Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Arta bisericeasca in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5042)
-   -   Arhitectura bisericilor: dupa canon sau dupa gust? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5980)

windorin 29.10.2009 19:29:10

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 177130)
Omul in biserica nu trebuie sa-l vada pe celalalt, ci sa se vada pe sine.

Da, asa este. Frumos spus.
Si eu sunt profund miscat de bisericutele cu lumina putina. Simt mai bine pentru ce am intrat acolo.

mirelat 30.10.2009 04:29:49

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 177130)
Este dincolo de bunul simt sa vezi o biserica cu pictura veche de cateva sute de ani "impodobita" cu termopan, si nu de culoare inchisa, ci alb.

oh, da, am vazut si la Sf. Paraschiva la Iasi. oare cum au dat Parintii binecuvantare pentru asa ceva, stricaciuni, ca imbunatatiri nu prea se pot numi. cred ca orice modificari aduse bisericilor ar trebui sa aiba si avizul favorabil al unor comisii de patrimoniu.

mirelat 30.10.2009 04:33:43

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 130216)
Bisericile slab luminate, dar calduroase si cu lumanari arzand, vor fi intotdeauna mai aproape de inima crestinului rugator decat cela cu multime de lumini, becuri si neoane, care violeaza parca intimitatea omului cu Dumnezeu. Cel ce va face experienta abundetei becurilor si a luminii lumanarilor ce contureaza vag siluetele sfintilor va simti diferenta.

da, si eu sunt pentru lumina discreta si daca se poate numai de la lumanari si candele. sa stii insa Dorin ca n-am vazut biserici cu neoane, ci doar cel mult cu candelabre si unele "candele" electrice - insa si acelea cu lumina bine echilibrata, nu stridenta.

Florin-Ionut 30.10.2009 09:50:36

Biserici interesante din toata lumea

5 atașament(e)
Poza 1: Harajuku: Japanese Futuristic Church
Poza 2: Saint Basil's Cathedral: The Red Square 's Colorful Church
Poza 3: HallgrÃ*mskirkja: Iceland 's Most Amazing Church
Poza 4: Temppeliaukio Kirkko: The Rock Church
Poza 5: Cathedral of BrasÃ*lia: The Modern Church of architect Oscar Niemeyer

Florin-Ionut 30.10.2009 09:54:35

Biserici interesante din toata lumea

5 atașament(e)
Poza 1: Borgund Church : Best Preserved Stave Church
Poza 2: Las Lajas Cathedral: A Gothic Church Worthy of a Fairy Tale
Poza 3: St. Joseph Church : Known for its Thirteen Gold Domed Roof
Poza 4: Ružica Church: Where Chandeliers are made of Bullet Shells
Poza 5: Chapel of St-Gildas: Built into the base of a bare rocky cliff

mirelat 31.10.2009 06:31:53

mai bine dupa canon, nu?

Ionut, sper sa nu te superi... dar mie una nu-mi place nici una din bisericile astea. nici macar a rusilor, ca e prea kitschoasa, sorry. iar cele mai "de groaza" mi se par a lui Niemeyer si a japonezilor.

georgeval 31.10.2009 08:54:05

In biserici, prin ferestrele mici, lumina trebuie sa patrunda in asa fel incat sa ajungem la imbinare intre intuneric si lumina-care trimite la intunericul supraluminos- parintele Staniloae in comentariu la Viata lui Moise - de Grigorie de Nyssa.

Florin-Ionut 31.10.2009 22:44:25

Le-am postat pentru a vedea arhitectura lor interesanta, pentru cultura generala.

Si eu ma simt mai bine cand merg la biserica intr-un loc semiintunecos, unde slujba se tine la lumina catorva lumanari, eventual o biserica veche din lemn sau, cum se mai intalneste si prin orase, chiar la subsol. La mine in parohie le-am si propus sa scoata neoanele alea albe care chiorasc lumea si sa puna becuri galbene clasice, dar mi s-a replicat ca sunt foarte economice...

windorin 03.11.2009 13:04:24

Lumina si intunericul din Biserica se inscriu foarte bine in tema "dupa canon sau dupa gust".

Omul care nu simte cu inima pulsul Ortodoxiei, ar trebui macar sa cunoasca cu mintea canoanele si randuielile ei.
Anume, sa nu faca de capul lui ceea ce ii place sau ceea ce a vazut prin alte parti oarecare.

Raman mereu surprins de smerenia si finetea ferestrelor vechilor manastiri si biserici. Parca nici nu isi indeplinesc rolul, atat de mici sunt. Cu toate acestea, insa, doar acelea isi indeplinesc cu adevarat rolul, spre deosebire de maretia celor de astazi, o urmare fina a stilului apusean.

MariS_ 03.11.2009 23:49:24

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 178212)
Lumina si intunericul din Biserica se inscriu foarte bine in tema "dupa canon sau dupa gust".

Omul care nu simte cu inima pulsul Ortodoxiei, ar trebui macar sa cunoasca cu mintea canoanele si randuielile ei.
Anume, sa nu faca de capul lui ceea ce ii place sau ceea ce a vazut prin alte parti oarecare.

Raman mereu surprins de smerenia si finetea ferestrelor vechilor manastiri si biserici. Parca nici nu isi indeplinesc rolul, atat de mici sunt. Cu toate acestea, insa, doar acelea isi indeplinesc cu adevarat rolul, spre deosebire de maretia celor de astazi, o urmare fina a stilului apusean.

Lumina si caldura cred ca sunt elementele ce disting bisericile
ortodoxe de cele catolice. Catolicii pretuiesc lumina mai mult
decat caldura, ortodocsii invers. Lumina inseamna ratiune,
caldura iubire. Biserica ortodoxa te invaluie in caldura, iubire,
taina. Liniile sunt curbe, par sa imbratiseze, nu sa striveasca.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:31:17.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.