Citat:
În prealabil postat de iosif
Patimile sunt boli sufletesti fara niciun fel de indoiala. Precum trupul sufera de boli si sufletul este supus bolilor, adica patimilor, stricaciunii. De ce te indoiesti?
Fara spovedanie nu exista vindecare, sa nu cautam alte cai si sa asteptam sa fim curati si vindecati si apoi sa ne ducem la Hristos, ca fara El nu ne descurcam in niciun fel. Asta este o mare viclenie a satanei care ne determina sa amanam spovedania pana vom fi mai curati, mai pregatiti....Grija mare!
|
Nu ma indoiesc ... de ce spui asta, si nu cred ca este vorba de boli in sensul pe care-l intzelegem cu totzii, ci mai degraba in viitoare naravuri si patimi care ar trebui curmate din vreme, si domnule iosif, nu este vorba despre amanarea spovedniei, ci ca spovedania nu este inceputul binelui ci o iertare de greshelile pe care le-ai facut si daca nu esti pe calea de indreptare, degeaba te mai duci, te iarta Dumnezeu, dar tu pe langa ca nu te-ai schimbat, mai esti si iertat si atunci itzi va fi si mai rau, fiindca acolo unde ai facut curat, si de se intoarce "patima si dracul", mai aduce inca 7 patimi, ca doar este frumos si curat... deci mare grija sa ai si dumneata... ca nu se rezolva lucrurile cu spovedeala... ci cu efortul de transfigurare in care intra si spovedania... si fiul risipitor cand s-a intors, a fost nu la inceputul greshelii ci la inceputul transfigurarii firii sale... deci daca pe un pacatos il trimitzi sa se spovedeasca, poate ca o face si apoi cade mai rau... deci nu este nici o inshelare... ce ziceam eu... ci chiar am impresia ca dracul care te opreshte de la spovedit, te amana, tocmai ca tu apoi sa te grabesti si apoi sa te spovedesti una dupa alta dar sa nu te schimbi si atunci caderea este mai dureroasa si reintoarcerea la cele bune si mai grea... Deci eu raman la parerea ca trebuie sa te spovedeshti si sa ceri ajutorul oricand in cursul schimbarii, si cum suntem slabi, ca suntem, este bine sa faci cum a zis jeny, adica sa fi sincer, sa pui bun inceput schimbarii tale in bine si sa ceri si un ajutor potrivit si prin spovedanie... dar sa evitzi pe cat posibil spovedeala. Eu nu am cum sa intzeleg acest sa te spovedeshti des, cred ca e vorba sa te pazeshti des si sa cazi rar asa fel incat sa nu fie nevoie de nici o spovedanie. Iar daca e spovedanie, atunci domnule, chiar e tragedie, fiindca chiar ai ajuns la greshala si ai realizat/resimtzit raul pe care l-ai facut unui sau tzie... si daca Dumnezeu te vede asha atunci nu numai ca te iarta dar itzi da si haina cea buna si gateshte si de sarbatoare... altfel ne trezim intr-o institutzie pierduta de dumnezeu care se ocupa cu spovedeala... Deci trebuie o oarecare distinctie intre spovedanie si spovedeala, cand omul incepe sa se schimbe in bine, rupand-o pe cat posibil definitiv cu omul cel vechi si pacatos... deci daca la inceput o data pe an, apoi odat la 3 luni, si doar daca esti foarte inaintat ajungi la odata pe luna, cam cum sunt sfintzii, altfel eu ma gandesc ca este spovedeala, si in locul ei ar trebui sa ne mai iertam si unii pe altzii zilnic sau saptamanal. De ce zici ca imi vine de la cel rau aceasta? ca s-ar putea maine sa nu o mai faci? poi s-ar putea iar asta demonstreaza tocmai ca mai bine ca nu te-ai spovedit ca ai fi cazut in ceva mai rau. Deci cum este defapt? Si de ce spui ca ma indoiesc?
Ti-am spus ca Jeny ne-a povatzuit cel mai bine cand a spus: sa fi sincer si sa te spovedesti cu cele ce te apasa pe inima si suflet ca sa te ierte Dumnezeu sa pui inceput bun si sa-tzi recapetzi linishtea sufleteasca, iar eu ash mai adauga ca daca esti prea linishtit iar ar trebui sa mergi la spovedit ca ceva nu e in regula, iar daca faci din spovedit o regula (anuala, trimestriala, ...) atunci trebuie sa te pazesti foarte bine... dar si vei progresa... ca altfel sunt aproape convins ca ajungi mai rau ca inainte...
Deci ramane asha cum ai spus: Grija mare! si folositzi-va de parintele la care v-atzi spovedit spre folosul vostru cum ne invatza Clausemi
Haideti ca pe asta se pare ca am cam invatzat-o! Mai trebuie doar sa ne mai si folosim!