Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Umanitare (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5050)
-   -   Cand facem milostenie... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6165)

anastasia2008 08.05.2009 09:47:17

Imi aduc aminte de o intamplare, (am citit-o intr-o carte), in care se spunea ca un calugar s-a intalnit cu un cersetor care i-a cerut bani. Si parintele, mahnit, i-a raspuns ca nu are nici un ban. Dar, gandindu-se un pic, i-a spus:" eu nu am sa-ti dau bani, dar am sa-ti ofer altceva: prietenia mea." Si i-a intins mana sa.
Mi-a placut mult intamplarea aceasta si de cate ori aveam ocazia le-o spuneam copiilor la scoala.
Un alt parinte imi spunea ca nu trebuie sa analizam persoana respectiva, ca trebuie sa o ajutam, sa facem milostenie cu ea, pur si simplu. Nu trebuie sa alegem persoanele pe care le ajutam, ci daca simtim imboldul acela de a ajuta, sa o facem, indiferent daca e betiv, tigan, sau altceva.

Florin-Ionut 08.05.2009 09:54:59

Citat:

În prealabil postat de anastasia2008 (Post 134784)
Imi aduc aminte de o intamplare, (am citit-o intr-o carte), in care se spunea ca un calugar s-a intalnit cu un cersetor care i-a cerut bani. Si parintele, mahnit, i-a raspuns ca nu are nici un ban. Dar, gandindu-se un pic, i-a spus:" eu nu am sa-ti dau bani, dar am sa-ti ofer altceva: prietenia mea." Si i-a intins mana sa.

Eu am vazut pe cineva facand asa. Era un copil care cersea pe la Mitropolie si omul, neavand bani, a schimbat cateva vorbe cu acel copil, a zambit, l-a facut sa se simta bine. Comparativ cu asta, gestul meu de a-i intinde un banut mi s-a parut rece, fad, aiurea... Am invatat ca pot sa completez milostenia "trupeasca" cu cea sufleteasca - atat cat permit imprejurarile.

ClaudiuT 08.05.2009 10:16:56

Citat:

În prealabil postat de patinina34 (Post 134772)
Ortodocșii se împart în două categorii: duhovnicești și neduhovnicești. A fi duhovnicesc este bine, iar a fi neduhovnicesc este rău. Există lucrări care te situează în categoria celor dintîi, precum și fapte care te situează în categoria celor din urmă. Cei dintîi se roagă mult, postesc mult, tac mult. Într-un cuvînt, pe toate le fac cu prisosință. Cei din urmă se roagă puțin sau deloc, mănîncă de toate și nu știu să-și țină gura.
[COLOR=#0b6d90][/COLOR]
Rari sînt oamenii Bisericii care vorbesc despre milostenie, dreptate, compătimire. Acestea, chipurile, le au și alte religii și, de aceea, nu sînt neapărat „duhovnicești”.
Orice s-ar întîmpla în lume, ortodocșii știu că doar prin rugăciune se rezolvă totul. De pildă, acum 20 de ani, comuniștii au deschis foc asupra mulțimii aflate în piața din fața catedralei din Timișoara. Atunci cînd oamenii înfricoșați au alergat să se ascundă în catedrală (cea mai mare catedrală din România!), ușile bisericii au fost închise și ei au fost împușcați pe trepte. Acum în aceeași catedrală mitropolitul și preoții se roagă pentru odihna sufletelor celor pe care i-ar fi putut salva printr-un simplu și cu totul uman gest: să le deschidă ușa atunci cînd au bătut în ea.
Luna trecută în Chișinău erau mii de tineri care se ascundeau de securitatea comunistă care îi căuta pentru a-i tortura și chiar ucide. Au fost zile în care oamenii se temeau să iasă în stradă, pentru că securiștii îi atacau prin parcuri și-i tîrau în beciuri de unde nu se știe cîți au ieșit ci cîți au dispărut. Cu toate acestea, nu a ieșit nici un ierarh, nici de la Chișinău, nici de aiurea care să ceară încetarea torturii și a uciderii în numele regimului.
Eu mă întreb dacă ortodocșii chiar au devenit „duhovnicești” într-un procent atît de zdrobitor, încît nimeni nu mai aude și nu mai vede din cauza extazului pricinuit de rugăciune? Totuși a te îndurera cu durerea aproapelui nu este mai puțin duhovnicesc decît a vedea îngeri.
Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, și a căzut între tîlhari, care, după ce l-au dezbrăcat și l-au rănit, au plecat, lăsîndu-l aproape mort. Din întîmplare un preot cobora pe calea aceea și, văzîndu-l, a trecut pe alături (căci se ducea, probabil, să se roage). De asemenea și un levit, ajungînd în acel loc și văzînd, a trecut pe alături (căci se ducea, probabil, să pregătească cele de trebuință pentru slujba templului). Iar un samarinean (care era socotit necurat de către preot și levit), mergînd pe cale, a venit la el și, văzîndu-l, i s-a făcut milă, și, apropiindu-se, i-a legat rănile, turnînd pe ele untdelemn și vin, și, punîndu-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeți și a purtat grijă de el. Iar a doua zi, scoțînd doi dinari i-a dat gazdei și i-a zis: Ai grijă de el și, ce vei mai cheltui, eu, cînd mă voi întoarce, îți voi da.
Care din acești trei vi se pare că a procedat mai duhovnicește?
Și a mai zis Hristos: Mergeți și învățați ce înseamnă cuvintele “milă voiesc și nu jertfă!”

Ai mare dreptate, dar parca asa m-a luat melancolia citindu-l .... e dureros ....

Har si Pace de la Domnul!

LapetiteMoc 08.05.2009 13:08:39

Citat:

În prealabil postat de ClaudiuT (Post 134799)
Ai mare dreptate, dar parca asa m-a luat melancolia citindu-l .... e dureros ....

Har si Pace de la Domnul!

__________________________________________________ __________________________

Lumea in care traim e astfel alcatuita. Fiecare e cu gandul numai la sine insusi. Din pacate!
E greu sa intelegem cu mintea. Sa facem ce ne spune inima spre mantuirea proprie! Fiecare isi zideste singur calea spre mantuire. Lumea nu o putem schimba.

Slava lui Dumnezeu, pe pamant pace si intru oameni bunavoire!

patinina34 10.05.2009 06:43:41

Cind cineva este suparat, are nevoie de mangaiere, si daca cineva se va milostivi sa-i spuna o vorba buna, incurajatoare, mare milostenie si-a facut, ca omul a ramas fericit.

Daca cineva este dezbracat, si poti sa-l imbraci cu ceva, mare milostenie ai facut.

Daca cineva e insetat, si i-ai dat apa, mare milostenie ai facut.

Daca cineva iti cere ajutorul, si-ti cere sa te rogi pentru el/ea, si tu o faci, sau dai la slujba, mare milostenie ai facut.( cu ocazia aceasta multumesc tuturor care m-au trecut pe la Sfantul Maslu, pe la slujbe diferite. Dumnezeu Bunul sa va insuteasca osteneala).

Daca cineva nu are adapost, si poti sa-i oferi sau sa-l indrumi, mare milostenie ai facut.

Situatii din astea sint cu miile.

A face milostenie, nu inseamna doar a oferi bani.
De multe ori milostenia, nu are nimic cu o oferta de bani.

Ce se intimpla daca cineva da oferta de bani si persoana respectiva, va merge sa dea banii pe tigari/alcool etc?
Milostenia este a ta, a celui care a facut-o.
Pacatul este al celui ce a intrebuintat banii in mod gresit, deoarece a mintit, a inselat, insa pentru sufletul celui/celei care a dat, tot milostenie ramine.

Anca-Miha 10.05.2009 09:40:02

Da, Nina, asa e. Sa dam ce are omul nevoie. Cateodata insa ne e mai comod sa dam bani; nu e rau nici asa. Important e sa nu fim indiferenti la suferinta aproapelui.

Marius22 16.02.2011 14:12:57

Daca am purta mereu in inimi acest cuvant al Mantuitorului, "oricui i s-a dat mult, mult i se va cere, si cui i s-a incredintat mult, mai mult i se va cere", cu siguranta am fi "mai cu dare de mana". E valabil atat sub aspect duhovnicesc, cat si material.

Scuza nu avem. Trebuie numai sa fim sinceri. Fiecaruia dintre noi "ni s-a dat mult", "ni s-a incredintat mult", de vreme ce intalnim la tot pasul oameni care au mai putin decat noi.

Intalnesc in jurul meu multe maini intinse, multe inimi deschise, dar ma izbesc in sinea mea, din nefericire aproape de tot atatea ori, de uitare si de o inima nesimtitoare. Atunci, desi mi s-a dat mult, nu pot plini "putinul" celuilat din cauza "putinului" meu interior.

dianagroza 16.02.2011 16:48:18

Daca Dumnezeu nu ar vrea sa facem milostenie, nu ne-ar mai trimite oameni nevoiasi inainte.

silvia55 17.02.2011 22:55:15

Nu dati cu pietre in mine....

....sunt o femeie fericita,am tiganca mea si locuiesc a patra casa de la piata de zarzavaturi .Vine o data pe saptamana,insa uneori saptamana la ea are patru zile,nu-i dau bani,in schimb,ii pun in plasa cam tot ce trebuie pt mancare intr-o zi(sunt 12 persoane in familie)+ceea ce mai cere,sapun,detergenti,medicamente si mai rar haine.In zona pietei sunt multi cersetori iar in zilele friguroase sau ploioase cand nu este lume sau cand politia ii mai alunga,incep sa umble din casa in casa...sunt in permanenta supravegheati de cei care sunt sefi(isi fac veacul in barul pietei de unde vad tot).Locurile de cersit sunt inpartite intre cei care aduna banii de la cersetori iar acestia,cersetorii,raman doar cu ceea ce primesc de mancare,poate o cafea,daca au avut o zi mai norocoasa............ .In urma cu ceva ani am ajutat o cantina a saracilor,o data pe luna duceam cam ce era necesar pt mancare,i-am ajutat pana cand s-a desfintat.Mama mea locuieste la sat si am rugat-o sa-mi gaseasca pe cineva batran si nevoias fara posibilitati pe care sa-l ajut.Mi-a gasit o femeie in varsta pe care am ajutat-o in fiecare luna cu un pachet cu ce am crezut eu ca e necesar,paine,ulei,zahar,faina,margarina,paste si multe altele.Dupa mult timp m-a sunat mama foarte suparata ca a fost batrana pe la ea si a certat-o ,a facut-o hoata...cica din pachetul din luna aceea lipsea sticla cu ulei.Sincer,nu-mi mai aduceam aminte daca am pus sau n-am pus ulei...si mai spun...chiar daca mama mea ar fi luat uleiul si l-ar fi folosit era atat de grav?....era mama mea....nu?Ulterior am aflat ca majoritatea lucrurilor duse de mine le vindea in vecini,care sunt si vecinii mamei mele.Aceasta intamplare m-a necajit putin,am dat si mi-am facut pacate,nu dau ,imi fac pacate....

IOLANDA 18.02.2011 10:20:50

Nu "dam cu pietre"...insa ,incearca sa nu o judeci prea aspru pe batrana respectiva.Cine stie ,ce este in sufletul ei??numai Dumnezeu. Poate avea nevoie de bani si de aia a vandut din produsele date de tine.Iar daca a certat-o pe mama ta...nu te-ai gandit ca se poate sa fie si putin "senila"....(e normal la o anumita varsta)..Ii luam pe oameni asa cum sunt,cu bune cu rele ,vorba bunului parinte Arsenie Papacioc....sa-i cautam pe saraci si cersetori,ptr.ca ei sunt personaje biblibice,prin ei noi ne mantuim in acesta viata "Nu lasa mana intinsa ,nici cind dai,nici cind primesti"...Doamne Ajuta!!!!

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:41:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.