Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   De ce folosirea statuilor e pacat? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7900)

georgeval 22.12.2009 13:06:08

Prin icoana se poate transcende dincolo-datorita reprezentarii sale bidimensionale, prin statuie nu te poti rupe de planul creat. Icoana te atrage la lumea de dincolo, statuia nu-ti starneste curiozitatea la ceea ce este in ea.

Ioana-Andreea 22.12.2009 14:43:39

Multumesc pt raspunsuri!

costel 22.12.2009 17:40:15

Nu mai stiu unde am citit, parca la parintele Dumitru Staniloae, ca atat timp cat te poti invarti pe langa o persoana, asa cum o poti face si pe langa o statuie (ii poti vedea spatele), ramai ancorat doar in planul creat. In momentul in care nu mai poti face pasi decat spre fata persoanei, e semn ca ea duce catre o alta lume (icoana nu descopera niciodata spatele persoanei).

Danut7 25.12.2009 11:58:56

Personal nu cred ca e pacat folosirea statuilor.
Craciun Fericit tuturor si Doamne Ajuta!

MariaB 25.02.2010 10:38:57

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 193491)
Statuia leaga mintea de planul trupesc, pamantesc, senzorial, pe cand icoana inalta mintea in planul transfigurat, duhovnicesc, catre o alta existenta. In icoana vedem lumina chipului, iar nu formele capului; in icoana vedem foarte vag trupul, accentul cazand pe chipul fetei, transfigurat, iar nu formele trupului, cu nimic schimbat fata de al nostru. Eu asa vad lucrurile.

In icoana vad "lumina chipului, iar nu formele", dupa cum frumos ati spus.
In statuie, la fel.
Asa vad eu (catolica fiind) statuile.

Daca e sa intelegem ceva gresit, gresim fie ca este tridimensional, bidimensional, unidimensional, psiho-dimensional...

Fani71 25.02.2010 10:57:19

Folosirea statuilor nu este necunoscuta in ortodoxie. In Bizant exista, si de asemenea sfantul Stefan care a facut misiune la popoarele din cenrtrul actualei Rusii in sec. al 14-lea a flolosit si statui, pentru ca cei pe care vroia sa ii crestineze foloseau, si a adaptat stilul icoanelor si duhul lor la arta traditionala a acelor popoare; am vazut odata la o expozitie cateva si erau foarte frumoase.
Dar este adevarat ca se evita folosirea lor pentru motivele pe care le-au dat altii mai sus.

windorin 25.02.2010 11:43:28

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 193414)
Prin tridimensionalitate, statuia poate duce la idolatrie usor, de aceea nu sunt folosite. Asa este?

Este si acesta un adevar, insa nu cred ca este esentialul in aceasta problema.

Statuile nu au caldura. Piatra emana raceala si inertie.
In schimb, insa, icoanele sunt calde. Lemnul si culorile emana caldura, culoare, viu si miscare.

P.S. Sunt crestin ortodox (atat cat pot), deci nu pot privi obiectiv problema decat intr'o oarecare masura.

Fani71 25.02.2010 12:45:40

PS Eu vorbeam de statuile pictate facute cu binecuvantarea sf. Stefan de Perm.
Fiind pictate, ele emana acea caldura de care vorbea Windorin.
Pacat ca nu am poze..

windorin 25.02.2010 12:59:54

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 216499)
PS Eu vorbeam de statuile pictate facute cu binecuvantarea sf. Stefan de Perm.
Fiind pictate, ele emana acea caldura de care vorbea Windorin.
Pacat ca nu am poze.

Nu cunosc nici una dintre cele numite. M'as bucura sa vad niste imagini, daca poti sa imi pui mai la indemana.

Desi, mintea mea nu cred ca se poate odihni in asa ceva.
De mic am probleme cu reprezantari umane 3D (manechine de plastic, statui, etc).

Trebuie sa recunosc ca o statuie imi place: "Pieta" lui Michelangelo.
Insa nu ma ridica la rugaciune, ci doar ma socheata perfectiunea lucrarii.

Mihnea Dragomir 25.02.2010 13:17:29

Mergeți la biserica ortodoxă cunoscută sub numele de "Domița Bălașa", care se află în mijlocul capitalei la poalele Dealului Mitropoliei și veți vedea superbe statui. Asta nu dovedește în nici un caz că statuile ar fi specifice spiritualității răsăritene (biserica respectivă e "îndrăzneță" și în alcătuirea ei arhiecturală, e atipică). Dar dovedește că folosirea statuilor pentru a-L lăuda pe Domnul nu este păcat.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:47:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.