Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Defaimarea numelor Sfintilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15818)

Yasmina 07.12.2012 20:16:47

Cand alinti un copil sau esti familiar cu un membru al familiei nu-i totuna cu a defaima numele Sfintilor.
Defaimarea vine din ironizare,iar apelarea diminutivelor se face din dragoste ,dragalasenie.
Dupa felul in care imi pronuntau numele cand eram copil,stiam in ce situatie sunt:daca spuneau Tinuta sau Tinica era de bine,daca ma strigau Cristina insemna ca era vb de ceva serios sau de nu prea bine :))

celestial_pottery 07.12.2012 22:37:22

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 486839)
Cand alinti un copil sau esti familiar cu un membru al familiei nu-i totuna cu a defaima numele Sfintilor.
Defaimarea vine din ironizare,iar apelarea diminutivelor se face din dragoste ,dragalasenie.
Dupa felul in care imi pronuntau numele cand eram copil,stiam in ce situatie sunt:daca spuneau Tinuta sau Tinica era de bine,daca ma strigau Cristina insemna ca era vb de ceva serios sau de nu prea bine :))

Da, asa se intampla si la mine. :) Cred ca multi parinti fac asa. Simteam numaidecat conditia "meteo-emotionala" mocnind in vocea alor mei.

Miha-anca 08.12.2012 01:05:33

DEFĂIMÁ, defăimez, vb. I. Tranz. 1. A vorbi de rău pe cineva sau a vorbi rău despre ceva; a ponegri, a calomnia. ♦ (Rar) A se face de râs, a se compromite. 2. (Înv.) A disprețui, a subaprecia; a umili, a înjosi

Daca s-ar apuca cineva sa defaime numele unui sfant, atunci ar defaima amintirea acelui sfant, nefiind posibil sa-l defaime chiar pe sfant.
Deci, din punctul meu de vedere, e vorbirea de rau a sfantului, a ceea ce a facut si a zis.
Nu vad cum ar fi defaimat Sf. Gheorghe, daca copilului ii spui Gigi si nu Gheorghe.

Dumitru73 08.12.2012 12:23:58

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 486881)
Nu vad cum ar fi defaimat Sf. Gheorghe, daca copilului ii spui Gigi si nu Gheorghe.

asta este o prostie.

DragosP 08.12.2012 13:44:45

Citat:

În prealabil postat de celestial_pottery (Post 486862)
Da, asa se intampla si la mine. :) Cred ca multi parinti fac asa. Simteam numaidecat conditia "meteo-emotionala" mocnind in vocea alor mei.

Te numesti Cristina?

Miha-anca 08.12.2012 17:49:51

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 486915)
asta este o prostie.

Multumesc, Dumitru, asa ma gandeam si eu, ca nu asta inseamna a defaima numele sfantului.

Yasmina 08.12.2012 18:33:07

Si eu sunt de aceeasi parere .

DragosP 08.12.2012 18:34:30

E o aserțiune pertinentă.

sophia 08.12.2012 18:50:10

Si atunci totusi la ce se refera pacatul din indreptar?

Spune: sa nu defaimezi numele sfintilor. Adica?
E vorba de nume si du de sfintii in sine, deci de modul in care se foloseste numele lor.

Ce ar fi defaimare de nume? A folosi diminutiv pentru cei dragi nu este.
A nu folosi corect numele sfantului. Acolo se da ca ex.: Mai Gheo, mai Io.
Deci asta o fi: sa nu ridiculizam numele.
Pe sfant il cheama Gheorghe si nu Gheo, Nicolaie si nu Culai, Vasile si nu Vasai.

Miha-anca 08.12.2012 19:38:50

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 486983)
Si atunci totusi la ce se refera pacatul din indreptar?

Spune: sa nu defaimezi numele sfintilor. Adica?
E vorba de nume si du de sfintii in sine, deci de modul in care se foloseste numele lor.

Ce ar fi defaimare de nume? A folosi diminutiv pentru cei dragi nu este.
A nu folosi corect numele sfantului. Acolo se da ca ex.: Mai Gheo, mai Io.
Deci asta o fi: sa nu ridiculizam numele.
Pe sfant il cheama Gheorghe si nu Gheo, Nicolaie si nu Culai, Vasile si nu Vasai.

Dar duhovnicul tau ce spune, sophia?
Dealtfel pe Sf. Nicolae, asa il cheama, nu Nicolaie.
In rest ti-am scris mai sus parerea mea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:25:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.