![]() |
1 atașament(e)
Citat:
Și pentrucă te-am supărat îți trimit o floare din grădina mea de român sărac. |
pe la noi
Citat:
|
Laurentiu si eu sint de parere ca preotul ar trebuii sa aibe un venit mediu SI NU MAI MULT (ca nu-i de folos duhovnicesc) dar NICI MAI PUTIN!!!!
Si mai stiu ca un muncitor bun este cel care-i platit corect. Putini sint cu "duhul mucenicesc" din pacate ........... Am auzit chiar de divorturi in care preoteasa a strigat : "Nu vreau sa traiesc cu un cersitor!" si se referea strict la situatia materiala a preotului. |
Dorina am pus o iconita ca sa-ti dai seama ca glumesc.
Vasi si preotul meu lucreaza ca bibliotecara, a facut-o toata viata si cunosc si altii care au muncit in fabrici, la curatenie samd. Munca nu poate fi o rusine! Nici nu este nicaieri(excluzind BOR)! |
Citat:
|
si eu am cunoscut un caz al unui preot dintr-o parohiede sat, cu 3 copii mici care a solicitat Vladicii permisiunea de a mai avea un job secundar,fara sa neglijeze serviciul liturgic.raspunsul a socat:daca nu se potoleste il baga in consistoriu!
si mie mi se pare nedrept, dar am vazut un lucru care ma intristeaza.odata ce ai ajuns la bine uiti de unde ai plecat ca poate si tie ti-a fost greu si ai suferit, si nu imi mai intelegi pe cei care sunt intr-o situatie asemanatoare |
1.Mai intai de toate nu stiu de ce te superi pe mine,bmd. Nu eu am facut legile astea pe lumea asta.
Eu nu stiu, poate tu stii mai bine ce reguli exista in ierarhia BOR si cine si de ce trebuie sa-i aprobe un job suplimentar. Nu pot judeca. 2.Pe urma de ce te astepti tu sa fie altfel in biserica, mai ales in cea ortodoxa? Inca ne aflam in "lume" cum spui tu, pe pamant! Preotii sunt oameni ai unor institutii care asa lucreaza si asa fonduri au. Daca ii platea Dumnezeu si se aflau in cer bisericile, atunci da, aveai dreptate. Nu mi se pare nici mie normal si n-am spus ca sunt de acord cu situatia. Biserica ortodoxa este saraca, este in tari sarace, nu stiu cum si de ce numai in aceste tari fiinteaza. Stiu ce reprezinta un preot, mai bine zis ceea ce ar trebui sa reprezinte si stiu ca ar merita mai mult. Pe de alta parte este si jignitor sa iei apararea numai unei categorii profesionale si spui ca in diaspora se castiga mai bine. Nu este drept. Sunt atatia altii care au studiat si sunt "ceva" pe lumea asta si au de indurat totusi multe umilinte. Nu intru in detalii. 3. Nu mi se pare o cinste exemplul dat cu preoteasa, sa-l lase si sa-l denumeasca si cersetor. In orice casnicie trebuie sa se tina impreuna si la bine si la rau. Si preotul de care spui mai are sanse, trebuie sa lupte. Nu stiu, sa coopteze preoti din satele vecine si sa lucreze cu ei, sa mearga sa predea ceva in alte scoli, sa puna bazele unei scoli in satul lui, sa faca ceva cu oamenii si cu acel catun, sa-si obtina pamant, sa lupte. Poate tocmai asta vrea si Dumnezeu, sa-i dea o misiune sociala pe pamant. Nu este usor. Uita-te la noi in diaspora cum o luam de la zero si facem de toate si munci sociale si ne luptam sa facem si biserica si preot si de toate. Daca asteapta sa primeasca aprobari.... Repet, nu te supara pe mine. Si eu mi-as fi dorit altceva de la si pentru BO. Cui sa cerem? :20::63: |
Citat:
|
1.Sofia nu ma supar pe tine dar chiar daca biserica nu-i cum ar trebuii sa fie totusi nu-i bine sa o luam ca atare si sa discutam mai departe de parca ar fi normal sa fie asa cum este! Un job suplimentar nu trebuie sa aprobe nimeni ci pur si simplu trebuie sa-i elibereze cartea de munca!
Aceeasi preoti, aceleasi fonduri sint pentru toti sau? De ce trebuie atita fast in ierarhie pina sint preoti prost platiti? 2. Daca in biserica ortodoxa nu-i altfel decit in celalalte inseamna ca-i la fel cu celalalte. In privinta saraciei Bisericii ortodoxe ma faci sa rid! Sint bani destui pt proiecte grandomane, pentru fast pentru orice.... Eu nu spun ca in diaspora se cistiga mai bine ci invers DAR preotii au voie sa munceasca (citeste cu atentie inainte sa dai cu bita) 3. Prin divort preotul devine liber de preotie, respectiv ierarhie si poate muncii ce doreste. Una e sa cersesti ca n-ai ce face si alta este sa fi obligat de un sef absurd! Daca compari diaspora cu Romania in privinta luptei pentru reusita inseamna ca n-ai habar de Romania!!!! Afaceristi unsi cu toate alifiile si-au rupt gitul in Romania desii aveau si puterea materiala si un om sarac se poate lupta cu sistemul Romanesc?:24: |
Marius,la noi ierarhul incurajeaza preotii sa mai lucreze si altceva,incat unii colegi au afaceri prospere,dar sunt si preoti saraci care se multumesc cu putin.Daca preoteasa divorteaza de preot,acesta are doua optiuni:isi duce preotia fara sa se mai casatoreasca sau renunta la preotie.Din pacate preotii se recasatoresc imediat,avand dispensa de la episcop.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:28:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.