Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Egoismul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6444)

mirelat 12.02.2010 03:17:44

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 211176)
Eu o iau și plec mulțumită acasă.

:68: Nu te cred, Dorina ! sunt sigura ca de multe ori ai lasa pe altul sa ia painea (sau altceva) in locul tau. :25:

mirelat 12.02.2010 03:24:24

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 211174)
Daca l-am iubi pe celalalt ca pe noi insine,.....am gasi cheia spre sufletul sau.

mai gasim noi cheia din cand in cand, problema este ca cineva o cam incuie la loc. usa sufletului, bineinteles.

AndruscaCIM 12.02.2010 11:34:00

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 211176)
Stai la rând să cumperi să zicem pâine.Când ajungi mai e o singură pâine.Ce faci?Îl poftești pe cel din spate să o ia? O dai în două sau o iei și pleci mulțumit că nu trebuie să aștepți să aducă altă pâine?
Eu o iau și plec mulțumită acasă.

Depinde, m-as uita la expresia de pe chipul posibilului cumparator, si daca si-ar dori-o foarte tare...i-as ceda-o, daca nu ar fi prea motivat, atunci poate ca as lua-o eu, in cazul in care chiar as depinde numai de acea paine, cine stie...dar nu ai de unde sti totusi ca persoana care sta la rand vrea tot paine, poate vrea si un covrig, o chifla cu susan ceva :10:

axios 12.02.2010 13:01:42

...

cred ca depinde mult de starea noastra de moment. zic asta si vis-a-vis de exemplul cu painea.
daca avem o stare buna, suntem linistiti, cu pace in suflet, cred ca am renunta si la paine in favoarea unuia nevoitor...
daca, in schimb, suntem catraniti, imbufnati, ne mai asteapta si copilasii nerabdatori acasa, atunci, pentru ei, ii dai si o branca la cel din fata si il intrebi unde se grabeste...

egoismul, ca si sentiment, e nociv cand il duci la extreme...

vali99 12.02.2010 13:31:48

Era un frate care s-a dus la minastire si a dus cu el o vaca. Intr-o zi i-a spus parintelui staret "parinte, vaca mea s-a imbolnavit!". "Frate - i-a zis staretul - aici nu mai este nimic al tau sau al meu, totul e al nostru!". "Am inteles!" - zise fratele. Peste citeva zile parintele staret il vede pe frate abatut si-l intreaba "Ce ai frate?", iar fratele a raspuns "Ma doare capul nostru, parinte staret".

dorinastoica14 12.02.2010 15:30:59

Citat:

În prealabil postat de vali99 (Post 211355)
Era un frate care s-a dus la minastire si a dus cu el o vaca. Intr-o zi i-a spus parintelui staret "parinte, vaca mea s-a imbolnavit!". "Frate - i-a zis staretul - aici nu mai este nimic al tau sau al meu, totul e al nostru!". "Am inteles!" - zise fratele. Peste citeva zile parintele staret il vede pe frate abatut si-l intreaba "Ce ai frate?", iar fratele a raspuns "Ma doare capul nostru, parinte staret".

:21:
Excelentă pilda!

adrian010155 12.02.2010 15:46:44

Citat:

În prealabil postat de vali99 (Post 211355)

Eeeeexceptional, Vali !!! Mi-a placut exemplul tau. Indeamna la cumpatare atnci cand am fi tentati sa aruncam cu pietre in cei care ar fi un pic sau mai mult egoisti. Iubirea de oameni inseamna si a mai trece cu vederea defectele lor, pentru ca toti avem defecte.

Florin-Ionut 12.02.2010 16:01:13

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 143441)
Toți suntem egoiști.Egoismul ne ține în viață.Este și bun și rău.
"Iubeșt-l pe aproapele tău ca pe tine însuți" Dumnezeu nu spune să nu ne iubim și pe noi ci doar să iubim și pe aproapele la fel.

Tocmai de aia Dumnezeu ne-a dat o porunca noua, pentru ca cea veche avea ca referinta ego-ul uneori pacatos. Exista oameni care se detesta pe ei insisi, care nu se plac, care sunt masochisti spiritual sau nu. Iti dai seama ce ar fi pentru aproapele lor ca acestia sa respecte legea veche...

Referinta noua este dragostea Lui desavarsita pentru fiecare dintre noi!

Ioan 13, 34
Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul.

LapetiteMoc 22.03.2010 00:55:53

Parintele Porfirie

"Cel egoist este strâmtorat din orice. Cel smerit este liber și independent de toți ..."

cristiboss56 22.03.2010 01:03:09

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 226458)
"Cel egoist este strâmtorat din orice. Cel smerit este liber și independent de toți ..."

Cel egoist e neiertător, hidos , parșiv , ranchiunos , dușmănos , ascuns și cu mai multe fețe !

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:33:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.