Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Logodna (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1476)

06.03.2007 17:29:20

Citat:

În prealabil postat de vsovi
Citat:

În prealabil postat de Clausemi
amadeus
Si am uitat sa-ti mai spun sa nu-ti faci iluzii ca odata logodit poti sta impreuna cu iubita ta...din punct de vedere canonic si bisericesc Logodna este doar o promisiune ca veti fi fideli si va veti pastra unul pt.celalalt pana la Cununie....abia dupa acest moment (Taina Cununiei),dupa ce veti primi binecuvantarea lui Dzeu prin aceasta Taina veti putea fi cu adevarat sot si sotie...in rest Biserica considera desfranare ca doua persoane de sex opus sa locuiasca impreuna.

Sigur ca da sora Clausemi, daca doi oameni de sex opus dorm sau locuiesc impreuna biserica considera desfranare. Si daca sunt de acelasi sex nu e desfranare, fireshte. Ce frumos e cand vrem noi sa fie asha cum am vrea noi... sigur ca stim noi mai bine cum e de fapt. Ce bine ar fi fost sa nu va fi sfatuit. Sa nu ma fi amestecat! Dar iata ca m-am parlit! Si Clausemi draga, ???..., nu tu erai cea care afirmai de legea cea noua, cand ma prinsesem de discutam cu erzbet de legea cea veche? ??? Nu tu m-ai salvat din urgia celor dureroase afirmand atat de vehement cele ale Domnului Iisus? Eu te-am crezut si inca mai simt binecuvantarea vorbelor tale... de atunci. Ce bine ar fi fost sa fi evitat acest subiect, sa fi dat sfaturi.

vsovi cred ca iar n-ai intels sau eu iar nu m-am exprimat corect :))
Nu dau sfaturi...spun ce spune Biserica si canoanele ei...daca ai citi mai atent ai vedea ca permanent specific acest lucru,nu spun de la mine nimic ca nu e cazul.

Ti se pare cumva ca nu am spus aici tot cele ale Dlui Iisus?...ajuta-ma sa inteleg ca incep sa cred cu adevarat ca am o problema :))

Iar cei care locuiesc impreuna-intim si sunt de acelasi sex nu fac desfranare ci sodomie (dupa spusele Bisericii) adica uraciune inaintea lui Dzeu care aduce anatema...cred eu ca e ceva mai grav...nu?
Daca tu crezi altfel explica-mi sa nu raman in ratacire.

vsovi 06.03.2007 17:46:42

Eu stiu de la sfintzii parintzi ca bine este ca oamenii sa se adune laolalta... si cam asha spune si Biserica mereu, biserica pe care o stiu si eu, nu numai tu... Iar cum se numesc si ce anume face fiecare in relatzie cu semenii sai? Sa te ajute Domnul Iisus sa nu ajungi in ratacire, asha cum bine m-ai invatzat si pe mine, de multe ori.

06.03.2007 18:03:57

Citat:

Eu stiu de la sfintzii parintzi ca bine este ca oamenii sa se adune laolalta... si cam asha spune si Biserica mereu, biserica pe care o stiu si eu, nu numai tu... Iar cum se numesc si ce anume face fiecare in relatzie cu semenii sai? Sa te ajute Domnul Iisus sa nu ajungi in ratacire, asha cum bine m-ai invatzat si pe mine, de multe ori.

Absolut adevarat vsovi...Sf.Parinti spun ca oamenii sa se adune laolalta dar in duhul iubirii lui Hristos,in duhul rugaciunii si al gandului bun...nu sa se adune ca sa aiba de unde se raspandi dupa ce au murdarit locul...desi,chiar si asa Hristos are grija de fiecare dupa cum fiecare si-L doreste.

vsovi 06.03.2007 18:25:11

Citat:

În prealabil postat de Clausemi
Citat:

Absolut adevarat vsovi...Sf.Parinti spun ca oamenii sa se adune laolalta dar in duhul iubirii lui Hristos,in duhul rugaciunii si al gandului bun...nu sa se adune ca sa aiba de unde se raspandi dupa ce au murdarit locul...desi,chiar si asa Hristos are grija de fiecare dupa cum fiecare si-L doreste.

Stiam eu ca de la sfaturi am sa ajung sa trancanesc, adica nu stiam ci acum constat, si intr-adevar nu trebuia sa ma amestec in acest subiect, trebuia sa nu postez nimic, dar acum ce sa mai fac? Ce? Am sa inchei discutzia aici, cu Clausemi, dar am sa mai discut cu ea pe alte subiecte, imi place sa discut cu Clausemi ca nu se lasa si e bine pregatita, deci am sa mai discut cu tine... si Hristos va avea grija de fiecare... de noi si de fiecare...

Ce frumoasa este o logodna !
Ce bine ma simt dupa o discutzie cu Clausemi...
Daca amadeus2 n-a invatzat nimic din discutzia pe aceasta tema, sper ca noi doi macar sa fi ramas cu ceva ...

06.03.2007 22:40:44

sovi,sovi!!!
Personal niciodata nu am iesit de pe acest forum fara a invata ceva...iar in ceea ce te priveste umorul,ironia si subtilitatea cu care te-ai remarcat nu pot sa-mi fie chiar indiferente oricat te-ai stradui sa te abtii la a posta...

odin 07.03.2007 19:27:57

Statul roman interzice casatoria sub 18 ani..., cu sau fara acordul parintilor. A fost aprobat un proiect de lege astazi (7 martie).
Clausemi, nu mai fi asa avida in a contrazice, vezi ideea din spatele cuvintelor...;)

08.03.2007 13:43:38

Citat:

În prealabil postat de odin
Statul roman interzice casatoria sub 18 ani..., cu sau fara acordul parintilor. A fost aprobat un proiect de lege astazi (7 martie).
Clausemi, nu mai fi asa avida in a contrazice, vezi ideea din spatele cuvintelor...;)

Aceeasi rugaminte o am si eu...vezi ideea din spatele cuvintelor mele care nu inseamna contrazicere,ci dorinta de a nu lasa pe cineva in nestiinta...atunci cand vad ca pot raspunde la o intrebare sau pot lamuri o problema nu stau sa meditez daca sa scriu sau nu si nici nu filosofez prea mult pe marginea textului...scurt si la obiect...revin numai in cazul in care vad ca nu s-a inteles si trebuiesc argumente suplimentare iar pretentie din partea mea nu exista ca cineva sa ia aminte...fiecare e liber sa faca ce vrea si cum crede cu informatia primita iar eu am constiinta impacata ca nu am trecut fara sa observ sau fara sa ajut...in cazul de fata doar virtual sau in scris.

odin 08.03.2007 15:00:56

Vad ca nu intelegi la ce ma refer...:

Am postat mai sus: `Din punct de vedere canonic, preotul nu poate savarsi Taina Cununiei fara a avea dovada casatoriei civile (adica cerificat de casatorie de la primarie). Casatoria civila nu se poate face, daca sunteti minori, decat cu acordul parintilor...`

Tu ai replicat: `Nu exista nici un canon dat de Biserica din care sa reiasa ca Taina Cununiei nu se poate savarsi decat dupa casatoria civila...din contra.
Aceasta lege este data de stat ca autoritate suprema iar institutiile subordonate trebuie sa respecte mai intai legea de drept civil.`

Ceea ce orice om care nu cauta nod in papura ar fi trebuit sa inteleaga din ce zic eu este urmatorul lucru: nu poti sa te cununi la Biserica, fara certificat de casatorie...
Detalii de genul asta vroia sa afle si cel ce a pus intrebarea... si nu cred ca am gresit prin afirmatia mea.. Probabil te-a deranjat cuv. `canon` din fraza mea.. nu exista canon (probabil) insa sigur exista niste hotarari sinodale cu privire la savarsirea cununiei, nu? La asta ma refer cu contrazicerea...
Daca as fi la fel de `rau` ca tine te-as corecta ca Biserica nu exista ca `institutie fizica `(este un termen inventat)...in cel mai bun caz exista ca institutie juridica (dar eu am inteles ce ai vrut tu sa spui...)

08.03.2007 15:11:25

odin draga,pe mine nu ma deranjeaza nimic,nici tu ca persoana si nici postarile tale...eu am venit cu o completare daca trebuie sa specific...am simtit ca trebuie facuta o corectare si o completare si nu cred ca am gresit.

Ce te face sa crezi ca eu caut nod in papura? sincer ai gresit persoana...stii ce spune Hristos? cand fratele tau a gresit spune-i intre patru ochi,daca nu ia aminte mai cheama pe cineva si atrage-i atentia in prezenta aceluia...si daca nici atunci nu ia aminte lasa-l si roaga-te pt el...e nevoie sa-ti mai talmacesc ce-am vrut sa spun cu acest exemplu?

Iar Biserica ca institutie fizica o vei gasi in Liturgica,este vorba de Biserica pamanteasca,materiala unde se dau toate explicatiile de rigoare si diferentierea cu cea cereasca,spirituala...citeste,documenteaza-te mai intai si apoi mai vorbim pe acest subiect daca doresti si daca mai este cazul.

odin 08.03.2007 15:29:48

Clausemi... vorbeam de nod in papura... Tu vorbeai de Biserica in relatie cu statul roman - in cazul asta folosesti termenul de institutie juridica (adica are personalitate juridica)...ca exista Biserica cereasca, pamanteasca samd nu are nici o legatura cu subiectul... in legatura cu documentarea, stai linistita...

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:36:55.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.