Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Cununia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8883)

Danialex 24.03.2010 10:39:52

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 226302)
Si totusi depinde de situatie.
Prin divort ei s-au despartit inclusiv in biserica.
Divort in biserica nu exista. Dar casatoria a fost oricum desfacuta, si pentru biserica si atunci se considera adulter, relatie in afara casatoriei.
De aia ai si voie sa te recasatoresti.
Numai la catolici ramai cununat toata viata, chiar daca civil ai divortat.
De ex. am citit ca un preot nici cu fosta lui sotie nu are voie sa-si repare casatoria, caci se considera a doua casatorie. Si n-are voie.
Si in fond care este sensul sa te culci iar cu fosta/fostul?
Ori nu e bun(a) si te-ai despartit, ori e bun(a) si atunci nu te desparti.
Altfel este numai o bataie de joc toata treaba: acum ne despartim, acum iar ne luam si tot asa.

Prin divortul civic sotii NU sunt despartiti si in fata lui Dumnezeu, intrucat la Taina Cununiei se spune foarte clar "ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta", deci se pot impaca oricand si mai trebuie cununati inca o data. Legatura facuta la cununie intre soti este tainica si unica, de aceea a doua si a treia casatorie in biserica nu mai sunt la rang de taina, ci sunt binecuvantari, adica pogoraminte pentru neputinta omului. Iata ce spune pr. Cleopa:

"Dupa invatatura data noua de Dumnezeu, casatoria este indisolubila, adica una singura pe toata viata : " Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta " ( Matei 19, 6 ) . Numai moartea desparte in chip firesc pe cei doi soti. Totusi, sunt cateva exceptii ingaduite de Biserica, care duc la despartirea sotilor intre ei prin divort. Iar divortul este desfacerea casatoriei pe care o provoaca sotii intre ei, pentru care Biserica nu le poate da nici o binecuvantare sau hotarare juridica oficiala. De aceea, nici nu se prevede vreo slujba bisericeasca la divort. Adevarata legiuitate a nuntii consta numai in casatoria intaia. Desfacerea ei legala o face numai moartea unuia dintre soti, sau pe plan mai inalt, moartea ambilor soti, caci dupa moarte " sunt ca ingerii, necasatoriti " ( Matei 22, 30 ) .

Cu toate acestea, conducerea bisericeasca, tinand seama de scopul moral al casatoriei, inca din vremea apostolilor a dat ingaduinta vaduvei ramasa prin deces de a se recasatori. Deci ca o iconomisire dintre cele doua altemative : a vaduvei prea superioare, in deplina stapanire de sine ( Luca 2, 36-37 ) si a desfraului prea pacatos, i s-a indicat calea de mijloc a casatoriei celei de a doua ( I Corinteni 7, 8-9; I Timotei 5, 3, 6, 14 ) , cum spune asa de clar Arhimandritul Nicodim Sachelarie, in lucrarea sa monumentala Pravila Bisericeasca.
"

Cat despre impacarea cu fostul/fosta... poate noua ne e greu sa credem, dar sunt multe situatii de genul asta si nu mi se pare o bataie de joc. Sunt n motive pentru care pot aparea astfel de situatii, de cele mai multe ori ispite, dar cred ca e mai bine sa se impace 2 oameni care au fost casatoriti decat sa se desparta, asta daca bineinteles se inteleg si se iubesc. Mai ales pentru copiii din acea casatorie...

alinnasser2010 24.03.2010 11:39:09

Citat:

În prealabil postat de nikolaeni (Post 226420)
exista slujbe care desface casatoria,eu am desfacut cununia la Mitropolia Basarabiei, fosta sotie la Mitropolia Moldovei . Culmea e ca MBasarabiei recunoaste actul emis de MMoldovei,dar nu si invers aici in Basarabia

eu stiam ca "Ce a unit Dumnezeu omul sa nu desparta" deci acum exista si desfacerea nuntii...eu asa stiam scuze ca am gresit

Danialex 24.03.2010 12:01:31

Citat:

În prealabil postat de alinnasser2010 (Post 227449)
eu stiam ca "Ce a unit Dumnezeu omul sa nu desparta" deci acum exista si desfacerea nuntii...eu asa stiam scuze ca am gresit

Alina, nu exista desfacerea nuntii in biserica, am postat mai devreme din cuvintele parintelui Cleopa referitor la acest subiect. Biserica poate da binecuvantare pentru a doua sau a treia casatorie, dar nu poate savarsi nici o slujba de despartire a sotilor, asta se face numai juridic. Ar fi o incalcare a cuvantului spus si de tine: "Ce a unit Dumnezeu omul sa nu desparta".
Eu n-am auzit sa dea episcopul carte de despartire... divortul este o hotarare strict juridica.

lore86 28.06.2010 18:41:51

Citat:

În prealabil postat de stioph (Post 226616)
Daca a avut loc si un divort religios, da! Pentru ca prin declararea divorțului bisericesc numit "carte de despărțire", semnată de episcop, căsătoria religioasă se declară desfăcută.
Insa daca ati divortat doar civil nu este considerat pacat deoarece voi in fata lui Dumnezeu inca sunteti impreuna.

divort bisericesc?
asta e o aberatie popeasca!
nu exista asa ceva!!
"se cununa robul lui DumnezeuX cu roaba lui Dumnezeu Y TOTDEAUNA ACUM SI PURUREA SI IN VECI VECILOR AMIN"!
deci cununati ptr totdeauna.
divortul bisericesc a fost creat ca sa linisteasca constiiintele incarcate ale unora!
nu se spune in sluja cununie"Ce Dumnezeu a legat, omul sa nu desparta? "
atunci cu ce autoritate desparte episcopul ce Dumenzeu a unit??!
si ca sa fiu on topic, nu , nu e nici o problema din pdv religios

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:01:48.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.