Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Mama sau femeie de cariera? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=668)

07.09.2006 08:55:26

nu mi se pare ca e o contradictie in termeni. exista intotdeauna o cale de mijloc. dar daca este o situatie mai speciala, nu ai decit sa alegi. nu e o reteta valabila pentru toata lumea. fiecare face ceea ce considera ca e mai bine.

Macarie 07.09.2006 10:59:45

Eu zic ca aici ati omis un lucru: sensul cuvantului “cariera”
A face cariera inseamna sa te dedici unei anumite activitati in scopul urcarii intr-o ierarhie profesionala.
Asta cere multe sacrificii in viata personala, si e solicitanta chiar si pentru un barbat.
Ideea de femeia moderna, de cariera a fost promovata exact in opozitie cu femeia de familie, traditionala, pentru ca se considra o emancipare a conditiei femeii.

De acord ca o femeie poate sa aiba activitate inafara casei, sau un servici, daca se poate mai lejer sau mai putine ore pe zi cred ca e si de folos, dar cariera nu se poate. Timpul si stresul nu permite sa le faci pe amindoua.

Si pentru femeie dar si pentru barbat familia trebuie sa fie pe primul loc, ca doar omul nu merge la servici pentru ca-i distractiv, ci pentru a asigura conditii de viata cat mai bune familiei. Eu cred ca si barbatul ofera cam putin timp familiei in timpurile astea, de multe ori lucreaza de dimineata pana seara, cum zicea cineva “eu imi vad copii numai dormind, dimineata cand plec si noaptea cand ajung”, dar si de barbat are nevoie familia.

07.09.2006 13:24:44

Macarie
"Si pentru femeie dar si pentru barbat familia trebuie sa fie pe primul loc, ca doar omul nu merge la servici pentru ca-i distractiv, ci pentru a asigura conditii de viata cat mai bune familiei. Eu cred ca si barbatul ofera cam putin timp familiei in timpurile astea,"

Exact..dar in ziua de azi ca sa oferi familiei conditii de viata cat mai bune trebuie sa munceasca ambii de dimineata pana seara...si tot nu se stie...
Asa ca...problema cu femeia sa fie familista sau barbatul sa acorde mai mult timp familiei...mai usurel...dar nu ca nu ar fi frumos si de dorit acest lucru...

Macarie 07.09.2006 13:58:33

De fapt aici e problema, societatea sau sistemul cum se spune, e de asa natura incat nu-i prea lasa omului sansa de a alege.
Nu poti lua un servici pe jumatate, asta in caz ca ai putea supravietui cu el :-), si esti presat de o gramada de taxe.

Nici macar Sarbatorile nu le poti tine, 2 ceasuri sa poti merge pana la Slujba. Si in epoca bizantina era sclavie, dar sarbatorile religioase se tineau prin decret imperial.

theodor 07.09.2006 23:46:29

Citat:

În prealabil postat de Macarie
De fapt aici e problema, societatea sau sistemul cum se spune, e de asa natura incat nu-i prea lasa omului sansa de a alege.
Nu poti lua un servici pe jumatate, asta in caz ca ai putea supravietui cu el :-), si esti presat de o gramada de taxe.

Nici macar Sarbatorile nu le poti tine, 2 ceasuri sa poti merge pana la Slujba. Si in epoca bizantina era sclavie, dar sarbatorile religioase se tineau prin decret imperial.

Sclavie... Uite ca ai gasit un cuvant ce caracterizeaza foarte bine modul in care ne castigam existenta. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, eu cel putin asa cred. Are si "sistemul" vina sa, dar din nefericire multi sunt de acord, si fac acest compromis intre cariera si familie. Trist!

MARIUS_DANIEL 08.09.2006 01:39:40

Citat:

În prealabil postat de theodor
Citat:

În prealabil postat de Macarie

Sclavie... Uite ca ai gasit un cuvant ce caracterizeaza foarte bine modul in care ne castigam existenta. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, eu cel putin asa cred. Are si "sistemul" vina sa, dar din nefericire multi sunt de acord, si fac acest compromis intre cariera si familie. Trist!

Sclavie si exploatare,as completa eu,frate THEODOR.In sistemul capitalist mare parte a economiei este privatizata,practic e condusa de patroni,patroni pe care nu-i intereseaza decat sa obtina profituri mari cu costuri mici,indiferent prin ce metode.E o tot o forma de robie si asuprire a angajatului de catre patron,care nu vrea sa dea locuri de munca oamenilor si sa-si castige fiecare existenta,nu, el vrea sa se imbogateasca pe munca uneori istovitoare,degradanta sau chiar periculoasa a celor pe care-i conduce.Ar fi multe de vorbit,cum toate se leaga in acest plan diabolic de a distruge omul si credinta sa,dar deja am deviat de la subiect si poate va fi aceasta tema abordata in alt topic.

Va_iubesc 29.09.2006 01:27:26

Mi-au placut discutiile pe tema asta. Pentru mine locul primordial in viata unei femei este familia. Rostul femeii, asa cum spunea Marius_Daniel este de a fi sotie si mama, de a da viata, de a se bucura de copiii ei, de a incerca sa-i educe dupa cum o va lumina Dumnezeu, de a fi feminina si de a-i aduce bucurie si implinire sotului sau. Stiu ca vorbesc in necunoastinta de cauza, fiindca nu am inca familie. Poate o sa ziceti ca de aceea vorbesc atat de ideatic.

Eu una cred ca daca ne punem nadejdea ca Dumnezeu ne va ajuta sa fim sotii si mame, asa va fi. Si poate ne va da sa avem si familie si cariera. Legat de cariera, exista meserii care-ti permit sa fii mai mult timp acasa - invatamant, cercetare, etc. Da, banii nu sunt ca intr-o firma multinationala, dar exista alte satisfactii...un copil care-ti zambeste si te strange in brate, apoi mai multi copilasi care se joaca impreuna, o educatie mai buna, o comunicare mai buna, apoi bucuria pe chipul sotului tau, etc.

Eu cred ca invatam multe langa copii: rabadare, recunoasterea neputintei, rugaciunea pentru celalalt, daruirea, privegherea, intuirea problemelor celuilalt, etc. O scoala de viata. Si cu fiecare copilas, inca o scoala, inca o diploma in ceruri...asta da cariera, nu?!

dan73 30.09.2006 21:00:51

Astazi se vorbeste aproape in orice organizatie, ca managerii trebuie sa investeasca in resursele umane, ca trebuie sa existe un echilibru intre obiectivele personale si organizationale. Insa, momentan din cate stiu resursele umane sunt "carne de tun", trebuie sa petreci cat mai mult timp in organizatie si cat mai putin cu familia. Pe de alta parte, putine sunt persoanele care se regasesc in cultura si valorile organizatiilor in care lucreaza.
Consider ca pentru a face cariera, in ziua de astazi, este nevoie de sacrificii si uneori poate fi si familia. In concluzie, poti avea si familie si serviciu, dar a avea si familie in adevaratul sens al cuvantului si cariera - este foarte dificil.

costel 03.07.2008 19:14:16

Ca sa ajungi sa ai succes in cariera esti nevoit sa uiti multe sau sa nu mai ai timp pentru multe. Dimpotriva, daca doresti sa fii mama, retii multe si ai timp de multe. Cariera te face sa fii vecin cu competitia. Competitia iti aduce stres. Numele de mama te face sa devii mama pentru toti, doresti sa imbratisezi lumea asa cum iti imbratisezi copilul.

adrian010155 03.07.2008 19:25:01

Femeia trebuie sa fie in primul rand mama. Altfel, au de suferit numai copiii. Degeaba au copiii jucarii, mancare, haine, confort, bani etc. daca nu au mama langa ei. Vor creste ca plantele in intuneric.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:55:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.