Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Ortodoxia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2338)

kvlr 18.09.2007 22:06:19

1. nu vreau sa fiu prea insistent dar totusi asa cum m am asteptat nu nu mi ci raspuns la întrebare... nu ma mira... probabil vei gasi o scuza sau vei contraataca pt a nu raspunde... poate totusi e prea personala intrebarea :-)
2. pe mine m a jignit atitudinea ta atotstiutoare si faptul ca pui eticheta unui om fara si stii nimic despre el... nu sunt eu vinovat ca tu întelegi cum vrei ceea ce eu am scris... sau pt impresiile tale...
3. ar fi prea mult de explicat pozitia mea fata de ecumenism si stiu ca de fapt nici nu te intereseaza... cu siguranta ai gasi noi motive de comentarii... totusi pot spune ca vad ecumenismul ca un dialog între confesiunile crestine care însa NU implica schimbarea învataturii de credinta proprie.... pâna ecumenismul nu va cauza un asemenea lucru clar, concret, absolut evident (De exemplu acceptarea azimelor la Sfânta Liturghe)... nu pot sa îi reprosez nimic... nu pot merge pe presupuneri asupra ceea ce se va întâmpla în viitor pt ca nu sunt profet... timpul ne va spune... daca ecumenismul va degenera în asa ceva eu voi fi antiecumenist cu siguranta... pâna atunci prefer sa fiu retinut în ambele directii...

Dumnezeu sa ne lumineze!

moro.d 19.09.2007 18:07:02

Citat:

2. pe mine m a jignit atitudinea ta atotstiutoare si faptul ca pui eticheta unui om fara si stii nimic despre el... nu sunt eu vinovat ca tu întelegi cum vrei ceea ce eu am scris... sau pt impresiile tale...
nu sunt atotstiitoare... dar ma bazez pe spusele unor oameni de incredere, dovezi, explicatii, etc..
ce s-ar fi intamplat daca Sfintii Apostoli si parinti n-ar fi fost la fel de siguri la Sfintele Sinoade Ecumenice? ce s-ar fi intamplat daca n-ar fi fost la fel de siguri in fata lui Arie, de exemplu? sau in fata iconoclastilor? "sunt SIGUR, ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu", intelegi? e o marturisire a dreptei credinte... nu poti spune, ca si crestin, "probabil ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu, nu stiu sigur"....pur si simplu nu poti spune altceva decat adevarul... si nu din mandrie (nici nu vad care ar fi mandria), ci din dragostea fata de El si datoria de crestin de a marturisi adevarul si numai adevarul.

cat despre eticheta, imi pare rau, nu am intentia de a eticheta sau de a rastalmacii...
am spus chestia aia tocmai ca sa ma intelegi de ce cred asa si sa ma poti contrazice daca n-am dreptate. nu poti contrazice pe cineva daca nu stii ce gandeste, nu? am spus ca sa-mi intelegi punctul de vedere.

Citat:

totusi pot spune ca vad ecumenismul ca un dialog între confesiunile crestine care însa NU implica schimbarea învataturii de credinta proprie
asta e ideea... ca ei nu s-au oprit la dialog, ci au mers mai departe la "rugaciuni impreuna" si acceptarea binecuvantarilor altora (Sfintii Parinti numesc binecuvantarile ereticilor "nebunii" )

moro.d 19.09.2007 18:10:04

aa... raspunsul la intrebare este: cu cartea. :)
dar credeam ca ti-ai dat seama

kvlr 19.09.2007 18:48:44

nu mi am dat seama pt ca nu am avut motive... oricum e foarte vag raspunsul... probabil ai motive ca sa nu raspunzi concret...
Dumnezeu sa ne lumineze!

ancah 23.09.2007 13:05:21

kvir: daca ecumenismul va degenera în asa ceva eu voi fi antiecumenist cu siguranta... pâna atunci prefer sa fiu retinut în ambele directii...

Oare propunerea de schimbare a catehismului e destul de elocventa, sau sa asteptam pana devine realitate? De la propunerea evanghelistilor (Intalnirea Ecumenica de la Sibiu 2007) si pana la tanspunerea ei in viata poate ca nu e decat un pas. Eu stiu ca Biserica Ortodoxa vegheaza, dar este acest lucru motiv suficient, ca noi sa fim pasivi si total dezinteresati? Oare strica cuiva sa stie despre ce este vorba? Oare nu mai face cunoasterea parte putina noastra contributie pe calea mantuirii, dupa cum afirma Sf. Petru in a doua sa Epistola?

Darius 24.09.2007 11:03:52

Pentru mine si multi altii ,Ortodoxia e rugaciunea sub acoperamantul Duhului Sfant. E sansa pe care unii o acorda altora pentru salvarea sufletelor lor, prin rugaciune pentru alta persoana. E sansa omului de a fi iertat de fratele lui si de a avea un model crestin dupa care sa se ghideze. Dar nu pentru cei de aici pentru care Ortodoxia reprezinta motiv de vorba desarta. Daca rugaciunea pe care o aveti, macar dimineata si seara va adus la atitudinea asta, aveti o problema in cadrul ortodoxiei. Se pare ca nu o intelegeti in deplinatatea ei caracterizata prin smerenie, evlavie, blandete ...
Doamne ajuta.

krabu 24.09.2007 11:36:06

Doamne ajuta Darius.

Si cand te rogi si patima de pe forum nu`ti da pace. Si te macina. Si te gandesti am smintit sau nu pe cineva azi? Chiar daca constiinta zice ai facut bine. Dar cine sunt eu sa judec totusi? Dar de ce nu am luat palmele fara sa ripostez?

Da! Rugaciunea ne salveaza sufletele si ortodoxia si pe noi si pe ceilalti si pe toti.

Sa ne ajute Dumnezeu, asa cum stie EL, asa cum vrea EL iar noi sa ne bucuram de darnicia Lui!

Darius 24.09.2007 12:24:41

Am spus-o la cineva de pe forum si vreau sa o spun si aici.
Inspirat de cuvintele Sf. Ioan Gura de Aur, eu zic asa: daca noi am trai ortodoxia asa cum se cuvine, restul cultelor nu s-ar mai gandi la ecumenism ci la convertirea lor in Ortodoxie. Haideti sa gasim cuvintele frumoase si sa ne bucuram de a fi ortodocsi decat de cum nu trebuie sa fim. Are intaietate topicul Ce nu ne place in biserica, decat ce ne place in Biserica care a ajuns pe la coada topicelor.
Nu reusim sa scoatem lucrurile bune in fata pentru ca nu facem exercitii de bunatate. Pentru ca nu avem blandete. Dar avem un ghimpe care impunge si pe care il ascutim.
Pe mine m-a pus pe ganduri o conferinta care suna asa: atat iubesti cat daruiesti (a Pr. C-tin Necula). Sau daruiesti atat cat iubesti. Puneti cuvintele astea in suflet si rostitile in gand cand aveti timp. Va veti minuna de lucrarea lor.
Doamne ajuta.

georgeval 26.09.2007 20:44:49

"Dumnezeu lucreaza nu numai prin Biserica asupra oamenilor, asupra umanitatii intregi, ci si prin oameni-dinlauntrul sau din afara Bisericii lui Hristos-asupra Bisericii. De aceea, ea trebuie sa fie deschisa voii lui Dumnezeu atat cat o trimite sa lucreze asupra oamenilor, cat si cand ii cere sa asculte si sa vada lucrarea Lui in oameni"PR STANILOAE. In acest context, parintele Staniloae subliniaza mai clar conceptul de deschidere a Bisericii spre toti oamenii, indiferent de apartenenta lor la ea sau nu.

sofiaiuga 26.09.2007 22:47:47

ORTODOXIA=calea mintuirii sigure,dc mila lui DUMNEZEU este cu noi.

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:40:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.