Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Implicarea sociala a Bisericii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1457)

odin 06.03.2007 15:24:52

Nu de implicare sociala sufera BOR, ci de lispa mediatizarii ei. Asa cum spunea un forumist mai sus, BOR are `nu stiu cate` asezaminte sociale etc (nu ca nu ar fi de lucrat si aici). Insa problema este ca nu se medtiatizeaza aceste actiuni, Biserica nu apare in media... Este intr-adevar o problema spinoasa (caritatea presupune in cele din urma smerenie), insa putina reclama nu strica. Vezi pe Jiji Becali... vorbim de imagine, nu? Daca ala a ajuns sa aiba capitalul respectiv, va dati seama ce imaginea si ar construi BOR? Si ma refer nu numai la actiuni filantropice, ci si al atitudini fata de probleme actuale..pe care Biserica le ia insa in Sinod..macar de ar fi televizat... Sa faca tantam pe legalizarea prostitutiei, pe invatamantul religios etc etc. Desi in ultmul timp, am inceput sa vad mai des pe Pr. Stroe la TV (purtatorul de cuvant al patriarhiei) si ceva articole prin ziare..nu intotdeauna defaimatorii (vezi in Gandul...)

iosif 07.03.2007 22:42:36

BO are intr-adevar nevoie de mediatizare. Asta e o realitate, insa din pacate ma tem ca instiutia Bisericii ramane un pic inchisa in ceea ce priveste relatia cu presa. Si cam au dreptate, pentru ca si presa se pricepe la povesti nemuritoare, la thriller-uri, etc.

Decat o astfel de mediatizare, mai bine lipsa....mergem pe alte forme. Oricum, revistele eparhiale ar fi fost o foarte buan solutia daca ar avea reputatie mai buna. In multe reviste eparhiale, din pacate, sunt doar agende ale episcopului, si mai nimic...informatii (in)utile, povesti de adormit copiii, laude, etc...

Sistemul de gandire comunist afecteaza, din pacate, si mentalitatea omului ”modern” din Romania. Procesul de modernizare in societatea noastra este in plina desfasurare, rezultatele......??? Nu stim inca, speram spre bine!

iosif 11.03.2007 18:13:31

Unde credeti ca este cea mai mare nevoie de implicare a BO in societatea actuala?

cozia 12.03.2007 02:46:22

Cu multa smerenie,liniste deplina si pace, ar trebui sa se implice numai in problemele legate de viata , organismul, si bunul mers al lucrurilor in Biserica, nimic mai mult. Daca iese prea mult in afara ei, este clar ca se sminteste. Balaurul de la poarta este cu mult mai fioros in zilele noastre si nu are rost sa te iei cu el la trinta. Sa stam in banca noastra, astia care suntem si sa ne vedem de mintuirea noastra.

IC 12.03.2007 07:05:21

Si daca toata lumea sta in "banca ei", ce facem, unde ajungem. Mie asta mi se pare un gest egoist.
Intr-adevar, "balaurul" este fioros, dar daca nu incerci macar sa-l infrunti, atunci cum poti castiga batalia?
Doamne ajuta!
Ioana

iosif 12.03.2007 12:19:56

Si ce inseamna probleme legate de viata, draga frate?

cozia 12.03.2007 17:53:10

Draga Iosif, nici eu nu am inteles imediat aceste lucruri pe deplin si continui sa invat, citind, studiind, contemplind, practicind,atit cit pot si eu pacatosul si nemernicul de mine, insa cred cu tarie ca BO trebuie sa se concentreze DOAR pe darurile primite de la Duhul Sfint si atit, prin:
Sfintele Taine
Ierurgii
Laudele, Acatistele si Paracllisele (adevarate leacuri sufletesti)
Sfinta Liturghie

asta e viata ei, crezi ca e putin? mai ales daca vrei sa faci inalta slujire, lucru de calitate, sau sa le lasam pe astea si sa incepem sa ne consumam energia limitata pe lupta cu cei de afara?, eu unul nu cred, dar ma rog, asta este parerea mea.

Ioana, sincer vorbimd, oricit de militant(a) ai fi, acum sincer, mai ales ca tara mica, saraca, sau tu ca individ, profesor de scoala, poti infrunta cu sanse de cistig, influenta distrugatoare a Apusului a EU, USA? Sa nu uitam ca noi suntem singuri impotriva industriilor gigant, a armatelor de oameni necrediciosi, atei, de-a dretul uritori si batjocoritori de tot ce este sfint care investesc miliarde pentru a ne tine pe toti in stare infantila de consumatori fara creier( si asta se realizeaza cu succes mai ales prin surogatul de scoala existenta) si se fac pasi clari pentru distrugerea traditiei de care este legata Ortodoxia.
Deci singurul lucru care se poate face este a nu intra in confruntare directa,sau dialog(asta vrea diavolul), ca pierzi.

De ce crezi ca Minastirile au ziduri groase ???????

:D...iar Athosul are chiar minastiri inaccesibile, in virf de munte, unde se intra doar cu permisiune lor, pe fringhie? :D

omulet 12.03.2007 18:17:02

Citat:

În prealabil postat de iosif
Unde credeti ca este cea mai mare nevoie de implicare a BO in societatea actuala?

Coruptia! BOR e singura institutie din Romania care AR PUTEA sa faca ceva in acest domeniu. Pentru ca in Biserica sunt oameni care ar putea renunta la dat/primit spaga. Si ar face asta in numele lui Hristos, nu in numele cinstei sau a altui ideal omenesc.

In momentul de fata am impresia ca BOR nu prea face mare lucru in domeniul asta. Un arhimandrit din Franta m-a indrebat odata: "va laudati ca in Romania 85% din populatie e ortodoxa? Unde se vede aceasta ortodoxie? Intr-o tara corupta din temelii?"

Bineinteles, aceasta coruptie are ramificatii duhovnicesti...

iosif 12.03.2007 18:27:49

Biserica nu se inchide in sine, in Taine, ierurgii si toate celelalte care tin de activitatea ei, ci le foloseste pe toate acestea pentru a veni in intampinarea omului actual, modern. Pentru ca indiferent de ce vremuri traim, problemele oamenilor raman in esenta aceleasi, chiar daca au forme diferite.

Laudele, acatistele, paraclisele sunt leacuri, cum spui, intr-adevar, insa leacuri pentru ce? Nu pentru problemele vremurilor acestora? Doar nu mergem la doctor si nu stim pentru ce ne ducem acolo...

Eu cred ca Biserica e deschisa....

cozia 12.03.2007 18:39:54

Da, Omulet, Arhim. are dreptate privind de departe din frumoasa Franta dar nu stiu exact, imi scapa explicatia, dar exista ceva ce ei nu pot intelege, o legatura organica intre Ortodoxia romana, saracia noastra, coruptia, traditiile noastre si dorinta fiecaruia de a supravietui, a trai cit de cit decent, si a da inainte. Nu vorbesc de cei foarte bogati ca nu ma intereseaza si ei reprezinta un procent infim oricum.

De afara se vorbeste mult in termeni absoluti, generali, oficial, sa zic asa, in fata unui auditoriu ca sa faci impresie, insa daca il rogi pe arhimandritul respectiv sa stea cu tine jos undeva pe o banca si sa-i povestesti mai pe indelete despre NOI cred ca ar intelege mai bine, Doamne Ajuta!

Oricum, cred ca in cazul coruptiei trebuie inceput de la zero, cladind comunitati mici la inceput(existente dealtfel) care in timp vor creste , tinind aproape, neinstrainindu-ne de aproapele nostru prin competitie si alte patimi prin care cu siguranta ca ne izolam, devenim nesimtitori si uitam, mintim in tot ceasul... Deh, este mult de lucru...

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:14:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.