![]() |
Cand alinti un copil sau esti familiar cu un membru al familiei nu-i totuna cu a defaima numele Sfintilor.
Defaimarea vine din ironizare,iar apelarea diminutivelor se face din dragoste ,dragalasenie. Dupa felul in care imi pronuntau numele cand eram copil,stiam in ce situatie sunt:daca spuneau Tinuta sau Tinica era de bine,daca ma strigau Cristina insemna ca era vb de ceva serios sau de nu prea bine :)) |
Citat:
|
DEFĂIMÁ, defăimez, vb. I. Tranz. 1. A vorbi de rău pe cineva sau a vorbi rău despre ceva; a ponegri, a calomnia. ♦ (Rar) A se face de râs, a se compromite. 2. (Înv.) A disprețui, a subaprecia; a umili, a înjosi
Daca s-ar apuca cineva sa defaime numele unui sfant, atunci ar defaima amintirea acelui sfant, nefiind posibil sa-l defaime chiar pe sfant. Deci, din punctul meu de vedere, e vorbirea de rau a sfantului, a ceea ce a facut si a zis. Nu vad cum ar fi defaimat Sf. Gheorghe, daca copilului ii spui Gigi si nu Gheorghe. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Si eu sunt de aceeasi parere .
|
E o aserțiune pertinentă.
|
Si atunci totusi la ce se refera pacatul din indreptar?
Spune: sa nu defaimezi numele sfintilor. Adica? E vorba de nume si du de sfintii in sine, deci de modul in care se foloseste numele lor. Ce ar fi defaimare de nume? A folosi diminutiv pentru cei dragi nu este. A nu folosi corect numele sfantului. Acolo se da ca ex.: Mai Gheo, mai Io. Deci asta o fi: sa nu ridiculizam numele. Pe sfant il cheama Gheorghe si nu Gheo, Nicolaie si nu Culai, Vasile si nu Vasai. |
Citat:
Dealtfel pe Sf. Nicolae, asa il cheama, nu Nicolaie. In rest ti-am scris mai sus parerea mea. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:25:42. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.