Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   Relatiile dintre preoti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8964)

Mihnea Dragomir 28.03.2010 16:40:05

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 228955)
Eu vorbesc de pe poziția unui simplu mirean care vede în preot un model de moralitate,de smerenie,de crediță și de răbdare.

Modelul meu de moralitate, de smerenie, de credință și de răbdare este Cristos. Acesta este modelul absolut și El este preot absolut. Modele mai sunt sfinții, adică persoane despre care Biserica îmi spune că în mod sigur se află în rai și pot fi urmați ca exemple. Preoții ? Unii sunt mai așa, alții mai altfel. Pe toți, putem să presupunem, i-a chemat Cristos. Unii au răspuns într-un fel, alții mai altfel. În timpul vieții Sale pe pământ, el a chemat la preoție 12 bărbați. Toți au lăsat toate ale lor și L-au urmat. Dar unul dintre ei nu L-a urmat până la capăt. Acela despre care Supremul Judecător spune că mai bine i-ar fi fost dacă nu s-ar fi născut. Să lăsăm, deci, Supremului Judecător grija de a-i judeca pe cei pe care i-a chemat, iar noi să avem grija noastră și să vedem ce facem cu preoția noastră cea de obște. Să lăsăm lor răspunderea de a-și onora hainele lor împărătești, iar noi să ne luăm răspunderea de a onora haina cea albă pe care am primit-o la Botez, aceea spălată în scump sângele Lui.

Citat:

Dacă merg pe stradă și întâlnesc un preot mă înclin și spun "Sărut-mâna părinte" ceea ce nu fac decât atunci când mă întâlnesc cu propria mamă.
Foarte bine faceți. Sunt sigur că realizați că ceea ce respectați, de fapt, este ministerul pe care îl are preotul, deosebind între slujire și slujitor. Sper că același respect l-ați avea față de mama dv, chiar dacă s-ar întâmpla să auziți că bârfește alte mame și nu este împăcată cu ele. Ea și numai ea e mama noastră: sănătoasă ori bolnavă. Ei trebuie să-i sărutăm mâna și o vom urma în sfaturile pe care ni le dă și nu neapărat în exemplele pe care ni le dă.

windorin 29.03.2010 12:18:56

Pacatele vazute ale preotilor nu sunt ceva nou, nici nu vor ajunge vreodata ceva vechi.

Sa luam aminte ! Nicaieri nu ridica diavolul lupte mai mari si valuri mai infricosatoare decat in manastiri si in biserici, intre calugari, intre preoti si intre teologi. Nicaieri nu se arunca diavolul mai cu putere decat intre aceia dintre crestini care vor sa isi inchine viata lui Dumnezeu, urmand cuvintelor liturgice: "Pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra, Lui Hristos Dumnezeu sa o dam. / Ale Tale dintru ale Tale, Tie iti aducem de toate si pentru toate."

Oare nu este si firesc acest lucru, ca tocmai acolo unde diavolul simte ca incepe sa isi piarda din putere, el sa intareasca luptele spre a castiga ce credea ca, mai inainte, detinea ?! Este firesc, deci si ingaduinta noastra ar trebui sa fie mai mare, tot asa cum si asteptarile sunt mai mari.

AlinB 29.03.2010 13:01:59

Citat:

Constat că subiectul abordat de mine s-a transformat într-un schimb de idei între mine și tine.E bine și așa!

Fiind post (si nu unul oarecare), se pare ca exista ezitari in a se alatura lumea condamnarii-obiceiurilor-proaste-ale-preotilor. Poate dupa... ;)

Citat:

Spui că vedem în preoți niște semizei.Ei bine da, din moment ce au alest ascet drum în mare măsură nu mai aprțin acestei lumi trecătoare iar răspunderea pentru felul cum lucreazăi mântuirea celor pe care-i păstoresc este uriașă căci atunci când vor merge la judecată vor fi judecați după felul cum au lucrat via sau cum au înmulțit talantul primit.

Judecati de cine si unde/cand?
Cu teoria vad ca stai bine..

Citat:

Poate ești preot,nu știu că nu scrie nimic pe pagina ta.
Nu sunt, ar avea vreo importanta?

Citat:

Eu vorbesc de pe poziția unui simplu mirean care vede în preot un model de moralitate,de smerenie,de crediță și de răbdare.
E corect sa le vezi acolo unde exista. Daca le vezi unde nu sunt, de ce te miri ca esti dez-amagita? Doar tu te-ai amagit..

Citat:

În biserică ochii tuturor sunt ațintiți spre altar și fiecare gest,fiecare inflexiune a vocii protului este trăită de către toți acei care sunt în biserică și nu numai.
Si care e legatura cu problema in discutie?
Raportul dintre Liturghie si preot este acelasi dintre preot si vesmintele care le poarta..
Daca nu vezi decat vesmintele si nu ceea ce ele arata...

Citat:

Dacă merg pe stradă și întâlnesc un preot mă înclin și spun "Sărut-mâna părinte" ceea ce nu fac decât atunci când mă întâlnesc cu propria mamă.
Bun obicei. Dar de ce o faci?

Citat:

Ori respectul pe care mireanul îl are pentru preot obligă pe acesta să aibă un comportament ceva mai controlat decât un muritor ca mine sau ca oricare altul.
Dumnezeu nu obliga.
Nu vad de ce muritorii isi aroga mai multe drepturi decat Dumnezeu.

Citat:

Preoția nu este o profesie ca oricare alta iar preotul este mult mai mult decât un cetățean care merge de la serviciu în lume după ce și-a îndplinit programul.
Ar trebui sa fie asa. Dar dupa masura fiecaruia.

Dar ce ar fi sa translatezi discursul despre obligatiile preotului la cele de crestin.
Si pe urma sa te intrebi nu daca altii le respecta automat si implicit, ci sa te intrebi tu in ce masura iti respecti obligatiile de crestin.
Si fara "vai, dar eu pacatoasa ...".

Citat:

Avem nevoie și de sfinții care au fost, dar și de imaginea lor vie reflectată în preoți sau în oameni înduhovniciți.
Ah, asta inseamna ca va trebui sa mai treaca ceva timp pana vei ajunge sa cunosti personal sursa sfinteniei celor pe care tii musai sa-i vezi sfinti mai presus de liberul lor arbitru si limitarile pe care fara doar si poate le ai si tu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:09:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.