ioanna |
26.04.2012 11:26:37 |
Sunt curioasa ce va spune Observator, daca mai e pe forum. Din ce stiam eu, Zamolxis era venerat de catre daci ca model arhetipal, ca invatator si judecator al oamenilor Din scrierile antice, mai ales cele ale lui Herodot, rezulta ca el ar fi fost un fel de “iluminat”, genul de erou civilizator si reformator, care dupa moartea sa a fost sacralizat, nascandu-se cultul lui Zamolxis, el inaugurand practic o epoca de tip escatologic. Dacii aveau credinta in nemurire, cel care piere ducandu-se la Zamolxis, intr-un loc unde se bucura de toate bunatatile. Zamolxes, ocultat prin moarte, “veghea” in continuare asupra comunitatii, dialogul cu el realizandu-se prin mesageri trimisi o data la patru ani, prin sacrificiu. Cel pe care “soarta” il desemna era aruncat in aer si cazand era strapuns de sulite. In functie de cum murea persoana respectiva si ce fenomene naturale apareau, sacerdotul talmacea “vointa” lui Zamolxis, daca solia a fost primita sau nu de catre acesta. Dovezile arheologice descoperite pe teritoriul tarii noastre (gropi rituale, oase de copil, vas si suport de vas) atesta ca se practica si sacrificiul copiiilor, insa e greu de spus in ce scop. Cred ca "inchinarea" se realiza prin dansuri in jurul focului si acte rituale. O buna parte le-am pastrat si transmis prin folclor. Hora, calusul, dansul ursului, caprei etc. au la baza un ritual arhaic magic, insa semnificatia lor s-a pierdut, azi le privim ca forme de expresie culturala si artistica a romanilor. Ce insemnau aceste dansuri pentru stramosii nostri e greu de stiut.
|