Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Cititul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13199)

glykys 28.06.2011 17:13:39

Parintele Teofil - om cult, in pofida faptului ca era orb - spunea ca, desi nu e mantuitoare, cultura l-a ajutat sa ii aduca pe oameni la credinta.

Nu e bine sa fii prost in viata, sa iti irosesti talantii in lene si nepasare. Cititi, cititi, cititi lucruri folositoare pentru suflet, dar faceti ceva cu ele: impartasiti-le si altora!

Guru inc. 28.06.2011 20:50:12

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 372748)
Eu nu cred ca cititul il face pe om sociabil si prietenos. Aceste calitati se dobandesc numai interactionand cu oamenii (sociabili si prietenosi).
Cititul este si a fost intotdeauna unul din modurile prin care putem capata informatii despre ceva. Sau ca mod de distractie.
Daca informatiile obtinute sunt constructive, folosul este clar. Daca cele scrise sunt "gunoiaie", singurul folos obtinut ar putea fi imbogatirea vocabularului... sau un somn bun.

sincer cate carti ai citit?

teodora1 28.06.2011 22:45:16

Citat:

În prealabil postat de Guru inc. (Post 372886)
sincer cate carti ai citit?

conteaza cat ai inteles din ele. Sunt unii care citesc sa epateze. De exemplu, eu am citit destul, daca ar fi sa ma raportez la marea majoritate a romanilor, nsa au fost carti din care nu am inteles nici macar un sfert din ce-am citit. si le-am abandonat. A citi cred ca inseamna a intelege, cred eu :)
Doamne lumineaza-ne mintea si sufletul

LapetiteMoc 29.06.2011 01:58:12

Citat:

În prealabil postat de teodora1 (Post 372916)
conteaza cat ai inteles din ele. Sunt unii care citesc sa epateze. De exemplu, eu am citit destul, daca ar fi sa ma raportez la marea majoritate a romanilor, nsa au fost carti din care nu am inteles nici macar un sfert din ce-am citit. si le-am abandonat. A citi cred ca inseamna a intelege, cred eu :)
Doamne lumineaza-ne mintea si sufletul

Lectura nu se face la intamplare, ci cu indrumare, intrucat "nu iaste alta mai de folos zabava in toata vieata omului decat cetitul cartilor." (Miron Costin)

teodora1 29.06.2011 23:46:09

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 372973)
Lectura nu se face la intamplare, ci cu indrumare, intrucat "nu iaste alta mai de folos zabava in toata vieata omului decat cetitul cartilor." (Miron Costin)

atunci sa intru pe forumuri culturale (literare) pentru a fi indrumata? sau sa intreb un absolvent de biblioteconomie ce ar trebui sa citesc? :) ceea ce mie imi vine turnat ca o manusa, tie nu ti se potriveste. si apropos de indrumare, iti dau un singur exemplu: Ulyses de Joyce, carte cumparata sub "indrumare".Este una din cartile in care mi-am prins urechile.

LapetiteMoc 30.06.2011 00:03:19

Citat:

În prealabil postat de teodora1 (Post 373323)
atunci sa intru pe forumuri culturale (literare) pentru a fi indrumata? sau sa intreb un absolvent de biblioteconomie ce ar trebui sa citesc? :) ceea ce mie imi vine turnat ca o manusa, tie nu ti se potriveste. si apropos de indrumare, iti dau un singur exemplu: Ulyses de Joyce, carte cumparata sub "indrumare".Este una din cartile in care mi-am prins urechile.

Cand spun de indrumare, inseamna ca trebuie inceput cu anumite carti si continuat cu altele. Sa citesti James Joyce fara sa ai deja acumulate literaturile greaca si latina, este o aventura grea. In sensul acesta vorbeam de indrumare.
Citeste "Romanul adolescentului miop" de Mircea Eliade. (iata o prima indrumare :25: )

glykys 30.06.2011 00:09:26

Citat:

În prealabil postat de teodora1 (Post 373323)

Unele, precum cea de care spui, sunt carti de referinta in literatura universala si era musai sa fii indrumata catre ea. Nici mie nu mi se pare o carte formatoare (pentru suflet), dar sigur constituie o placere intelectuala deosebita, numai daca te gandesti la tehnica literara si la subtilitatile de acolo, si oricine ti-ar recomanda-o in acest sens. Trebuie sa precizam si ce urmarim la o carte, atunci cand dorim sa fim indrumati :).

Adriana Cluj 30.06.2011 21:03:20

Depinde

Citat:

În prealabil postat de ggmarius (Post 372735)
Buna. Vreau sa va intreb ceva. Cititul schimba omul din mai multe puncte de vedere? Adica, de ex il ajuta sa sie mai sociabil, mai prietenos?

De schimbat nu stiu daca il schimba, insa ii poate aduce o sporire in multe directii:cultura, inteligenta, preocupari, informatie, etc. Cred ca depinde de ce, cum, de ce citeste. Si nu in ultimul rand de firea fiecaruia. Dar sa nu uitam ca exista si lecturi nefolositoare sau chiar daunatoare.
In privinta sociabilitatii, a prieteniei, de ce nu? Daca in urma citirii unor carti, documentare, etc, detii informatii din domenii care-i preocupa pe cei din jurul tau, sau pe care intamplator ii intalnesti intr-un anumit context, o discutie poate fi inceputul unei prietenii. Si aici depinde, pentru ca totdeauna exista si reversul, sa starnesti contradictii sau invidii...

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:30:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.