat de ce e un demers ilogic.

Daca nu te prinzi din prima, te rog sa imi dovedesti ca nu exista Zana Maseluta, Mos Craciun, Thor si Zeus.

Citat:

biblia,cuvantul lui dumnezeu
De rationament circular ai auzit?

codana 30.09.2010 19:40:03

salut,konijiro

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 293304)
As rade, daca nu ar fi o afirmatie pe care am auzit-o de nenumarate ori. Mai trist e ca cel care o foloseste, chiar are impresia ca are un argument puternic la indemana.

Hai sa iti spun cum sta treaba: cel care afirma ceva trebuie sa aduca dovezi in sprijinul afirmatiei sale, nu e treaba mea sa dovedesc inexistenta. Vezi ca s-a mai discutat de ce e un demers ilogic.

Daca nu te prinzi din prima, te rog sa imi dovedesti ca nu exista Zana Maseluta, Mos Craciun, Thor si Zeus.

De rationament circular ai auzit?

konijiro,personal,nu blamez pe nimeni ptr. ideile sale,convingeri,s.a.m.d.
cred ca exista un creator,cred ca nimic nu e la voia intamplarii si cred ca exista vesnica intrebare, de ce,care nu v-a avea toate raspunsurile sau v-a avea raspunsuri care nu ne plac sau le ignoram.

Dumitru73 01.10.2010 09:30:43

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 293299)
biblia,cuvantul lui dumnezeu,intareste stiinta:Iov,cap.38;Iov,28.20-28

Stiinta sa aduca probe despre inexistenta lui dumnezeu?
Cred ca e la misto asta ...

Eugen7 01.10.2010 10:29:57

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 293412)
Stiinta sa aduca probe despre inexistenta lui dumnezeu?
Cred ca e la misto asta ...

sensul a fost altul: stiinta sa explice existenta universului fara implicarea unei cauze externe universului.

in ultima sa carte "The Grannd Design" in care afirma ca "nu este necesar un Dumnezeu pentru a explica Universul" marele savant Hawking prorneste de la premisa ca legile stiintei (care evident includ constantele universului) preexista momentului Big-bang.
Iar aceasta presupunere nu este mica... ci foarte mare, fundamentala. Si mai mult, pentru noi crestinii ortodcsi este un argument in plus ca sa credem si mai mult in Dumnezeul care a facut legile stiintei!

ai2 01.10.2010 11:00:24

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 293420)
sensul a fost altul: stiinta sa explice existenta universului fara implicarea unei cauze externe universului.

in ultima sa carte "The Grannd Design" in care afirma ca "nu este necesar un Dumnezeu pentru a explica Universul" marele savant Hawking prorneste de la premisa ca legile stiintei (care evident includ constantele universului) preexista momentului Big-bang.
Iar aceasta presupunere nu este mica... ci foarte mare, fundamentala. Si mai mult, pentru noi crestinii ortodcsi este un argument in plus ca sa credem si mai mult in Dumnezeul care a facut legile stiintei!

Ok, sa presupunem ca exista un zeu care a creat universul. Ce legatura are crestinismul cu asta? De ce nu e o dovada pentru existenta zeilor Olimpului?

Dumitru73 01.10.2010 11:06:33

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 293428)
Ok, sa presupunem ca exista un zeu care a creat universul. Ce legatura are crestinismul cu asta? De ce nu e o dovada pentru existenta zeilor Olimpului?

Pentru ca asa ne spune ... Biblia ;)

Eugen7 01.10.2010 11:13:26

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 293428)

:)

pentru ca zeii olimpului sunt in univers nu "in" afara lui!

Dumnezeul crestin este singurul nemiscat (de fapt la EL nu este miscare caci este in afara univerului, a spatiu-timpului, materiei, energiei, legilor stiintei...) si pune toate in miscare... creaza totul (universul, spatiu, timpul, legile stiintei, materia, energia...).

Sfanta Scriptura si Biserica Ortodoxa spune clar ca universul este in Dumnezeu nu Dumnezeu este in univers.
"ei să caute pe Dumnezeu, doar L-ar pipăi și L-ar găsi, deși nu e departe de fiecare dintre noi. Căci în El trăim și ne mișcăm și suntem" (Fapte 17,27-28)

Mai toti zeii din toate mitologiile sunt in univers si personifica niste forte ale universului.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:39:36.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.