ciprian22 |
23.03.2011 00:46:52 |
Am avut ocazia sa discut acum ceva timp cu un fost luptator participant la razboiul din Transnistria.El in sine un om cu un suflet rece ,povestind foarte relaxat despre atrocitatile pe care le-a vazut si chiar le-a comis acolo.Cred ca situatia seamana in oarecare masura cu ce se intampla acum in Libia pentru ca este tot un razboi civil.Civilii devin pur si simplu carne de manipulat si participanti fara voie in razboiul dus in mare parte de mercenari fara scrupule.Nu mai exista politie nu mai exista ajutor medical sau de ori-ce fel.Zona este la cheremul "sefilor locali" al caror singura autoritate este arma si oamenii din subordine.Populatia este considerata neimportanta asa ca de multe ori este privata de bunuri,pusa la munca fortata iar in caz de nesupunere se considera ca fac parte din tabara adversa putand fi chiar ucisi.Casele oamenilor pot deveni pozitii defensive sau ofensive si 'rechizitionate" pe loc ,locatarii fortati sa ajute ,dati afara fara nici o explicatie sau mapltratati in caz de impotrivire.Daca situatia frontului se schimba iar o strada spre exemplu trece succesiv in mainile celorlalti locuitorii care au fost fortati sa presteze anumite munci pentru tabara adversa suporta represalii.Razboiul aduce foame,moarte si rele pe care multi dintre noi nu le putem gandi macar.Nu mai punm trauma celor mici care nu cred ca se poate vindeca vreodata de sentimentul permanent de frica si imaginea celor intamplate.Sa ne fereasca Dumnezeu de asa ceva.Trist este si faptul ca cei care declanseaza cu adevarat razboiul sunt departe de locul efectiv si de multe ori scapa basma curata.
|