Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Anticonceptionalele (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14234)

arwein 10.12.2011 21:24:19

Nici un medic nu prescrie anticonceptionale femeilor care doresc sa aiba copii, in afara situatiilor medicale (prezente, bine documentate) in care reglarea endocrina este necesara pentru a obtine o viitoare sarcina (este posibil si ca terapia hormonala secventiala sa constituie pregatirea terenului pentru o sarcina la o femeie cu fertilitate scazuta); a nu se confunda terapia hormonala cu anticonceptionalele- desi substantele folosite sunt aceleasi, terenul pe care se administreaza si scopul administrarii sunt diferite.
Revenind- nici un medic nu prescrie medicatie contraceptiva unei paciente fertile fara ca aceasta sa o ceara. Nu ii da de luat niste "bombonele" fara a-i spune ca previn sarcina! Aici sunt doi implicati! Medicul si femeia!

Mihnea Dragomir 11.12.2011 00:35:36

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 414134)
Aici sunt doi implicati! Medicul si femeia!

Colaborarea dintre un instigator și un executant este adesea necesară fărădelegii. În practica din teren, de cele mai multe ori motivul prezentării pacientei la medic nu este acela de a obține o consiliere contraceptivă, ci altul. Spre exemplu, un sindrom premenstrual. Atâta așteaptă medicul, ca să îi recomande niște "pilule care reglează ciclul". Ați auzit dv vreun medic (în afară de medicii creștini, care sunt extreme rarități printre ginecologi) care să-i spună femeii realitatea, anume că anticoncepționalele nu reglează ciclul, ci îl suprimă cu totul ? Ați auzit dv de medici care să-i prezinte femeii concluziile studiilor științifice, potrivit cărora anticoncepționalele sunt corelate cu riscul crescut de: infertilitate, infecții genitale, cancer de col, cancer de sân, cancer de ficat și de colon, accidente tromboembolice cu evoluție posibil fuminantă, dismetabilisme ? Eu nu am auzit. Eu am auzit că medicii le vorbesc pacientelor despre alte studii, potrivit cărora scad riscul de cancer de ovar. Cam câte paciente mor anual de cancer de ovar, față de cel de col ori de sân ? Faptul că aceste pilule scad incidența unei localizări rare, dar cresc incidența atâtor localizări mai frecvente este escamotat. Cam câți medici cunoașteți care le explică pacientelor că motivul pentru care anticoncepționalele se obișnuiește a fi prescrise 21 de zile, urmate de 7 zile de pauză, este acela de a se obține o sângerare de privație, ca să rămână femeile cu impresia că au "ciclu" și că "vine ceas" ?

Dacă vorbim de "dreptul pacientei la consimțământ informat", atunci medicul trebuie să-i prezinte reacțiile adverse și să discute diferite alternative de tratament, inclusiv alternativa de a nu trata. Ia să o pună medicul să semneze în fișă următoarea declarație: "doresc să primesc tratament hormonal cronic, deși știu că pot să mor din această cauză", să vedem câte paciente semnează și câte renunță.

Citat:

Revenind- nici un medic nu prescrie medicatie contraceptiva unei paciente fertile fara ca aceasta sa o ceara. Nu ii da de luat niste "bombonele" fara a-i spune ca previn sarcina!
Un caz dificil, pe care nu am să-l uit niciodată, este acela al unui cuplu care s-a prezentat la mine acuzând infertilitate. Într-adevăr, cei doi soți își doreau de mai bine de doi ani un copil, dar acesta nu venea. Femeia fusese la mai mulți doctori, făcuse tot felul de investigații, luase tratament antibiotic timp de 3 luni (!) pentru o "infecție la trompe", iar acum venise că poate îi găsesc ceva homeopatic. Am consultat-o pe ea, l-am consultat și pe el și le-am prescris un tratament care îmi părea foarte potrivit, chemându-i la control după trei luni. După trei luni, în care făcusem și acupunctură, se simțeau foarte bine, dar erau în continuare fără copil. Practic, eram la nivelul de la care plecasem. Am reexaminat cazul cu toată minuția, crezând că ar fi trebuit să aleg un alt remediu. Am reluat istoricul, pacienta spunându-mi că a suferit în trecut de acnee. "Și ce ați făcut pentru acneea dv ?" am întrebat-o, nebănunind la ce mă va conduce firul. "Ce să fac, am fost la dermatolog și am urmat tratament, pe care îl urmez și acum". Interesant, o întrebasem de la prima consultație dacă ia medicamente, dar îmi spusese că nu ia. "Bine, bine, dar despre ce tratament exact este vorba ? ce anume urmați și acum ?" "Mi-a recomandat Diane-35, tratament pe care îl urmez cu sfințenie !" Bang ! Ipoteza că cineva care vine pentru infertilitate ar putea lua un tratament anticoncepțional scăpase imaginației mele.

Interesant este că, după acest caz, am mai auzit tot mai des de acnee tratată cu Diane-35. Motivul comercial îmi pare a fi acela că firma producătoare a făcut ceea ce se cheamă în marketing "repoziționarea produsului". Adică, datorită faptului că ginecologii nu mai obișnuiesc să prescrie acest anticoncepțional, l-au promovat dermatologilor pe post de medicație antiacneică. Din păcate pentru Diane 35, pe teritoriul acesta are a se lupta cu alte medicamente alopate chiar mai agresive pentru sănătate.

Yasmina 11.12.2011 08:45:38

Incredibil,ai jura ca este un banc!

arwein 11.12.2011 13:23:04

Medicii ginecologi, endocrinologi sau altii care au competenta de a prescrie asemenea medicamente isi informeaza, in majoritatea cazurilor, pacientele despre medicatia luata: macar actiuni principale, efecte secundare si reactii adverse majore. Asa am vazut eu.
In ceea ce priveste exemplul dumneavoastra, se ridica doua probleme: prima este ca medicul trebuie sa stie TOT ce intra intr-un pacient ca substanta medicamentoasa- sau supliment alimentar, medicatie homeopata. Ma opresc la exemplul ca anumite remedii interactioneaza cu medicatia, sa zicem- anticoagulanta- ceea ce e chiar periculos. Deci medicul trebuie sa scoata de la un pacient tot ce inghite! Si ajugem la problema numarul doi: pacienta nu stia ca ia anticonceptionale! Doamne, cum poti sa iei Diane 35 si sa nu stii ca e medicatie contraceptiva?:24: Si sa nu spui medicului ce inghiti? Ce va spune acesta pacienta altor medici despre dumneavostra? De asta spun ca in ecuatia medic- pacient sunt ambii implicati!

Mihnea Dragomir 11.12.2011 16:06:57

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 414175)
Ce va spune acesta pacienta altor medici despre dumneavostra? De asta spun ca in ecuatia medic- pacient sunt ambii implicati!

Ce să fac, domnule, în cariera mea am avut numeroase eșecuri ! Spre deosebire de dv, desigur.

Numai că, mai ales în cazul anticoncepționalelor, pe lângă medic și pacient, mai intervine media și opinia generală, care a reușit să creeze anticoncepționalelor imaginea de "medicamente pentru reglare". De fapt, ce spun eu "medicamente" ? Un fel de vitamine. Să iei hormoni, și aceia combinați, a ajuns ca și când ai pune în salată niște frunze de anghinare, cu scop digestiv.

arwein 11.12.2011 19:30:59

Toti medicii onesti recunosc ca au avut in cariera lor esecuri; unele de care sunt vinovati, altele survenite in imprejurari potrivnice (de exemplu cand un pacient ascude de medic un anumit lucru); nu asta era problema. Ce NU vreau sa se inteleaga: ca medicii sunt chititi sa indoape femeile cu anticonceptionale, pacalindu-le in fel si chip. Ce vreau sa se inteleaga: ca imensa majoraitate a femeilor care iau contraceptive o fac cu scopul de a nu ramane gravie; ca exista si unele care iau medicatie din aceeasi cutie- pentru alte scopuri, dar stiu pentru ce. Datoria medicului prescriptor in afata unei asemnea situatii- asta pote fi discutata cu folos duhovnicesc: adica este permis unui medic crestin sau mai bine zis crestin -medic sa prescrie contraceptive? Iar daca medicul nu se considera crestin, nu are treaba cu credinta (chestia e ca si in Juramantul lui Hippocrat- care e eminamente pagan- e inclusa sintagma- "jur sa nu dau leacuri abortive"), atunci o femeie crestina nu trebuie sa aiba grija de ograda ei? Ea e prima care trebuie sa stie ce are de facut sau nu.
Nu vreau sa se inteleaga de pe acest topic ca tagma medicala are asa, o bucurie intrinseca la a da anticonceptionale otova, iar daca femeile nu vor le ia -le pacalesc! Nu este asa!:68:

Mihnea Dragomir 11.12.2011 21:26:50

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 414206)
Nu vreau sa se inteleaga de pe acest topic ca tagma medicala are asa, o bucurie intrinseca la a da anticonceptionale otova, iar daca femeile nu vor le ia -le pacalesc! Nu este asa!:68:

Domnule, încă o dată: nimeni nu a susținut că femeile respective nu au o mare vină. Dar asta nu exclude vina medicilor. Ca medici și ca bărbați noi trebuie să vedem mai întâi bârna din ochii noștri. Ca tagmă medicală, avem o mare responsabiliatate în proliferarea fără precedent a acestui rău al veacului, care este avortul și contracepția. Eu nu știu ce medic sunteți dv. Eu sunt practician și vă vorbesc din practică. Or, practica este de a se supraprescrie anticoncepționale, așa cum este de a se favoriza avortul (dar asta e altă discuție). Mai des o femeie vine spunând "cum să fac să nu am copii ?" decât "care dintre pilulele de pe piață să iau ?". Dacă femeia vine întrebând nu ce contracpetive să ia, ci care ar fi cea mai bună metodă contraceptivă, atunci de ce există o probabiliatate de 99 % să plece de acolo cu o rețetă de contraceptive în buzunar, dacă medicii sunt așa de inocenți cum pretindeți ? De ce să nu-i recomande metoda termografică, sau să-i recomande prezervative ? Dacă tot e să facă păcatul contracepției, cel puțin metoda termografică, ori prezervativul nu au omorât pe nimeni, așa cum anticoncepționalele au făcut-o. Explicația am să v-o spun eu, deși aveți destule elemente ca să o știți și fără mine: explicația este aceea că niciun vânzător de termometre digitale nu stipendiază medicii și nici măcar reprezentații Durex nu o fac. Explicația mai este și aceea că o femeie care folosește curba temperaturii bazale sau prezervativul nu are niciun motiv de a face vizite mai dese la doctor decât făcuse până atunci.

Și de ce să plecăm de la premiza că, în cazurile (destul de rare) în care femeia vrea contraceptive și nu altceva, ea este chitită să păcătuiască ? Nu se cuvine să operăm cu prezumpția de nevinovăție ? Poate că nu cunoaște sfânta învățătură, suferind de ignoranță. Și nu o cunoaște, fiindcă rareori acest subiect este abordat la predică. Cine nu are duhovnic și nu se spovedește în mod regulat, cine nu a citit documentele Sfintei Biserici, sunt mari șanse să nu cunoască faptul că, luând contraceptive, se expune unui păcat de moarte. Acuma, nimeni nu ne cere să facem cateheză la consultație, și a intra în detalii morale sunt primul care recunoaște că ar fi deplasat. Dar, o remarcă de tip "consumul acestor medicamente ar putea fi interzis de religia dv, poate că ar fi bine să discutați acest lucru cu preotul (pastorul) dv" nu este de loc deplasat și nu e în afara atribuțiilor noastre ca doctori ai sufletelor și trupurilor. Nu tot așa am proceda dacă o pacientă ar veni la noi și ar întreba: "cu ce este mai bine să mă omor, cu stricnină sau cu fenobarbital ?" Nu i-am spune: "strict tehnic, ar fi preferabil cu fenobarbital, dar ideea de a vă omorî ar putea fi contrară religiei dv". Astfel, i-am da femeii un prilej de meditație și i-am pune în mână capătul unui fir, pe care dacă se va lăsa călăuzită de Domnul să meargă, ar putea duce o viață mai plăcută Lui. Sunt domenii în care medicina interferă cu morala, nimeni nu va îndrăzni să ne acuze că nu am așezat un zid între ele dacă îi spunem nu mai mult, ci măcar atâta lucru.
Părerea mea.

arwein 11.12.2011 21:40:57

Iertati-ma, domnule doctor, dar va raspund din punct de vedere al practicianei-pacientele nu vin sa se sfatuiasca cu medicul daca sa faca sau nu copii; atunci datoria oricarui medic- crestin ar sa ii raspunda "da, sa faceti, iar eu va voi ajuta cum voi putea ca lucrurile sa decurga bine"; discutia cu prezervativul s-a mai purtat pe un topic, nu merita reincalzita- pentru ca e o chestiune pe care o ortodoxa si un catolic nu o vor putea transa.
Dar iarasi- imaginea pe care o lasati sa se vada cum ca medicii, motivati finaciar de firmele de medicamente dau anticonceptionale e profund gresita! De exemplu Diane 35 costa o nimica toata- nu e un medicament pentru care sa merite efortul de atragere a medicilor! E o impresie apocaliptica, a medicilor care prescriu retete de contraceptive, pe banda, cu un mic reprezentant medical in spate, ranjind si oferind bani!
Imi mentin pozitia din experienta mea de medic si femeie: in imensa majoritate a cazurilor tipul acesta de prescriptii se da la cerere (referindu-ma la indicatia anticonceptionala, nu la alte indicatii posibile)!

glykys 11.12.2011 21:48:52

Deci pana la urma, e bine sau nu ca se prescriu antinconceptionale cuiva care are ovar polichistic? Stiam pe cineva in situatia asta, dar nu stiu daca mai ia sau nu.

Yasmina 11.12.2011 21:56:00

Eu de multe m-am intrebat care este pozitia unui medic Ob-Gyn crestin vis a vis de practicarea avortului,prescriptia de anticonceptionale?
Adica prins intre practica domeniului sau de activitate(care-i asigura supravietuirea) si dogmele crestine pe care le urmeaza si slujeste.

Exista cazuri cand pacientele sunt refuzate sa li se aplice aceste practici care intra in conflict cu morala crestina insa venitul de medic va scadea simtitor?Exista cazuri cand un medic alege sa fie mai sarac dar cu o constiinta curata?

Nu am pus intrebarea cu scop tendentios,ci doar dintr-o curiozitate proprie.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:14:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.