Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Unire din iubire,cofratietate si comuniune in unitate sau din interes? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11110)

iustin10 06.11.2010 16:50:21

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 302893)
Multi ortodcsci au o orientatare ecumenica,dar sunt si destui antiecumenici.Eu personal am o stare oscilativa , nu sunt impotriva dialogului,a dezbaterilor dar daca s-ar face un sondaj de opinie asupra unirii cel putin a catolicilor cu noi,n-as fi de acord.Vorbind aici de BC si BO de la 1054 incoace,oficial, s-au format 2 culturi diferite, valoroase,atat in athitectura in orientare in monahism,in practici religioase.Exista sfinti atat catolici cat si ortodocsi dar si sfinti comuni.Bine la nivel de dogma exista asemanari foarte multe iar deosebirilr sunt totusi ,dogmatic,putine insa totusi un factor comun intre acestea e cam greu de gasit,sau mai bine zis de acceptat.V-as ruga sa propuneti solutii viabile si aplicabile.

O solutie viabila mi s-ar parea sa nu se mai faca apel la dogme ci la vietile sfintilor.
Adica cei ce cred in sfinti,in valorile promovate de ei : semrenia,infranarea ,dragostea,pocainta, si in faptele sfinitilor prin care au si aratat vii aceste valori, sa fie numiti ortodoxi,adica aflati in ' drepata credinta'.
Caci dogmele sunt greu de inteles si lesne e sa cazi in interpretari si in partizanate.
Dar dragostea de Dumnezeu dovedita de sfinti ,nu va putea fi respinsa decat de un rauvoitor.

Miha-anca 06.11.2010 18:21:24

O solutie viabila: sa devenim cu totii sfinti.

codana 06.11.2010 19:00:57

salut,seraphim7

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 302893)
Multi ortodcsci au o orientatare ecumenica,dar sunt si destui antiecumenici.Eu personal am o stare oscilativa , nu sunt impotriva dialogului,a dezbaterilor dar daca s-ar face un sondaj de opinie asupra unirii cel putin a catolicilor cu noi,n-as fi de acord.Vorbind aici de BC si BO de la 1054 incoace,oficial, s-au format 2 culturi diferite, valoroase,atat in athitectura in orientare in monahism,in practici religioase.Exista sfinti atat catolici cat si ortodocsi dar si sfinti comuni.Bine la nivel de dogma exista asemanari foarte multe iar deosebirilr sunt totusi ,dogmatic,putine insa totusi un factor comun intre acestea e cam greu de gasit,sau mai bine zis de acceptat.V-as ruga sa propuneti solutii viabile si aplicabile.

baza este biblia,se vorbeste acolo de ecumenism?iisus hristos,in cei 33 ani de viata pamanteasca, a practicat ecumenismul?apostolii lui hristos,in scrierile lor vorbesc despre ecumenism la modul pozitiv?ca atare...

claudiu-marius 06.11.2010 19:07:09

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 303107)
O solutie viabila: sa devenim cu totii sfinti.

"Punctul de plecare al educatiei crestine e acesta :Perfectiunea nu e cu putinta,e posibila totusi perfectionarea.A face deci din poporul nostru un popor de sfinti asta nu sta in cadru firii omenesti.Sa il apropiem insa de Dumnezeu,de invatatura Evangheliei asta se poate oricand.Putem merge pe urmele lui Hristos ,dar nu prin legi si regulamente,ci prin oamenipunand la posturile de comanda pe cei cu reale inzestrare etica si impunand (recomandand)maselor regimul de munca cel mai potrivit cu nevoile fazei de civilizatie si de cultura in care ne aflam pentru a da si oamenilor de rand macar bune deprinderi"

Spunea Simion Mehedintiin cartea Apropierea de Iisus prin Biserica noastra,prin alegerea educatorilorcarte aparuta in 1935

Seraphim7 06.11.2010 19:12:41

Dragi frati ,va vad pesimisti cu privire la unire.Eu o sa va dau un singur exemplu al acestei uniri,care s-a intamplat chiar aici in tara noastra,greco-catolicii,eu personal nu sunt chiar anticatolic,dar totusi imi permit sa spun ,asa cum au spus-o si antevorbitorii meu,catolicii nu vor decat supunere.Vedeti dogma greco-catolica,este apreope 100% ortodxa,cu cateva incluziuni catolicie,filioque,Spiritul Sfant,si iconografie,rozariu etc.,dar ei ce au vrut supunerea fata de papa,un fel de absolutism.Noi ortodcsi avem coducere sinodala,bine avem un patriarh ecumenic dar este doar un rang onorific,capul nostru este Hristos.Totusi eu zic ca unirea nu va aduce fericire ci mai mare dezbinare.

Erethorn 06.11.2010 19:36:46

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 303132)
Dragi frati ,va vad pesimisti cu privire la unire.Eu o sa va dau un singur exemplu al acestei uniri,care s-a intamplat chiar aici in tara noastra,greco-catolicii,eu personal nu sunt chiar anticatolic,dar totusi imi permit sa spun ,asa cum au spus-o si antevorbitorii meu,catolicii nu vor decat supunere.Vedeti dogma greco-catolica,este apreope 100% ortodxa,cu cateva incluziuni catolicie,filioque,Spiritul Sfant,si iconografie,rozariu etc.,dar ei ce au vrut supunerea fata de papa,un fel de absolutism.Noi ortodcsi avem coducere sinodala,bine avem un patriarh ecumenic dar este doar un rang onorific,capul nostru este Hristos.Totusi eu zic ca unirea nu va aduce fericire ci mai mare dezbinare.

Dumneavoastra, credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane, nu trebie sa va supuneti Patriarhului ?

gabriela8 06.11.2010 19:45:47

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 303144)
Dumneavoastra, credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane, nu trebie sa va supuneti Patriarhului ?

Se reia discutia?:4: Patriarhul nu este infailibil cum se sutine a fi papa.

Seraphim7 06.11.2010 19:58:03

Pai ,bine o reluam,papa sustine a fi infailibil doar cand predica,daca nu ma insel,e ca si cum un politist ar zice eu ma supun regulilor rutiere doar cand port uniforma dar cand sunt ciivil pot rula cu 180.Ei nu-i asa patriarhul si papa sunt arhierei,au acelasi har daca gandim putin ecumenic,deci haric sunt egali,apai norific pot sa-si asume ce vor,dar haric sunt la fel ca ultimul si cel mai mic episcop,care poate ei mai mare ca amadoi la un loc.

Erethorn 06.11.2010 20:18:20

Nu deturnati discutia. Eu v-am intrebat altceva, daca sunteti datori sa va supuneti Patriarhului, nu daca Patriarhul este infailibil.

claudiu-marius 06.11.2010 20:28:05

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 303178)
Nu deturnati discutia. Eu v-am intrebat altceva, daca sunteti datori sa va supuneti Patriarhului, nu daca Patriarhul este infailibil.

Dragul meu nu patriarhului se supune lumea ,lumea se supune lui Hristos .Biserica ca si institutie se supune Sf sinod al BOR ,iar daca patriarhul ar avea o influenta nefasta in sinod asta e problema arhiereilor de acolo care ii permit .Eu nu ma supun lui Daniel dar trebuie sa respect hoatararile Sf Sinod

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:29:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.