Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Credincios inseamna credul ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2409)

Chupacabra 29.09.2007 13:11:46

Raspuns la topic: Da , este acelasi lucru.
mq te rog sa nu-i urmezi sfaturile lui veilur pentru ca sunt foarte proaste. Este foarte important, poate cel mai important lucru pentru un om (pentru o fiinta superioara ce poseda inteligenta) sa-si puna intrebari despre diverse lucruri.Sa-ti pui o intrebare si sa cauti un raspuns, chiar daca aparent intrebarea este una de o importanta redusa , te ajuta sa-ti creezi un mod de gandire cat mai sanatos. De asemeni odata cu aflarea raspunsului la o intrebare apare o satisfactie enorma(cel putin la mine). In alta ordine de idei, eu vad credinta ca pe un act irational, adanc inradacinat in fiinta umana, un act care nu a adus nimic bun pentru progresul uman ci din contra l-a stagnat.Credincios (credul) reprezinta un cuvant frumos adaptat pentru fiinta umana, un cuvant specific animalelor (sub o alta forma), imitarea.Este greu de acceptat ceea ce scriu, indiferent daca este adevarat sau nu, si de aceea unele persoane or sa vada ceea ce scriu ca pe o ofensa la adresa lor.Ceea ce am scris nu este o ofensa la adresa niciunei persoane credincioase ci reprezinta o parere,sprijinita de anumite dovezi, pur personala.

mirelat 29.09.2007 16:23:17

Citat:

În prealabil postat de veilur
Daca e sa crezi ceva crede fara intrebari si suspiciuni, crede acolo in felul tau, sa fie ceva in sufletul tau si nu de forma.

da... dar pe cat de simplu e spus pe atat de greu de patruns pentru foarte multi oameni. si asta pentru ca nu vor sa creada, nu au disponibilitate in acest sens. "Daca vrei, poti!"

apropo, nu cred ca a fi credul inseamna a fi credincios, este o aberatie sa spui asa ceva. exista oameni creduli, fara sa fie cat de putin credinciosi.

ion52 29.09.2007 16:25:50

Depinde ce explicatie dati cuvantului credul.

mirelat 29.09.2007 16:27:58

un sinonim cu credul este naiv

ion52 29.09.2007 16:31:04

naiv=prost sau naiv=smerit. Nu ma refeream la etimologia cuvantului mirelat. Am incercat sa ii dau o explicatie crestina.

mirelat 29.09.2007 16:34:17

OK, astept si eu explicatia crestina, cand dai de ea... btw, smerit nu inseamna a fi naiv... ci umil.

OvidiuO 29.09.2007 17:46:09

Citat:

În prealabil postat de mq
Ancah, la un moment dat in viata ajungi sa te intrebi ce e real si ce e doar imaginatie. Te-ai intrebat vreodata ce insemna cuvantul "credincios", de unde vine, care este semnificatia semantica, fara abureli spirituale. La ce te referi cand zici "eu sunt credincioasa" ?

Credincios inseamna sa crezi. Vine de la faptul ca omul crede, nimic mai simplu. Cred, dar cum cred ? Iata:
CREZUL
Cred într-unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamântului, vazutelor tuturor si nevazutelor.

Si într-unul Domn Iisus Hristor, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai înainte de toti vecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, Nascut, nu facut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut.

Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mîntuire S-a pogorît din ceruri si S-a întrupat de la Duhul Sfînt din Maria fecioara si s-a facut om.

Si S-a rastignit pentru noi în zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a îngropat.

Si a înviat a treia zi, dupa Scripturi.

Si S-a înaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui.

Si iarasi sa vina cu slava, sa judece vii si mortii, a Carui împaratie nu va avea sfîrsit.

Si întru Duhul Sfînt, Domnul de viata Facatorul, Care de la Tatal purcede, cel ce împreuna cu Tatal si cu Fiul este închinat si slavit, Care a grait prin prooroci.

Într-una sfânta, soborniceasca si apostoleasca Biserica.

Marturisesc un Botez, întru iertarea pacatelor.

Astept învierea mortilor.

Si viata veacului ce va sa vie.

Amin!

mq 30.09.2007 10:41:49

Citat:

În prealabil postat de OvidiuO
Citat:

În prealabil postat de mq
Ancah, la un moment dat in viata ajungi sa te intrebi ce e real si ce e doar imaginatie. Te-ai intrebat vreodata ce insemna cuvantul "credincios", de unde vine, care este semnificatia semantica, fara abureli spirituale. La ce te referi cand zici "eu sunt credincioasa" ?

Credincios inseamna sa crezi. Vine de la faptul ca omul crede, nimic mai simplu. Cred, dar cum cred ? Iata:
CREZUL
Cred într-unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamântului, vazutelor tuturor si nevazutelor.

Si într-unul Domn Iisus Hristor, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai înainte de toti vecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, Nascut, nu facut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut.

Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mîntuire S-a pogorît din ceruri si S-a întrupat de la Duhul Sfînt din Maria fecioara si s-a facut om.

Si S-a rastignit pentru noi în zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a îngropat.

Si a înviat a treia zi, dupa Scripturi.

Si S-a înaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui.

Si iarasi sa vina cu slava, sa judece vii si mortii, a Carui împaratie nu va avea sfîrsit.

Si întru Duhul Sfînt, Domnul de viata Facatorul, Care de la Tatal purcede, cel ce împreuna cu Tatal si cu Fiul este închinat si slavit, Care a grait prin prooroci.

Într-una sfânta, soborniceasca si apostoleasca Biserica.

Marturisesc un Botez, întru iertarea pacatelor.

Astept învierea mortilor.

Si viata veacului ce va sa vie.

Amin!

Am si eu suspiciunile mele. De fapt credinta mea este o banuiala, banuiesc ca exista Dumnezeu, dar s-ar putea sa ma insel (sau nu). In ceea ce priveste Crezul, pe langa faptul ca trebuie crezut pe cuvant, mai te si buimaceste putin. Nu cred ca voi ati inteles exact de ce exista Dumenzeu, Fiu si Duh Sfant. Nu putea Dumenzeu sa faca singur toata treaba ? (Nu este el atotputernic ?). Si apoi ce e cu confuzia asta su Isus, ba e fiul lui Dumnezeu, ba e insusi Dumnezeu, ba e tot una cu Tatal, sasmd. Se pare ca lucrurile nu sunt prea clare nici pentru Ei, d-apoi pentru noi oamenii. La biserica si in Biblie tot auzim de Duhul Sfant, dar n-am vazut nici o pictura cu acesta, o fi o persoana, o fi un camp de forte, o fi un fluid ideal, un porumbel nu cred ca e totusi.

Daca stie cineva cum arata, unde sta, ce face Duhul Sfant sa-mi spuna si mie va rog.

Z.Lidia 30.09.2007 10:46:35

"de ce exista Dumenzeu, Fiu si Duh Sfant. Nu putea Dumenzeu sa faca singur toata treaba ? (Nu este el atotputernic ?). Si apoi ce e cu confuzia asta su Isus, ba e fiul lui Dumnezeu, ba e insusi Dumnezeu, ba e tot una cu Tatal, sasmd. Se pare ca lucrurile nu sunt prea clare nici pentru Ei, d-apoi pentru noi oamenii."
Mq, iti recomand parerea parintelui Dumitru Staniloae despre Sfanta Treime. Mi se pare ca exista o carte chiar pe site-ul acesta. Mai bine ca d-sul nu stiu cine a explicat.
Oricum, Dumnezeu nu exista la vointa noastra, ca sa ne intrebam de ce e asa, ci noi existam datorita Lui.

Z.Lidia 30.09.2007 10:54:01

http://paste.crestinortodox.ro/Sfanta_Treime-c455-new.html
Este un link catre cartea parintelui Dumitru Staniloae.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:44:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.