![]() |
nu la asta ma refeream, dar las-o asa..
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
BOSV nu e infiintata si nici crescuta de Rusia; a crescut singura, autohtona! pe de alta parte, B Rusa, chipurile, ar fi in comuniune cu BOR. si atunci ce rost are sa-si infiinteze si BOR episcopii acolo unde exista deja? daca lucrurile stau asa cum s-a prezentat... tind sa-i dau dreptate mitropolitului rus, caci acolo in Moldova BO din partea Rusiei nu va fi in comuniune cu BO din partea Romaniei.... DAR, de fapt, BORusa e in comuniune cu BOR.... asa ajungem sa ne scarpinam cu mana stanga la urechea dreapta. :| intelegeti? |
fratii nostri rusi ar face bine sa isi vada de eparhiile lor... nu au dreptul sa se bage in problemele Patriarhiei Romane... Daca BOR vrea sa faca 10 de episcopii in Moldova care e problema?! in Dreptul Canonic exista un termen numit "jurisdictie"...infintarea de noi episcopii are in vedere o mai buna administrare din punct de vedere pastoral si misionar...a unor teritorii in care traiesc romani ortodocsi ce apartin de BOR...e asadar o problema interna de organizare mai eficienta ce vine in ajutorul credinciosilor... nu luam nimic de la gura rusilor...ne organizam mai bine asa cu si ei au dreptul sa faca acest lucru oriunde in lume au credinciosi care apartin jurisdictional de BORusa... Dumnezeu sa ne lumineze!
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Eu am inteles asta, tu... intelegi? |
1. in moldova noastra sunt biserici care apartin de BOR si tin calendarul Iulian... de ce nu sunt 2 eparhii oficiale, una pe nou si alta pe vechi?
2. deci esti de acord ca in Moldova va fi schisma in Moldova? ca "recenta decizie a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, de a reactiva sau reinfiinta sapte eparhii istorice, dintre care trei pe teritoriul Republicii Moldova, reprezinta un pericol la adresa unitatii lumii crestine"? |
Ca sa fim bine intelesi! Am mai spus si repet ca Mitropolia Moldovei care apartine de BOR, ocarmuita de IPS. Peru, a stat ca un chimpe in coasta rusilor reprezentati de Mitopolia Moldovei care apartine de BORusa,condusa de IPS. Vladimir, inca de la infiintatrea ei...pardon: REACTIVAREA ... din 19.13.1992... rusii nu au inchitit niciodata faptul ca BOR are Mitopolie in Moldova deoarece ar fi vrut sa fie in totalitate sub juristictia lor ca pe vremea comunismului...dar sa va anunt ceva nou: Moldova e stat independent! Cel putin pe hartie ca in rest tot Moscova dicteaza...:D de aceea deranjam...
Am o intrebare (retorica):D daca nu reactivam eparhiile din Moldova (Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului), cu sediul în orașul Bălți; Episcopia Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă-Ismail), cu sediul în orașul Cantemir; Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor și a toată Transnistria (fostă Misiunea Ortodoxă Română din Transnistria), cu sediul la Dubăsari)...ci doar infiintam pe cele din Europa si Noua Zeelanda...oare fratii nostri rusi ar fi facut tot la fel de mult scandal?! Ca doar si ei au episcoii sau vicariate prin Ialia, Spania etc... asa nu le am fi incalcat canonic teritoriul?! Suntem Biserica Autocefala si Autonoma...ca si BORusa...avem aceleasi indatoriri...dar si aceleasi DREPTURI...:) Dumnezeu sa ne lumineze!...si pe noi si pe rusi... |
Citat:
De ce trebuie re-infiintata EPARHIE ORTODOXA daca deja acolo exista EPARHIE ORTODOXA. Sf. Pavel ne spune despre ceva de duplicitatea teritoriala si cit de neavenita este insa nu am gasit nimic despre... inchiderea Eparhiei din motive lumesti "ale Cezarului" dupa care re-infiintarea lor dupa caderea lui, deoarece in acest caz se pare ca canonul se ia dupa lume, dupa politica, nu dupa legea fireasca a fratiei Ortodoxe, dezinteresate! Adica daca rusii s-au grabit sa infiinteze ceva acolo inainte ca noi sa ne organizam si sa putem reactiva ceva ce nu mai era....cine are dreptate? deoarece credinciosul din Moldova stie si romana si rusa la fel de bine deci nu-i prea pasa cine e popa...el vrea liniste si pace |
Ora este GMT +3. Ora este acum 10:04:06. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.