![]() |
Dar ce este constiinta?
Parintele Paisie Duhovnicul: "Constiinta este ingerul lui Dumnezeu care pazeste pe om. Cand ea te mustra, inseamna ca Dumnezeu te cearta si trebuie sa te bucuri ca nu te lasa uitarii. Trebuie sa avem pururea inaintea noastra pacatele noastre, ca sa ne palmuiasca constiinta prin mustrare, sa dobandim lacrimi la rugaciune si sa nu mai gresim. Si lui Pavel i-a dat Dumnezeu un inger rau ca sa-l loveasca peste obraz pentru a nu se inalta cu mintea. Constiinta pomeneste pacatele noastre si pomenindu-le, ne smereste. Hristos a venit pentru mantuirea pacatosilor. Deci, sa avem nadejde si curaj, sa nu mai gresim, sa facem milostenie, sa ne rugam dupa putere si ne mantuim cu darul lui Dumnezeu. " Daca asta inseamna constiinta , atunci ce inseamna libertatea constiintei ? |
Anca, cred ca "Bruxelles-ul" a introdus termenul de constiinta deoarece nu toate miscarile de eliberare(mai mult sau mai putin) a omului sunt de natura religioasa adica prin intermediul lui Dumnezeu si Legea Sa ci pot fi si de natura autodidacta, o ramificare din pacate nefericita din budhism si deci pentru a nu se crea discriminare termen foarte sensibil in EU(pina una alta) au inlocuit libertatea expresiei religioase cu cea a constiintei si poate ca au dreptate deoarece termenul de constiinta le acopera pe toate...ca doar omul este o fiinta cu posibilitati de evolutie prin constiinta si depinde numai de el daca vrea sa-si intinda miinile spre El si sa se foloseasca de aceasta sansa de a avea o sansa
|
Tot vorbim de toleranta pentru pacat asociata cu drepturile omului,dar cred ca ne cam pripim in astfel de judecati,omitand laturile mult mai profunde ale acestor tendinte contemporane.Traim liber tocmai datorita acestor drepturi,am scapat de inchizitia nemiloasa si total aberanta,tocmai datorita acestor drepturi ale omului,invatam sa ne toleram ca si oameni,fiinte rationale,alungand prejudecatile si ura rasiala si interconfesionala,tocmai acestor drepturi.Eu cred ca mai degraba ne apropiem de adevarata credinta INTELEGAND aceste drepturi,decat afundandu-le in suspiciunea ca ele ar fi de fapt niste arme malefice asupra societatii.
In definitiv suntem niste fiinte rationale care ne sprijinim pe discernamant in toate atitudinile noastre,de ce ne-ar fi teama de niste drepturi pe care numai constiinta noastra le poate filtra,si deci ne poate induce in decadere sau innaltare. Pacatul il intelegem fiecare,ai intelegem natura,nu trebuie decat sa fim intelepti,daca dorim,spre a-l elimina sau a-l intoarce in favoarea nostra,a-l preschimba in motiv de folosinta.Orisum noi,fiintele superiosre ale acestui taram,facem ceea ce vrem,si vrem ceea ce gandim fiecare ca ne caracterizeaza. Mai bine cu drepturile omului,decat privati de drepturi,si deci de posibilitatea de-a lasa ratiunea proprie sa vorbeasca,devenind astfel robi ale unui sine strain si asuprit.Decat cu inchizitia si obligarea persoanelor spre un crezamant inexistent,fortati de puterile unor regimuri ipocrite si diabolic de crude.Cred ca in felul acesta s-au nescut mai multi atei decat crestini,fiindca omul este in natura lui o fiinta libera,tocmai de aceia are a da raspuns Creeatorului,pentru felul cum si-a gestionat viata si trasaturile acesteia,pentru analiza si alegerile facute.Omul alege credinta,ea nu poate fi impusa,o alege si o infloreste dupa propriile convingeri. Ma ingrozesc cand ma gandesc la perioada aceasta a inchizitiei,si nu numai,la perioadele pline de prejudecati amestecate cu o imensa ura din partea crestinilor,sau mai degraba a asazisilor crestini.Mi-e sila de o astfel de sintagma,numita de fauritorii sai "religioasa",dezlantuind pe un motiv spiritual,tot animalismul si rautatea din oameni,oamenii captivi intr-o ideologie care de fapt intra intr-o evidenta contradictie cu credinta.Si astazi mai persista astfel de ideologii,prejudecati si ura specific crestina,insa tocmai aceasta pace si libertate dintre oameni,face ca aceste instincte sa mocneasca fara putere de lovire in semeni...fara prea multa putere. Tocmai datorita acestor drepturi universale ale omului,faptele teroristilor de astazi sunt catalogate ca infractiuni,ascunsi ca si cartitele in vagaunile pamantului,altfel acestia s-ar simti indreptatiti sa distruga pamantul si valoarea omului...a omului distrus de catre om.Iar daca altii inteleg aceste drepturi intr-un mod eronat,este problema lor,si fiecare,intr-un mod individual,are a da raspuns pentru propriile fapte...si lipsa de fapte. |
Ne-am obisnuit sa ne impunem prin forta sau prin statut ( vine tovarasul "director" "profesor" etc) Nu conta prea mult ce pregatire are sau ce calitati/ aptitudini.
Ideea drepturilor omului isi are origini in sec xvII i. Cr odata cu scrierea codului Hammurabi. Mai tarziu o regasim in Magna Charta a Angliei ce garanta drepturile nobilimii si bisericii si prevedea protejarea oamenilor simpli prin anumite legi. Drepturile omului l sunt consecinta unei lupte, lupta pentru respectarea demnitatii umane de catre autoritatile statale. Crestinismul recunoaste si provaduieste respectarea deminitatii umane fara discriminare Este vorba despre nsite drepturi inerente naturii umane Nu au nici o treaba cu antihristul sau cu incurajarea pacatului |
cozia ai dori sa traiesti intr-o tara in care sa nu ai dreptul la educatie, la munca, la exprimare libera?
|
Citat:
Inainte cind au aparut din necesitate, dictate de conditii grele de viata si reala degradare umana ele si-au servit scopul intradevar nobil, acela de eliberare fizica, miscare libera, de acces la cultura si invatamint, etc. Omul "liber" dar cu constiinta adormita este o bomba care ticaie iar drepturile omului in conditiile astea reprezinta un zid cere nu permite Legii lui Dumnezeu sa ajunga la el. Este paradoxal ca noi, de regula nu ne putem folosi de liberatea adusa prin D.O.-lui si in schimb intram in degradare,ca un default, de ce,? te-ai intrebat vreodata, calator, Ory? |
Cred ca este o mare diferenta intre drepturile omului si datoriile crestinului. Astazi, din nefericire se vorbeste despre drepturile omului mai mult ca o forma de autonomie. Prin datoriile crestinului se pune in lumina ascultarea fara anularea libertatii persoanei
|
ory: [i]Traim liber tocmai datorita acestor drepturi,am scapat de inchizitia nemiloasa si total aberanta,tocmai datorita acestor drepturi ale omului,invatam sa ne toleram ca si oameni,fiinte rationale,alungand prejudecatile si ura rasiala si interconfesionala,tocmai acestor drepturi.Eu cred ca mai degraba ne apropiem de adevarata credinta INTELEGAND aceste drepturi,decat afundandu-le in suspiciunea ca ele ar fi de fapt niste arme malefice asupra societatii."
Doar cine nu stie ca judecata apartine lui Dumnezeu, poate afirma cele de mai sus. Ori ory stie de Dumnezeu, dar se contrazice in numele libertatii gresit intelese. Libertatea nu ne este data ca acoperire pentru pacatele noastre, deci cu toata legalitatea din punct de vedere uman, vom da socoteala de respectarea drepturilor omului, in masura in care acestea se opun poruncilor lui Dumnezeu. Atat prejudecatile noastre, precum si ura rasiala sunt roade ale sentimentelor noastre negative. Daca am respecta legea dragostei, porunca pe care o avem de la Dumnezeu, aceasta ar fi suficienta si nu ne-ar mai trebui alte legi. Daca intelegem pacatul, atunci intelegem si libertatea, aceasta fiind tocmai opusul pacatului. Are cineva impresia ca faptele teroristilor sunt agreate de Dumnezeu? Nu. Atata doar ca Dumnezeu cand va judeca faptele unui asemenea individ, va judeca totalitatea pacatelor lui, pe care nici un alt judecator nu le cunoaste. Judecata lui Dumnezeu este drepata, in vreme ce judecata omului nu poate fi drepta din pricina lipsei atocunoasterii. Chiar sa fie aceasta adevarata credinta, care da acoperire pacatelor, indeparteaza de poruncile lui Dumnezeu si accepta ca buna credinta oricui? Ory a expus aici parerea multora, nu este o parere individuala. Sa nu uitam ca somnul constiintei naste monstri. Sa ne tinem deci constiinta treaza! |
eu una nu am inteles cum anume drepturile omului duc la departarea de Dumnezeu
|
Calator, banuiesc ca esti familiara cu propietatea apei de a cauta sa patrunda in locurile joase de rezistenta minima, la fel este si cu constiinta noastra, daca este sa aleaga intre a lucra pentru ridicarea ei la un nivel superior sau a ramine inferioara sigur v-a alege a doua varianta iar democratia cu D.O. prost intelese ne inlesnesc si intaresc aceasta posibilitate.
Uite ex: un caz concret de care stiu personal: Un copil care nu demult a sunat la politie ca parintii "il abuzeaza" pe motiv ca tipa la el sa-si faca lectiile(deci nimic altceva!). Politia vine, ii cearta pe parinti in fata copilului care sta isi freca miinile si rinjeste la ei. Cam ce parere ai? cum va evolua aceasta familie si acest copil in viitor...si mai ales de ce se doreste acest lucru de ce se da apa la moara lucrurilor nefiresti. Cine a decis si cu ce scop ca copiii, de vre-o 60 de ani incoace, stiu mai bine ca parintii ce au de facut?...realizezi tu din perspectiva ta la ce duce acest fenomen????. Daca nu ai copil nu ai cum sa intelegi cit de important este sa pastrezi dreptul intarit prin scrierile patristice de a-ti educa copilul cu doua la fund...si asta e doar un exemplu Desi mai sus se vorbeste de un omul superior, care daca vrea, trebuie doar sa aleaga(ory) spune-mi si mie unde este superioritatea lui, ratiunea lui superioara cind vine vorba sa "aleaga" intre a fi obez/obez morbid si normal. Deci aici nu este vorba de presupuneri ci ca ex. de cei 60% de americani, 60 %!!!!!!(si care toti fara exceptie daca-i intrebi se simt superiori si in stare sa decida(nu este oare o mare minciuna). Oare ei au ales sa devina asa sau de fapt suntem oite asa cum ne-a descris Mintuitorul pentru care altii aleg daca nu tinem aproape de Cuvint, de Pastorul cel Blind, care ne vrea binele? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:15:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.