Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Utrenie (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5025)
-   -   Utrenia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=226)

cristiboss56 30.06.2007 20:19:02

" Astazi mantuirea a toata lumea s-a facut , sa cantam celui ce a inviat din mormant, si incepatorului vietii noastre, ca stricind cu moartea pe moarte, ne-a daruit noua biruinta si mare mila. Inviata-i din mormant, si legaturile iadului le-ai rupt ; stricat-ai osanda mortii . Doamne pe toti din cursele vrajmasului mantuindu-i ; aratandu-Te pe Tine Apostolilor tai, i-ai trimis pe ei la propovaduire, si prin transii pacea Ta ai daruit lumii , unule mult milostive . "

30.06.2007 22:50:01

Utrenia reprezinta ptr. mine cel mai linistit moment al slujbei. E dimineata, biserica este inca goala, imi pot auzi si gandurile..sunt atat de frumoase laudele, atat de frumoase rugaciunile. Personal mare bucurie imi aduce slujba utreniei.

ory 02.07.2007 08:42:28

La manastirile Bisericii Rasaritene(BOSV),slujba Utreniei se savarseste la miezul noptii,si la bisericile de mir,la slujba de dimineata.Asta ca semn de pregatire,de priveghere pentru venirea Domnului,ca pilda celeia cu Candela aprinsa.

urzicuta 08.08.2007 16:44:16

:)si pentru mine desi nu apuc intotdeauna sa ajung(mai ales iarna din comoditate)utrenia o aseman felurilor principale ale pranzului,in timp ce Sf.liturghie e desertul,ca sa pleci satul trebuie sa fie masa sATIOASA.vORBESC EXCLUSIV DESPRE bISERICILE DE MIR,IN MANASTIRI AJUNG RAR.

mirelat 09.09.2007 05:41:13

Citat:

În prealabil postat de jenica
Utrenia reprezinta ptr. mine cel mai linistit moment al slujbei. E dimineata, biserica este inca goala, imi pot auzi si gandurile..sunt atat de frumoase laudele, atat de frumoase rugaciunile. Personal mare bucurie imi aduce slujba utreniei.

:) si mie, de aceea incerc sa ajung cat mai des dimineata devreme cand se deschide biserica si sa particip la toata slujba, inclusiv utrenia.

olivian 27.01.2008 18:51:29

La infricosatoarea zi a judecatii de apoi, Dumnezeu, Iisus Hristos, va judeca lumea in atata timp in cat se citesc cei 6 psalmi ai utreniei. De aceea Sfintii Parinti si Sf. Traditie a Bisericii Ortodoxe a randuit ca in timp ce se citesc acesti 6 psalmi, credinciosii sa stea in picioare, sa nu se miste, sa nu faca inchinaciuni osi metanii, ci sa stea cu frica si cu mare luare aminte.

olivian 09.02.2008 17:17:21

"unde scrie"... In Sfanta Traditie este ceva scris?

olivian 09.02.2008 17:25:54

Normal, dupa Sfanta Traditie, utrenia se face, cum zici si tu, seara, sau la miezul noptii. Insa, modernismul a facut altceva... "dimineata". Dar, am discutat despre aceasta traditie cu IPS. LEONTII Arhiepiscop si Mitropolit de Boello Crinitzka, si mi-a zis: "La noi se obisnuieste sa se slujeasca la 0:00 Utrenia, fie ca este sarbatoare sau nu. Insa, am facut pogoramant impreuna cu Sfantul Sinod ca sa se faca Utrenia in Bisericile de Mir in cursul dupamiezii, respectiv dupa ora 19:oo, ncicidecum dimineata sau in alta perioada din zi, pentru a se pastra randuiala din Sfanta Traditie a Bisericii Sobornicesti si Apostolesti". Si despre statul in picioare, Sfintii Rusi mai dau cate o explicatie foarte rar. Cert este ca, atat in Rusia, Ucraina, cat si ni alte state Ortodoxe, se obisnuieste sa se stea in picioare la cei 6 Psalmi, si nu se inchina nimeni de la "slava intru cei de sus" si pana la "Aliluia" de dupa psalmi, adica nici la slava mica dintre cei 3 psalmi si ceilalti 3.

moro.d 09.02.2008 19:17:19

Sf Traditie, aici in buc si pe unde am mai fost, este ca noi, crestinii, sa stam in genunchi... nu degeaba te-am intrebat unde scrie sau de unde stii...

olivian 10.02.2008 19:24:28

nu confunda Sfanta Traditie cu "biceiurile zonelor".

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:18:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.