Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Nobel pentru literatura 2009 (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7322)

sophia 10.10.2009 21:25:56

@Atreides - nu te inteleg.
Ma intrebam de ce nu este mai cunoscuta, mai popularizata. Daca merita premiul nu stiu.
Eu nu stiu exact pentru ce se acorda acest premiu in general.
Si imi sunt dragi alti scriitori si poeti care nu au obtinut premii.
Si mi-e f.draga si o alta premiata Nobel: Pearl S. Buck. Ce frumos a scris si a trait.
Care este problema ta de fapt?

Atreides 10.10.2009 21:26:09

Faptul ca s-a nascut si a locuit o perioada in Romania nu o transforma in romanca!Dar daca tie iti place sa te imbeti cu apa rece si sa-ti alimentezi patriotismul cu ganduri de genul:''ete ba,a castigat o romanca premiul Nobel,se vede ca suntem un neam de soi", e treaba ta..Mai amuzant este faptul ca multi nici macar nu auzisera de ea,iar acum se dau toti cu pumnul in piept,ca vezi doamne ce mandrii sunt ei de tara lor.

Fani71 10.10.2009 21:26:49

Citat:

În prealabil postat de aurel1211 (Post 172537)
Da doar s-a nascut in Romania si a plecat din tara in '87 . Din pozele postate mai sus se vede ca aceasta femeie are o varsta . Cum poti sa afirmi ca doar s-a nascut in Romania cand ea a plecat din tara la varsta de 34 de ani . Spui asta de parca s-ar fi nascut si gata ar fi plecat .
http://ro.wikipedia.org/wiki/Herta_M%C3%BCller

Cred ca Atreides vroia sa spuna ca nu este romanca. Este nemtoaica din Romania, nemtii ii numesc 'Rumäniendeutsche'. Multi au plecat in Germania. Nemtii din Romania in general si-au pastrat cultura nemteasca, chiar mai conservator decat nemtii din Germania. Vorbesc o limba cu usoare particularitati, care nemtilor din Germania le suna usor arhaic. (vorbesc de limba culta, nu de dialect, care este si mai specific)

aurel1211 10.10.2009 21:28:13

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 172544)
Cred ca Atreides vroia sa spuna ca nu este romanca. Este nemtoaica din Romania, nemtii ii numesc 'Rumäniendeutsche'. Multi au plecat in Germania. Nemtii din Romania in general si-au pastrat cultura nemteasca, chiar mai conservator decat nemtii din Germania. Vorbesc o limba cu usoare particularitati, care nemtilor din Germania le suna usor arhaic. (vorbesc de limba culta, nu de dialect, care este si mai specific)

Uite vezi greseala mea . Eu is mai prost si nu mam gandit la asta .

Atreides 10.10.2009 21:31:50

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 172542)
@Atreides - nu te inteleg.
Ma intrebam de ce nu este mai cunoscuta, mai popularizata. Daca merita premiul nu stiu.
Eu nu stiu exact pentru ce se acorda acest premiu in general.
Si imi sunt dragi alti scriitori si poeti care nu au obtinut premii.
Si mi-e f.draga si o alta premiata Nobel: Pearl S. Buck. Ce frumos a scris si a trait.
Care este problema ta de fapt?

Pai asta e mai problema,de unde stii tu ca nu este cunoscuta?Una e sa zici ca TU nu ai auzit de ea,alta e sa afirmi faptul ca nu e cunoscuta de altii.Asta ma deranjeaza la multi,vorbesc in necunostinta de cauza dar totusi au pretentia de a emite judecati de valoare.

sophia 10.10.2009 21:41:56

Citesc mult, circul pe internet si prin librarii si biblioteci dupa literatura si n-am intalnit-o.
Poate si ca nu toti sunt interesati de acest gen de literatura.
Sunt insa altii mai popularizati.
Si nu am pretentia ca emit judecati de valoare. Vorbesc ca simplu om iubitor de literatura. Politica e drept, nu o agreez si nu citesc acest domeniu. Se pare ca aceasta scriitoare se axeaza pe politica (indiferent care).

LapetiteMoc 11.10.2009 00:41:36

"Pe ce te bazezi?"

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 172553)
Si nu am pretentia ca emit judecati de valoare. Vorbesc ca simplu om iubitor de literatura. Politica e drept, nu o agreez si nu citesc acest domeniu. Se pare ca aceasta scriitoare se axeaza pe politica (indiferent care).

Vorba personajului Parizianul din "Delirul" lui Marin Preda: "Pe ce te bazezi?"
Din moment ce spuneti ca nu ati citit nimic din ce a publicat aceasta scriitoare, atunci pe ce va bazati cand o clasati in sfera politicului?

sophia 11.10.2009 11:49:25

@Lapetitemoc - scrie in biografia ei ca lucrarile ei se refera la fostul regim din tara, ca ea tot cu aceasta lupta impotriva regimului a ramas. Asta nu este politica?
Despre acest aspect al literaturii ei se vorbeste peste tot in medii.
Nu am nimic impotriva ei, pur si simplu nu-mi place acest domeniu.
Daca imi spuneti ca scrie si altceva (istorie, romane, lirica, religie, etc.) da, caut si citesc.
Eu am citit de curand o carte a unei alte scriitoare banatence stabilita in Germania, fix cu aceeasi problematica. Imi scapa numele acum, am sa caut. Este in Berlin.

Am gasit: Carmen Francesca Banciu (nascuta in 1955).

Miha-anca 11.10.2009 23:42:19

Herta Müller se lupta de fapt cu indiferenta din fiecare din noi, romanii.
Nu este o necunoscuta; opera Hertei Müller se studia inca de prin 1970 in Facultatile de limbi germanice.

http://www.evz.ro/articole/detalii-a...i-a-doua-oara/

Noesisaa 12.10.2009 00:34:18

Pai Sophia, premiul Nobel nu se da pentru cat de cunoscut este un autor, sau la cat este de popular pe internet, ci pentru ceea ce scrie si cum scrie. Asa ar lua Dan Brown premiul Nobel pentru literatura. Ce-ar mai fi si asta! :21:

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:19:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.