![]() |
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=7806 Sa nu uitam niciodata ca nu sarutam mana omului, ci Mana lui Hristos, care straluceste in om! nu inseamna ca acel om este Hristos, ci ca Harul Lui lucreaza in el. La fel este si cu Sfintele Moaste. Doamne ajuta! |
Multumesc pentru raspunsuri!
Chiar nu m-am gandit la treaba cum ca infatisarile lucrurilor din ceruri ar fi chiar soarele, luna, stele etc. Toate raspunsurile mi se par foarte bune... Dumnezeu sa va binecuvanteze! |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
fratele meu, este foarte bine sa iti pui asemena intrebari! Decat un crestin care se inchina la icoane dar nu stie ce inseamna asta, de ce o face, sau care o face pur mecanic (cum facem si noi de multe ori), mai bine sa ai o nelamurire in acest domeniu. si sa cauti raspunsuri. si cel mai important- sa astepti CU DUH SMERIT sa te lumineze Dumnezeu. Caci protestantii mereu intreaba de ce ne inchinam la icoane dar ei "raspunsul" deja si l-au dat singuri, sunt intrebari pur retorice, nu mai sunt deschisi spre nimic, au impresia ca au dreptate intru totul. Nu te ingrijora ca ti-ai pus aceste intrebari. Foarte bine ca ai facut-o! Sa procedezi asa cu fiecare lucru care te macina si sa cauti raspuns cu nadejde caci in ortodoxie avem raspuns pentru toate, nu exista nici o contradictie in Adevar. Doamne ajuta!
|
Cand dam argumentul heruvimilor,voi spuneti ca nu se inchinau lor.Dar pastorii uita ca porunca nu spune sa nu te inchini lor doar,ci si sa NU-TI FACI.Deci,daca interpretezi ca tine,e clar ca n-ai cum sa scapi de aceasta contardictie:SA NU-TI FACI si Moise a facut.
Iata aici dovezi scripturistice. Iisus s-a rugat in prezenta icoanelor si nu le-a spart ,rupt,dat afara,cum a facut cu musulmanii.Nu crezi ca apostolii ar fi spus,daca s-ar fi intamplat? In Testamentul Vechi icoanele au fost facute chiar cu porunca lui Dumnezeu (vezi Ies. 25, 18-22; 26, 31 s.a.). 8. Dumnezeu Insusi – Care a poruncit categoric prin porunca I a Decalogului a nu ne inchina la idoli – a poruncit a se face chipurile de heruvimi, ceea ce inseamna ca acesti heruvimi lucrati de mana de om sunt icoane si nu idoli. 9. Aceste icoane ale Vechiului Testament se chemau “heruvimii slavei” (Evrei 9, 5). 10. Perdelele, covoarele si alte obiecte din biserica veche au fost facute cu chipuri de heruvimi, la porunca lui Dumnezeu (Ies. 36, 8 si 37, 7-9; II Parai. 3, 10-14; III Regi 6, 23-28). 11. Inaintea icoanelor din Vechiul Testament se aduceau jertfe (III Regi 3, 15). 12. Inaintea acestor icoane ale heruvimilor se cantau lui Dumnezeu cantari de lauda si de preamarire (Ps. 137, 1). 13. Inaintea icoanelor din Vechiul Testament se aprindeau candele, preotii le tamaiau cu mare cinste, dupa porunca lui Dumnezeu si iudeii le venerau si se inchinau la ele (vezi Ies. 30, 6-8; 27, 20-21, Iosua 7, 6). 14. Cinstirea acestor chipuri de heruvimi – ce erau in templu – niciodata nu a fost dezaprobata de Hristos sau de Sfintii Apostoli. 15. Atat Mantuitorul cat si Sfintii Apostoli au cinstit si s-au inchinat in templu inaintea acestor chipuri facute de maini omenesti (Marcu 11,7; Fapte 24, 11 s.a.). 16. In Testamentul Nou inchinarea la idoli este oprita cu anatema, iar inchinarea la sfintele icoane nicidecum, nefiind totuna icoana cu idolul; idolii se socoteau a fi zei sau dumnezei, pe cand icoana este numai o inchipuire, a carei cinste trece la chipul cel dintai, adica la cel zugravit pe ea: fie a lui Dumnezeu, fie al Maicii Domnului sau al vreunui sfant. Istoria Sfintei Traditii si practica dintotdeauna a Bisericii si pana azi, sfintele icoane au fost cinstite si venerate. 18. Icoanelor si sfintilor se aduce venerare iar nu adorare, care se cuvine numai lui Dumnezeu. 19. In fata icoanelor ceri mijlocire si ajutor duhovnicesc, nicidecum nu le rostesti: “Miluieste-ma, caci tu esti dumnezeul meu.” |
Nu interzice Deuteronom 4:14-19 orice înfățișări ale lui Dumnezeu? Cum putem, deci, admite icoane ale lui Hristos? Acest pasaj îi învață pe evrei să nu-și facă o înfățișare falsă a lui Dumnezeu, pentru că nu L-au văzut; dar noi, creștinii, credem că Dumnezeu S-a întrupat prin persoana lui Iisus Hristos, deci putem înfățișa “ce am privit” (1 Ioan 1:1). După cum a spus Sf. Ioan din Damasc:
“În vechime, Dumnezeul neîntrupat și nemăsurat nu a fost niciodată înfățișat. Dar acum că Dumnezeu a fost văzut în trup și a vorbit cu oamenii, aceștia pot face o înfățișare a lui Dumnezeu așa cum L-am văzut. Nu mă închin materiei, ci Dumnezeului materiei, care a devenit materie pentru mine și S-a coborât să locuiască în materie, care mi-a pregătit mântuirea prin intermediul materiei. Nu voi înceta să cinstesc această materie care mi-a dăruit mântuirea. O cinstesc, dar nu ca Dumnezeu.” Citat: Dacă icoanele sunt atât de importante, cum de nu le găsim în Scriptură? De fapt le găsim în Scriptură - și încă în multe locuri! Observați cât de frecvente erau ele în Cort și apoi în Templu. Existau imagini de heruvimi: Pe chivot - Ex. 25:18 Pe perdelele din Cort - Ex. 26:1 Pe perdeaua din Sfânta Sfintelor - Ex. 26:31 Doi heruvimi în Locul Sfânt - 1 Împărați 6:23 Pe pereți - 1 Împărați 6:29 Pe uși - 1 Împărați 6:32 Pe alte lucrături din Templu - 1 Împărați 7:29,36 Existau deci icoane încotro îți întorceai ochii. Chiar dacă admintem că icoanele sunt un fel de Scriptură, unde era scris evreilor să le venereze? Scriptura poruncea evreilor să se închine înaintea chivotului, care avea pe el imaginea a doi heruvimi. În Psalmul 99,5, se poruncește: „Înălțați pe Domnul, Dumnezeul nostru, și închinați-vă înaintea așternutului picioarelor Lui, căci este Sfânt!». Să observăm că aici cuvântul «închinare» este același cu cel folosit în Exodul 20,5, unde ni se poruncește să nu ne închinam la idoli. Ce este «așternutul picioarelor Lui»? În 1 Cronici 28,8, David folosește această expresie referindu-se la Chivotul Legământului. Psalmul 99 (98 în Septuaginta) începe cu imaginea Domnului care «șade pe heruvimi» (Ps. 99,1) și sfârșește cu îndemnul de a ne închina pe muntele Lui cel Sfânt - ceea ce întărește faptul că acest context se referă la Chivotul Legământului. Aceasta frază reapare în Psalmul 132:7, unde este precedată de expresia «haide la locuința Lui» și este urmată de chemarea «Scoală-Te, Doamne, vino la locul tău de odihnă, Tu și Chivotul măreției Tale!» Este interesant că această expresie este folosită în slujba din biserică referitor la Cruce, și legătura nu este întâmplătoare - pentru că pe Chivot, între heruvimi, se afla capacul ispășirii, peste care era stropit sângele jertfelor pentru păcatele poporului (Exod 25,22, Levitic 16,15). |
Iata si de ce nu poti sa te iei dupa ce spun pastorii:
http://bataiosu.wordpress.com/2008/0...apta-credinta/ Biblia protestanta e falsificata tocmai ca sa explice ereziile lui Luther.Daa vei cauta manuscrisele grecesti,poti confirma acest lucru. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:40:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.