anna21 |
09.05.2009 15:37:11 |
Citat:
În prealabil postat de sophia
(Post 135185)
Revin la intrebarea mea.
De ex. mania: ti s-a facut o nedreptate, o durere.
Ca om te doare si ai vrea sa te vindeci, sa se faca dreptate, te doare, te superi.
In fata lui Dumnezeu este pacat asta. Deci nu poti sa faci nimic ca om. Dupa ce suferi raul pricinuit, n-ai voie nici sa reactionezi.
Trebuie sa ierti si atat. Iar celalalt este in castig.
Care este mai pacatos atunci?
Poti doar sa te rogi si sa astepti sa faca Dumnezeu dreptate.
|
Pot sa-ti spun ce am invatat eu din jur: daca ii faci cuiva raul ("indreptatit" sau nu) ai tendinta sa-l si urasti. (Nu stiu daca ma fac inteleasa: nu poate exista o "prapastie" intre ceea ce faci si ceea ce simti. Il nedreptatesti pe cel de alaturi, ai tendinta sa-l si urasti pentru asta! Trairea va urma actiuni.)
Precis v-ati intalnit cu situatii cand cineva v-a pricinuit nemultumire (poate involuntar), dar apoi va dusmanit pentru asta!!
La fel, cand faci un bine cuiva.. apoi respectiva persoana ti-e mai draga. Dai bani unui cersetor (poate doar din jena, nu din mila), a doua oara il vei observa si creste probabilitatea sa-i dai bani din nou!
Din aceasta perspectiva, cred ca porunca de a ierta este extraordinar de importanta. Iertarea adevarata ne schimba pe noi si felul de a-l privi pe celalalt.
|