![]() |
Darkanian, pentru ca ceva sa fie pacat grav, care nu se poate ierta decat prin spovada, trebuie sa indeplineasca simultan urmatoarele trei conditii:
1) Sa fie materie grava 2) Sa existe intentie deplina 3) Sa existe deliberare suficienta Materie grava este incalcarea unei dintre cele 10 porunci ale lui Dumnezeu sau a ceea ce Biserica porunceste. De exemplu, Biserica poruncește să ții post, deci încălcarea postului este materie gravă. Dacă știi că ciocolata calda conține lapte praf (atenție ! exista lapte parf vegetal, de exemplu produsul "Completa") inseamna ca ai deliberare suficienta. Daca mai ai si intenție, adică știi că e zi de post, atunci toate cele 3 condiții sunt întrunite. De multe ori credincioșii greșesc în următoarea formă: uită că e vineri și mănâncă un mic dejun de frupt. După care, către prânz își aduc aminte și zic: "dacă tot am încălcat postul dimineață, îi trag și o friptură la prânz". Greșit. Păcatul grav se produce atunci când există conștiința și intenția deplină, deși materia e aceeași. Pentru că, din neatenție și uitare, au băut lapte dimineață e suficientă părerea de rău. Pentru că au mâncat friptura de la prânz, bineștiind că e zi de post, este necesară spovadă (pe lângă căință, care e precondiție a spovezii). Ai înțeles ? De atunci de când Spiritul Sfânt îți deschide ochii și te luminează asupra caracterului păcătos a ceva, de atunci ești pe deplin responsabil. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Doamne, pe mine ma amuza astfel de intrebari ca, uneori uit ca sunt pe un forum ortodox...
...si, abia astept cafelutza de dimineata pe care mi-o prepar si mi-o mosmanesc ( desi, de regula este 4/1) in asa fel incat, intotdeauna o beau aproape rece. De regula nu am baut cafea la viata mea, mai mult ma stramb , dar ma stramb cam zilnic de ceva vreme. Am cunoscuti multi preoti, maici, calugari si episcopi la viata mea, le-am fost alaturi in multe ipostaze, insa nu am vazut nici unul, nici macar unul dintre acestia sa considere o ceasca de cafea sau, cu atat mai putin, de ciocolata calda PACAT. Desi calugarii au emis majoritatea scrierilor de care se tot agata crestinii, acestia din urma au reusit de-a lungul timpului sa le contorsioneze sensul in fel si chip, sa le amestece cu anumite lucruri populare intr-o masura in care....chiar devine hilara biata " credinta ".( si nu ma refer la cafeaua care este, intr-adevar, putin controversata, ci la nevinovata ciocolata calda si altele...) |
Citat:
Si chiar daca nu ar bea, de ce ar fi pacat? |
exagerati prea mult
|
In curand o sa fie pacat sa bei si apa, dupa unii.
|
Citat:
Nu poti sa iei sfaturile Sf Antonie cel Mare (care erau oricum catre ucenicii sai) si sa le aplici vietii mirenilor din ziua de azi. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:21:50. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.