Mihnea Dragomir |
12.08.2010 19:55:23 |
Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
(Post 277191)
Din cate am inteles din ce a scris initiatoarea topic-ului, preotul stie despre ce este vorba. Si in general, toata lumea stie ca logodna la biserica cu mult inainte de cununie este facuta de cei care au un pic de constiinta (sau parinti) care le spune ca ce fac nu este corect in fata lui Dumnezeu, dar pe de alta parte nu au destula credinta fie sa traiasca in abstinenta pana cand vor face nunta, fie sa faca si cununia, chiar daca petrecerea nu poate sa fie la fel de mare sau trebuie amanata.
|
Acuma, presupunând că preotul a înțeles că intenția însurățeilor este coabitarea după logodnă, ceea ce este normal să facă e să le aducă aminte că relațiile sexuale înainte de căsătorie sunt păcate capitale, care duc la pierderea stării de grație fără de care mântuirea nu este cu putință. Dar, dacă ei înțeleg lucrul acesta, pentru ce să-i priveze de binecuvântarea logodnei ? Eu aș spune că logodna are sens NUMAI dacă este decalată față de căsătorie. Dacă nu există decalaj, atunci pentru ce să faci logodnă ?
Mâine plec pe front. Nu știu dacă mă voi întoarce. Nici nu am timp să mă pregătesc pentru nuntă, nici nu vreau ca în urma mea să fie o tânără văduvă ori, Doamne ferește, vreun copil care nu și-a cunoscut tatăl. Dar soția mea și cu mine dorim să ne angajăm solemn, în fața lui Dumnezeu și a oamenilor, că, dacă va fi să mă întorc, vom fi uniți prin taina căsătoriei. Dorim binecuvântarea Lui pentru angajamentul nostru și tărie pentru a aștepta cu credință, în castitate. Iată un caz perfect în care logodna se impune.
Citat:
S-ar putea sa gresesc, dar am impresia ca este (era) o lege care ii obliga pe preoti astepte cununia civila. Cu siguranta stiu ca un preot nu are voie (legal) sa faca slujba de inmormantare pana ce nu vede certificatul de deces.
|
Este chiar Constituția. Totuși, preoții catolici nu se socotesc legați de legile făcute de stat în materie eclezială. Dacă nu există un impediment canonic, nici un preot nu condiționează căsătoria religioasă de preexistența celei civile. Asta înseamnă separarea Statului de Biserică. Să luăm și cele bune de la acest principiu, nu numai cele rele.
|