![]() |
Citat:
si nu se aplica peste tot. |
Citat:
In alta ordine de idei, eu prefer sa imi aprind singura lumanarea de pe ofrandele atunci cand le pun pe masa si nu imi place sa mi-o stinga cineva atunci cand se termina slujba. Parintele meu m-a invatat - si stiu si de la bunica mea - ca pomana se imparte cu lumanare aprinsa, asa ca e tare neplacut si nepoliticos, pana la urma, sa vina o baba atotstiutoare sa iti aprinda sau sa iti stinga ea lumanarea cand vrea. Trebuie sa respectam libertatea omului, ca de aia are minte, ochi, maini si picioare. In rest, poate sa aprinda cine cand cate lumanari vrea. Am apreciat in mod deosebit ca si la slujba deniei din mijlocul saptamanii (marti, spre ex.), credinciosii dintr-o biserica aveau toti in maini lumanari, in timp ce la biserica in care am fost eu, in Joia Mare, babele ii indemnau pe unii sa stinga lumanarile, ca nu se aprind acum, ci la Prohod... Si cu atata insistenta, de parca le deranjau cumva acele lumanari. |
Citat:
Daca ne ducem la biserica doar ca sa avem unde mai socializa,observa cum se imbraca altii,cum se inchina,cum se roaga si cel fel de purtari au,mai bine am sta acasa!!!! Cine suntem noi sa ne permitem sa-i judecam pe altii??Cu ce suntem mai speciali?AAAAhhh,ca sunt unele persoane mai in varsta care cred ca prin asta sunt mai cuviincioase,spirituale si mai placute in fata lui Dumnezeu??? Ani de zile m-am crucit ducandu-ma la biserica,mai cu seama la cele de cartier,unde toate babele plictisite stau de garda la intrare sa vada cine vine cu batic,cine fara si alte asemenea aiureli lumesti;numai ca spre norocul meu,in zona in care locuiam(Calea Mosilor)sunt vreo 10 biserici si "lume"mai rafinata,care a inteles ca venitul la biserica implica mult mai mult decat respectarea unor datini legate de aspectul exterior. De multe ori,imi faceam timp sa ma duc la biserica in pauza de pranz,cand aveam vreo sarbatoare in zile lucratoare,acum va imaginati ca ma imbracam modern la serviciu,desigur nu ca o prostituata,dar nici potrivit unei vizite la biserica.Faptul ca eram in biserica,si ca ma interesa sa ma numar printre participanti denota interesul meu pur pt biserica,cum si faptul ca incercam pe cat puteam sa fiu prezenta chiar si in situatii mai putin probabile. Pacat de cei care-mi judeca hainele si parul in situatii din astea in care nu am de ales intre haine cernite si ponosite si haine de lucru,mai atractive!!! Asa cum spunea si E_my,pozitia cea mai nimerita in biserica este aceea cu capul plecat si cu ochii inchisi-daca nu ati experimentat asa ceva pana acum,nici nu stiti ce ati pierdut!! |
Am mai vazut pe acest thread,spus in termeni mai arhaici ca unele mirese se prezinta la biserica cu "partile rusinoase" descoperite...
Ce inseamna asta dragii mei??? Trecand peste aiureala traducerii partilor rusinoase-(de ce rusinoase??sunt mai degraba datatoare de viata,sanii hranesc copiii iar zona de sub brau este simbolul fertilitatii)-nu pot sa dezlusesc intelesul acestor vb...adica chiar sunt persoane care vin descoperite in zonele intime in biserica? Raspuns:Nu,desigur ca nu,este numai o forma de exagerare a conversatiei! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:59:28. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.