Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   Cinstea baticului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2653)

OvidiuO 19.11.2007 14:50:11

:)din Catehismul Ortodox.
Iata:
Ce este legea morala fireasca?
Dupa credinta crestina, legea morala fireasca este legea intiparita de Dumnezeu in inima omului odata cu crearea lui, si care poate fi descoperita prin lumina fireasca a mintii omenesti.

Ce foloase aduce omului legea morala fireasca?
In temeiul acestei legi, omul, din fire, poate deosebi binele de rau, virtutea de pacat, dreptatea de nedreptate, ceea ce trebuie facut de ceea ce nu trebuie facut. Poruncile ei se pot cuprinde in: a face binele si a evita raul.

Ce este intelepciunea crestina?
Intelepciunea crestina este judecata si chibzuirea crestinului de a se purta astfel in viata, incat sa nu supere prin fapta sau vorba pe Dumnezeu si pe semenii sai. Ea este virtutea calauzirii cinstite si pricepute a vietii si de aceea in Sfanta Scriptura se vorbeste foarte des despre ea. Mantuitorul spune: "Fiti intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii" (Matei 10, 16), ceea ce talmaceste Sfantul Apostol Pavel in cuvintele: "Umblati cu intelepciune fata de cei ce sunt din afara (de Biserica), pretuind vremea. Vorba voastra sa fie totdeauna placuta, cu sare dreasa, ca sa stiti cum trebuie sa raspundeti fiecaruia" (Col. 4, 6). Iar Sfantul Antonie cel Mare zice: "Omul cu judecata, luand aminte la sine, cumpaneste cele ce i se cuvin si-i sunt spre folos. Acela cugeta care lucruri sunt folositoare pentru firea sufletului sau si care nu. Asa se fereste el de cele nepotrivite, care i-ar vatama sufletul si l-ar desparti de nemurire"629 (Filocalia, vol. 1, p. 4.).
Asadar, crestinul intelept se fereste de rau, lucreaza dupa adevar si dreptate si se ingrijeste de mantuirea sufletului.
Intelepciunea crestina socoteste si pretuieste orice fapta, numai dupa masura de sfintenie cuprinsa in ea. Ea se adapa din intelepciunea dumnezeiasca, intrucat Mantuitorul a zis: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata" (Ioan 14, 6). Pilda de intelepciune sunt fecioarele din Sfanta Scriptura, care, prevazand ca Mirele poate veni in orice clipa, s-au pregatit din vreme si L-au primit cum se cuvine (Matei 25, 1-13).
Din virtutea intelepciunii crestine rasar: prevederea, ascultarea de sfatul bun al altuia si paza buna.
Iar impotriva ei se pacatuieste prin: graba la fapte, nebagarea in seama a sfaturilor bune si nestatornicia in lucru.

Marta 19.11.2007 15:31:04

Asa, dar tot nu stiu de ce s-ar supara Domnul daca eu m-as ruga cu batic sau fara. Sau ce-L bucura mai tare, baticul meu sau rugaciunea mea?!

19.11.2007 16:01:36

Citat:

În prealabil postat de erzbet
Nu am vrut sa ma amestec in aceasta discutie dar nu ma pot abtine sa intreb un singur lucru

"dar se bucura cand te vede cu batic"

De unde stii?

:) sa presupunem ca bucuria Ei (a Maicii Domnului),se reflecta si in constiinta mea. Daca ea, constiinta mea se bucura "de mine cu batic"..inseamna ca si Ei, adica Maicii Domnului ii plac ci batic:) Dovada? O constiinta vesela:p:p
e o "teologie" proprie:D sper sa nu supar pe nimeni nu ea:D
dar..nu baticul sta in calea manturii noastre..aveti si voi dreptatea voastra:)

vsovi 19.11.2007 17:30:46

baticul acopera parul netuns al femeii, caci parul lung este o cinstire a capului ei shi este o podoaba rara, dar baticul se poarta in semn de cinstire/de ascultare a barbatului ei... pentru ingeri... (asha ne invatza sf ap Pavel) ... in sensul ca trebuie lamurit oricine care gaseshte temei de poticnire ca in biserica creshtina nu este randuit vre-un obicei, ca femeile atunci cand se roaga sau proorocesc sa aiba capul descoperit... pentru ingeri ci acoperit pentru ingeri cu atat mai mult cu cat parul este asha natural shi netuns shi lung shi frumos... cand se roaga sau proorocesc, deci nu numai in biserica...

ancah 19.11.2007 17:32:42

Cred ca cel mai clar raspuns la problema baticului ne-o da Scriptura:
"13. Judecati in voi insiva: Este, oare, cuviincios ca o femeie sa se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit?
14. Nu va invata oare insasi firea ca necinste este pentru un barbat sa-si lase parul lung?
15. Si ca pentru o femeie, daca isi lasa parul lung, este cinste? Caci parul i-a fost dat ca acoperamant.
16. Iar daca se pare cuiva ca aici poate sa ne gaseasca pricina, un astfel de obicei (ca femeile sa se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu.

eea 19.11.2007 18:32:26

nu trebuie neapărat batic, ci o esarfa sau plărie, cu capul descoperit s-ar crea o ispita, si vai de cel ce ispiteste...mie nu mi-ar placea sa vad tot felul de cocuri si frizuri care de care mai neobișnuite..femeile din vechime purtau capul acoperit si erau tare frumoase..asa ca eu port capul acoperit cand merg la biserica in semn de respect pentru mine dar si pentru ceilalti..acum fiecare are parerea lui...
iertati...

Marta 19.11.2007 22:14:59

Eu cred ca ar fi potrivit fiecare sa mearga la biserica dupa cum considera de cuviinta... si consider ca si aici s-ar putea aplica acelasi principiu ca si cu postul: de tine cineva post pentru Domnul tine, de nu, tot pentru Domnul ( scuzati ca nu citez intocmai, dar stiti la ce ma refer). Sminteala nu vine prin faptul ca se vine cu capul acoperit sau nu...ca se smintesc oamenii daca as veni in bIserica asa, ma indoiesc.Iar respectul fata de mine, imi pare rau sa spun asta, dar nu vine din a purta batic.pentru mine, altceva este important. In trecut, daca stau bine sa ma gandesc, in orient , mai ales, erau felurite moduri de a-si prinde femeile parul, machiajul din acele timpuri si regiuni vine, asemenea si parfumurile. Atunci, da sminteala!! Nu stiu daca oamenii se mai smintesc ca-mi vad mie ceafa ( dau un exemplu) cand abunda mass-media, strazile, toate colturile de alte goliciuni, mai smintitoare.
Respect aceasta regula ca fiind impusa de oameni, nu neaparat de Dumnezeu, si anume, daca intr-o biserica se cere imeprativ ca femeile sa poarte batic, iar eu vreau sa intru in acea biserica sa ma inchin, pun acel batic, dar daca nu se cere imperativ acest lucru, nu o fac. Pentru ca tot eu sunt aceea care ingenuncheaza mai mult sau mai putin smerit in fata unei icoane, iar virtutea mea nu sade in acoperamantul de pe cap.
Cred ca ingerul meu se bucura ca ma vede acolo rugandu-ma, pentru el aceeasi sunt...

anita 20.11.2007 09:51:35

Intr-o zi de vineri m-am dus la biserica ,se savarsea slujba sf.Maslu.
Cand am ingenunchiat la citirea sf.Evanghelii am observat ca toate femeile aveau capul acoperit ,mai putin eu.
M-am simtit jenata ,eu nu am avut in acea zi batic in geanta si venisem de la servici.
Cu citeva zile inainte il scosesem si am uitat sa pun altul.
Daca te simti bine ,eu cred ca poti sa vii si fara batic ,dar mie imi este de folos sa il am pe cap ,batic ,esarfa ,ceva acolo.
Ma simt in rand cu lumea si este un lucru pe care il pot face fara efort.
Diminica ,in schimb sunt mai multe tinere care vin descoperite.

ancah 20.11.2007 14:35:22

" Si ca pentru o femeie, daca isi lasa parul lung, este cinste? Caci parul i-a fost dat ca acoperamant

Sa se inteleaga de aici, ca e suficient, daca avem parul lung, in chip de acoperamant?!?

vsovi 20.11.2007 16:02:41

Citat:

În prealabil postat de ancah
" Si ca pentru o femeie, daca isi lasa parul lung, este cinste? Caci parul i-a fost dat ca acoperamant

Sa se inteleaga de aici, ca e suficient, daca avem parul lung, in chip de acoperamant?!?

nu, ci trebuie shi batic daca se roaga sau prooroceshte oriunde nu numai in biserica... pentru ingeri. :p

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:02:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.