![]() |
Citat:
Noi aspirăm la condiția de creștini dar uneori drumul e tare lung. Pocăința (schimbarea, înnoirea minții) e adeseori un proces foarte întortocheat, cu reveniri, cu căderi, cu perioade cumplite, cu ieșiri din minți la unii în anumite momente... Alteori merge mai ușor, adică repede fără mari opreliști - din câte am citit și întâlnit. Așadar noi creștinii ne vom lepăda de toată răutatea și vom fi unitari cu ideile, lecturile, vorbele și năzuințele noastre nobile, doar atunci când vom avea în suflet pacea Domnului. Pe de altă parte, ceea ce ni se pare a fi răutate la un om e foarte probabil să fie nedesăvârșirea noastră personală proiectată pe altul. Iar un om aspru și drept nu e neapărat rău. Deși oamenii cu adevărat aspri, ca mod general de a fi, se pare că nu ajung niciodată la măsuri duhovnicești mai înaintate. Se poticnesc de asprime ca de un zid și bat pasul pe loc. |
Eu sunt unul din oamenii de care amintesti, sunt rau, cateodata ma uimesc de cat de rau si nerabdator sunt fata de neputinta altora. Ma enervez la culme cateodata cand vad prostia mana in mana cu mandria versus falsa parere de sine a mea(alta mandrie), dar cred ca eu sunt vinovat si nervii mi-i vars de fapt pe mine caci ceea ce iese din inima mea ma spurca pe mine si nu pe cel cu care sunt rautacios. Ma tulbur sufleteste si n-am pace cand sunt asa. Pana sa imi dau seama ca eu sunt vinovat ca ma manii pe neputinta aproapelui de multe ori am murit sufleteste si doar mila lui Dumnezeu m-a readus la viata exact prin citirea cartilor sfinte, prin rugaciuni si toate cele de care ai amintit ca le fac "acei oameni rai". In concluzie, cred ca iertand si rabdand, nadajduind (in Dumnezeu bineinteles) si mai ales iubind, citind sfintele carti, facand rugaciuni, mai am o sansa sa nu cad mereu in patima maniei si a zavistiei.
Asta este una din multele caderi ale mele, sa-mi fie cu iertare si Doamne ajuta la ridicari! |
Citat:
Doamne ajută, frate! |
Cristian cel rau , catre Ioan cel bun . . ., sau invers . . .:) . . . sau ?
Citat:
Doamne ajuta , frate ! |
Citat:
Așa încât, văzînd că ați scăpat de resentimente mă bucur mult: acum sunteți iarăși liber și pacea Domnului se poate apropia încă mai mult de frăția voastră. Postul nostru este pregătire pentru starea de inimă smerită și înfrântă, fără de care nu putem gusta cu folos din Sfânta Împărtășanie. Să vă țină Domnul în nevoința cea bună și să vă mângâie cu sfânta Lui pace, acum și pururea! Vă rog să iertați până la capăt pe nevrednicul și mult înrăitul de mine. Sunt doar un om prost, un îmbătrânit în răutățile acestei lumi căzute... Iar Domnul este Multmilostiv. Doamne ajută! |
Cu bucurie si iertare !
Citat:
Hristos ne ajuta atunci cand nu ne astpeptam , ne intinde acea mana nevazuta , salvatoare , caci El nu ne lasa in lucrarea vrajmasului pana-n sfarsit . Exista cu siguranta pe lumea asta , simpatii si antipatii pe moment sau pe perioade mai indelungate , exista resentimente nascute din te miri ce , exista mult rau in lumea asta , dar mai presus de orice exista Credinta Adevarata , cea care ne tine treji , ne mustra , ne dojeneste si ne intoarce din nalucirile noastre , ne smereste , dar nu inainte de a ne rusina , o rusine care te inalta , te ridica , si iar te rusineaza , si-ti dai seama cat de mic si neputincios esti , iar imaginea de brav justitiar , se naruie , rosind la ratacirea avuta la un moment dat . Si asa rugina depusa in timp , se curata incet , incet , prin cateva treceri prin foc ! Post binecuvantat , frate Ioane ! |
Oameni care par credinciosi dar sunt rai.....
Aceasta afirmatie este incompleta,nedreapta(injusta)pt oamenii in discutie. Despre cine vorbiti?Despre rude sau prieteni de familie pe care ii cunoasteti foarte bine si ati fost martora ipocriziei lor? In opinia mea,lucrurile astea se intampla deoarece crestinii care apuca serios pe calea lui Iisus au mari piedici de la vrasmasul si deci au sminteli mai mari decat cei care nu sunt in oranduiala,trebuie sa fim ingaduitori-cu atat mai mult cu cat noi ne vedem mai inaintati duhovniceste si mai buni decat ei. Mai ales,daca puteti sa detaliati mai mult care au fost imprejurarile care v-au condus la aceste ipoteze. Mai precis,cine pare credincios dar este rau?Ce anume a facut rau? |
Citat:
Eu doresc doar să vă spun că am întâlnit situații în care oamenii păreau răi, dar erau credincioși. Doamne ajută! |
Se poate sa fie si cum spune Monnis.
Acei oameni care par rai dar sunt credinciosi, probabil ca sunt prea severi. Ei cad intr-o anumita extrema. Probabil ca judeca oamenii prea mult. Am intalnit si eu... Pentru Yasmina: Eu una am intalnit la biserica mea persoane de acest fel. Am mai spus mai sus ca de multe ori se face o separatie intre latura teoretica si si cea practica/sociala a credintei. Sunt preoti si biserici care lucreaza mult in social si atunci si oamenii sunt altfel formati si tind spre social, spre iubire de aproape. Ajuta oamenii, sunt mai calzi, mai blanzi, impart lucruri intre ei etc. Si sunt preoti si biserici unde se pune accentul pe partea teoretica, adica: slujbe, predici, invataturi. Si atunci acei oameni sunt tot asa formati: participat la slujbe, cantat, citit, postit. Dar le lipseste partea sociala: iubire, impartit, mangaiat aproapele, organizat ceva pentru ajutor. Credinta este oi imbinare din cele doua laturi. Lipsa oricareia dintre ele ne face rau si ne raneste, poate ca lipsa partii sociale face cel mai rau. Si atunci spunem ca oamenii par credinciosi. Dar nu sunt in totalitate, pentru ca le lipseste o anumita latura a credintei. Ca sunt ei rai nu stiu, dar fac rau celor din jur. |
Citat:
A te ruga în biserică pentru oameni, pentru vii și morți, este parte socială: iubire, împărțit, mângâit aproapele prin răspunsul nădăjduit al lui Dumnezeu la rugăciunea ta. Și partea teoretică (studiul catehismului etc.) și cea a faptelor omenești de întrajutorare (acelea "sociale", "practice"), pot fi superficiale, meschine ori de fațadă, calculate și interesate. Sau pot fi autentice, din iubire jertfelnică, din dăruire de sine. Sunt fapte de fațadă (sau în orice caz sunt un eșec, o ratare) atunci când nu te lași modelat de o carte, de o activitate. Pot citi Scriptura fără să pun nimic la inimă, fără să mă las modificat în teoriile mele străine. O citesc rece, cu detașare, din curiozitate etc. Dar eu rămân cu filosofia mea de viață și, după ce termin de citit un paragraf, un capitol, spun: "Interesant!" și îmi văd mai departe de treburile mele sufletești confuze și stricate, căzute. Asta înseamnă că omul nu s-a modificat în întâlnirea cu textul bilic, ci a rămas împietrit în ale lui. Doctoria a fost plimbată nițel prin gură apoi a fost scuipată. A asimilat Biblia la teoriile și convingerile lui, nevoind sau neputînd să se lase, invers, acomodat de mesajul din Scriptură. Asemenea și în faptele omenești concrete, zise sociale, de ajutor, caritabile. Poți duce toată viața căruciorul cu pastile bolnavilor, poți să le dai tone de pahare cu apă proaspătă și încă mai multe tone de zâmbete și îmbrățișări - dar în tot acest timp să îi urăști pe oameni și să t eiubești doar pe tine, care te crezi "bun" pentru modul în care te comporți față de semeni. Și să te lauzi în sinea ta cu asta. O faci din motive ascunse, viclene (de pildă ca să nu intri în conflict cu oamenii sau ca să obții unele foloase - materiale, sociale, emoționale etc.); o faci uneori fără să îți dai seama cum ești de fapt dincolo de armurile tale superficiale care te împiedică să îți cunoști adevărata așezare sufletaească; dar fapta ta nu e din inimă și nici nu îți schimbă inima. Rămâi în comportament "bun" iar în suflet "rău". Ești fățarnic, scindat, neunitar. Unitatea cuget-vorbă-faptă presupune ca omul să fie stăpânit de un singur duh, Duhul Iubirii iar el, omul, să se lase modelat, participînd cu toată bunăvoința la această modelare, atât în cuget cât și în simțire cât și în făptuire. Deci faptele de caritate nu înseamnă nimic în sine, pentru omul care le face. Și bestiile pot face acte de caritate, oho! Chiar fac și îi costă milioane de dolari sau de euro, dar fac degeaba. Tot bestii rămân. Bestii care operează din calcul meschin, sub stăpânire demonică. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:31:32. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.