Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Alarmismul prin presa (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15368)

MihaiG 11.08.2012 02:13:15

Evident, fumatul în sine nu este un păcat, exact la fel cum nici consumul de alcool, în sine, nu este un păcat.

Aceasta este poziția și credința și învățătura Bisericii lui Isus Cristos, Una, Sfântă, Catolică și Apostolică Biserică, aceea despre care învață Crezul.

Faptul că ortodocșii clasifică în mod automat orice consumator de tutun în categoria "vicios, dependent de țigară" este perfect similar cu modul în care adventiștii clasifică orice consumator de vin în categoria "vicios, alcoolic".

AlinB 11.08.2012 03:40:10

Comparatia este total inapropiata pentru ca:

1. Consumul de alcool peste anumite limite are un efect vizibil imediat in plan social. Deci exista o limita destul declara.
Ca ai fumat peste masura afli abia cand esti aproape gata sa mori din cauza asta.
Deci nu exista ideea de "consum moderat de tutun".

2. Un pahar de vin are zero efecte negative asupra sanatatii. Poti demonstra ca acelasi lucru e valabil si pentru tigara?

3. Sunt surse medicale care vorbesc de beneficiile consumului moderat de alcool (nu tarie). Exista asa ceva si vizavi de tigara?

4. Care este beneficiul fumatului daca nu acela de a satisface o dependenta?

5. Poti cita vreo sursa oficiala care sa demonstreze ca afirmatia ta este pozitia oficiala a bisericii romano-catolice fatza de fumat?

Florin-Ionut 11.08.2012 22:56:13

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 464335)
p.s.:
jumatate din discutie e offtopic.

Incluzînd și spațiile de tip forum în mijoacele "mass" media și ținînd cont că ne-am alarmat cu toții de faptul că domnul doctor trage tutun, nu sîntem chiar pe lîngă subiect. :)

Domnule Mihnea, dacă păcatul dumneavoastră ar fi rămas ascuns de noi, ar fi fost mai mic decît este acum. Din acest motiv, îmi pare rău că l-am subliniat aici.

nutucutu 12.08.2012 10:45:22

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 464491)
De asemenea, se pare ca multi sfinti catolici (sfinti din punctul lor de vedere) erau fumatori.

Brasoave...

sad story 12.08.2012 10:53:53

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 464531)
Evident, fumatul în sine nu este un păcat, exact la fel cum nici consumul de alcool, în sine, nu este un păcat.

Fumatul este pacat deoarece chiar si o tigara face rau insa consumul de alcool, in cantitate moderata nu este pacat, deoarece un pahar de vin sau o sticla de bere pe zi fac bine sanatatii si nu au nicio urmare negativa.

MihaiG 12.08.2012 11:12:02

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 464534)
Comparatia este total inapropiata pentru ca:

1. Consumul de alcool peste anumite limite are un efect vizibil imediat in plan social. Deci exista o limita destul declara.
Ca ai fumat peste masura afli abia cand esti aproape gata sa mori din cauza asta.
Deci nu exista ideea de "consum moderat de tutun".

Și consumul de tutun are anumite limite, chiar mult mai vizibile, în plan social. Spre deosebire de gestul de a-mi comanda o bere sau un pahar de vin, care nu va produce reacții decât dacă comesenii știu că urmează să conduc mașina, gestul de a-mi aprinde o țigară are toate șansele să declanșeze varii reacții, mergând de la compătimire prost disimulată, până la critici sau chiar solicitarea expresă de a nu fuma.

Citat:

2. Un pahar de vin are zero efecte negative asupra sanatatii. Poti demonstra ca acelasi lucru e valabil si pentru tigara?

Bineînțeles că pot să demonstrez un fapt negativ, cu condiția să vă demonstrați și dumneavoastră alegația despre paharul de vin...

Citat:

3. Sunt surse medicale care vorbesc de beneficiile consumului moderat de alcool (nu tarie). Exista asa ceva si vizavi de tigara?

Habar n-am și nu mă interesează în mod deosebit. Eu nu fumez țigări, asta ar fi una. Și nu fumez pentru beneficii medicale, ci pentru relaxare și plăcere.

Citat:

4. Care este beneficiul fumatului daca nu acela de a satisface o dependenta?

S-a încetățenit această idee fixă în privința corelației fumat - dependență, care îmi amintește perfect de obsesiile celor de la Oastea Domnului sau alte asociații de temperanță care explicau că nu există niciun beneficiu al alcoolului în afară de a satisface o dependență. Împrejurarea că majoritatea fumătorilor sunt dependenți care sudează țigarete de proastă calitate nu înseamnă că orice fumător este dependent.

Eu, de exemplu, sunt fumător dar nu sunt dependent de fumat. În schimb, atunci când timpul și dispoziția îmi permit să savurez o pipă sau un trabuc de calitate, vă asigur că există beneficii.

Citat:

5. Poti cita vreo sursa oficiala care sa demonstreze ca afirmatia ta este pozitia oficiala a bisericii romano-catolice fatza de fumat?

Sigur, căutați în CBC.

sad story 12.08.2012 11:16:00

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 464793)
În schimb, atunci când timpul și dispoziția îmi permit să savurez o pipă sau un trabuc de calitate, vă asigur că există beneficii.

Mda, cel mai mare beneficiu o sa-l vedeti cand va veti face radiografie la plamani.

MihaiG 12.08.2012 11:21:59

Virtutea cumpătării dispune la evitarea oricărui fel de exces: abuzul de mâncare, de alcool, de tutun și de medicamente. (din art. 2290 al Catehismului) - pentru domnul Alin.

Vă asigur că mi-am făcut radiografie și nu a reieșit nimic. De altfel, mici nu prea avea cum, pentru că fumul de trabuc sau pipă nu se inhalează în plămâni - pentru Sad Story.

sad story 12.08.2012 11:31:07

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 464803)
Vă asigur că mi-am făcut radiografie și nu a reieșit nimic. De altfel, mici nu prea avea cum, pentru că fumul de trabuc sau pipă nu se inhalează în plămâni - pentru Sad Story.

A...deci doar "pufaiti", atunci luati aminte ca va afecteaza dintii, laringele (puteti face cancer de laringe)

sad story 12.08.2012 11:33:25

Daca pentru majoritatea oamenilor, fumatul s-a dovedit a fi un viciu cauzator de boli grave, o dependenta, cei care inca nu au probleme de pe urma acestui urat obicei, nu se pot eschiva, mai ales daca se declara crestini.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:06:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.