Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Icoane nefacute de mana omeneasca (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8861)

cherub 29.03.2010 00:31:47

alte cateva resurse cu posibile raspunsuri pt. ben_gal

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 229048)
Este vb. de link-ul la care am scris parerea mea [ca sunt prea multe giulguri si nu poate fi decit unul, dar care?] acum doua saptamini.
Nu scrie nimic acolo despre cosciuge.

Bine atunci, iata si alte surse cu posibile raspunsuri edificatoare (sa speram): http://www.ziarullumina.ro/articole;...-Domnului.html
http://ro.orthodoxwiki.org/Icoana_Ma...lui_Prodromița
http://www.danionvasile.ro/blog/2007...ei-prodromita/
http://www.nistea.com/16-vist.html
http://calindragan.wordpress.com/200...mangaietoarea/
http://biserica.org/Publicatii/1996/NoVII/17_index.html
http://forum.teologie.net/viewtopic.php?f=17&t=406
http://www.calendar-ortodox.ro/luna/august/august11.htm

PS: Nu prea vad ce legatura ar avea cosciugele cu acest subiect... :39:

ben_gal 30.03.2010 00:03:35

Citat:

În prealabil postat de cherub (Post 229110)

PS: Nu prea vad ce legatura ar avea cosciugele cu acest subiect... :39:

Multumesc pentru link-uri.
Le voi citi.
Subiesctul este: legatura dintre giulguri in general si folosirea cosciugelor ca o alta alternativa.
Nu stiu de ce noi, evreii nu folosim cosciuge. Poate ca asa scrie in vreo carte religioasa, poate e doar traditie, insa daca asa a fost la Yeshua, daca eram crestin asa as fi vrut sa fie cu mine atunci cind Domnul va hotari.

cherub 30.03.2010 02:25:36

sugestie: fa-te crestin (ortodox), ben_gal

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 229353)
Multumesc pentru link-uri.
Le voi citi.
Subiesctul este: legatura dintre giulguri in general si folosirea cosciugelor ca o alta alternativa.
Nu stiu de ce noi, evreii nu folosim cosciuge. Poate ca asa scrie in vreo carte religioasa, poate e doar traditie, insa daca asa a fost la Yeshua, daca eram crestin asa as fi vrut sa fie cu mine atunci cind Domnul va hotari.

"Nu stiu de ce noi, evreii nu folosim cosciuge." - pai, raspunsul e f. simplu (cred :39: ) - fiindca voi, evreii, in gr-al (acuma, nu stiu despre evreii ortodocsi) inca tineti legea veche (a lui Moise parca), si nu pe cea noua, instituita de Mantuitorul Iisus Hristos (pe care voi L-ati rastignit (adica, ma rog, stramosii vostri) si nu IL recunoasteti ca Dumnezeu). Acuma, nu interpreta gresit raspunsul meu, nu a fost formulat sau intentionat ca un fel de afront personal sau antisemit etc, ci era doar o parere, atata tot... :25:

"daca eram crestin asa as fi vrut sa fie cu mine atunci cind Domnul va hotari." - pai, iarasi, f. simplu: fa-te crestin (ortodox), atunci!... treci la crestinism. :1: In plus, nu ai fi singurul, au mai fost destui evrei care au trecut la crestinism - un exemplu renumit si cunoscut (nu stiu daca si pt. tine), care mi vine acum in minte, ar fi cel al par. Nicolae Steinhardt - iti postez aici, iarasi, un link unde poti gasi ceva mai multe info despre dansul: http://www.crestinortodox.ro/stiri/z...hia-79056.html

ben_gal 30.03.2010 10:07:43

Citat:

În prealabil postat de cherub (Post 229377)
"Nu stiu de ce noi, evreii nu folosim cosciuge." - pai, raspunsul e f. simplu (cred :39: ) - fiindca voi, evreii, in gr-al (acuma, nu stiu despre evreii ortodocsi) inca tineti legea veche (a lui Moise parca), si nu pe cea noua, instituita de Mantuitorul Iisus Hristos (pe care voi L-ati rastignit (adica, ma rog, stramosii vostri) si nu IL recunoasteti ca Dumnezeu). Acuma, nu interpreta gresit raspunsul meu, nu a fost formulat sau intentionat ca un fel de afront personal sau antisemit etc, ci era doar o parere, atata tot... :25:

"daca eram crestin asa as fi vrut sa fie cu mine atunci cind Domnul va hotari." - pai, iarasi, f. simplu: fa-te crestin (ortodox), atunci!... treci la crestinism. :1: In plus, nu ai fi singurul, au mai fost destui evrei care au trecut la crestinism - un exemplu renumit si cunoscut (nu stiu daca si pt. tine), care mi vine acum in minte, ar fi cel al par. Nicolae Steinhardt - iti postez aici, iarasi, un link unde poti gasi ceva mai multe info despre dansul: http://www.crestinortodox.ro/stiri/z...hia-79056.html

Tatal lui Nicolae Steinhardt era evreu oricum, asa ca mult relatata trecere la crestinism a omului e prea mult amintita.
Faptul ca nu faceti ca Yeshua nu poate fi un motiv sa ma alatur voua, asa ca sfatul dumitale imi pare, cel putin, hilar.
Link-urile toate nu raspund la intrebarea:
De ce crestinii folosesc cosciuge"
Sunt si alte obiceiuri care nu seamana cu cele ale lui Yeshua, ca de exemplu consumarea de porci.

cherub 31.03.2010 00:19:34

ben_gal, pana la urma totul ramane la alegerea/optiunea personala a fiecaruia

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 229414)
Tatal lui Nicolae Steinhardt era evreu oricum, asa ca mult relatata trecere la crestinism a omului e prea mult amintita.
Faptul ca nu faceti ca Yeshua nu poate fi un motiv sa ma alatur voua, asa ca sfatul dumitale imi pare, cel putin, hilar.
Link-urile toate nu raspund la intrebarea:
De ce crestinii folosesc cosciuge"
Sunt si alte obiceiuri care nu seamana cu cele ale lui Yeshua, ca de exemplu consumarea de porci.

Diferentzele astea de care tot amintesti tu aici sunt fiindca ne ghidam dupa legi diferite - voi inca tineti legea veche, mozaica (sau iudaica, sau cum s-o mai fi numind), iar noi pe cea noua, instituita de catre Insusi Mantuitorul Iisus Hristos (pe Care voi L-ati rastignit atunci cand a venit pe pamant sa instituie aceasta Lege noua, refuzand sa-L recunoasteti ca Dumnezeu!) si despre care EL Insusi a spus, la Cina Cea de Taina si instituirea Sf. Impartasanii (si care se repeta in cadrul fiecarei Sf. Liturghii crestinesti-ortodoxe): 'Acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru voi si pt. multi se varsa, spre iertarea pacatelor'... ti-am mai explicat deja, si nu cred ca ar fi cazul sa mai insist, asa ca ma opresc aici... iar in ceea ce priveste credinta, stai linistit, ca nu am incercat aici sa fac presiuni asidue asupra ta sa ti-o schimbi si sa treci la crestinismul ortodox, ci era numai o amarata de sugestie (dealtfel, mentionata mai mult in gluma, fiindca anticipasem deja, cumva, in mintea mea, si eventuala reactzie, care, din cate observ, nu a intarziat sa apara... :4:). Nu am incercat aici sa iau eu vreo decizie pt. tine sau ceva de genul, referitor la credinta ta personala, ci alegerea, decizia iti apartine in intregime, este la latitudinea ta si nu a altcuiva etc... In manastirile noastre crestin-ortodoxe, in gr-al, nu se consuma carne de porc (in unele se consuma doar de peste sau deloc, depinde; si se mai cresc unele animale si pasari, dar mai mult pt. lapte, branza si oua), cred ca asta (ca si credinta etc) este si o chestie de optiune personala a fiecaruia (si aici, iarasi, depinde)... Imi pare rau ca link-urile postate de mine aici, anterior, nu ti-au prea fost de ajutor, si ca nu ti-au oferit raspunsurile pe care le asteptai sau cautai... cel putin, am zis, totusi, (ca nu m-ar costa nimic) sa incerc... :25::1::3: Succes cu gasirea raspunsului cautat!...

ben_gal 31.03.2010 00:48:20

Citat:

În prealabil postat de cherub (Post 229819)
Diferentzele astea de care tot amintesti tu aici sunt fiindca ne ghidam dupa legi diferite - voi inca tineti legea veche, mozaica (sau iudaica, sau cum s-o mai fi numind), iar noi pe cea noua, instituita de catre Insusi Mantuitorul Iisus Hristos (pe Care voi L-ati rastignit atunci cand a venit pe pamant sa instituie aceasta Lege noua, refuzand sa-L recunoasteti ca Dumnezeu!) si despre care EL Insusi a spus, la Cina Cea de Taina si instituirea Sf. Impartasanii (si care se repeta in cadrul fiecarei Sf. Liturghii crestinesti-ortodoxe): 'Acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru voi si pt. multi se varsa, spre iertarea pacatelor'... ti-am mai explicat deja, si nu cred ca ar fi cazul sa mai insist, asa ca ma opresc aici... iar in ceea ce priveste credinta, stai linistit, ca nu am incercat aici sa fac presiuni asidue asupra ta sa ti-o schimbi si sa treci la crestinismul ortodox, ci era numai o amarata de sugestie (dealtfel, mentionata mai mult in gluma, fiindca anticipasem deja, cumva, in mintea mea, si eventuala reactzie, care, din cate observ, nu a intarziat sa apara... :4:). Nu am incercat aici sa iau eu vreo decizie pt. tine sau ceva de genul, referitor la credinta ta personala, ci alegerea, decizia iti apartine in intregime, este la latitudinea ta si nu a altcuiva etc... In manastirile noastre crestin-ortodoxe, in gr-al, nu se consuma carne de porc (in unele se consuma doar de peste sau deloc, depinde; si se mai cresc unele animale si pasari, dar mai mult pt. lapte, branza si oua), cred ca asta (ca si credinta etc) este si o chestie de optiune personala a fiecaruia (si aici, iarasi, depinde)... Imi pare rau ca link-urile postate de mine aici, anterior, nu ti-au prea fost de ajutor, si ca nu ti-au oferit raspunsurile pe care le asteptai sau cautai... cel putin, am zis, totusi, (ca nu m-ar costa nimic) sa incerc... :25::1::3: Succes cu gasirea raspunsului cautat!...

Hai ca te contrazici.
Ai scris:
"Diferentzele astea de care tot amintesti tu aici sunt fiindca ne ghidam dupa legi diferite - voi inca tineti legea veche, mozaica (sau iudaica, sau cum s-o mai fi numind), iar noi pe cea noua, instituita de catre Insusi Mantuitorul Iisus Hristos"

Iisus Hristos a tinut legea veche, mozaica, ca si mine.

M-am lamurit si nu mai caut caci nu am ce gasi.
Te temi de adevar.

cherub 31.03.2010 01:48:43

ben_gal, trebuie ca esti cam greu de cap... acuma nu-ti fie cu suparare...

Citat:

În prealabil postat de ben_gal (Post 229823)
Hai ca te contrazici.
Ai scris:
"Diferentzele astea de care tot amintesti tu aici sunt fiindca ne ghidam dupa legi diferite - voi inca tineti legea veche, mozaica (sau iudaica, sau cum s-o mai fi numind), iar noi pe cea noua, instituita de catre Insusi Mantuitorul Iisus Hristos"

Iisus Hristos a tinut legea veche, mozaica, ca si mine.

M-am lamurit si nu mai caut caci nu am ce gasi.
Te temi de adevar.

nu prea te-ai lamurit bine... tare 'greu de cap' mai trebuie ca esti!... dezolant... Si nu ma contrazic deloc, ci dimpotriva, ma auto-sustin si ma cam repet ('in gol', din cate s-ar parea), reciteste mai bine si postarile mele anterioare... Iisus Hristos a fost criticat si rastignit pe motive mincinoase si fiindca evreilor de atunci (adica stramosilor tai) ipocritzi, vicleni, perfizi si mandri (acuma, nu ca noi, sau cel putin eu, nu am/as avea sau ne/mi-ar fi straine astfel de 'trasaturi' de caracter precum cele tocmai enumerate de mine aici - probabil ca L-am rastigni din nou cu pacatele noastre - dar asta e alta poveste...) li se parea ca EL nu ar fi tinut legea mozaica, pe atunci (criticandu-L aspru/vehement pt. unele vindecari pe care le facea in ziua sabatului lor si aducandu-I false acuzatii, cum ca nu ar fi respectat acea 'zi de odihna' conforma legii vechi etc). Prin activitatea Sa pe pamant - faptele, minunile nenumarate, propovaduirea si mai ales, prin Rastignirea Lui -, Mantuitorul Hristos a instituit Legea cea noua!... Si, nu, eu nu ma tem de adevar, ci tu s-ar parea ca esti cel care te temi, sau mai bine-zis, te procrastinezi (incapatzanezi) si nu vrei/refuzi (ca si stramosii tai, dealtfel - tipic) sa vezi si sa accepti adevarul!... :17: continui sa te amagesti si sa te mintzi singur (ca si multi altii, din pacate, dintre cei de alte credinte decat cea crestin-ortodoxa, adica cea dreapta). Dar sa speram ca va veti trezi si voi (sau macar unii dintre voi), intr-o buna zi (dupa cum scrie si prin Apocalipsa)...

"...si nu mai caut caci nu am ce gasi" - asta e un forum crestin-ortodox, in caz ca si cu memoria ai probleme!... la ce te-ai fi asteptat sa gasesti aici, (altceva decat dezbateri cu specific)?! Mai bine 'subsemneaza' pe la vreun alt forum, care dezbate subiecte specifice credintei tale etc, poate vei gasi acolo raspunsurile 'edificatoare' pe care le asteptzi!...

In sfarsit, fiecare cu opiniile si cu acceptziunile lui... mai bine sa ne oprim aci, ca n-are rost sa mai continuam si sa ne mai lungim aiurea cu diferentzele de opinii, caci devine obositor si sforaitor de plictisitor... in plus, fiecare o tine pe-a lui, si nu am ajunge nicaieri, decat, probabil (sigur) tot la... cearta, controverse, polemica, 'paruieli online in scris' etc (iarasi tipic). :76::107::4:

ben_gal 31.03.2010 04:15:11

Bun Raspuns

Citat:

În prealabil postat de cherub (Post 229832)
nu prea te-ai lamurit bine... tare 'greu de cap' mai trebuie ca esti!... dezolant... Si nu ma contrazic deloc, ci dimpotriva, ma auto-sustin si ma cam repet ('in gol', din cate s-ar parea), reciteste mai bine si postarile mele anterioare... Iisus Hristos a fost criticat si rastignit pe motive mincinoase si fiindca evreilor de atunci (adica stramosilor tai) ipocritzi, vicleni, perfizi si mandri (acuma, nu ca noi, sau cel putin eu, nu am/as avea sau ne/mi-ar fi straine astfel de 'trasaturi' de caracter precum cele tocmai enumerate de mine aici - probabil ca L-am rastigni din nou cu pacatele noastre - dar asta e alta poveste...) li se parea ca EL nu ar fi tinut legea mozaica, pe atunci (criticandu-L aspru/vehement pt. unele vindecari pe care le facea in ziua sabatului lor si aducandu-I false acuzatii, cum ca nu ar fi respectat acea 'zi de odihna' conforma legii vechi etc). Prin activitatea Sa pe pamant - faptele, minunile nenumarate, propovaduirea si mai ales, prin Rastignirea Lui -, Mantuitorul Hristos a instituit Legea cea noua!... Si, nu, eu nu ma tem de adevar, ci tu s-ar parea ca esti cel care te temi, sau mai bine-zis, te procrastinezi (incapatzanezi) si nu vrei/refuzi (ca si stramosii tai, dealtfel - tipic) sa vezi si sa accepti adevarul!... :17: continui sa te amagesti si sa te mintzi singur (ca si multi altii, din pacate, dintre cei de alte credinte decat cea crestin-ortodoxa, adica cea dreapta). Dar sa speram ca va veti trezi si voi (sau macar unii dintre voi), intr-o buna zi (dupa cum scrie si prin Apocalipsa)...

"...si nu mai caut caci nu am ce gasi" - asta e un forum crestin-ortodox, in caz ca si cu memoria ai probleme!... la ce te-ai fi asteptat sa gasesti aici, (altceva decat dezbateri cu specific)?! Mai bine 'subsemneaza' pe la vreun alt forum, care dezbate subiecte specifice credintei tale etc, poate vei gasi acolo raspunsurile 'edificatoare' pe care le asteptzi!...

In sfarsit, fiecare cu opiniile si cu acceptziunile lui... mai bine sa ne oprim aci, ca n-are rost sa mai continuam si sa ne mai lungim aiurea cu diferentzele de opinii, caci devine obositor si sforaitor de plictisitor... in plus, fiecare o tine pe-a lui, si nu am ajunge nicaieri, decat, probabil (sigur) tot la... cearta, controverse, polemica, 'paruieli online in scris' etc (iarasi tipic). :76::107::4:

Bun Raspuns
Dar e pt. o alta intrebare
pe care nu aveam de gind s-o intreb, caci stiam "placa".

Apropo,
Yeshua era evreu. Daca evreii sunt de vina ca asa si pe dincolo, asta era o treaba interna.

De ucis l-au ucis romanii si vajnicii "decebali", urmasii lor, ii invinuiesc pe evrei.
Interesant.

"In sfarsit, fiecare cu opiniile si cu acceptziunile lui... mai bine sa ne oprim aci"
Si daca tot raspunzi alandala, de data asta ai dreptate.

susica 31.03.2010 07:21:22

Saptamana patimilor

Sfanta si Marea Miercuri

In Sfanta si Marea Miercuri, Denia aduce in prim plan doua personaje opuse:Iuda, apostolul, care a devenit vanzator, si femeia
pacatoasa care spala picioarele lui Hristos cu lacrimi de pocainta si Il unge pe Hristos cu mir de mare pret, ca inainte de
ingropare. In aceasta zi a avut loc targuirea lui Iuda pentru a-l vinde pe Mantuitorul Hristos si s-a luat hotararea carturarilor si
fariseilor de a-L ucide pe Domnul. Prin exempul femeii pacatoase, invatam ca o pocainta sincera de pacate, din adancul
sufletului, ne poate invrednici de iertare.

Rugaciunea de Miercuri

Doamne Atotputernice si Atotindurate! Imi aduc aminte ca Te-ai nascut Om din Sfanta Fecioara in pestera si ai fost vandut cu treizeci de arginti de ucenicul cel viclean, ca sa ne rascumperi pe noi, pacatosii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, indura-Te de mine, pacatosul!

Primeste, Doamne, aceasta mica a mea rugaciune, si umilita a mea vointa, ca ma intristez pentru ca Te-am intristat, si ma amarasc pentru ca Te-am suparat fara de numar. La Tine, Prea Bunule Mantuitor, am toata speranta, si cred ca Tu, care din iubire de oameni ai primit sa fii vandut pentru noi, Te vei indura si de mine acum, ca sa ma mantuiesti de chinurile cele de veci, si sa ma invrednicesti Imparatiei Tale.

Nu Te departa de la mine Doamne, si ajuta-mi, ca in toate sa fac voia Ta, si sa nu Te mai rastignesc in toate zilele cu faptele mele cele pacatoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum faceau iudeii cei necredinciosi in timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacatoasa sa-Ti spal picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca sa ma invrednicesc a auzi si eu din Gura Ta cea dulce: Iertate sa-ti fie pacatele... Amin.

http://iubescicoanele-susica.blogspot.com/

susica 31.03.2010 07:28:44

Despre evlavia prea mare a Sfintelor Icoane !

Tatal nostru

De cate ori ma plec la rugaciune
Ma simt atat de mic si de stingher
Si-ngenunchez cu-atata sfiiciune,
Oh, Tatal nostru Care este in cer.

Nevrednic sunt si port intrega vina
A tot ce simt si savarsesc in rau;
Sunt om, iat Tu: izvorul de lumnina -
Sfinteasca-se, in veci, Numele Tau.

Pacatul, ce pe toti ne stapaneste,
Il vei zdrobi, Tu il vei sfarama,
De-aceea-astept, precum se prooroceste,
Curand sa vina’mparatia Ta.

Iar pana-atunci, traiesc c-un singur gand:
Ca-n cerul meu sa pot mereu vedea
Precum in cer, asa si pe pamant,
Ca se’mplineste Sfanta voia Ta.

In nesfarsita-ti dragoste, oh, Tata
De-ntreaga noastra fiinta vei griji,
Ca ea sa fie, tot mai mult, curata.
Iar painea cea de fiecare zi,

Precum cu ploaie Tu hranesti pamantul
Si frunza o improspatezi cu roua,
Precum si panzelor, pe mare, le dai vantul,
Rugamu-Te si astazi, da-ne-o noua.

Alege doar din noi, ce-i bun, cuminte,
Ia seama la iubirea ce-Ti purtam,
Si iarta-ne, cerescule Parinte,
Cum noi, la fel, gresitilor iertam.

Invata-ne sa-Ti implinim Cuvantul
Sadit adanc in inima smerita,
La rele Tu ne taie tot avantul
Si nu ne duce, Doamne, in ispita.

Iar mintii noastre da-i intelepciune
Si sufletului, straluciri de crin -
Duh si putere pentru rugaciune
Si izbaveste-ne de cel viclean. Amin!

http://susica-icoanaferestrasprecer.blogspot.com/

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:17:23.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.