Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Extremele smereniei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12640)

florin.oltean75 11.04.2011 20:40:27

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 353714)
Am inteles.
Calea de mijloc a smereniei ca si evitarea caderii intr-o extrema nu o putem afla decat daca avem dreapta socoteala - discernamant. In ORICE facem ne trebuie dreapta socoteala.

Un raspuns bun. Ca sa evitam extremele, in primul rand trebuie sa le cunoastem bine, sa le mirosim de la distanta. Si sa folosim diferite rugaciuni scurte, sagetatoare, dupa exemplul Sfintilor Parinti, care sa corecteze imediat inclinatiile nevirtuoase ale inimii.

MariS_ 11.04.2011 20:51:55

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 353683)
Cum ne ferim de cele doua extreme ale smereniei:

orgoliul smereniei si dispretul de sine?

Care este calea de mijloc a smereniei?

E foarte greu. E ca mersul pe acoperis: poti cadea fie de-o parte, fie de cealalta. Putini reusesc aceasta fina echilibristica. Parerea mea sau, mai bine zis, incercarea mea de-a mentine echilibrul sau calea de mijloc o fac prin a nu ma pune pe mine in centru. Incerc sa-l pun pe aproapele totdeauna in fata. Spun incerc, ca nu totdeauna si reusesc. Egoul ma trage atunci de maneca si-mi atrage atentia: hei, pe mine unde ma lasi?
Har, smerenie si jertfa de sine.

vintage 11.04.2011 21:28:48

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 353709)
cea mai bună soluție cred că este să spunem o scurtă rugăciune în gând atunci când simțim că ne cuprinde un sentiment de autoapreciere : părintele Paisie Athonitul sugera ceva de genul : ”Doamne nimic nu am care să fie al meu și totuși mă mândresc...ajută-mă”....eu când simt că încep să mă umflu în pene spun doar : ”Doamne ajută-mă să nu mă mândresc”.

O altă metodă pe care o sugera și mitropolitul de Suroj este autoironia : nu mai știu ce exemple dădea el, dar replici spuse către sine, de genul ”Felicitări Cuvioșia Voastră, ai dat un leu unui sărac și deja te crezi văzător cu duhul” pot avea efectul dorit :1:

Vlad, (asa-l cheama si pe baiatul meu),
M-a placut ce ai scris! Da, autoironia poate avea efect. Exemplul tau m-a amuzat. Buna metoda!
Te-am laudat... Sa nu te mandresti!

VladCat 11.04.2011 22:00:32

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 353732)
Vlad, (asa-l cheama si pe baiatul meu),
M-a placut ce ai scris! Da, autoironia poate avea efect. Exemplul tau m-a amuzat. Buna metoda!
Te-am laudat... Sa nu te mandresti!

să-i dea Dumnezeu multă sănătate !

e bine să ne mai și amuzăm...încrâncenarea nu este specifică duhului ortodox :1:

vintage 11.04.2011 22:24:28

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 353739)
să-i dea Dumnezeu multă sănătate !

e bine să ne mai și amuzăm...încrâncenarea nu este specifică duhului ortodox :1:

Corect!
Multumesc pt urare!

mihaila_alin 11.04.2011 22:58:43

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 353683)
Cum ne ferim de cele doua extreme ale smereniei:

orgoliul smereniei si dispretul de sine?

Care este calea de mijloc a smereniei?

Sfintii atoniti spuneau:cel foarte pacatos are, apoi,si multa smerenie;iar multa smerenie primeste harul Divin.Este suficient ca omul sa evite apoi pretextele si motivele spre pacat,pentru a putea pastra harul.

Pateric Atonit.

Silencer 12.04.2011 11:33:00

Eu shtiu ca era ceva de tipul: "Cine isi va uri sufletul sau, acela il va salva" sau cam asa suna... Asa ca dispretul sufletului nu shtiu daca e ceva negativ, doar si se spune "tineti mintea in iad, si nu deznadejdui"

cocorel 12.04.2011 12:20:31

foarte frumos

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 353709)
cea mai bună soluție cred că este să spunem o scurtă rugăciune în gând atunci când simțim că ne cuprinde un sentiment de autoapreciere : părintele Paisie Athonitul sugera ceva de genul : ”Doamne nimic nu am care să fie al meu și totuși mă mândresc...ajută-mă”....eu când simt că încep să mă umflu în pene spun doar : ”Doamne ajută-mă să nu mă mândresc”.

O altă metodă pe care o sugera și mitropolitul de Suroj este autoironia : nu mai știu ce exemple dădea el, dar replici spuse către sine, de genul ”Felicitări Cuvioșia Voastră, ai dat un leu unui sărac și deja te crezi văzător cu duhul” pot avea efectul dorit :1:

Cred ca sunt metode frumoase si eficiente.Ultima m-a amuzat teribil :71:

VladCat 12.04.2011 12:25:22

Citat:

În prealabil postat de cocorel (Post 353842)
cred ca sunt metode frumoase si eficiente.ultima m-a amuzat teribil :71:

:4: (zece caractere)

vintage 12.04.2011 12:35:52

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 353843)
:4: (zece caractere)

e faina si asta!

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:28:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.