![]() |
Nu trebuie sa ne deranjeze doar tipul de muzica,ci mai ales instrumentele care le folosesc.
Nu am gasit in BIBLIE (ca zicem ca o citim) ca Apostolii au utilizat CHITARE ,ACORDEOANE,FLUIER,NAI,TROMPETA sau ORGA in timp ce cantau cantece la serviciul religios. De unde astea? Nu ca am ceva cu instrumentele muzicale,dar se zice c-am des: NOI FACEM CE SCRIE IN BIBLIE,NU NE LUAM DUPA POVESTI. |
Cu ce fel de cantari trebuie sa-i aducem lauda lui Dumnezeu?
Cititi psalmii si vedeti cu ce instrumente canta David lui Dumnezeu din cate erau la acea vreme si cu care instrument nu canta. Personal n-as crede
ca instrumentul este problema ci omul care canta cu ce iubire ,cu ce daruire, ce este in stare sa faca pentru Dumnezeu adica pentru cei din jur sau pentrul a nu se lepada de Domnul, este capabil sa moara ? atunci poate canta cu orice instrument chiar daca este afon. Ma revolta totusi muzica si intrumentele transmise de posturile de radio ortodoxe asazise care transmit muzica usoara si populara 100% unele chiar englezesti cu texte total neportivite. A m mai citit un forum anterior si nimeni na militat nici contra acestora nici contra chefurilor si nuntilor cu muzica de "harfa" . Apropo la o asemenea nunta protopopul din Caransebes tocmai a dat 50 de lei la tigani pentru o dedicatie muzicala mirele era un tanar preot si mai erau si alti preoti. Eu sunt ortodox fac parte din Oastea Domnului Imi place muzica psaltica cand este cantata cu har am ascultat multe Sfinte Liturghii ingeresti mai ales in manastiri dar si corale aberante scrise de muzicieni fara har sau poate chiar fara credinta iar in afara bisericii muzica noastra romaneasca a Oastei Domnului imi este deajuns Nu comentez muzica penticostala dar poate nu numai instrumentele sant de vina. |
Citat:
Si in ortodoxie se folosesc instrumente, dar nu in rugaciunile sacramentale ci in intruniri religioase inafara spatiului liturgic, tu fiind de la Oastea Domnului sti ca ostasii folosesc la intrunirile lor instrumente si nu-i condamn deoarece sunt inafara timpului liturgic si unii preoti folosesc instrumente in bisericile lor mai ales la intrunirile cu tineretul, dar in niciun caz la slujbele sfintelor taine, liturghie sau alte slujbe prevazute in cartile de cult |
|
Citat:
http://www.youtube.com/watch?v=k66mV4nf9uw |
Muzica bizantina- psaltica este o muzica ingereasca.
|
Cantarea bisericeasca, asemenea icoanei, are la randul sau, anumite canoane (norme) pastrate prin traditie. Potrivit acestora, cantarea ortodoxa, folosita in cult este exclusiv vocala. Nu sunt acceptate instrumentele, pentru a o delimita astfel de muzica laica. Muzica psaltica, chiar daca are elemente comune cu muzica traditionala a popoarelor din jurul bazinului mediteranean, se distinge insa in mod concret de aceasta, prin multe elemente specifice.
Nu trebuie sa pierdem din vedere ca cea mai mare parte a operelor imnografice a fost compusa de catre sfinti. Liturghiile, stihirile si imnurile de de la diferite slujbe, de asemnea. Partea teoretica a muzicii psaltice a fost la randul ei alcatuita si sistematizata tot de catre sfinti precum Ioan Damaschinul si Ioan Cucuzel. |
Nu este surprinzator faptul ca ortodocsilor le place muzica bisericeasca greaca iar NP muzica crestina americana.
Acestea sunt influientele. In ce ma priveste, cred ca pentru bisericile romanesti cel mai bine se potriveste muzica romaneasca. Cantarile lui Nicolae Moldoveanu pe versurile poetului Traian Dorz nu au inca egal in muzica bisericeasca romaneasca. Aceste cantari au fost compuse de oameni sfinti in timpuri de prigoana si in inchisori. Ele constituie o valoare inestimabila a crestinismului romanesc. |
Citat:
Da intradevar cantarile vechi specifice Oastei Domnului sunt chiar frumoase, ele se canta si in bisericile ortodoxe din ardeal, dar adunarile neo-protestante mari au cam renuntat la ele si prefera sa foloseasca in serviciile religioase o muzica fara nimic duhovnicesc in ea, doar spectacol si sentimentalisme |
Vizionati filmul Ostrovul! Acatistele interpretate de Marian Moise sunt deosebit de frumoase:Slava Lui Dumnezeu pentru toate, de exemplu este deosebit. Mai sunt si altele.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:51:10. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.