zaharia_2009 |
11.07.2011 23:51:00 |
Citat:
În prealabil postat de Melissa
(Post 376652)
Eu stiam altceva: ca persoanele cu ochii verzi deoache cel mai tare!:-)) Pe bune!
Cand am fost in Grecia mi s-a spus intr-un magazin care comercializa medalioane cu ochiul Sf. Parascheva ( care protejeaza si de deochi) ca exista "ochi rai" si "ochi buni" . Adica "ochilori rai" le sunt atribuite privirile invidioase si rautacioase iar "ochilor buni" le sunt atribuite privirile admirative care aprecieaza calitatile unui om cu sinceritate si iubire. Ambele categorii provoaca deochiul.
|
Dar daca priveste neutru(neutru fata de variantele prezentate) : zeflemist, mistocar , persiflativ, in gluma sau chiar in deridere, zimbitor si aluziv la orice , neincrezator si segalnic ... atunci deoache sau nu ?
Dar inteleg ca exista 2 feluri de deochi : deochiul rau, tulburent, cauzator de stari neplacute ... isvorit din gindurile negre , din ura, invidie, disturbant si numit in consecinta disdeochi, nu ?
Si deochiul favorabil, pozitiv, benefic, sau eutrofic (= care face bine, care ne maguleste, care ne face precum gaina motata) care se face din admiratie si iubire sincera si care poate fi stimulativ, purtind numele de eudeochi !
Interesanta postare si multumim pt. informatii !
|