Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Parintele Petroniu Tanase (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12297)

dana-v 22.02.2011 21:19:33

parintele Tanase

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Daniel777 22.02.2011 21:37:59

Gheronda, de ce se satanizează omul acum, când are atâta libertate? A tânjit multă vreme românul după simțământul acesta și mi se pare că și-l pierde devenind rob la idolul banului, al agonisirii de averi și al grijii de multe. Și singur dorul de Dumnezeu se pare că-i lipsește! Dar cu toate acestea, toți vor să se mântuiască! Nu cunosc pe nimeni care să vrea să rămână pe „dinafară”!

Vasăzică faci voia vrăjmașului și vrei să te mântuiești? Faci toate murdăriile acestea, dai drumul și legiferezi păcatul și vrei mântuire? M-am crucit când am auzit și de potlogăria asta cu nepedepsirea incestului! Asemenea urâciune înaintea Domnului! Păi sigur că Dumnezeu se leapădă de tine atunci – că sfințenia nu poate sta alături de murdărie – și Satana întunecă mințile celor ce fac nelegiuirile acestea, încât vor ajunge să spună răului bine! Diavolul, „care de la început a fost ucigător de oameni...și când grăiește minciuna, grăiește dintru ale sale, căci este mincinos și tatăl minciunii” (Ioan 8,44) totdeauna va ascunde păcatul sub chipul virtuții. Într-atâta va perverti vrăjmașul pe oameni, încât le va inversa valorile! Și tare mă tem că nu suntem departe de acele vremuri...

Dacă nu cumva suntem deja sub vreme părinte! Ce-ar trebui să facem însă ca să ieșim din starea asta de păcatoșenie și să dobândim adevărata libertate, cea întru Hristos?

Să știi că Dumnezeu intervine când vrăjmașul se obrăznicește! Domnul ne ajută, dar trebuie ca în primul rând stăpânitorii să se întărească în credință! Să pună post și rugăciune pentru toată țara și Dumnezeu se poate întoarce spre noi! A făcut-o cu ninivitenii! Poate interveni chiar și prin minuni, cum a făcut-o pentru Sfântul Vasile cel Mare în disputa cu arienii din Niceea, când a sfărâmat lacătele bisericii! Dar astăzi a slăbit credința la ierarhii ortodocși și nu mai are cine să întoarcă poporul spre duhovnicie, spre viață curată, așezată pe rânduielile lui Dumnezeu și ale Sfinților Părinți. Nu vă amăgiți: că de nu se va curăți neamul acesta de patimi, Duhul Sfânt nu va veni peste el! Nu putem pune început bun dacă nu urâm păcatul! Fericitul Augustin se ruga lui Dumnezeu să-l ajute să-L iubească așa cum mai înainte iubise păcatul, iar un părinte al deșertului spunea: „Doamne, dă-mi voie să te slujesc cum l-am slujit mai înainte pe diavol”! Este vremea păcatului... A mai ieșit acuma și sminteala aceasta cu cipurile, care a înfierbântat creștinii și i-a făcut să uite de alte păcate mari strecurate: de homosexualitate, avort și incest! Înstrăinarea aceasta de Dumnezeu aduce toate relele în lume...

Mai târziu, în drumul spre cancelarie, mi‑a spus gheronda să scriu că „dacă tot se vorbește atâta despre Uniunea Europeană și de integrare, poate că n-ar trebui să se nesocotească modelul Athosului, care oferă o icoană a globalizării – fără a pierde însă vreo identitate națională – și asta pentru că liantul acestor nații athonite este credința! Athosul, chiar prin silueta sa crescătoare, dinspre mare către munte, îți arată verticala dumnezeiască, calea spre Cer! Nu e doar materie – în dimensiune orizontală –, ci chiar imaginea Sfântului Munte oferă și o dimensiune spirituală, verticală. Se poate lua ca model Athosul – și ar fi bine dacă s-ar face treaba aceasta – pentru înțelegerea națiilor între ele și respectarea identităților lor. De sute de ani trăim împreună greci, ruși, români, sârbi, georgieni, bulgari și nu ne-am pierdut identitatea națională. Nu ne‑a asimilat nimeni, nicicând. Am rămas un popor ortodox, pentru că nimeni n-a uitat de Dumnezeu vreodată aici! Asta este Athosul de fapt: un popor ortodox!”.
E bine să ai un bătrân înțelept lângă tine, că altfel îți vei da prea multă crezare ție și îți vei îndreptăți oricând păcatul!

George CRASNEAN, Prodromu, la 12 mai 2009

George.m 22.02.2011 21:41:13

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:06:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.