Citat:
În prealabil postat de arwein
(Post 414134)
Aici sunt doi implicati! Medicul si femeia!
|
Colaborarea dintre un instigator și un executant este adesea necesară fărădelegii. În practica din teren, de cele mai multe ori motivul prezentării pacientei la medic nu este acela de a obține o consiliere contraceptivă, ci altul. Spre exemplu, un sindrom premenstrual. Atâta așteaptă medicul, ca să îi recomande niște "pilule care reglează ciclul". Ați auzit dv vreun medic (în afară de medicii creștini, care sunt extreme rarități printre ginecologi) care să-i spună femeii realitatea, anume că anticoncepționalele nu reglează ciclul, ci îl suprimă cu totul ? Ați auzit dv de medici care să-i prezinte femeii concluziile studiilor științifice, potrivit cărora anticoncepționalele sunt corelate cu riscul crescut de: infertilitate, infecții genitale, cancer de col, cancer de sân, cancer de ficat și de colon, accidente tromboembolice cu evoluție posibil fuminantă, dismetabilisme ? Eu nu am auzit. Eu am auzit că medicii le vorbesc pacientelor despre alte studii, potrivit cărora scad riscul de cancer de ovar. Cam câte paciente mor anual de cancer de ovar, față de cel de col ori de sân ? Faptul că aceste pilule scad incidența unei localizări rare, dar cresc incidența atâtor localizări mai frecvente este escamotat. Cam câți medici cunoașteți care le explică pacientelor că motivul pentru care anticoncepționalele se obișnuiește a fi prescrise 21 de zile, urmate de 7 zile de pauză, este acela de a se obține o sângerare de privație, ca să rămână femeile cu impresia că au "ciclu" și că "vine ceas" ?
Dacă vorbim de "dreptul pacientei la consimțământ informat", atunci medicul trebuie să-i prezinte reacțiile adverse și să discute diferite alternative de tratament, inclusiv alternativa de a nu trata. Ia să o pună medicul să semneze în fișă următoarea declarație: "doresc să primesc tratament hormonal cronic, deși știu că pot să mor din această cauză", să vedem câte paciente semnează și câte renunță.
Citat:
Revenind- nici un medic nu prescrie medicatie contraceptiva unei paciente fertile fara ca aceasta sa o ceara. Nu ii da de luat niste "bombonele" fara a-i spune ca previn sarcina!
|
Un caz dificil, pe care nu am să-l uit niciodată, este acela al unui cuplu care s-a prezentat la mine acuzând infertilitate. Într-adevăr, cei doi soți își doreau de mai bine de doi ani un copil, dar acesta nu venea. Femeia fusese la mai mulți doctori, făcuse tot felul de investigații, luase tratament antibiotic timp de 3 luni (!) pentru o "infecție la trompe", iar acum venise că poate îi găsesc ceva homeopatic. Am consultat-o pe ea, l-am consultat și pe el și le-am prescris un tratament care îmi părea foarte potrivit, chemându-i la control după trei luni. După trei luni, în care făcusem și acupunctură, se simțeau foarte bine, dar erau în continuare fără copil. Practic, eram la nivelul de la care plecasem. Am reexaminat cazul cu toată minuția, crezând că ar fi trebuit să aleg un alt remediu. Am reluat istoricul, pacienta spunându-mi că a suferit în trecut de acnee. "Și ce ați făcut pentru acneea dv ?" am întrebat-o, nebănunind la ce mă va conduce firul. "Ce să fac, am fost la dermatolog și am urmat tratament, pe care îl urmez și acum". Interesant, o întrebasem de la prima consultație dacă ia medicamente, dar îmi spusese că nu ia. "Bine, bine, dar despre ce tratament exact este vorba ? ce anume urmați și acum ?" "Mi-a recomandat Diane-35, tratament pe care îl urmez cu sfințenie !" Bang ! Ipoteza că cineva care vine pentru infertilitate ar putea lua un tratament anticoncepțional scăpase imaginației mele.
Interesant este că, după acest caz, am mai auzit tot mai des de acnee tratată cu Diane-35. Motivul comercial îmi pare a fi acela că firma producătoare a făcut ceea ce se cheamă în marketing "repoziționarea produsului". Adică, datorită faptului că ginecologii nu mai obișnuiesc să prescrie acest anticoncepțional, l-au promovat dermatologilor pe post de medicație antiacneică. Din păcate pentru Diane 35, pe teritoriul acesta are a se lupta cu alte medicamente alopate chiar mai agresive pentru sănătate.