Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   DESPRE AGHIAZMA (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2919)

Marius22 30.07.2009 17:50:16

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 157010)
Exista un risc si aici. Pe de o parte ne obisnuim cu inlocuitori pentru Euharistie. Si nu e bine. Nu trebuie sa ramanem la ele. Pe de alta parte nu stiu daca este indicat sa fie zilnic. Mie imi place sa simt ca ma impartasesc cu ceva diferit: aghiasma, anafura... Cred ca daca as face zilnic asta, m-as obisnui cu ele si nu as mai avea o simtire diferita.

Intr-adevar problema se reduce la simtire sau la constiinta cu care noi implinim aceste acte. Nu trebuie sa ajungem a le savarsi mecanic.

Totusi, constient de acest lucru, duhovnicul ne recomanda in fiecare zi: canon de rugaciune, sa luam aghiazma, anafura, si , dupa caz, mai rar sau mai des, Sfanta Euharistie. Cred ca atunci cand, zi de zi, ne facem partasi harului dumnezeiesc, sunt mai multe sanse, pe de-o parte, sa pastram vie simtirea si pe de alta, sa nu cadem din har prin pacat.

De aceea inclin sa cred ca de fapt perceptia noastra si constiinta, mai degraba slabesc, atunci cand ne departam pentru o perioada de aceste mijloace (rugaciune, anafura, aghiasma), atunci cand sfatul duhovnicului ramane doar cuvant nu si lucrare.

costel 30.07.2009 18:01:37

Nu cer sa renunte omul la a mai lua aghiasma si anafura. Cer sa renunte la incremenirea doar in aceste daruri. Omul de astazi se multumeste cu jumatatile de masura. Isi spune des: "nu ma impartasesc cu Trupul si Sangele Domnului, dar nici in iad nu ma duc, ca doar am luat aghiazma si anafura".

Cat despre simtirea diferita, cred ca m-am inselat, o poti avea zilnic intr-un grad mai mare. Daca saruti copilul zilnic, nu inseamna ca esti lipsit de simtire, dimpotriva, cresti in iubire.

georgeval 31.07.2009 00:08:29

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 157225)
Intr-adevar problema se reduce la simtire sau la constiinta cu care noi implinim aceste acte. Nu trebuie sa ajungem a le savarsi mecanic.

Totusi, constient de acest lucru, duhovnicul ne recomanda in fiecare zi: canon de rugaciune, sa luam aghiazma, anafura, si , dupa caz, mai rar sau mai des, Sfanta Euharistie. Cred ca atunci cand, zi de zi, ne facem partasi harului dumnezeiesc, sunt mai multe sanse, pe de-o parte, sa pastram vie simtirea si pe de alta, sa nu cadem din har prin pacat.

De aceea inclin sa cred ca de fapt perceptia noastra si constiinta, mai degraba slabesc, atunci cand ne departam pentru o perioada de aceste mijloace (rugaciune, anafura, aghiasma), atunci cand sfatul duhovnicului ramane doar cuvant nu si lucrare.

Daca anafura si aghiazma nu substituie Euharistia, ci sunt un mijloace de a ajunge la Euharistie, ca si pregatirea prin post si rugaciune, nu consider ca este o problema.

windorin 31.07.2009 09:59:00

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 157010)
Exista un risc si aici. Pe de o parte ne obisnuim cu inlocuitori pentru Euharistie. Si nu e bine. Nu trebuie sa ramanem la ele. Pe de alta parte nu stiu daca este indicat sa fie zilnic. Mie imi place sa simt ca ma impartasesc cu ceva diferit: aghiasma, anafura... Cred ca daca as face zilnic asta, m-as obisnui cu ele si nu as mai avea o simtire diferita.

Da, riscul unei rutine, in orice fapta a omului, ne paste pe toti.

Insa, din teama de a nu deveni rutina, nu putem renunta la ceva bun. Cum ar fi sa zica un preot, nu mai fac sfestanii, ca astazi am facut deja 2, si mi'e teama sa nu devina rutina. Sau, nu mai fac Sfanta Liturghie, ca nu prea o simt in inima mea, astept sa imi revin sufleteste. Suna comic, stiu, dar lupta nu e cu teama de rutina, ci cu lipsa de dragoste si constientizare a prezentei harului.

costel 01.08.2009 12:23:14

Dorin, mi-am venit in fire cum spun Parintii, am afirmat mai sus ca m-am grabit invocand rutina. Aici nu e un act prin care introduc cifre, ci un act prin care fac sa am "mai multa viata". Sa ne ajute Dumnezeu in implinirea voii Sale.

Florin-Ionut 02.01.2010 11:37:45

Nu uitati sa luati aghiazma mare in fiecare dimineata, inainte de a manca, timp de o saptamana, incepand de la Boboteaza! Este singura perioada din an cand se poate bea aghiazma mare, pentru sanatate si sfintire.

cristiboss56 02.01.2010 11:46:20

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 196135)
Nu uitati sa luati aghiazma mare in fiecare dimineata, inainte de a manca, timp de o saptamana, incepand de la Boboteaza! Este singura perioada din an cand se poate bea aghiazma mare, pentru sanatate si sfintire.

Nu o săptămână, ci până pe 14 ianuarie se ia ! ! !

cristiboss56 02.01.2010 11:49:57

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 196138)

De sfințit se poate sfinți casa , tot restul anului , dar casa trebuie să fie în curățenie și ordinde perfectă !

Florin-Ionut 04.01.2010 15:53:55

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 196138)
Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut

Pai daca Odovania cade pe 14 ianuarie, de pe 6 pana pe 14 sunt vreo 8 zile. Deci o saptamana se poate lua aghiazma mare in fiecare dimineata.

:P

georgeval 04.01.2010 15:57:17

Cerem dovezi sau minuni si de multe ori suntem nepasatori de aceasta minune- sfintirea apei- aceasta minune s-a incercat a fi rationalizata si explicatat prin tot felul de interpretari stiintifice- fie ca preotul foloseste o Cruce din argint sau ca semintele busuiocului distrug bacteriile din apa si de aceea apa nu se strica- pacat ca ochii mintii noastre nu vad lucrarea si puterea Duhului Sfant.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:55:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.