![]() |
...contiunare
Textele trinitare ale Noului Testamentexprimă trinitatea persoanelor și unitatea ființei lor. Un text clasic exprimânr aceasta este cel care cuprinde mesajul Mântuitorului dat apostolilor când îi trimite la propovăduire: „Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să păzească toate câte v-am poruncit vouă. Și iată Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacului” (Matei 28, 19-20).În acest text sunt amintite de Hristos Însuși, cu numele, toate cele trei Persoane ale Sfintei Treimi. Cuvintele Tatăl și Fiul înseamnă întotdeauna persoane. Cuvântul Sfântul Duh pus alături de cele două indică, de asemenea, o persoană. Expresia „în numele” nu se folosește decât pe lângă persoane. Deci, încă o dovadă că este vorba de cele trei Persoane. Botezul săvârșindu-se în numele Lor și având ca efect iertarea păcatelor și renașterea spirituală, pe care numai Dumnezeu le poate săvârși, înseamnă că cele trei Persoane sunt Dumnezeu însuși. Iar expresia „în numele” (eis to onoma) singular arată că, cele trei Persoane divine au o singură autoritate, precum și o singură ființă.
Alte texte care exprimă trinitatea Persoanelor și unitatea Lor sunt: „ Harul Domnului Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți” (II Corinteni 13, 13) și (I Petru 1, 2) „Aleși după cea mai dinainte știință a lui Dumnezeu Tatăl, întru sfințirea Duhului, spre ascultare și stropirea cu sângele lui Iisus Hristos: har vouă și pacea să ne înmulțească!” Existența a trei Persoane, reale și deosebite între Ele este reliefată, în primul rând, prin cuvintele îngerului rostite către Sfânta Fecioară la Buna Vestire: „Duhul Sfânt Se va pogorâ peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema” (Luca 1, 35). Textul indică, în mod distinct, pe cele trei Persoane, precum și iconomia fiecărei Persoane. Botezul Domnului în Iordan de la Ioan Botezătorul prilejuiește arătarea Persoanelor distincte ale Sfintei Treimi: Fiul care Se botează în Iordan, Duhul Sfânt care se coboară în chip de porumbel și Se odihnește peste El și Tatăl care dă mărturie despre Fiul Său întrupat lumii, cum reiese din textul: „Iar, botezându-Se Iisus, îndată-ce a ieșit din apă, iată cerurile I s-au deschis și a văzut Duhul lui Dumnezeu, pogorându-Se ca un porumbel și venind peste El. Și iată, glas din ceruri care a zis: Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit” (Matei 3, 16-17) „Și îndată, ieșind din apă, a văzut cerurile deschise șii Duhul ca un porumbel coborându-Se peste El. Și glas s-a făcut din ceruri: Tu ești Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit” (Marcu 1,10-11).În cuvântarea de rămas bun către apostoli: „Dacă veți cere ceva în numele Meu, Eu voi face. De Mă iubiți, păziți poruncile Mele. Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va vorbi vouă ca să fie cu voi în veac” (Ioan 14, 14-16), Hristos vorbește despre Tatăl, despre Fiul și despre un alt Mângâietor, Duhul Adevărului, Care purcede de la Tatăl, trimis în lume de Tatăl și de Fiul și Care în numele Fiului va învăța toate. „Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte toate cele ce v-am spus Eu” (Ioan 14, 26). „Iar când va veni Mângâietorul pe Care Eu îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine” (Ioan 15, 26). „Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea, am zis că din al Meu ia și vă vorbește vouă” (Ioan 16, 15).Persoana Tatălui este evidențiată prin cuvintele: „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei 5, 16). Persoanei Tatălui i se atribuie rațiunea: „Că după toate acestea se străduiesc neamurile; știe doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveți nevoie de ele” (Matei 6, 32), voință „pentru că nu caut voia Mea, ci voia Celui care M-a trimis” (Ioan 5, 30), iubire „Că Tatăl iubește pe Fiul și-I arată toate câte face El și lucruri mai mari decât acestea va arăta Lui, ca voi să vă mirați” (Ioan 5, 20). Uneori textul Sfintei Scripturi poate da impresia că Tatălui I se atribuie o întâietate în Sfânta Treime, căci El naște pe Fiul și purcede pe Duhul Sfânt, dar aceasta se datorește imposibilității exprimării omenești de a afirma astfel de principii a Sfintei Treimi, Tatăl neavând întâietate existențială față de Fiul și de Duhul Sfânt, deși este Născător și Purcezător: „Mă sui la Tatăl Meu și la Tatăl vostru” (Ioan 20, 17). „Dumnezeul Domnului nostru Iisus Hristos, Tatăl slavei” (Efeseni 1, 17) |
...contiunare
Persoana Fiului Întrupat este indicată prin însăși numirea de Fiu născut din Tatăl, având aceeași fire dumnezeiască: „Și Cuvântul S-a făcut trup și S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca Unuia-Născut din Tatăl ...” (Ioan 1,14). „Căci Dumnezeu așa a iubit lumea încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3, 16), precum și prin proprietățile care I se atribuie.
Astfel se spune că are rațiune, întrucât cunoaște desăvârșit pe Tatăl „ ... pe Tatăl nu-L cunoaște nimeni decât numai Fiul ...” (Matei 11, 27), are voință „Părinte voiesc ca unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine și aceia pe care Mi-ai dat” (Ioan 17, 24), iubește pe oameni „Să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu” (Ioan 15, 12) și lucrează mântuirea lor, jertfindu-Și chiar viața pentru ei „Din El, dar, sunteți voi în Hristos Iisus, Care pentru noi S-a făcut înțelepciune de la Dumnezeu și dreptate și sfințire și răscumpărare” (I Corinteni 1, 30). „Hristos ne-a răscumpărat din blestemul Legii, făcându-Se pentru noi blestem, pentru că scris este: Blestemat este tot cel spânzurat pe lemn”.Dumnezeirea Fiului este afirmată în multe locuri, fie direct, fie indirect. Direct, la Botez, Tatăl Îl numește „Fiul Meu iubit” (Matei 3, 17); în fața lui Caiafa, Hristos se recunoaște ca Fiu al lui Dumnezeu „De acum veți vedea pe Fiul Omului șezând de-a dreapta puterii și venind pe norii cerului” (Matei 26, 64); Apostolul Toma îl numește „Domnul Meu și Dumnezeul Meu” (Ioan 20, 28). Indirect, dumnezeirea Fiului ca Persoană deosebită de Tatăl se afirmă atribuindu-I-se însușiri dumnezeiești ca atotputerniciei „Toate prin El s-au făcut și fără El nimis nu s-a făcut din ce s-a făcut” (Ioan 1, 3), omniprezența „Că unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor” (Matei 18, 20) și I se cuvine adorare dumnezeiască „Ca toți să cinstească pe Fiul, precum cinstesc pe Tatăl ...” (Ioan 5, 23) și altele. Persoana Sfântului Duh amintită de Mântuitorul Hristos însuși care ne arată că, Duhul Sfânt purcede din Tatăl și este trimis de Tatăl și de El în lume, în numele Lui ca să mărturisească despre El și să călăuzească la tot adevărul, fiind Duhul Adevărului „Duhul Sfânt vă va învăța chiar în ceasul acela, ce trebuie spuneți” (Luca 12, 12). Dumnezeirea Duhului Sfânt este afirmată cu claritate, direct sau rezultând din context. Astfel, „celui ce va huli împotriva Duhului Sfânt nu i se va ierta” (Luca 12, 10). Cine minte Duhul Sfânt nu minte „oamenilor, ci lui Dumnezeu” (Facerea 5, 3-4); Duhul are însușiri dumnezeiești este „alt Mântuitor” (Ioan 14, 16), este atotștiitor, învață „toate” (Ioan 14, 16), este atotputernic, participând la creație „Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor” (Facerea 1, 2), egal fiind cu Tatăl și cu Fiul; prin Duhul Sfânt vine mântuirea prin naștere „din apă și din Duh” (Ioan 3, 5). Dacă în unele texte se pare că s-ar nega dumnezeirea Duhului Sfânt: Duhul Sfânt „nu va vorbi de la Sine, ci va vorbi ce I s-a spus” (Ioan 16, 13), aceasta nu înseamnă că Duhul Sfânt nu este atotștiitor, ci că, după voința dumnezeiască, după Înălțarea la cer a Domnului, Duhul nu va spune nimic deosebit de spusele anterioare ale Domnului, tocmai pentru că are atotștiința, „fiindcă Duhul toate le cercetează, chiar și adâncurile lui Dumnezeu” (I Corinteni 2, 10). În Sfânta Scriptură, obișnuita înșirare a Persoanelor dumnezeiești este: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, dar există și altfel de înșirare, ca: Tatăl, Duhul Sfânt și Fiul: „Aleși după cea mai dinainte știință a lui Dumnezeu-Tatăl, și prin sfințirea de către Duhul, spre ascultare și stropirea cu sângele lui Iisus Hristos” (I Petru 1, 2); Fiul, Tatăl și Duhul Sfânt: „Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți” (II Corinteni 13, 13); Duhul Sfânt, Fiul și Tatăl: „Darurile sunt felurite, dar același Duh. Și felurite slujiri sunt, dar același Domn. Și lucrările sunt felurite, dar este același Dumnezeu care lucrează toate în toți” (I Corinteni 12, 4-6), fiind și această înșirare un indiciu asupra egalității Persoanelor dumnezeiești. 3,4,5) Sa fie vorba oare de o invatatura omeneasca sau de un adevar pe care Biblia il tine tainuit ? Sora Draga, cred ca prin lucrarea mea de seminar/sinteza ti-ai luminat mintea si ai inteles ce trebuia despre Sf.Treime, ca nu este un concept omenesc! O hotarare dogmatica NU se ia de unul singur! Ci Dumnezeu-Tatal Care lucreaza prin Fiul in Duhul Sfant a luminat si pe Sfintii Parinti de la Sinoadele 1 si 2 Ecumenice pt a stabili INVATATURA CORECTA SI CONCRETA Despre Sf.Treime, Dumnezeul nostru Cel in Treime inchinat si Slavit, Caruia I se cuvine Slava si Cinstea si Inchinaciunea, in vecii vecilor Amin! |
Citat:
Bun domnul Geo, acum poate ne lamuresti pe baza celor afirmate mai sus ca toate entitatile treimii sunt ca UNUL, de ce Hristos nu stie tot ce stie Dumnezeu-Tatal, mai precis :"Cind va veni sfirsitul?" la care stim ca nu a putut raspunde concludent ci in dodii, care de fapt faceau referire la devastarea Templului de catre romani |
Citat:
|
Citat:
Dupa cum vezi eu sunt curios ca UN COPIL, ca doar stii ca asa ne vrea Dumnezeu sa punem Intrebari PESTE intrebari, sa punem totul la indoiala, ASA SUNT COPIII, nu? iar daca nu avem raspunsuri nu prea putem merge mai departe..tot precum copilasii |
Citat:
|
Citat:
Dupa invierea Sa a spus de Sf.Treime trimitandu-i sa propovaduiasca Evanghelia la toata faptura botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sf.Duh. (am scris despre descoperirea Sf.Treimi in NT). Cele ce a spus despre Sfarsit, a spus ca se vor implini, a spus ca SEMNE, deci este evidenta dumnezeuirea Sa, dar nu ne-a dat DATA, caci va veni va un fur noaptea, cand nimeni nu se va astepta! Caci in ce te voi afla, in aceea te voi judeca! Nu a spus nimanui despre Judecata, tocmai ca fiecare dintre noi sa lucreze la mantuirea Sufletului sau! A spus numai semnele! Dar mai bine sa ne intereseze SFARSITUL NOSTRU nu al lumii caci noi nu raspundem de lume, ci de NOI INSINE!!! |
Citat:
|
Citat:
Te-ai gindit oare de ce problemele sunt dificile?? cind este scris ca " Jugul Meu este bun si sarcinile usoare... Partea cu a fi CURAT DE TOT mi se pare o aberatie si o incercare de subjugare a persoanei. Sa nu exageram, marea majoritate a oamenilor normali nu fac prostii si nu sunt MURDARI. Am cunostinte care au luat-o razna exgerind cu obsesia ca sunt murdari, intinati, pacatosi, si ei de fapt nu au nimic, de au ajuns aproape sa pasca iarba, sa se abtina pina si de la sare ca cica, le produce placere. Cita degenerare mintala bazata pe neintelegere a Poruncilor lui Hristos! este incredibil |
Depinde de noi
Citat:
Frate Andrei, cu tot dragul, te rog sa revezi cu atentie textele care se refera la Apocalipsa (inclusiv cele din Vechiul Testament). O sa observi ca, intr-o logica impecabila, Dumnezeu Fiul asculta deplin de Dumnezeu Tatal si spune ca hotararea privind debutul ireversibil al ultimelor zile ale acestei lumi ii apartine doar Tatalui. Iar Tatal va lua aceasta hotarare mai devreme sau mai tarziu functie de noi, oamenii. Deci, intr-un respect total fata de libertatea noastra, apocalipsa va incepe doar atunci cand ne vom fi departat mult prea mult de bine si frumos si vom fi cazut mult prea jos pentru a mai fi cale de intoarcere. Altfel spus, practic, noi suntem cei care vom grabi sau vom apropia acel moment. Pana atunci, ne ajuta sa ne revenim in fire (si implicit sa departam acest prag catastrofal) in masura in care ne intoarcem cu fata catre Sfanta Treime, catre Maica Domnului, catre Sfinti, catre ingerul nostru pazitor si incercam sa ne curatam de pacate si de patimi (la aceasta facea referire fratele Ionut). De asemenea, te rog, nu exclude din derularea celor ce vor fi, dragostea, liantul armoniei universale. Zilele apocaliptice sunt prin excelenta zile in care (citeste cu atentie textele) armonia sustinuta de Sfanta Treime se destrama. Marin Preda a parafrazat tragic de bine versetele apostolului Pavel: "Daca dragoste nu e, nimic nu e." As mai sublinia un singur lucru. Avem reflexe empirice cand vrem sa patrundem tainele din lumea de dincolo de moarte, uitand ca cele doua spatii (inainte si dupa moarte), parti ale aceleiasi Imparatii, sunt percepute de noi in stari diferite. Prin urmare, desi Iisus Hristos, 2000 de ani adeverit de Sfintii Parinti, ne-a exemplificat cat se poate de clar care este Calea pentru a cunoaste Adevarul, daca vrem Viata vesnica, noi vrem sa o cunoastem cu alte mijloace. Evident ca nu se poate. Sunt pe acest forum destule exemple despre frati sau surori care vor sa zboare cu submarinul. Si o spun cu tot dragul, eu insumi practicand ani in sir acest sport comic, dar mai ales tragic. Doamne-ajuta! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:27:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.