![]() |
Multumim pentru lamuriri phradmon
|
da....pai da, dar cred ca multi se refera la Mantuitorul Iisus atunci cand scriu ,,Isus" fara a se gandi ca mai exista un Isus si anume fiul lui Sirah....si cat despre Hristos sau Cristos ,un lucru este cert si anume faptul ca,,,,,,,,cuvantul Crestinism vine de la Cristos!:D
|
In cartile bisericesti numele are grafia Iisus si nu putem folosi o dubla grafie. Iisus are o justificare etimologica; numele propriu al Fiului lui Dumnezeu este redactarea greaca a ebraicului Ioshua(Lc 2,21) si care insemana Domnul este mantuirea sau Mantuitorul(Mt 1, 20-21). In limba greaca cuvantul Iisus deriva de la viitorul verbului iaomai(iaino)- a vindeca, viitor care in dialectul ionic, are forma iisomai, care explica grafia Iisus, cu dublu i. In latina numele a fost transcris Iesus, fiindca al doilea i este "eta", redat in pronuntia erasmica cu e in latina.
|
Din pricina cui exista in limba romana mai multe variante ale numelui Domnului? Din cauza lui Dumitru Cornilescu, fost diacon ortodox, devenit pastor protestant. Iata ce spune Sfanta Scriptura despre acesta: "Cu neputinta este sa nu vina smintelile, dar vai aceluia prin care ele vin! Mai de folos i-ar fi daca i s-ar lega de gat o piatra de moara si ar fi aruncat in mare, decat sa sminteasca pe unul din acestia mici." (Luca 17:1-2).
|
Nu cred ca exista o varianta "corecta", atata vreme cat, din cate stiu eu, lingvistii nu s-au pus de acord (Cristos/Hristos). Nu prea inteleg ce autoritate poate avea Biserica in acest domeniu. Pe de alta parte, e just ca, neexistand varianta corecta, Biserica sa isi poata exercita preferinta bazata pe traditie.
Nu am inteles din mesajul administratorului cum acelasi nume poate avea doua etimologii, una din greaca, alta din ebraica. Eu credeam ca numele Mantuitorului a fost transliterat in greceste (de fapt, Iosua nu e transliterat la fel in LXX?), nu ca s-ar fi cautat un verb de la care sa fie derivat. Tot asa stiam ca si catolicii folosesc aceeasi grafie (de fapt, Cornilescu scrie "Isus Hristos" nu "Isus Cristos") precum protestantii, deci nu se poate sa fie unic Cornilescu "vinovat". In plus, am traducerea Cornilescu, editia 1921 (prima), unde e folosita peste tot forma "Iisus". Si totusi e aceeasi traducere, tot atat de putin acceptabila pentru phradmon, probabil. |
Citat:
|
Iar un lucru ma scotea din sarite, cum de spun unii si asa ii invatza si pe copii, ca asa am auzit si la un bun prieten, Domnului Iisus, ca ei spun cand vorbesc despre El in diferite discutii, Doamne Doamne, si pe mine parca ma picura cu ceara, ca nu e frumos, dar preferam sa tac, fiindca eu stiu din ce am citit ca parca asa vor zice unii in ziua grea a vietii lor strigand poate prea tarziu Doamne Doamne, si mi se parea aberant sa te adresezi Domnului in acest mod, dar luminandu-ma si eu nitzel am inteles ca bine ar fi ca macar asha de s-ar "striga" dupa Dumnezeu in "ceasul rau, pisica neagra" si ar fi ceva iar copiii deprinsi astfel poate ar avea totusi de castigat, deci m-am linistit si bineamfacut ca n-am zis nimic atunci... si rabd mai usor cand aud vorbind despre Doamne Doamne... acuma nu ca as avea vre-o autoritate...
|
Personal, dupa citirea de cateva ori a Biblie (si sper intelegerea macar a catorva adevaruri), mi se pare total aiurea sa nu pomenim numele lui Dumnezeu.
Absolut toata biblia pomeneste de cat de important este numele lui Dumnezeu dar dintr-un motiv de falsa modestie refuzam sa-l folosim. Bunica mea avea o Biblie scrisa prin 1800 si un pic in care numele lui Dumnezeu aparea foarte des ca "Iahve". In biblia Cornilescu, din cate am vazut nu apare decat de cateva ori. Trist este ca mesajul biblie este de fapt facerea cunoscuta a numelui lui Dumnezeu si a puterii sale ca singur DUmnezeu adevarat ... totusi, noi ignoram aceasta regula de baza si nu-i pomenim numele ajungand in zilele actuale ca nici macar sa nu mai stim cum se pronunta. Este o rusine pentru noi acest lucru! Personal, eu cred ca Dumnezeu vrea sa-i spunem pe nume si mai mult, acest lucru este OBLIGATORIU! exemplu: Psalm 65: 3. Tot pamantul sa se inchine Tie si sa cante tie, sa cante numelui Tau. Faptele Sfinţilor Apostoli, Cap. 2 21. Si tot cel ce va chema numele Domnului se va mantui. ...si enorm de multe altele, practic, in fiecare pagina din biblie se pomeneste de importanta rostirii numelui lui Dumnezeu. |
Ma bucur, domnilor, ca ati rezolvat toate problemele legate de credinta si nu a ramas decat cea legata de numele Domnului. Din cate stiu evreii pronuntau doar o ( una) data pe an numele Domnului, iar acum vad ca sunt unii care ar vrea sa-l pronunte de cate ori deschid gura.
Oare chiar am uitat unde ne e locul? Ma scuzati, caci eu asta am auzit intr-o predica si asta cred. |
Numele Domnului este Iisus si nimeni nu poate ajunge la Tatal decat prin Fiul in Duhul Sfant. Crestinimsul este o religie hristocentrica, caci prin Hristos toate s-au facut si tot prin El toate se intorc la Dumnezeu. IHWE nu inseamna nimic altceva decat "cel ce este". Dumnezeu sau Domnul sunt numele cel mai des folosite in Noul Testament. Noi suntem ai Noului Testament care il intregeste si desavarseste pe cel Vechi. Iisus va va invata pe toate!
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:48:23. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.