Mihnea Dragomir |
12.12.2010 21:29:42 |
Cât de ușor suntem asemenea fariseilor ! Iată, întâi stătătorul ortodox al Serbiei a stat la masă cu vameșii ! Iată, este înconjurat de curve ! Iată, a făcut un lucru oprit: a aprins o lumânare de Hanuka: nu cumva mai era și sâmbătă, pe deasupra ? Eu mă întreb: nu ar fi potrivit să-l răstignim ??
Iubiților, de la a face o bucurie evreilor, care trăiesc în ignoranța venirii lui Mesia, și până la lepădarea de credință este cale lungă, lungă ! Nemaivorbind că această sărbătoare are rădăcini în scumpa noastră carte, în Vechiul Testament. Oare noi înșine nu am stat la masă cu nelegiuiții, prieteni de-ai noștri de la serviciu, de la liceu sau chiar rude ! Cât de des ei ne-au invitat la sărbătoarea concubinajului lor și noi am fost și le-am spus "la mulți ani" ! Să înseamne asta că ne-am lepădat credința, sau să însemne că nu vrem să trăim ca sălbaticii, având relații dușmănoase cu cei din tribul rival ? Oare a spus patriarhul Serbiei că Isus nu este Fiul lui Dumnezeu ? Oare a spus că Biserica întemeiată de El s-a înșelat, în vreme ce dușmanii Lui, care L-au răstignit au avut dreptate ? Nu, eu nu văd să fi făcut nimic din acestea. Și atunci, pentru ce să venim noi și să ridicăm piatra ? Oare nu ar fi mai de folos sufletelor noastre să cercetăm cât de des aprindem noi înșine lumânări la ferestrele celor în eroare, punând umărul astfel la erorile lor ?
|