Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Articolul de azi - Ce este prea mult strica (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16393)

AlinB 19.04.2013 14:08:41

Oamenii se impartasesc din diverse motive.
Pentru unii e o chestiune sociala, sau de bifat pe lista de procupari duhovnicesti, poate chiar de fudulie "duhovniceasca".

Pentru altii poate fi ca apa sau ca aerul.

Cei care nu simt schimbarea duhovniceasca pe care o aduce Sf. Impartasanie in ei si nu se simt efectiv dependenti duhovniceste de ea, e mai bine sa se impartaseasca mai rar, altfel isi asuma riscuri mari.

Sunt oameni care se impartasesc sistematic de ani de zile si raman la nivelul ritualului, pana cand intr-o zi, intr-o clipa, se deschide o usa si atunci ...perspectiva e alta.

Atunci da, au nevoie de impartasanie...de cate ori simt nevoia.

N.Priceputu 19.04.2013 14:10:43

Bine spus.
De aceea, duhovnicul trebuie să constate care este starea duhovnicească a fiecăruia.

Mihnea Dragomir 19.04.2013 14:13:11

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 515765)
Eu mă întristez de fiecare dată când preotul ridică Potirul chemându-ne să ne apropiem „cu credință și cu dragoste”,

Dar de ce nu reproduceti intreaga chemare ? Parca mai spune ceva preotul. Ceva imediat inainte. Ceva cu care incepe. Sa nu uitam care este inceputul intelepciunii !

N.Priceputu 19.04.2013 14:14:28

Așa este: „Cu frică de Dumnezeu...”. Nu-mi amintisem exact unde îi era locul: evident, la început.

Cu frică (sfântă), da, dar să nu rămânem doar înfricoșați, să nu stăm departe, să ne apropiem.

sophia 19.04.2013 15:03:06

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 515752)
Păi asta ai scris. Ca dovadă e că și N.Priceputu a înțeles la fel.

:13: ????

Nu inteleg ce nu intelegi tu. Ceilalti au inteles...

DragosP 19.04.2013 15:09:11

Citat:

Articolul de azi nu mi se pare bun, in sensul ca se face o comparatie nepotrivita si se ajunge de la ea la o concluzie gresita.

Se compara indicatiile lumii moderne: sa se consume cat mai putin din urmatoarele produse: sare, zahar, grasimi si mai nu stiu ce.
(Deja la sare si un anumit fel de grasimi exista controverse. In fine, nu asta este aici discutia.)

In articol se compara aceste indicatii cu ideea de impartasit cat mai rar, cum ca dupa principiul "ce este prea mult strica), este rau si sa te impartasesti des.
Concluzia la care s-a ajuns este ca ne-ar face rau impartasitul des, la fel cum ne face rau multa sare, sau mult zahar.
Uită-te la cele subliniate și bolduite de mine (scrise de tine).
Arată-mi în textul scris de Adrian unde a zis el asta.

sophia 19.04.2013 15:10:10

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 515756)
Sophia: aveti o problema de logica sau de comunicare ?

Pe scurt: articolul sustine "ar trebui sa se administreze mai des impartasania". Iar dv sustineti: "Nu este asa ! Impartasania trebuie sa fie bine pregatita !".

Realizati eroarea de tip "non sequitur" ? Daca inca nu, atunci iata o analogie.
Asadar, mutatis mutandis:
Autorul articolului: "Ar fi bine sa mancam mai multe mere !"
Sophia: "Ba nu, dom-le! Merele trebuie sa fie mai bine spalate !"

OK. A sustinut autorul articolului ca merele nu trebuie sa fie bine spalate ? Are vreo legatura ? Credeti ca cei care mananca multe mere nu le spala asa de bine ca cei care mananca mere putine ? Propozitia "este bine sa mancam multe mere" si propozitia "este bine sa spalam atent merele pe care le mancam" sunt in relatie de excludere reciproca de tip "sau-sau" ?

Si eu cred ca este o problema, dar de intelegere (la unii, printre care si tu).
I-am raspuns si lui Dragos, bolduind esenta mesajului meu.

Ca sa ma raportez la exemplul cu merele.
Autorul spune ca ar fi bine sa mancam mai multe mere (si nu stiu cat de spalate).
Eu spun ca nu este bine sa mancam multe mere, ci mai degraba mai putine, dar bine spalate.

DragosP 19.04.2013 15:11:33

@Sophia: eu poate înțeleg ce vrei tu să zici. Dar asta nu te absolvă de a o face corect, inteligibil, pe românește.

Altfel, dacă mai mult de doi îți spun că ești beat, te duci și te culci.

sophia 19.04.2013 15:16:05

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 515785)
Uită-te la cele subliniate și bolduite de mine (scrise de tine).
Arată-mi în textul scris de Adrian unde a zis el asta.

Ma refeream la acest alineat:

"Pe principiul "ce este prea mult strica", sunt preoti care refuza sa-si impartaseasca des comunitatea pe care o pastoresc, sa o spovedeasca zilnic, sa predice in fiecare duminica etc. Gravitatea sta in faptul ca acesti slujitori ajung sa identifice cele spirituale cu cele materiale. Asadar, potrivit mentalitatii acestora, daca zaharul consumat in exces iti face rau, acelasi lucru se poate intampla si cu Sfanta Euharistie."

Si spuneam ca este gresita comparatia si concluzia la care s-a ajuns cu ea.

DragosP 19.04.2013 16:32:32

Păi ai spus că aia e concluzia articolului și ca atare el nu e bun.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:06:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.